Tentamenvragen 8 juni 2020 Flashcards

1
Q

Waarom mag de noodverordening de rechten uit Grondwet niet beperken en zal dit straks wel mogelijk zijn op basis van de in voorbereiding zijnde spoedwet?

A

Een noodverordening mag van de wet afwijken, maar niet de Grondwet. Zie art. 176 lid 1 Gemeentewet. Dit is wel mogelijk met een wet in formele zin, zoals de spoedwet. Zie hiervoor de grondwettelijke beperkingsclausules is opgenomen in de grondrecht –> beperkingsclausule:

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Welk klassiek grondrecht uit de Grondwet is in het geval van Kris Knellers van toepassing en stelt dit nog inhoudelijke eisen aan de beperkingen die worden vastgelegd in de spoedwet?

A
  • Noem het grondrecht + artikel
  • Inhoudelijke eisen/competentievoorschriften noemen
    OF
  • Algemene opsomming van grondwettelijke beperkingseisen + Drugspand Venlo
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kan Kris zich eventueel ook beroepen op rechten uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens? Zo ja, om welke rechten gaat het dan? Licht de bijbehorende beperkingsmogelijkheid toe.

A
  • Bijpassend EVRM artikel
  • Dit recht mag beperkt worden op het moment dat daarvoor een (1) wettelijke basis voor is, (2) een legitiem doel dient, (3) noodzakelijk is in een democratische samenleving, (4) en proportioneel is
  • Zie Sunday Times
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Welk criterium is doorslaggevend voor beantwoording van de vraag of ook de grondrechten uit het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie van toepassing zijn?

A
  • Het Handvest is van toepassing zodra de Lidstaten van de Europese Unie EU-recht ‘ten uitvoer brengen’.
  • Zie art. 51 lid 1 Handvest
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe kunnen, in het licht van Wim Voermans’ Het verhaal van de Grondwet, grondrechten als een vorm van erkenning bijdragen aan de legitimiteit van moderne regeringssystemen en rechtsordes? Illustreer dat aan de hand van een hiervoor genoemde grondrechtenkwestie zoals deze speelt in tijden van corona.

A
  • Erkenning is van wezenlijk belang, ook als het gaat om de constitutie en de legitimiteit van een modern regeringssysteem. Met behulp van grondrechten kunnen onze fundamentele belangen erkend worden; zij bieden een noodzakelijk beoordelingskader voor beperkingen van onze vrijheid ofwel een verplichting voor de overheid om onze belangen te beschermen
  • Dit speelt in coronatijden, bijv. rond het recht op demonstratie, de vrijheid van godsdienst en het huisrecht en het recht op een persoonlijke levenssfeer
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly