CAPACITATEA PARTILOR Flashcards
Incapacitatea de a dispune in cazul donației se referă la următoarele categorii de persoane:
a) Minorii si persoanele puse sub interdictie nu pot încheia singuri contracte de donație in calitate de donatori si nici prin intermediul reprezentanților legali, sau după caz, cu încuviințarea ocrotitorilor legali, chiar dacă s-ar obține autorizarea instanței de tutela.
b) In ceea ce-l privește pe interzisului judecătoresc, acesta este lipsit de capacitate de exercitiu, fiind asimilat minorului sub 14 ani.
c) O alta incapacitate de a dispune este prevăzută la art 988, Alin 2 CC care prevede ca in favoarea fostului reprezentat sau ocrotitor legal, sub sanctiunea nulității relative, cel care a dobândit capacitate deplina de exercitiu, nu poate dispune prin acte de donație, cât timp reprezentantul sau ocrotitorul legal nu a primit de la instanța de tutela descărcare pentru gestiunea sa. Se exceptează situația in care reprezentantul sau ocrotitorul este ascendentul dispunatorului.
d) O alta incapacitate descurce din dispozițiile art 12, Alin 2 din Cc: nimeni nu poate dispune cu titlu gratuit (prin acte de donație) dacă este insolvabil
In privința faptului ca nimeni nu poate dispune cu titlu gratuit ( prin acte de donație) dacă este insolvabil, sanctiunea in cazul nerespectării este…?
Sanctiunea care intervine in cazul încălcării acestei incapacități este nulitatea relativa, astfel încât creditorii celui insolvabil pot promova o acțiune in anulabilitate, nefiind ținuți sa formuleze o acțiune revocatorie (pauliana).
Incapacitatea de a primi in cazul donației se referă la următoarele categorii de persoane:
a) Persoanele fizice neconceput si organizațiile care nu au dobândit personalitate juridică
b) In ceea ce privește persoanele juridice, acestea au capacitate de a primi donații de la data dobândirii personalității juridice, adică de la data înregistrării, dacă sunt supuse înregistrării sau după caz, de la data actului de înființare, ori de la data autorizării constituirii lor sau de la data îndeplinirii oricărei alte cerințe cerute de lege.
c) Cetățenii străini, apatrizii si persoanele juridice străine pot primi donații având ca obiect dreptul de proprietate asupra terenurilor numai in condițiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană si din alte tratate la care România este parte, pe baza de reciprocitate in condițiile prevăzute prin lege organica (art 44, Alin 2 din Constituție)
d) Art 990, Alin 1: Sunt anulabile liberalităților făcute medicilor, farmaciștilor sau altor persoane in perioada care, in mod direct sau indirect ii acordau îngrijiri de specialitate dispunatorului pentru boala care este cauza decesului; e lovită de nulitate relativa.
In cazul interzisului judecătoresc, care este lipsit de capacitate de Exercițiu, fiind asimilat minorului sub 14 ani, întrucât incapacitatea este permanenta si totala, cât timp interdicția nu a fost ridicată, acesta nu poate să…?
Acesta nu poate dispune prin acte de donație nici chiar in momentele de luciditate;
! Prin excepție, potrivit art. 175 din Cc, din bunurile celui pus sub Interdicție judecătorească, tutorele ii poate gratifica pe descendenții acestuia cu avizul consiliului de familie si cu autorizarea instanței de tutela, fără însă a putea da scutire de raport.
In cazul persoanelor juridice se recunoaște…? (Capacitatea)
Se recunoaște o capacitate de folosinta anticipata, in sensul ca acestea pot primi liberalităților încă de la data actului de înființare, chiar dacă liberalităților nu sunt necesare pentru ca persoana juridică sa ia ființa in mod valabil (art. 208 Cc)
Tot despre capacitate fiind vorba, in cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ, trebuie…?
Trebuie respectat principiul capacității de folosință, astfel încât donatia, care contravine scopului pentru care a fost înființata persoana juridică este lovită de nulitate absoluta
In legătura cu incapacitatea medicilor, farmaciștilor si preoților de a primi donații de la persoanele cărora le-au acordat asistenta medicală sau religioasă, se impun mai multe precizări:
- Ceea ce interesează nu este calitatea de medic, farmacist sau preot, ci asistenta cu caracter de continuitate acordată dispunatorului (medicală sau religioasă)
- In cazul farmaciștilor, incapacitatea își găsește aplicabilitatea numai in măsura in care si-au depășit atribuțiile, aplicând tratamente specifice profesiei de medic
Prin sintagma “altor persoane care acordau îngrijiri de specialitate dispunatorului” înțelegem:
Înțelegem atât pe cei care practica ilegal medicina, cât si pe aceia care, deși nu au calitatea de medic curant, prin poziția avuta sau prin gradul de implicare in tratarea bolnavului au exercitat o influența suficient de puternica asupra acestuia încât consimțământul sau sa fie viciat.
