CONDITII DE FORMA - Donatia Flashcards
In privința încheierii între persoane prezente, menționam următoarele:
Potrivit art. 1011, Alin 1 din CC, donatia se încheie prin…?
Prin înscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute. Impunerea formei solemne este determinata de faptul ca prin intermediul contractului de donație, donatorul dispune in mod actual si irevocabil de un bun fără a primi ceva in schimb
+ In plus, forma ad validitatem are menirea de a-l atenționa pe donator asupra importantei deosebite pe care contractul de donație o are pentru patrimoniul sau.
Având in vedere ca forma autentica este impusă ad validitatem, donatia nu poate fi dovedita cu…?
Donatia nu poate fi dovedita cu martori, chiar dacă ar exista un început de dovada scrisă.
Nulitatea donației pentru nerespectarea formei autentice poate fi invocata…?
Poate fi invocata oricând de orice persoana interesată pe cale de acțiune sau pe cale de excepție, inclusiv de instanța, din oficiu si nu poate fi înlăturată in niciun fel.
! Dacă părțile doresc ca donatia nula pentru nerespectarea formei solemne sa produca efecte juridice, aceasta trebuie refăcută in întregime cu respectarea formei autentice.
+ Totuși, potrivit art. 1010 CC, confirmarea unei donații de către mostenitorii universali sau cu titlu universal ai donatorului, atrage RENUNȚAREA LA DREPTUL de a invoca nulitatea pentru vicii de forma sau pentru alte cauze de nulitate fără ca prin aceasta renunțare sa prejudicieze drepturile terților.
In privința încheierii donației între persoane absente, menționam ca:
Atunci când donatia se încheie între persoane absente, prin oferta si acceptare separate, atât oferta de a dărui cât si acceptarea trebuie încheiate in forma autentica
! Pentru validitatea donației încheiate prin acte separate, este necesar ca ofertantul sa fie in viața in momentul acceptării, incapacitatea sau excesul ofertantului atragând CADUCITATEA acceptării.
+Acceptarea nu mai poate fi caută după decesul destinatarului ofertei, adică nu poate sa fie acceptata oferta de donație de către mostenitorii destinatarului, pentru ca donatia este un contract care se încheie “intuitu personae”, in considerarea persoanei, însă mostenitorii destinatarului pot comunica acceptarea făcută de acesta. (1013 Alin 2 Cc)
+ In plus, fata de aceste condiții, pentru validitatea donației încheiate între absenți, se mai cere ca acceptarea sa fie adusă la cunoștința ofertantului in timpul vieții acestuia si înainte de a fi devenit incapabil. Pana la momentul la care ofertantul ia cunoștința de acceptare, el poate revoca oferta de donație, expres sau tacit.
In ceea ce privește momentul încheierii contractului de donație între absenți, fata de dispozițiile art. 1013 Alin 1 teza 1 din Cc (oferta poate fi revocata cât timp ofertantul nu a luat cunoștința de acceptarea destinatarului), apreciem că:
Apreciem că acesta este momentul la care ofertantul ia cunoștința de acceptarea destinatarului
(Se deroga de la regula instituita prin art. 1186 din Cc - adică contractul se încheie in momentul si in locul in care acceptarea ajunge la ofertant, chiar dacă acesta nu ia cunostinta de ea din motive care nu ii sunt imputabile).
Actul estimativ se referă la:
Atunci când donatia are ca obiect bunuri mobile, corporale sau incorporate, acestea trebuie enumerate si evaluate printr-un înscris, chiar sub semnătura privată, sub sanctiunea nulității absolute a donației (art 1011, Alin 3)
Actul estimativ poate fi curpinns chiar in înscrisul care constata încheierea donației, dar poate fi încheiat si separat printr-un înscris sub semnătura privată, nefiind necesară încheierea lui in forma autentica, înscrisul trebuie semnat însă de ambele părți.
Necesitatea actuali estimativ este determinata de…?
Este determinata de nevoia asigurării principiului irevocabilității donațiilor, precum si de acces a rezolvării eventualelor probleme ce țin de revocare, reducțiune sau raport in cazul donațiilor care au ca obiect bunuri mobile.