Tentamen 26-5-2021 opg. 2 Flashcards

1
Q

Had het toetsen van formele wetgeving aan de Grondwet een rol kunnen spelen (in het voorkomen) van de toeslagenaffaire? Betrek in uw antwoord het fenomeen ‘tegenmacht’

A

Ja, want de controle door de rechter die dan mogelijk was biedt dan een betere bescherming van grondrechten en meer rechtsbescherming voor de normale burger. De wetgever controleert niet zijn eigen wetten, maar er is dan een tegenmacht die onafhankelijk is en beoordeelt of de wetten aan voorwaarden voldoet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Welke procedure moet worden doorlopen en welke stap in deze procedure kan daarbij een obstakel vormen?

A

De procedure bestaat uit twee lezingen. Tussendoor wordt de Tweede Kamer ontbonden en zijn er verkiezingen. In de tweede lezing moet het voorstel met tweederdemeerderheid worden aangenomen. Dit is te vinden in art. 137-142 Gw. Een obstakel is dat een tweederdemeerderheid niet gemakkelijk te behalen is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is de ratio van het toetsingsverbod? Betrek hierbij de vraag of het wenselijk is dat de rechter (na schrapping van het toetsingsverbod) de wetgever een dwingende aanwijzing zou kunnen geven en maak daarbij gebruik van relevante jurisprudentie

A

De ratio van het toetsingsverbod hangt samen met het primaat van de democratisch gelegitimeerde wetgever als het gaat om de grondwetsconformiteit van de wifz. [Connectie met de onmogelijkheid tot het geven van een wetgevingsbevel]. [Link leggen tussen dwingende aanwijzing en de discussie over wetgevingsbevel en het niet willen beperken van de ruimte voor politieke/democratische besluitvorming].

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Welke bekende beperkingseis ontbreekt in de Grondwet en in hoeverre zal dit de rechter belemmeren daadwerkelijk tegenmacht te bieden? In welke vorm zou dit criterium alsnog kunnen worden opgenomen in de Grondwet?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly