Vetenskapsteorin Flashcards
Vad består ett logiskt argument av?
Ett logiskt argument består av:
Ett antal premisser
Ett antal mellanled
En slutsats
Vad avgör slutsatsens sanningshalt?
Premissens saninngshalt är en empirisk fråga. Slutsatsens sanningshalt beror på om premisserna är sanna OCH på om argumentet är logiskt giltigt. Om någon av premisserna är falsk kan slutsatsen vara falsk trots att argumentet är logiskt giltigt.
När är en materiell implikation sann respektive falsk? Ge exempel.
Satsen “Om P så Q”, ex. om Lisa får terapi så mår hon bra, är sann (i logisk mening) i följande tre fall:
P är sann och Q är sann (Lisa får terapi och mår bra)
P är falsk och Q är sann (Lisa får inte terapi och mår bra)
P är falsk och Q är falsk (Lisa får inte terapi och mår inte bra)
Den materiella implikationen är falsk endast när:
P är sann och Q är falsk (Lisa får terapi men (=och) mår inte bra)
Modus ponens
en giltig argumentform:
Premiss 1: Om P så Q
Premiss 2: P
Slutsats: Q
Ex: Premiss 1: Får man terapi så mår man bra.
Premiss 2: Lisa får terapi
Slutsats: Lisa mår bra
modus tollens
en giltig argumentform:
Premiss 1: Om P så Q
Premiss 2: inte Q
Slutsats: inte P
Ex: Premiss 1: Får man terapi så mår man bra
Lisa mår inte bra.
Slutsats: Lisa får inte terapi.
bekräfta antecedenten
en ogiltig argumentform:
Premiss 1: Om P så Q
Premiss 2: Q
Slutsats: P
Ex: Premiss 1: Får man terapi så mår man bra
Premiss 2: Lisa mår bra
Slutsats: Lisa får terapi
Att detta inte fungerar beror på att första premissen inte utesluter möjligheten att individer som inte går i terapi mår bra.
implikationsnegering
en ogiltig argumentform:
Premiss 1: Om P så Q
Premiss 2: inte P
Slutsats: inte Q
Ex: Premiss 1: Får man terapi så mår man bra.
Premiss 2: Lisa får inte terapi
Slutsats: Lisa mår inte bra
På vilket sätt bröt den joniska naturfilosofin mot äldre tiders sätt att förklara händelser i naturen?
De “riktigt gamla grekerna” ansåg att händelser i naturen (sjukdomar, stormar m.m.) var ett resultat av gudars intentionella handlingar. De joniska naturfilosoferna bröt mot detta tankesätt och hade en mer fysikalisk syn på saker och ting. Detta verkar t.ex. ha påverkat Hippokrates syn på sjukdomar som orsakade av “ting som kommer in i och lämnar kroppen”.
Den joniska naturfilosofin handlade om att i en föränderlig värld, med skiftande årstider och organismer som lever för att sedan dö, hitta en oföränderlig grundkomponent. Det fanns olika tankar kring vilken den här grundkomponenten var. Enligt Thales var den vatten, enligt Anaximander “det obestämda” och enligt Anaximenes luft. Det här sättet att förklara naturens händelser skilde sig dock markant från tidigare förklaringssätt, som snarare lyfte fram gudarna, andarna och demonerna som styrande krafter.
På vilket sätt påverkade, enligt Johansson, Atens begränsade demokrati vetenskapens framväxt?
Enligt Johansson ger Atens begränsade demokrati upphov till en kultur där de styrande måste lägga stor vikt vid sina argument för att övertyga andra och få sin vilja igenom. I mindre demokratiska samhällen behöver de styrande inte bry sig om argumentationen i samma utsträckning, så länge man har tillräckligt med vapenmakt och andra medel att hålla folket på mattan.
I den form av demokrati som fanns i det antika Aten hade alla fria män från området rösträtt. För att kunna genomföra reformer behövdes alltså stöd från jämlikar inom denna grupp, vilket krävde att man kunde argumentera för sin sak.
Beskriv, med exempel, Aristoteles insikt angående logisk giltighet,
Aristoteles “upptäckte” att den logiska giltigheten hos argument är beroende av dess form och inte av innehållet i de ingående satserna.
Alla monarker är fjärilar (A) och alla fjärilar är insekter (B), så alla monarker är insekter (C).
Ogiltig: några apor är gröna. Inga gröna apor är blå. Inga apor är blå.
Beskriv Euklides insats inom matematiken (nyckelord: axiom).
Euklides kunde visa att alla den tidens matematiska sanningar kunde logiskt härledas från ett fåtal axiom (= satser som är så självklart sanna och inte kräver någon ytterliggare härledning). Matematiken blev till en deduktiv vetenskap, där nya säkra sanningar logiskt härleds ur redan bekräftade satser. I enlighet med “det axiomatiska vetenskapsidealet” har liknande försök gjorts inom andra vetenskapsgrenar.
