Tenta 5 Flashcards

1
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “Crimmigration” inom viktimologi och hur påverkar det samspelet mellan kriminalrätt och migrationsrätt?

A

Svar: “Crimmigration” syftar på samspelet mellan kriminalrätt och migrationsrätt, där gränskontroller och migrationspolitik kombineras med brottsbekämpning. Det innebär att människor som befinner sig i ett migrationsrättsligt limbo kan drabbas av straffrättsliga påföljder för att de har överträtt immigrationslagstiftningen. Detta koncept belyser hur rättsliga och politiska beslut påverkar personer som befinner sig i gränszonen mellan migrationsstatus och brott.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “border criminology” inom viktimologi och hur bidrar det till förståelsen av kriminella och brottsoffer i gränsområden?

A

Svar: “Border criminology” fokuserar på studiet av brottslighet och brottsoffer i gränsområden. Det innebär att man analyserar och förstår brott och kriminalitet som uppstår i samband med gränsövergångar och migrationsflöden. Detta perspektiv betonar den komplexa dynamiken mellan gränspolitik, socioekonomiska faktorer och individuella erfarenheter av brott och otrygghet i gränsområden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “moraliska hierarkier” inom viktimologi och hur påverkar det synen på olika typer av brottsoffer?

A

Svar: “Moraliska hierarkier” syftar på den rangordning och värdering som samhället ger olika typer av brottsoffer. Det innebär att vissa brottsoffer kan bli mer eller mindre prioriterade och uppmärksammade beroende på faktorer som brottstyp, offerets kön, ålder, etnicitet eller socioekonomisk status. Detta kan leda till att vissa brottsoffer får mer sympati, stöd och rättvisa, medan andra ignoreras eller marginaliseras baserat på samhällets moraliska bedömningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “genealogi” inom viktimologi och hur bidrar det till förståelsen av brottsoffer och deras konstruktion?

A

Svar: “Genealogi” syftar på studiet av hur brottsoffer konstrueras och förstås genom historiska och kulturella perspektiv. Det innebär att man undersöker och analyserar de olika inflytelser och diskurser som har format synen på brottsoffer över tid. Genom att studera genealogi kan man bättre förstå hur brottsofferrollen har förändrats och varför vissa typer av brottsoffer prioriteras eller marginaliseras inom samhället och rättsväsendet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “osynliggöra offerskap” inom viktimologi och vilka konsekvenser kan det ha för brottsoffer?

A

Svar: “Osynliggöra offerskap” innebär att ignorera eller inte erkänna brottsoffrens upplevelser, behov och rättigheter. Det kan leda till att brottsoffer inte får den uppmärksamhet, stöd eller rättvisa de förtjänar, vilket kan förstärka deras känsla av maktlöshet och försämra deras möjligheter till återhämtning och rehabilitering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “kroppslig integritet” inom viktimologi och varför är det viktigt att skydda?

A

Svar: “Kroppslig integritet” refererar till rätten att ha kontroll över sin egen kropp och undgå fysisk eller sexuell kränkning. Det innebär att individen har rätt till respekt för sin fysiska gränser och att ingen annan har rätt att överträda dessa gränser utan samtycke. Skyddet av kroppslig integritet är viktigt för att främja individens välbefinnande, självbestämmande och skydd mot övergrepp och våld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “gotisk kriminologi” inom viktimologi och hur skiljer det sig från andra perspektiv?

A

Svar: “Gotisk kriminologi” är ett teoretiskt perspektiv inom viktimologi som fokuserar på det skrämmande och skrämmande i samband med brott och brottsoffer. Det betonar mörka och kusliga aspekter av brottslighet, rädsla och otrygghet. Till skillnad från andra perspektiv inom viktimologi, som kanske fokuserar mer på statistik, försöker den gotiska kriminologin att förstå de djupare och mer psykologiska aspekterna av brott och rädsla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “semiotisk studie” inom viktimologi och hur kan det bidra till förståelsen av brottsoffer och deras representation?

A

Svar: “Semiotisk studie” innebär att analysera och tolka tecken och symboler i samband med brott, brottsoffer och deras representation. Det handlar om att undersöka hur olika betydelsebärande element, som språk, bilder och handlingar, kommunicerar och skapar mening kring brottsoffer och deras erfarenheter. Genom att använda semiotiska metoder kan man få en djupare förståelse för hur brottsoffer porträtteras och representeras i samhället och media.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “patriarkala bilder av normativ femininitet” inom viktimologi och hur påverkar det synen på kvinnliga brottsoffer?

