Vad är välfärd och välfärdspolitik Flashcards
Vad är välfärd
Att uppnå ekonomisk och social trygghet i ett samhället för alla medborgare så att de kan leva tillfredsställande liv.
Vad menas med socialpolitik
- Förknippat med offentliga åtaganden, antingen direkta eller indirekta åtgärder.
- Att skapa drägliga levnadsförhållanden, en “välfärd” för befolkningen
- Att tillgodose basala försörjningsbehov
- Att förebygga och undanröja problem för att förbättra individernas välfärd
- Att minska risker, kontrollera och lösa samhälleliga sociala problem.
Socialpolitik är ett begrepp som spänner över många olika verksamhetsområden. Det kan förstås utifrån olika samhällsperspektiv; Individ, samhälle, idépolitiskt, utifrån insatserna karaktär och innehåll, utifrån dess organisation eller dess aktörer som involveras.
Vad menas med välfärdsstat
Ett samhället med allmänna, för alla omfattande trygghetssystem där insatser finns för att gynna arbetslivet samt för att förebygga olyckor och hälsorisker.
Vilka är socialpolitikens aktörer
- Offentliga sektorn. Har huvudrollen i de nordiska länderna, fungerar enligt politiskt definierade och icke vinstinriktade mål reglerade via lagstiftning, förväntas stå över personliga vinstintressen som vinstmässiga kalkyler.
- Marknaden. Privata företag som producerar och bjuder ut sina tjänster i syfte att göra vinst. Prissättningen styr av utbud och efterfrågan. Är ett alternativ till den offentliga sektorn, upplevs ibland som mer effektiv än den offentliga sektorn då den fungerar under konkurrens.
- Familjen. Familj släkt och vänner fungerar utanför marknaden och den offentliga sektorn, verksamhet som utförs inom denna aktör styrs oftast av intimitet, frivillighet, kärlek. Denna aktör var väldigt viktigt innan socialpolitik utformades, spelar fortfarande en stor roll främst i kontinentala och sydeuropeiska länder. Eller länder som har utgår ifrån den konservativa välfärdsregimen.
- Frivilliga sektorn. Ej vinstinriktande, leds av principen om allmännytta. Tar ett kollektivt ansvar, har upplevt en varierande roll i Sveriges historia, upplever nu en renässans.
Försörjningsarenor
- Familjen/släkten. Var mycket betydelsefull i det förindustriella samhället, dock även idag under uppväxten och ålderdomen. Är fortfarande väldigt viktigt i stora delar av världen, framförallt de länder som har en konservativ välfärdsmodell.
- Arbetsmarknaden. Störst betydelse för försörjningen, ger tillgång till arbetsrelaterade socialförsäkringssystem (som A-kassa, sjukpenning, pension).
- Offentliga sektorn. Leverar tjänster, bidrag och socialförsäkringssystem för att garantera trygghet vid inkomstbortfall.
Socialpolitikens åtgärder i vid och snäv bemärkelse
Snäv: Åtgärder som direkt syftar till att hjälpa en individ (sociala trygghetssystem, sociala tjänster, bidrag)
Vid: Verksamheter och politikområden som indirekt skapar förutsättningar eller påverkar mänskligt välbefinnande ( hälso och sjukvård, utbildningspolitik, bostadspolitik, arbetsmarknadspolitik)
Stigberoende
Grundläggande institutioner som ex arbetsmarknaden skapar förutsättningar som styr över politisk och ekonomisk utveckling över en lång tid framöver.
Komplementaritet
Hur institutioner på olika områden kan komplettera varandra.
Kritik mot välfärdsstaten
- Socialpolitikens höga kostnader. Ökade socialutgifter anses tvinga fram höga skatter och avgifter, får en negativ effekt på ekonomin. För mycket stat gör att ekonomin fungerar ineffektivt, snedvrider konkurrens.
- Välfärdsstatens byråkrati och ineffektivitet. Förmynderi, missnöje med kollektiva strömlinjeformade lösningar i ett alltmer individualiserat samhälle. Kritik finns också mot att livet och sociala problem går att bemästra med statlig styrning. Individens frihet och brukarinflytande lyfts också fram som kritik. Idag kommer ställs mycket krav på kostnadseffektivitet, transparens, marknadsstyrning och evidensbasering.
Universell välfärdspolitik
Att åtgärder görs tillgängliga för alla, ex barnbidraget som gäller för alla som har barn.
Selektiv välfärdspolitik
När åtgärder oftast är behovsprövade och riktar in sig till vissa grupper, ex de fattigaste. Ex på åtgärder är försörjningsstöd och bostadsbidrag.
Bidrag
Bidrag är oftast statliga och administreras av stat och kommun. Bidrag är oftast behovsprövade, bara de som är i akut behov och uppfyller kriterierna kan få bidrag. Ex försörjningsstöd, bostadsbidrag.
Försäkring
En försäkring kännetecknas av att den inte är obligatorisk och att den är avgiftsbelagd. Den är till för att säkerställa en person pengar om något händer, ex arbetslöshetsförsäkringen som är finansierad genom avgifter samt arbetsgivaravgifter. Ju mer du tjänat in och betala till försäkringen ju mer kan du få tillbaka om du blir arbetslös.
Socialt medborgarskap
Kan ses som en ömsesidig överenskommelse mellan stat och individ, där staten ser till att individen får ett socialt skydd, och individen är skyldig att betala skatt, arbeta och göra andra saker som anses ingå i de medborgerliga plikterna.
Välfärdstjänster
Tjänster som socialpolitiken erbjuder som skydd för att tillgodose medborgarnas behov, den största aktören är Socialtjänsten i kommunerna som erbjuder service i form av tex behandling av missbrukare, skydd av barn, äldreomsorg, utbildning, städning av gator, brandkår och sjukvård m.m.