Thema 2 Flashcards
Wat zijn eHealth-technologieën?
De bouwstenen waaruit eHealth-toepassingen of eHealth-interventies bestaan, zoals de techniek ‘tailoring’ waarmee informatie of ondersteuning kan worden gepersonaliseerd.
Wat is het verschil tussen eHealth-toepassingen en eHealth-interventies?
eHealth-interventies zijn doelbewust ontworpen om gedrag te beïnvloeden (bijv. meer bewegen of depressieve klachten verminderen), terwijl eHealth-toepassingen breder zijn en ook informatieve of uitwisselingsfuncties kunnen hebben (bijv. websites met uitleg over ziekten of elektronisch patiëntendossier).
Welke definitie hanteert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving voor ‘digitale zorg’?
Digitale zorg kan gaan om verschillende vormen van zorg en ondersteuning, communicatie op afstand, maar ook om actieve of passieve monitoring, triage en diagnostiek op afstand of digitale vormen van behandeling of ondersteuning. Het kan worden ingezet als middel binnen bestaande zorgprocessen, of als middel om tot vernieuwing van zorgprocessen te komen
Wat zijn de drie pijlers van e-health? (indelingsprincipes van eHealth)
Het zorgproces, de gebruiker en technologie
1e pijler: E-Health binnen het zorgproces. Welke 3 subcategorieën zijn er?
1) voorlichting en preventie, 2) zorg in het primaire proces (diagnose, therapie, care), 3) zorgondersteuning (kwaliteitsborging, logistieke ondersteuning, financiële ondersteuning etc.).
2e pijler: eHealth op basis van de gebruiker - noem 7 doelen/relaties
- zorgverlener in eigen werkcontext
- cliënt in eigen leefsfeer
- cliënten - zorgverleners
- cliënten - cliënten
- cliënten - anderen
- zorgverleners - anderen
- zorgverleners - zorgverleners
3e pijler: eHealth op basis van type technologie. Wat wordt hiermee bedoeld?
Het gaat in deze indeling dan ook niet om de technologie zelf, maar om de functionaliteit (gebruikersdoel) van de technologie.
De 13 typen zijn: Webapplicaties/portals, apps, elektronische dossiers, sensoren en devices (wearables en insideables), videocommunicatie, domotica, robotica, medische integratienetwerken, algemene integratienetwerken/b2b, medical intelligence, ehealthbehandelplatform, gamificatie, virtual reality
Primaire preventie
het voorkomen van ziekten en/of gezondheidsproblemen
secundaire preventie
het vroegtijdig ontdekken van ziekten en/of gezondheidsproblemen
tertiaire preventie
monitoring, begeleiding en zelfmanagement van herstel, het beperken van de gevolgen van ziekten en/of gezondheidsproblemen, en het er optimaal mee leren omgaan
Cognitive computing
dit zijn cognitieve computersystemen die zo zijn geprogrammeerd dat ze kunnen begrijpen, interacteren en leren (machine learning). Zij kunnen dit niet zelf, maar op basis van data en sturing. Wel zijn ze in toenemende mate in staat om zelf van data te leren.
Embodied conversational agents
dit zijn geanimeerde karakters die interactief kunnen communiceren met de gebruiker. Dit kan reactief of proactief zijn. Hiermee wordt geprobeerd om de interactie tussen mens en machine natuurlijker en eenvoudiger te maken en ‘just in time’. Ook hier is de basis machine learning.
augmented reality (AR)
Met deze technologie verrijk je de ruimtelijke omgeving met digitale informatie. Je ziet dus nog wel de dingen en mensen om je heen, maar dit beeld wordt verrijkt met extra informatie.
Wearable technology for self-tracking
dit zijn compacte apparaten die je op je lichaam draagt en waarmee lichamelijke gegevens worden gemeten (bijv. slaap, hartslag, lichaamsbeweging). Vaak zijn deze apparaten verbonden met computers (bijv. een smartphone) waarin de data worden opgeslagen en gevisualiseerd.
Aandachtspunt bij cognitive computing
de uitkomsten van het machine learning-beslismodel moeten valide en representatief zijn voor het probleem waarvoor het model de oplossing genereert. Hiervoor moet er inzicht zijn in het algoritme dat het geautomatiseerd systeem gebruikt en hoe dit systeem leert.