Art 990 Alin 1 cc+ art 990 Alin 5 cc, prevăd ca:
Si cum se interpretează acestea?
Deși art. 990 Alin 1 Cc, precizează ca liberalitățile sunt anulabile numai dacă au fost făcute IN CURSUL BOLII CARE ESTE CAUZA DECESULUI, art 990, Alin 5 Cc, prevede ca dacă dispunatorului s-a restabilit, el poate promova ACȚIUNEA IN ANULAREA DONAȚIEI in termen de 3 ani din ziua restabilirii.
Din interpretarea sistematica a celor doua texte de lege, rezulta ca donatia este ANULABILA pentru ÎNCĂLCAREA ACESTEI INCAPACITĂȚI, indiferent dacă donatorul a decedat din cauza bolii sau s-a restabilit. Aceasta înseamnă ca numai in cazul legatelor, ca specie de liberalităților, se impune condiția decesului din pricina bolii pentru care este asistat dispunatorul.
Sunt exceptate, potrivit art 990, Alin 2 Cc, de la aplicarea sancțiuni nulității, adică sunt valabile următoarele:
Donațiile făcute soțului, rudelor pe linie dreapta sau colateralilor privilegiati, iar dacă donatorul nu are rude pe linie dreapta, soț sau colaterali privilegiati, donațiilor făcute rudelor pana la al 4-lea grad inclusiv
Rudenia pe linie colaterală nu mai presupune…?
Nu mai presupune descendenta unor persoane din alte persoane, ci are in vedere legătura de rudenie dintre doua persoane care au unul sau mai mulți ascendenții comuni, - fratele si sora - rude in linie colaterală având ascendenții comuni pe părinți.
Minorii si interzișii au dreptul de a primi donații, însă nu au exercițiul acestui drept. Ceea ce înseamnă ca…?
Potrivit art 1013, Alin 3 si 4 Cc, oferta de donație făcută unei persoane lipsite de capacitate de Exercițiu se accepta de reprezentantul legal, iar oferta de donație facuta unui minor cu capacitate de Exercițiu restrânsă poate fi acceptata de către acesta cu încuviințarea ocrotitorului legal.
+ Atunci cand donatia conține si un element oneros, adica este donație cu sarcina sau subconditie, acceptarea va fi calificata ca ACT DE DISPOZIȚIE, fiind necesare avizul consiliului de familie si autorizarea instanței de tutela.
++ Dacă surdul, mutul sau surdo-mutul se afla intr-o situație in care, din orice motiv nu poate sa scrie, voința lui in fata notarului public, in sensul acceptării donației, se va lua prin interpret.
Momentul la care capacitatea este cerută se referă la faptul ca:
Atunci cand contractul se încheie între prezenți nu se ridica probleme, părțile trebuind sa aibă capacitate in momentul in care își exprima consimțământul in fata notarului public.
Atunci cand contractul SEE încheie prin acte separate, între absenți, ofertantul trebuie sa fie capabil, in momentul in care face oferta de donație, întrucât atunci își exprima voința de a dona, in momentul acceptării ofertei de către destinatar, precum si in momentul primirii comunicării acceptării actului de donație.
Art. 1013, Alin 1 teza II Cc spune că:
Incapacitatea sau decesul ofertantului atrage caducitatea acceptării, chiar dacă destinatarul a acceptat oferta, dacă pana la momentul la care acceptarea ajunge la cunoștința ofertantului, ofertantul decedează sau devine incapabil, actul de acceptare devine caduc - nu mai produce efecte din motive independente de voința autorului sau.
+ In ceea ce-l privește pe destinatarul ofertei, acesta trebuie sa fie capabil numai in momentul acceptării ofertei (art. 987, Alin 3 cc)
In cazul încălcării incapacitățile de a face sau a primi donatii, sanctiunea care intervine este:
Nulitatea relativa a actului, cu excepția cazului in care incapacitatea a fost instituita pentru ocrotirea unui interes general, cum se întâmpla in art 44, Alin 2 din Constituție.