Conditiile de Validitate ale Contractului de Vanzare Flashcards

1
Q

OBIECTUL DONAȚIEI, mai precis obiectul obligației donatorului, trebuie sa îndeplinească toate condițiile prevăzute de dreptul comun:

A
  • sa existe sau sa poată exista in viitor
  • sa fie in circuitul civil
  • sa fie determinat sau determinabil
  • sa fie licit
  • sa fie posibil

! Deși, potrivit art. 1230 din CC, bunurile care aparțin unui terț pot forma obiectul unei prestații, dacă Donația are ca obiect un bun individual determinat, acesta trebuie sa fie in proprietatea donatorului. Dacă bunul donat este in proprietatea unui terț, Donația este NULA ABSOLUT, întrucât donatorul s-ar putea abține sa procure proprietatea acelui bun, fapt ce ar contraveni principiului irevocabilității donațiilor, consacrat de art. 1015 CC.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Art 1015: Principiul irevocabilității:

A

Alin. (1): Donația nu este valabilă atunci când cuprinde clauze ce permit donatorului sa o revoce prin voința sa
Alin. (2): Astfel este lovită de nulitate absoluta donatia care:
a) este afectată de o condiție a care-i realizare depinde exclusiv de voința donatorului;
b) impune donatorului plata datoriilor pe care donatorul le-ar contracta in viitor, dacă valoarea maxima a acestora nu este determinata in contractul de donație;
c) conferă donatorului dreptul de a denunță unilateral contractul
d) permite donatorului sa dispună in viitor de bunul donat, chiar dacă donatorul moare fără sa fi dispus de acel bun. Dacă dreptul de a dispune vizează o parte din bunurile donate, nulitatea operează numai in privința acestei părți

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ce se întâmpla dacă se înstrăinează un bun al altuia?

A

Dacă se donează bunul altuia, donatorul ar putea sa nu depună diligențele necesare pentru a asigura transferul dreptului de proprietate. Si atunci, transferul dreptului de proprietate in patrimoniul donatorului ar tine exclusiv de voința sa. Acest aspect contravine principiului irevocabilității donațiilor, iar dacă se încalcă acest principiu, donatia este lovită de nulitate absoluta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Atunci când Donația este precedata, însoțită sau urmată de încheierea unui alt contract, cu participarea altei persoane, străine de donație, trebuie să…?

A

Trebuie sa se stabilească in mod concret ce se donează, astfel încât soluționarea problemelor specifice donației, capacitate, revocare, reducțiune, raport sa nu se răsfrângă asupra celuilalt contract

+Exemplu: In cazul finanțării, cumpărării sau construirii unui imobil, pot fi distinse mai multe situații:

  1. Dacă se pune la dispoziție suma de bani pentru cumpărarea imobilului, ceea ce se donează este suma de bani.
  2. Dacă Donația se realizează prin înscrierea dreptului asupra altei persoane decât aceea care plătește prețul, ceea ce se donează este tot suma de bani si nu imobilul, dacă donatia este concomitenta cu plata prețului către vânzător.
  3. Dacă înscrierea se realizează după încheierea contractului de vânzare si plata pretului, obiectul donației este imobilul.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly