Tipuri de Donatii Flashcards

1
Q

Donatia deghizată se definește ca fiind…?

A

Donațiile deghizate sunt acelea care, conform actului public, apar încadrate in cadrul operațiunii juridice cu titlu oneros.
+ Sunt de principiu valabile, dacă sunt îndeplinite condițiile validitate ale contractului.
++ Având in vedere ca donatia deghizată este o liberalitate veritabila, ea trebuie sa îndeplinească toate conditiile de fond prevăzute de lege pentru donație.
! In ceea ce privește forma, art 1011 Alin 2 Cc precizează ca donațiile deghizate nu trebuie încheiate in forma autentica
!! Dovada deghizării poate fi făcută de către terți cu orice mijloc de proba, iar părțile si succesorii lor universali si cu titlu universal putând sa o dovedească in conditiile dreptului comun, in funcție de valoarea obiectului actului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Donațiile prin interpunere de persoane, definiție:

A

In cazul donației prin interpunere de persoane, simulată nu vizează natura gratuită a actului, ci persoana adevaratului beneficiar. In aceasta varietate a simulatiei, având in vedere ca actul aparent care se încheie este o donație, el trebuie sa îmbrace forma autentica.
+ De asemenea, trebuie îndeplinite si conditiile de fond prevăzute de lege pentru donație, acesta apreciindu-se in raport cu persoana adevaratului beneficiar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Donatia indirecta:

A

Donațiile indirecte sunt acte juridice încheiate cu voința nesimulate de a gratifica, liberalitate fiind înfăptuită pe calea altui act juridic, decât contractul de donație.
! Donațiile indirecte, potrivit art 1011, Alin 2 Cc, nu trebuie sa îmbrace forma prevăzută de lege pentru donație, dar sunt supuse regulilor de fond ale donației

+ Actele cele mai întrebuințate pentru realizarea donațiilor indirecte sunt renunțarea la un drept, remiterea de datorie si stipulată pentru altul.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Renunțarea la un drept este o liberalitate numai dacă…?

A

Numai dacă este făcută cu intenția de a gratifica, fără intenție liberală, care poate fi dovedita cu orice mijloc de proba, renunțarea la un drept neavând Semnificația unei donații indirecte

+ Renunțările gratuite sunt scutite de forma prevăzută de lege pentru donații, numai dacă sunt pur abdicative, iar nu translative asa cum sunt renunțările in favorem (exemplu la pg 16)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Remiterea de datorie presupune:

A

Renunțarea cu titlu gratuit, totala sau parțiala a creditorului cu acordul debitorului, la valorificarea unui drept de creanța.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

STIPULATIA PENTRU ALTUL este:

A

Este contractul prin care o parte numita stimulant convine cu cealaltă parte numita promitent ca acesta sa execute o prestație in favoarea unui terț numit terț beneficiar care nu participa la încheierea actului nici direct, nici prin reprezentare.
! STIPULATIA reprezintă o donație indirecta scutita de forma prevăzută de lege pentru donatii numai dacă este facuta cu intenția de a gratifica. In cazul in care STIPULATIA pentru altul s-a realizat in scopul de a efectua o plata sau pentru a acorda un împrumut, nu mai suntem in prezenta unei donatii indirecte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly