Cauzele legale de revocare a Donatiei Flashcards

1
Q

Care sunt cauzele legale de revocare a donației…?

A

Legea reglementează doua cauze legale pentru revocarea donației si anume revocarea pentru neexecutarea sarcinii si revocarea pentru ingradtitidine.
! In ambele cazuri, revocarea nu operează de drept si ea trebuie solicitată de către donator si pronunțată de instanța de judecată in baza aprecierii faptelor donatarului

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Revocarea donației pentru ingratitudine se referă la:

Sunt prevăzute la art 1023 Cc cauzele si anume:

A

Litera A), dacă donatarul a atentat la viața donatorului, a unei persoane apropiate lui sau știind ca alții intenționează sa atenteze, nu l-a înștiințat.
Litera B), dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave fata de donator.
Litera C), dacă donatarul refuza nejustificat sa asigure alimente donatorului ajuns in nevoie in limita valorii actuale a bunului donat, Ținându-se seama de starea in care se afla bunul in momentul donației.
! Refuzul nu este sancționat cu revocarea (adica este justificat), dacă donatorul avea rude sau alte persoane obligate si in situația de a-i acorda întreținere si nici atunci cand donatarul se afla el însuși in imposibilitate de a procura alimente.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Acțiunea in revocare a donației pentru ingratitudine respingă următoarele caractere juridice:

A

Este o acțiune strict personală, putând fi promovată numai de către donator.
+ Implicând o dezlegare a unei probleme morale de vinovații si de aplicare a sancțiuni sau de iertare a donatorului, acțiunea nu poate fi intentată de către creditorii donatorului pe calea acțiunii oblice si nici de către succesorii acestuia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Prin excepție, mostenitorii donatorului devin titulari ai acțiunii in revocare pentru ingratitudine atunci cand:

A
  1. Donatorul a decedat in interiorul termenului de 1 an prevazut de art 1024 Cc in care putea solicita revocarea fără sa-l fi iertat pe donatar
  2. Dacă donatarul a decedat fără sa fi cunoscut cauza de ingratitudine, in acest caz mostenitorii pot introduce acțiunea in termen de 1 an de la data decesului donatorului
  3. Dacă acțiunea a fost promovată de către donator, care între timp a decedat, ea poate fi continuata de către mostenitorii donatorului.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Efectele revocării donației pentru ingratitudine
Codul Civil distinge între efecte generale ale revocării si efecte speciale.
Acestea sunt:

A

Ca efect GENERAL, regula este ca bunul trebuie restituit in natura, iar donatarul trebuie sa-l despăgubească pe donator pentru sarcinile constituite in folosul unor terțe persoane.
+ Dacă restituirea in natura nu este posibila, art 1025, Alin 1 Cc precizează ca: donatarul va fi obligat sa plătească valoarea bunului socotită la data soluționării cauzei.
++ In ceea ce privește fructele, potrivit art 1025, Alin 2 Cc, donatarul trebuie sa restituie fructele pe care le-a perceput începând cu data introducerii cererii de revocare.

Efectele SPECIALE sunt prevăzute in art. 1026 Cc, unde se prevede ca revocarea pentru ingratitudine nu are niciun efect in privința drepturilor reale asupra bunului donat dobândite de la donatar cu titlu oneros de către terții de buna-credință.
+ In cazul bunurilor supuse unor formalități de ubicuitate, dreptul terțului sa fie înscris anterior înregistrării cererii de revocare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Revocarea promisiunii de donație, definiție:

A

Potrivit art. 1022, Alin 1 Cc, promisiunea de donație se revoca de drept, dacă anterior executării sale se veste unul dintre cazurile de revocare prevăzute pentru ingratitudine prevazut la art 1023 Cc.
! De asemenea promisiunea de donație se revoca DE DREPT si atunci cand, anterior executării sale, situația materială a promitentului s-a deteriorat intr-o asemenea măsura, încât executarea promisiunii a devenit excesiv de oneroasă pentru acesta ori promitentului a devenit insolvabil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly