Totalitarisme Flashcards
-Noem de vier oorzaken van totalitarisme in de 20ste eeuw
- Onvrede moderne tijd
- Kritiek op liberale democratie
- Opkomst utopisch denken
- Radicalisering wetenschappelijk denken
Welke drie vormen van totalitarisme zijn er?
communisme, fascisme en nationaalsocialisme
Wat zegt Todorov over de 20ste eeuw?
20ste eeuw gaat over de strijd tussen twee politieke regimes: liberale democratie en totalitarisme. Dit kun je vertalen als individu tegen collectief.
Wat zijn de 8 elementen van een totalitair regime?
- Centrale ideologie
- Collectieve samenleving
- Staat wordt geleid door 1 partij
- De partij en de elite staan boven de wet
- De partij heeft directe leiding over leger en politie
- Terreur en geweld om samenleving te beheersen
- Massacommunicatie is in handen van de staat
- Geen vrije economie.
Een van de redenen van de opkomst van het totalitarisme is de onvrede over de moderne tijd. Welke onvrede was dit
Onvrede over de wereld die ontstaan na de duale revolutie van de 18de en 19de eeuw: de Franse en Industriële revolutie. Belangrijkste kenmerk is de ontvoering van de wereld (max weber).
Wat bedoelt Max Weber met de moderne ‘onttoverde wereld’
Het is individualistisch, industrieel, zakelijk, rationeel, stedelijk, seculier en homogeen. Gevolg is vereenzaming en vervreemding. Politiek moet opnieuw betekenis geven aan het leven!
Een van de redenen van de opkomst van het totalitarisme is de kritiek op de liberale democratie. Welke twee kritieken waren er op de liberale democratie
- Liberalisme staat gelijk aan individualisme. Kritiek was er op de afbraak van gemeenschap, cultuur en tradities. Het volk moest weer centraal staan in plaats van het individu
- Twijfel over efficiëntie van de democratie: democratie is traag en onoverzichtelijk. De staat moet vooral efficiënt zijn, geen beroepspolitici maar aanpakkers.
Wat zegt Mussolini over het individu versus de staat?
- Het individu kan, door zelfopoffering, afstand doen van eigenbelang. Zelfopoffering is het zuivere spirituele bestaan
- De fascistische opvatting van het leven benadrukt het belang van de staat en aanvaardt het individu alleen voor zover zijn belangen samenvallen met die van de staat.
Een van de redenen van de opkomst van het totalitarisme is de opkomst van het utopisch denken. Wat houd dit utopisch denken in
Het liberalisme bied vrijheid voor iedereen maar geen toekomstverwachtingen want iedereen moet vrijheid hebben om zijn eigen toekomst te maken. Om betekenis te geven aan het leven van mensen moeten we toewerken naar een groots gezamenlijk ideaal.
Op welke manier vinden we dit utopisch denken in de Sovjet-Unie en het Marxisme?
Marx schrijft over de geschiedenis als strijd om productie en eigendom. Communisme zou de eindvorm van de geschiedenis zijn. Het gaat uit van een lineair toekomstsperspectief
Een van de redenen van de opkomst van het totalitarisme is de radicalisering van het wetenschappelijk denken. Wat er gedacht?
De moderne tijd leverde ook de opkomst van het sciëntisme: de werkelijkheid kan als samenhangend geheel worden beschouwd. Alles kan begrepen worden en alle problemen kunnen worden opgelost. Positivistisch denken. De oorsprong lag in de wetenschappelijke revolutie en het darwinisme.
Welk idee ontstond er in het totalitarisme als gevolg van de wetenschappelijke revolutie en het darwinisme. Geef hiervan een concreet voorbeeld uit een van de totalitaire regimes.
De wetenschap kan de ziektes van de samenleving genezen. Biologisch denken over de samenleving. Adolf Hitler heeft het over Joden als parasieten. Het volk als lichaam zien.
Waarom vielen sommige landen wel en andere niet voor de totalitaire verleiding
- Contigentie: het stond niet bij voorbaat vast dat de democratie het zou winnen. Het was waar, maar niet noodzakelijk. Toeval.
- WO1: verliezende staten als Duitsland en Italië instabieler dan winnaars
- Stabiliteit en weerstand van democratische regimes: ruimte voor oppositie, anti-totalitaire coalities.
Welke maatregelen werden er naar WOII genomen om te zorgen dat er weerstand was voor Totalitaire regimes.
Aanpassingen van de liberale democratie: opbouw verzorgingsstaat, regulering kapitalisme.
In het voorwoord van zijn boek Hope and Memory – lessons from the 20th century beschrijft Todorov de 20e eeuw als een strijd tussen twee kampen. In hoeverre verschilt zijn visie op de 20e eeuw van Mazower?
Mazower zegt dat het geen definitieve strijd was. Er is geen één mogelijke resultaat van de geschiedenis. Het is grillig en iets waar we constant naar moeten kijken.