Thema 1 Flashcards
Het tekstboek gebruikt de definitie van Eysenbach om eHealth te omschrijven. Prof. dr. Vollenbroek-Hutten heeft het over technologietoepassingen in de zorg.
In hoeverre wordt hetzelfde bedoeld? En wat zijn de kernelementen van beide?
In beide gevallen is eHealth een containerbegrip en gaat het om de inzet van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën om gezondheid en zorg te verbeteren. Hierbij is eHealth een middel, geen doel.
Beiden schetsen dat eHealth meer is dan alleen het toepassen van nieuwe informatie- en communicatietechnologie. Het vraagt om een andere manier van denken en een andere houding van professional en patiënt. Voor een goede inbedding van eHealth in de zorg is samenwerking tussen verschillende partijen noodzakelijk, zoals de eerste- en tweedelijnszorg, patiënten en mantelzorgers, leveranciers van techniek, zorgverzekeraars en de netwerkzorg.
Hoe verhoudt eHealth zich tot de bredere term digitalisering?
Zoals de vraag al aangeeft, is digitalisering breder. Op de eerste plaats betreft het niet alleen de zorg, maar alle sectoren van de samenleving. Digitalisering gaat vooral over het proces van veranderingen in deze decennia waarin digitale technologieën steeds meer de norm worden. Verder is ook de term ‘digitalisering van de zorg’, oftewel digitale zorgtransformatie, breder. Het omvat het hele spectrum van verandering van de zorg, waarbij de digitale mogelijkheden een grote rol spelen. eHealth is daar een onderdeel van. Bij eHealth gaat het vooral om toepassingen gericht op informatie-uitwisseling, communicatie en gedragsverandering.
Geef een omschrijving van de holistische benadering van eHealth.
De holistische benadering van eHealth houdt in dat er bij de ontwikkeling, evaluatie en implementatie van eHealth in samenhang gekeken moet worden naar de technologie, de mens die het gebruikt en de context waarin het wordt gebruikt. eHealth is niet een losse toepassing of tool, maar een infrastructuur om gezondheid te bevorderen, om de zorg rondom een patiënt te organiseren, om kennis te delen en om te communiceren.
Wat zijn de 4 kernelementen van de holistische benadering van eHealth?
- Een participerend ontwikkelproces: alle relevante stakeholders inclusief eindgebruikers horen bij de ontwikkeling, evaluatie en implementatie betrokken te worden. Hiermee wordt zo veel mogelijk tegemoet gekomen aan de behoeften, mogelijkheden en belangen van de verschillende stakeholders. Dit geldt ook bij een aanpassing van een bestaande interventie of toepassing.
- De eHealth-toepassing moet aansluiten bij de context(en) waarin de interventie of toepassing gebruikt gaat worden. Hierbij wordt er expliciet rekening mee gehouden dat het ecosysteem – zoals de organisatie van de zorg en het handelen van zorgprofessionals – kan veranderen als gevolg van de interventie, als dat wenselijk is.
- Ontwikkeling en implementatie zijn nauw verbonden en dienen gecombineerd en continu geëvalueerd te worden (een cyclisch, iteratief, formatief proces zonder eindpunt).
- Het gebruik van persuasieve technologie is noodzakelijk om de doelen van een eHealth-interventie te bereiken.
at is de traditionele definitie van gezondheid volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 1948?
Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet van louter het ontbreken van ziekte.
Hoe definieert Machteld Huber (2011) Positieve Gezondheid?
Gezondheid wordt omschreven als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.
Wat wordt benadrukt in de blog van Rik Crutzen over de ontwikkeling van eHealth-toepassingen?
Dat eHealth heel effectief kan zijn, maar het is belangrijk om bestaande theorieën en beschikbare kennis uit eerder onderzoek te gebruiken bij de ontwikkeling van eHealth-toepassingen.
Hoe definiëren Michie, van Stralen en West (2011) gedragsveranderingsinterventies?
Als een gecoördineerde set van activiteiten die ontworpen zijn om gedragspatronen te veranderen.
Welke theorieën en modellen worden vaak ingezet bij de ontwikkeling van gedragsveranderingsinterventies?
Theory of Planned Behaviour (Ajzen, 1985) -
Health Belief Model (Janz & Becket, 1984) -
Elaboration Likelihood Model (Petty, 1986)
Wat geeft de Theory of Planned Behaviour aan over gedrag?
Dat intentie voor gedrag bepaald wordt door het belang dat aan het gedrag en het effect daarvan wordt gehecht, de mening van de omgeving over dat gedrag, en de ingeschatte eigen vaardigheid van de persoon.
Wat verklaart het Health Belief Model?
Gezondheidsgedrag wordt verklaard aan de hand van attitudes en overtuigingen die iemand heeft, zoals hoe dreigend iemand een ziekte ervaart.
Wat beschrijft het Elaboration Likelihood Model?
Het model geeft informatie over hoe overtuigende communicatie het beste kan worden vormgegeven.
Welke twee voorbeelden van systematische en planmatige raamwerken voor interventieontwikkeling worden genoemd in Hoofdstuk 2?
The Behavioural Change Wheel (Michie, 2011) en de
Intervention Mapping approach (Bartholomew, 2016)
Wat is The Behavioural Change Wheel en wat is de meerwaarde ervan?
The Behavioural Change Wheel is een systematische aanpak voor interventieontwikkeling die interventieontwikkelaars handvatten biedt om stap voor stap gedragsveranderingstechnieken toe te voegen aan hun interventie, gebaseerd op theorie. De meerwaarde is dat het een gestructureerde manier biedt om effectieve gedragsveranderingstechnieken te integreren.
Wat is de Intervention Mapping approach en wat is de meerwaarde ervan?
De Intervention Mapping approach is een stap-voor-stapaanpak die dient als een protocol voor interventieontwikkeling. Ontwerpers ontwikkelen een interventie in zes fasen, waarbij theorie en bewijs geïntegreerd worden in het ontwerp. De meerwaarde is dat het duidelijke richting en steun biedt aan ontwikkelaars, waardoor de interventies beter onderbouwd en waarschijnlijk effectiever zijn.