Målsättningen inom “det axiomatiska vetenskapsidealet” är alltså för att förtydliga att nå garanterad kunskap. Detta genom att formulera axiom och utifrån dessa med logikens hjälp utvinna ny säker kunskap.
På vilket sätt skulle man uppnå kunskap enligt ett medeltida tankesätt? Hur ändrades detta tankesätt under 1500-talet?
Under medeltiden ansågs de klassiska skrifterna vara de enda, och ofelbara, källorna till kunskap. Syndiga människor kunde inte på egen hand komma fram till några sanningar. Det enda väsentliga var ändå religion och frågan om själens frälsning. Successivt skedde dock en förändring mot större intresse för människan och hennes levnadsvillkor här och nu, någonting som t.ex. märks i att konsten blir alltmer naturalistisk.
Vid mitten av 1500-talet började uppfattningen att människor kan komma åt sanningen genom egna observationer (empirism), och att de klassiska texterna inte är ofelbara, att få fotfäste. Exempel på detta är Kopernikus teori om att jorden roterar runt solen, inte tvärtom, vilket går emot Aristoteles tankar.
Beskriv, med exempel, en relativt vedertagen definition av kunskap.
En indelning av kunskap är propositionell kunskap och icke-propositionell kunskap. Propositionell kunskap kan definieras som explicit, dvs. det går att uttrycka den. Icke-propositionell kunskap är implicit, så exempelvis kan procedurminnen räknas till denna kategori. När man inom filosofi problematiserar begreppet “kunskap” är det för det mesta propositionell kunskap som åsyftas, eftersom det går att tro att något är sant och uttrycka det även om det är falskt.
En allmän uppfattning är kunskap = sann och berättigad trosuppfattning. Alltså: Personen X kan sägas veta påståendet P om och endast om:
P är sant
X kan ange goda skäl för P
X tror att P
Vad innebär en relativistisk sanningssyn? Vad är problemet med denna syn?
En del hävdar att sanningen är relativ (snarare än absolut) och att den varierar mellan tider, kulturer och individer. Ståndpunkten att “alla sanningar är relativa” kan dock inte göra anspråk på absolut sanningsriktighet utan att svara självmotsägade. Enligt den s.k. “korrespondensidén om Sanning” är ett påstående sant om det överensstämmer med hur världen är beskaffad, oberoende av hur vi uppfattar saker och ting.
Ett annat sätt att prata om sanningen som relativ är att säga att vi “lever i olika begreppsliga världar” och att “det finns inget sätt att tala om sanningen i sig, endast sanningen i en viss begreppsvärld”.
Beskriv det s.k. Turingtestet.
Kravet på troende för kunskap är samtidigt ett krav på tänkande (för inte kan man väl tro utan att tänka?) och Johansson diskuterar om datorer (maskiner) kan tänka och därmed, möjligen, besitta kunskap.
Det s.k. Turingtestet går till så att man ställer frågor, t.ex. via en dator, och om man utifrån svaren inte kan avgöra om man kommunicerar med en människa eller en maskin, och det är en maskin, så kan maskinen sägas besitta tankeförmåga.
När vi drar slutsatsen att en annan individ kan tänka och har olika trosuppfattningar gör vi det enbart utifrån beteendeobservation. Det är med detta faktum som grund som Turingtestet har utvecklats.
Vad innebär det s.k. demarkationsproblemet?
Kan vetenskap definieras? Finns det någon “minsta gemensamma enhet” som särskiljer vetenskap från icke-vetenskap? En del säger nej, Johansson säger ja.
Varför är det, enligt Johansson, viktigt att finna ett demarkations-kriterium?
För att kunna skilja vetenskapligt baserade påstående från andra påståenden (vilket påverkar graden av tilltro man bör tillskriva dessa påståenden)
För ökad förståelse av den vetenskapliga och industriella revolutionen (ökad förståelse för utvecklingen av vårt samhälle)
Vad är problemet med en resultatbaserad definition av vetenskap?
Resultatbaserad definition: Vetenskap är verksamhet som skapar ny kunskap.
Problem: Kunskap kräver sanning och eftersom vi inte kan vara säkra på sanningen kan vi inte veta vad som är vetenskap. Därför verkar många mena att definitionen av vetenskap skall baseras på metoder snarare än resultat.
Beskriv olika svar (och kanske ge ett eget svar) som getts till frågan ”Finns det en vetenskaplig metod?”
Nej. Feyerabend: “Anything goes”
Ja, vetenskap är det man håller på med vid universitet och högskolor (operationell definition).
Ja, alla vetenskaper använder sig av hypotetisk-dedutiv metod
Beskriv den generella formen hos Hypotetisk-deduktiv metod. Vad är det logiska problemet med denna form?
Den generella formen hos HDM:
Premiss 1: Om hypotesen H stämmer bör vi kunna observera den empiriska konsekvensen E
Premiss 2: E stämmer
Slusats H stämmer
Ex: Premiss 1: Om terapi ökar graden av välbefinnande så bör vi kunna observera ökad grad av välbefinnande hos Lisa, som får terapi.
Premiss 2: Vi observerar ökad grad av välbefinnande hos Lisa.
Slutsats: Terapi ökar graden av välbefinnande.
Falsifiering (i teorin):
Premiss 1: Om hypotesen H stämmer bör vi kunna observera dem empiriska konsekvensen “
Premiss 2: E stämmer inte
Slutsats: H stämmer inte
Beskriv, med exempel, vad som menas med en hjälphypotes.
Vilkor som måste vara uppfyllt för att logiskt kunna härleda de empiriska konsekvenserna utifrån den hypotes som skall testas. Hjälphypotesernas sanningshalt testas inte i den aktuella undersökningen utan de antas vara sanna.
Beskriv, med exempel, vad som menas med ad hoc-modifikationer.
Modifikationer som inte har ågra testbara konsekvener utöver de testbara konsekvenserna av den ursprungliga teorin och gör därmed teorin mindre falsifierbar. Ex: upplevelser av stressfyllda livsshändelser ökar riken för depressiva symptom - förutom bland de undersökta personerna.
Om H och HJ så E
E falskt→ H eller HJ är falsk
Om Anders får kbt (H) och kbt är en beprövad och vedertagen metod för fobier (HJ) så kommer Anders bli av med sin fobi (E)
Anders är inte av med sin fobi (E stämmer inte)
H eller HJ är falsk→ Anders har inte fått kbt eller kbt är inte en beprövad och vedertagen metod för botning av fobier
H kan fortfarande vara sann även om HJ är falsk t.ex. Anders skulle kunnat ha fått kbt (H) men kbt fungerar inte som metod för fobier (HJ)
Beskriv, med exempel, vad som menas med ad hoc-modifikationer.
Modifikationer som inte har ågra testbara konsekvener utöver de testbara konsekvenserna av den ursprungliga teorin och gör därmed teorin mindre falsifierbar. Ex: upplevelser av stressfyllda livsshändelser ökar riken för depressiva symptom - förutom bland de undersökta personerna.
Vad sa Hume om slutsatser om kausalitet?
Hume menade att slutsatser om kausalitet inte baseras på deduktiv logik utan på induktion. Vi är benägna att uppleva händelsen X som orsak till händelsen Y om X vid upprepade tillfällen föregår Y i tiden (helst nära inpå) och i rumslig närhet. Men det kausala i relationen kan vi aldrig observera (regularitetsteorin).
vad som menas med ett INUS-villkor.
En orsak till en hädelse är: En otillräcklig men nödvändig el i ett komplex som tillsammans är tillräckliga, men inte nödvändiga för att händelsen skall inträffa.
Beskriv, med exempel, de kriterier vi verkar använda oss av vid valet mellan olika INUS-villkor.
Avviakndde händelser måste ju orsakas av avvikande villkor
Orsaken måste ju vara någonting som man kan påverka
Orsaken är ett vilkor med hög grad av specificitet
Alltså: Vilket av INUS-vilkoren som framhövs som Orsake baseras på en subjektiv bedömning.
Beskriv, med exempel, Reichenbachs princip.
Enligt Reichenbacks prinip kan en korrelatione mellan två variabler, X och Y bero på tre olika saker:
X orsakar Y.
Y orsakar X
X och Y har en gemensam orsak.
Beskriv, med exempel, hur man kan göra för att testa om ett samband mellan X och Y beror på att X har en kausal effekt på Y. Motivera varför detta funkar.
För att testa om X verkligen har en kausal effekt på Y så kan man i vissa fall utföra ett experiment. Man manipulerar aktivt personer nivå av X (vilket utesluter Y orsakar X) och så mäter man deras nivå av Y. Om allting annat är lika mellan personerna, förutom att de varierar vad gäller nivåerna av X och Y, så har vi uteslutit att associationen mellan X och Y beroro på en gemensam orsak Återstår alltså att X orsakar Y.
Beskriv, med exempel, vad som menas med ”betingad sannolikhet”. Använd sedan uttrycket betingad sannolikhet i en definition av ”oberoende händelser”.
Sannolikheten att en händelse inträffar givet att vi vet att en annan händelse inträffar. Typ sannolikheten att du är blöt givet att det regnar är en betingad sannolikhet tillskillnad från sannolikheten att du är blöt allmänt.
Om de är oberoende händelser, så är sannolikheten för A = sannolikheten för A givet B. Exemepel sannolikheten för att du är blöt (A) givet att det regnar utomhus (B). A och B är inte beroende av varandra och därför är sannolikheterna densamma. Matematiskt skriver man att P(A/B) = P(A)P(B) (oberoende).