Omfördelning och principerna bakom dessa Flashcards
Vad menas med vertikal omfördelning
Innebär att resurser fördelas uppifrån och ner d.v.s. från de med högre inkomster till de med lägre inkomster. En slags Robin Hood princip som handlar mer om att “ta från de rika och ge till de fattiga”. Exempel på denna fördelning är behovsprövat bidrag t. ex. bostadsbidrag eller socialbidrag, som både är selektiva bidrag som alltså bara omfatta de mest behövande.
Vad menas med horisontell omfördelning
Innebär en omfördelning av resurser under livscykeln, de så kallade sociala kontraktet och generationskontraktet. Resurser fördelas till de i början av livet och de i slutet av livet och de i mitten arbetar och betalar skatt. Detta får de sedan igen senare i livet. Detta följer en mer strikt-likhetsprincip där alla får ta del av skattepengarna i form av välfärd och socialförmåner. Ett exempel på detta är statlig pension som är universell då den omfattar alla. Vi alla arbetar i mitten av livet för att sedan få ta del av vår del av halvan när vi går i pension. På så sätt kan man säga att vi får igen de skattepengar vi betalar in när vi arbetar.
Vad menas med generationskontraktet
- Ett gemensamt ömsesidigt kontrakt generationer emellan. Den yngre arbetsföra generationen jobbar och betalar skatt för att den äldre generationen som redan jobbat och betalat skatt ska kunna gå i pension.
Vad menas med progressiv omfördelning
Omfördelning från de som har mer till de som har mindre
Vad menas med regressiv omfördelning
Omfördelning från de som har mindre till de som har mer
Vad finns det för risker för generationskontraktets framtid
- Ökad andel äldre
- Högre arbetslöshet och lägre ekonomisk tillväxt
- Ökad försörjningsbörda
Vilka fem olika rättviseteorier finns
- Den strikta jämlikhetsprincipen (egalitarism)
- Den proceduriska principen
- Förtjänsprincipen (merit)
- Den marxistiska principen
- Den utilaristiska principen
Vad innebär den strikta jämlikhetsprincipen
- Alla ska ha en lika stor del av det gemensammas nyttighet, oavsett hur stor ens egen insats har varit.
- Inom socialpolitiken innebär detta synsätt att man försöker omfördela resurser på ett sådant sätt att alla i slutändan får ungefär lika mycket. Ex omfördelning av inkomster med hjälp av progressiva skatter och inkomstöverföringar
- Detta synsätt förknippas ofta med socialistiska och i vissa fall socialdemokratiska föreställningar om rättvisa
Vad innebär den proceduriska principen
- Det viktiga är inte den slutliga fördelningen, utan vägen fram till den. Även en fördelning som är ojämn är rättvis om det funnits klara och gemensamt överenskomna mål, och alla har haft samma chans att vara med i spelet.
- Statens roll är att garantera en fri och jämlik arena, delvis genom grundläggande friheter och möjligheter, ex utbildning.
- Förknippas med liberalismens idé om människans okränkbara fri och rättigheter, där staten ska lägga sig i så lite som möjligt
Vad innebär förtjänstprincipen (merit)
- Fördelningen ska spegla var och ens insats, ju större insats desto större del av fördelningen
- Detta synsätt har långa historiska anor, genomsyrar den protestantiska etiken av tänkande. Detta tänkande var också starkt kopplat till feodalismen ( den som tjänar kungen ska belönas)
- Ligger till grund för inkomstrelaterade program, där förtjänad inkomst avspeglar sociala förmåner.
- Förknippas vanligen med kristdemokratisk ideologi och konservatism
Vad innebär den marxistiska principen
- Staten bestämmer vilka av individens behov som ska tillgodoses och vilka grupper som har gjort sig förtjänta av detta.
- Betonar vikten av en stark stat som ska skipa rättvisa åt medborgarna, främst genom att fördela produktionsmedel och garantera rättvisa löner, inte genom socialpolitik som ansågs som ett borgerligt påhitt.
- Förknippas vanligen med socialism och kommunism
Vad innebär den utilitariska principen
- Det viktiga är inte fördelningen av resurser, utan fördelningen av deras nytta. Ju jämnare nyttofördelning, desto större totalnytta för alla.
- Att ge en miljonär ett tillskott på 1000 kr gör väldigt liten nytta för hen, det är då bättre att ge dessa 1000 kr till en fattig som har större nytta av pengarna.
- Iden bakom progressiv beskattning kan anses ligga bakom denna princip, dvs rika har mindre nytta av ytterligare 100 kr än vad en låginkomsttagare har.
Två kända rättviseteoretiker
- John Rawls.
Ville förena liberalismens idéer om individens okränkbara rättigheter med idén om att denna frihet måste begränsas för rättvishetens skull. - Robert Nozicks.
Argumenterar för en minimal stat. Statens uppgifter är att skydda medborgarna från våld, stöld, bedrägeri samt försäkra att avtal hålls. En mer omfattande stat skulle inskränka på individens rättigheter. Rättigheterna innefattar varje människas rätt till liv, frihet och privat egendom.
Vilka två oförenliga sätt menade Rothstein att staten kunde förhålla sig till individen
- Autonomiprincipen.
Staten låter medborgarna fullfölja sina livsprojekt enligt egna önskemål, så länge de inte skadar andra. Staten förhåller sig neutral till livsprojekt (får ej särbehandla) - Interventionsprincipen.
Staten fastställer vissa värderingar som anses vara bättre än andra, ingriper för att styra individer utefter dessa värderingar.
De flesta stater borde tillämpa en kombination av dessa men i nordiska stater så har Interventionsprincipen varit vanligt, ex alkohol och hälsopolitik.
Vilka fyra sätt finns det att arrangera fördelningspolitik
- Behovsprövade system
Hjälpen riktas enbart mot de som är i störst behov av hjälp. Förutsätter kategorisering, prövning och kontroll - Förtjänstbaserade system
Endast de som tidigare bidragit till systemet (ex betalat avgifter) är berättigade till hjälp. Detta system belönar tidigare insatser. - Universella system
Stöd betalas till alla oberoende av behov eller tidigare insatser, ex medborgarlön eller folkpension. - Man har inget fördelningssystem alls
Ett väldigt orealistiskt system, påminner om gamla feodalsamhällen