Utviklingspsykologi Flashcards

1
Q

tre stadier fra befruktning og til fødsel + hvor lenge

A

Zygote, embrio og foster, 40 uker

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

zygote

A

(repetert celledeling), indre organer tar form. 100 celler deles i to hvor noe går til produksjon av hud, hår, nervesystem og sensoriske organger. Noe går til fordøyelse, pust og kjertler. TIl slutt tar muskler og sirklasjonssystemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

embrio

A

(2-9 uker: morkaka —> membraner som hindrer og navlestrengen (blodårer bærer næringsstoffer og ogsygen til barn og avfallsstoffer tilbake) hindrer parabener, navlestrengen frakter ut) => rask utvikling av organer, og siste uke hjertet slår. Refleksjoner på stimuli

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Foster

A

Uke 9 –> 4. uke : hjertet høres, sover og er våken

  1. 1 kg
  2. kritisk –> kan bli født, men ikke uten konsekvenser alltid
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Gibson and Walk

A

Visual cliff

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Piaget: kognitiv utvikling skjer når i lager nye skjema og hvor gamle skjema videreutvikles. Assimilasjon og akkomodasjon: Ubalanse: disequilibrium: skjemaer som finnes og nye forandringer kræsjer og det blir nødvendig å lage nye.

A

nye hendelser forårsaker ggamle skjemaer til å forandre seg eller vi legger det i et allerede eksisterende skjma.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

disequilibrium

A

Ubalanse hvor skjemaer som finnes og nye forandringer kjræsjer og det blir nødvendig å lage nytt skjema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

kritikk av piaget

A

tidligere alder enn det Piaget sier? eller varierer med alder? Ikke så konret i ulike stadier. Kultur har noe å si: vesterlig syn. kognitiv utvikling er mer kompleks og variabel enn det han sier. Tok ikke hensyn til sosial bit av utviklingen. De har betydning for hvordan vi utvikler oss kognitivt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Sensormotorisk stadie

A

fra fødsel til to år, forstår verden gjennom sensoriske opplevelser og fysiskmotoriske interaksjoner med objekter. Bare objekter som finnes i synsområdet eksisterer. objektpermanens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

preoperasjonellt stadie

A

Preoperasjonelt stadiet: kan tenke pga bruk av mentale representasjoner, tenker ikke logisk og kan ikke forstå konservering (tall og masse) , tilegner seg språk, egosentriske i den forstand at andre oppfatter ting likt som dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

konkret operasjonelt stadium

A

: 7-12 års alderen. Oppnår logisk tenkning, kan konservere men bare konkrete ting. Ingen har tre øyne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Formell operasjonelt stadium:

A

barnet tenker logisk om abstrakte ting, øyne feks.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

vygotzki

A

Sosiale faktorer er viktig i kognitivt utvikling: her skiller Vygotsky seg fra Piaget sin teori. Utvikling er drevet av samspill mellom biologi og sosiokulturell utvikling. Vi er sosiale vesen og dermed virker dette inn på oss. Språk er essesnsielt for utvikling: si behov og for å strukturere tankene sine, gjerne høylydt. hvilke verktøy samfunnet har for å hjelp barn i utvikling. indre snakk og løse problemer med de som er litt eldre, eller foreldre. Fordi: potensiell utvikling. hva de ikke kan mestre alene men med hjelp. ZPD: nære utviklingssone: viktig fordi den hjelper oss til å se hva barna er istand til å klare og tilpasse oss dem. zonen du ligger nærmest .sosiale kontekster har mye å si i utviklingen: individualistisk tilnærming.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

hva mente Piaget med skjema?

A

Regler for en bestemt måte å gjøre noe på, eks. å gripe

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er objekt-permanens?

A

Det at barnet oppfatter at et objekt eksisterer selv om det er ute av syne

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva menes med tilknytning?

A

At et emosjonelt bånd knyttes mellom barnet og omsorgsgiver

17
Q

Hva er Kohlberg kjent for?

A

Teori om moralutvikling

18
Q

Case

A

I følge Case er kognitiv utvikling et spørsmål om at et barn blir mer tilbøyelig til å bruke mentale strategier. Mental space M-space. En hypotetisk struktur som liker korttidshukommelsen hvis hovedfunksjon er å prosessere informasjon fra den eksterne verden. Utvikling av M-space eller innskrenkning er forårsaket av tre variabler:

  1. hjernen modnes –> det gjør også kapasiteten til å prosessere større mengde informasjon.
  2. blir mer praktiserte i bruk av skjema og kan bruke større komplekse kognitive oppgaver.
  3. Skjema blir forskjellige fra objekter og hendelser og blir integrerte i det barn nå tenker nytt på objekter og hendelser.
19
Q

.Fischers skill model

A

Kognitiv utvikling krever læring av ferdigheter og tilnærming av kompetanse på ulike oppgaver. Vektlegger barns optimale nivå av utførelse eller hjernenes maksimale informasjonsprosesseringskapasitet.I tag med piagets modell, et barn kan ikke gå videre til neste periode før hjernen har utviklet seg nok.

