Trematoda - (עלקות) Flashcards
מה שם המחלה שנגרמת ע”י שיסטוזומה?
Schistosomiasis (בילהרציה)
Planaria
האב הקדום של הציסטודות וטרמטודות. משמשת היום כמודל למחקר במעבדה. אפשר לחתוך אותה איפה שנרצה והיא תצמח מחדש, כל הגוף שלה סטאם סלס. היא לא טפילה. לבנה ושוחה במים, מתים כאשר איזור המחייה מתייבש אבל הביצים שורדות לחורף הבא.
פיזיולוגיה של הטרמטודות
יש להם מערכת עיכול שכוללת פה, וושט, ומעי עיוור (כלומר אין לו פתח בקצה). עדיין גם יש להם את היכולת לספוג דרך העור ופסולת יוצאת מהמעי העיוור בדיפוזיה. (כלומר אין להן אנוס ולא מייצרות צואה).
הטגומנט (המעטה) גם הוא עשוי מסינציציום ואברונים משותפים כמו בציסטודות, ויש בו קוצים שמשמשים לתאחיזה ותזוזה.
אין פרוגלוטידים ואין סגמנטים. אין מזודרם (חלל בטן), זה יצור פחוס- הכל דחוס.
אין מערכת דם ויש מערכת עיצבית מאוד פרימיטיבית.
יש כפתור הצמדה בשם אוראל סאקר וכפתור הצמדה בשם ונטראל סאקר (במקסימום יש את שניהם, יכול להיות גם רק אחד).
גם הם המאפרודיטים, יש להם אשכים בצורות שונות לפי המין (חלקם אף נקראים על שם האשכים שלהם), שחלה, צינור מוביל ביצים/רחם שככל שהביצה מתקדמת בו כך הקליפה שלה יותר עבה והיא יותר בשלה. בצידי הגוף יש בלוטות בשם ויטלאריה שמייצרות ויטאלין שהוא חומר התשמורת של הביצה (מה שמזין את העובר).
הזרע שוחה לסמינל וזיקל ונאגר שם, על יד הסמינל וזיקל נעשת ההפריה ולשם מגיעים חומרי התשמורת. יש תאים בשם תאי ויטלין שמתקבצים ביחד עם הביצית ועם הזרע והם יהיו התאים שאח”כ יזינו את השלב הלרוולי הראשוני של התולעת. בסוף הרחם יש פתח הטלה שעל ידו גם הפתח שבו נכנס הזרע. מפתח ההטלה יוצא כל פעם ביצה אחת אבל אחריה מיד עוד אחת ועוד אחת וכן הלאה אלפים…
הטרמטודה עקרונית יכולה להפרות את עצמה אבל בדר”כ הם מפרים אחד את השני.
מה משותף ל-platyhelminths ?
הטגומנט (המעטה) שעשוי מסינציציום.
Miracidium
זחל טרמטודה ריסני שיודע כמובן לשחות במים. שלב חופשי ראשוני שצריך למצוא את מאכסן הביניים הראשוני. יש לו איבר חישה שרגיש לאור שיודע להרגיש אם הוא צריך לבקוע ומתי בצורה שהיא מסונכרנת עם השעות של מאכסן הביניים.
Sporocyst/Sporoblast
שלב הביניים הראשוני של טרמטודות, מתפתח בתוך מאכסן הביניים הראשוני, בדר”כ בהפטו-פנקריאס. מדובר על שק של תאים ג’רמינלים שסופח מזון ומייצר או רדיות או ישר צרקריות. אין איברונים וכאלה או שום דבר מעבר.
Redia
שלב ביניים שניוני, שעדיין נמצא ומתפתח במאכסן ביניים ראשוני, בדר”כ בהפטו-פנקריאס. מתרבה בצורה א-מינית ומייצר הרבה צרקריות ששוחות החוצה. בשלב הזה כבר אפשר לראות פה, וושט, פתח הולדה, בלוטות, התחלה של מעי והרבה תאים ג’רמינליים בחלק האחורי.
Cercaria
שלב חופשי שניוני של טרמטודות שמתפתח בדר”כ בהפטו-פנקריאס. בעלת זנב ויכולת לשחות. חייבת למצוא מאכסן שניוני תוך זמן קצר אחרת מתה. במהלך החדירה משחררת את הזנב ואז מבצעת נדידה לרוולית.
Metacercaria
שלב ביניים שניוני ואחרון שיוכל להדביק את המאכסן הסופי. בדר”כ שלב ביניים מחכה, שסגור בתוך קפסולה עד שאותו מאכסן נאכל ע”י המאכסן הסופי ואז הוא בוקע ומתבגר.
איפה יהיו יותר טפילים עם מחזורי חיים מורכבים?
מערכת אקולוגית יציבה (לא מזוהמת) כי יותר קל לשמור על הנישות האקולוגיות הנחוצות למחזור החיים, פחות הזדמנויות לקטיעה של מחזור החיים.
תאים ג’רמינלים
סטם סלס שאח”כ ייצרו בספורובלסט או ברדיה, רדיות או צרקריות.
מה יש בחלק הקדמי של המירצידיום ולמה?
שלפוחיות שמפרישות אנזימים פרוטאוליטיים שמאפשרים לו לחדור אקטיבית לגוף החילזון.
לאן המירצידיום נודד בחילזון?
Hepato-pancreas
מעין איחוי בין כבד ללבלב. שם הספורוציסטים, ספורובלסטים ורדיות מתפתחים.
מה מחזור החיים של תולעת האדמה?
הבוגר חי בכבשים, הכבשים מוציאות ביצים בצואה, בוקע מירצידיום, מדביק חילזון יבשתי שאוכל את הביצה, מתפתח ספורוציסט וספורוציסט בת שמייצר צרקריות שמופרשות עם הריר של החילזון. הריר של החילזון נאכל ע”י נמלה ובמקרים נדירים יווצר מטא-צרקריה בראש של הנמלה (בדר”כ המטא-צרקריה יווצר באחור של הנמלה). הנמלה כתוצאה מכך מטפסת על עצב, ויש להם ספזם של המנדיבולות והן נתקעות שם עד שכבשה מגיעה ואוכלת את הנמלה עם העשב.
מה מחזור החיים של תולעת הציפור שיר?
התולעת הבוגרת חיה בציפור שיר, ביצים יוצאות הצואה של הציפור, חילזון אוכל את הביצים ונוצרים ספורוציסט בעיניים שלו ואז הוא לא רואה לאן הוא הולך והוא יותר בולט בשטח, מה שמקל על הציפור לאכול אותו.
מחזור החיים של:
Clonorchis sinensis
+
Ophisthorchis felinus
התולעת הבוגרת יושבת באדם בצינורות המרה בכבד, מטילה ביצים שמגיעות עם מיצי המרה לתוך המעי ויוצאות עם הצואה למים. במים עוברת אמבריונציה, בוקע מירצידיום, שוחה ומדביק חילזון ואז יש התפתחות של ספורוציסט ורדיה והרדיה מפרישה צרקריות למים. הצרקריות מדביקות דגים ויוצרים בהם מטא-צרקריה. האדם אוכל דג נא עם מטא-צרקריה ונדבק.
*יש עוד מאכסנים סופיים אפשריים חוץ מהאדם.
למה גורמים
Clonorchis sinensis
או
Ophisthorchis felinus?
חסימה של צינורות המרה בכבד, פגיעה ברקמה של הכבד ואפילו סרטן הכבד. תסמינים יתחילו רק לאחר פגיעה ברקמה. ביצים יתחילו להופיע בצואה כחודש לאחר ההדבקה (אפשרי שיהיו תסמינים עוד לפני ביצים).