20
Q
  • Attachment (Tilknytning):
A

De sterke emosjonelle band som oppstår mellom to mennesker;ilknytning dreier seg om hvordan barn tidlig i utviklingen danner relasjoner og knytter seg til andre.

21
Q

tilknytning - funksjon

A

har en adaptiv funksjon. Tilknytningsatferd er et atferdssystem med signalatferd - barnet vokaliserer, smiler og gråter - og tilnærmingsatferd - all atferd som gjør at barnet beveger seg i retning av tilknytningspersonen. Tilknytningsatferden sørger for at barnet blir respondert på av omgivelsene, og sørger for at nærhet til omsorgspersonen blir opprettholdt.

Tidligere ble det antatt at mat var primærkilden til at et barn knyttet seg til omsorgsgiveren. Etter Harlows kjente apestudier, ble det imidlertid satt fokus på viktigheten av fysisk nærhet, kjærlighet og omsorg i en tilknytningsrelasjon.

22
Q

john bowlbys teori om tilknytning:

A

Tilknytning utvikles gjennom 4 faser:

1) Udiskriminert tilknytningsatferd (0-ca 3 mnd):
Barnet vokaliserer, smiler og gråter til alle mennesker.
2) Diskriminert tilknytningsatferd (3mnd+):
Barnet begynner å gjenkjenne mennesker, og retter tilknytningsatferden sin mer mot omsorgsgiverne. Vokaliserer, smiler og gråter mer til disse enn til fremmede.
3) Tydelig tilknytningsatferd (ca 7-24 mnd):
Barnet er selektiv i sin tilknytningsatferd, og tilknytningsatferden er svært tydelig. I denne alderen utvikles også en engstelighet ovenfor fremmede (stranger anxiety) og separasjonsangst (tydeligst ved ca 12 mnd). Alt dette henger sammen med den kognitive og motoriske utviklingen. Barnet utvikler mentale skjemaer for fremmede vs ikke-fremmede, og blir dermed mer engstelig ovenfor disse ukjente personene. At barnet lærer seg å krabbe og gå er også viktig. Separasjonsangsten og den tydelige tilknytningsatferden hindrer at barnet flytter seg for langt unna omsorgsgiverne, og har slik en klar adaptiv funksjon. Tilknytningsatferden til barnet gjør også at omsorgsgiveren ikke flytter seg for langt vekk fra barnet.
4) Gjensidig tilknytningsatferd
Forholdet mellom barn og omsorgsgiver er nå en mer gjensidig relasjon hvor man har mer forståelse for hverandre og hverandres behov.

23
Q

Kohlbergs teori om moral

A

: Henz og den døende kona. Hvordan ulike aldre resonnerer eller begrunner sin moralske begrunnelser. Tre nivåer og syv stadier:
de første to stadiene: prekonvensjonelt level: moral er veldig definert. Stadiet 1: barn avlyder autoriteter og omgår straff: redd for straff for å la kona dø eller for å ha gjort noe ulovelig. Stadie 2: egosentrisk: konsekvenser for dem selv. REduserer valgmuligheter til ulike risker og fordeler man får av å stjele.
Neste to stegene: konvensjonelt nivå hvor man forstår at det sosiale systemet har en interesse i personers oppførsel. 3: opprettholde gode forhold, barn vil bli sett på som gode og man baserer sitt valg av sosialt press. Henz må stjele hvis ikke ser samfunnet på han som en uten hjerte/Må ikke for da blir han sett på som kriminell. Steg 4 innebærer at man skal følge sosiale koder, lover og moralske regler: beskytte liv vs respektere ens eiendeler er regler.
Siste nivå: post konvensjonelt nivå: moralske regler har en viss underliggende prinsipper som kan brukes i alle situasjoner og samfunn. I 5: noen ganger kan individuelle rettigheter gå forbii en satt lov. 6: unierselle etiske prinsipper: etiske verdier, verdi av menneskeliv og verdighet. 7: ikke alle kommer til dette stadiet: zenith of moral development. Cosmisk orientasjon, tar verdier fra societal norms.

24
Q

piagets moralutviklingsteori

A

Premoral (0–5 years): The child shows little understanding of rules or principles
Moral realism (5–10 years): Rules are obeyed quite rigidly
The child judges a person’s action by its consequences The child develops a belief in punishment and justice

Moral relativism (10 years and over): he child becomes more flexible in interpreting moral issues
The child becomes aware that moral responses are relative, that rules can be broken and that people are not always punished