A

Svar: “Patriarkala bilder av normativ femininitet” refererar till de traditionella och förväntade idealen och förväntningarna kring hur kvinnor ska bete sig och se ut enligt patriarkala normer. Dessa bilder kan påverka synen på kvinnliga brottsoffer genom att bidra till skuld- och skamstigmatisering, skapa en föreställning om att kvinnor är svaga och offer, samt begränsa deras handlingsutrymme och möjligheter till rättvisa och rehabilitering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “intermedialitet” inom viktimologi och hur kan det bidra till en mer nyanserad förståelse av brott och brottsoffer?

A

Svar: “Intermedialitet” handlar om att undersöka och förstå hur olika medier och kommunikationsformer samverkar och påverkar varandra när det gäller representation och förståelse av brott och brottsoffer. Det kan inkludera studier av hur brott och brottsoffer porträtteras i olika medier som film, litteratur, konst och digitala plattformar. Genom att använda intermediala perspektiv kan man få en mer mångsidig och nyanserad förståelse av brottsoffers upplevelser och samhällets reaktioner på brott.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “paratext” inom viktimologi och vilken roll spelar det i förståelsen av brottsoffers berättelser?

A

Svar: Inom viktimologi kan paratexten påverka hur brottsoffer representeras och förstås. Den kan bidra till att skapa förväntningar, kontextualisera berättelser och forma publikens uppfattning om brottsoffer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “det personliga är politiskt” inom viktimologi och vilken betydelse har det för att förstå brottsoffer och deras erfarenheter?

A

Svar: Inom viktimologi innebär det att brottsoffers upplevelser och behov inte bara är individuella utan också påverkas av samhällets strukturer och normer. Detta perspektiv bidrar till att synliggöra och analysera de bredare kontextern som påverkar brottsoffers erfarenheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “grov kvinnofridskränkning” inom viktimologi och vilka typer av brott kan det omfatta?

A

Svar: “Grov kvinnofridskränkning” är en rättslig term som används för att beskriva allvarliga brott mot kvinnor som begås av en närstående eller tidigare partner. Det kan inkludera fysiskt våld, sexuellt våld, hot, trakasserier eller andra former av kränkningar som syftar till att kontrollera eller dominera kvinnan och inskränka hennes frihet och säkerhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “våldets sociala process” inom viktimologi och varför är det viktigt att studera den?

A

Svar: “Våldets sociala process” syftar till att förstå våld som en socialt konstruerad och kontextuell företeelse. Det inkluderar att undersöka de faktorer och interaktioner som bidrar till att våld uppstår, sprids och upprätthålls i samhället. Studien av våldets sociala process är viktig för att kunna utveckla effektiva förebyggande strategier och insatser för att minska våld och skydda potentiella offer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “uppbrottsprocessen” inom viktimologi och vilka faser kan den omfatta?

A

Svar: “Uppbrottsprocessen” hänvisar till den process som brottsoffer går igenom efter att de har upplevt ett trauma eller blivit utsatta för ett brott. Det kan omfatta olika faser såsom chock, förnekelse, bearbetning, återhämtning och integration. Genom att förstå uppbrottsprocessen kan man identifiera och erbjuda stöd och resurser för att underlätta brottsoffers återhämtning och rehabilitering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “interaktiva processerna och maktstrukturerna i det sociala nätverket” inom viktimologi och varför är det viktigt att studera dem?

A

Svar: “Interaktiva processerna och maktstrukturerna i det sociala nätverket” syftar till att analysera hur interaktioner och maktförhållanden inom ett socialt nätverk påverkar individers möjligheter att bli offer för brott eller att få stöd och skydd. Genom att studera dessa processer kan man förstå hur sociala strukturer och relationer påverkar risker för brottsoffer och möjligheter till stöd och rättvisa.

17
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “emotionell misshandel” inom viktimologi och vilka former kan den ta?

A

Svar: “Emotionell misshandel” är en form av övergrepp där en person systematiskt utsätts för negativ påverkan på sina känslor, självkänsla och mentala hälsa. Det kan inkludera att nedvärdera, hota, ignorera, isolera eller manipulera offret på känslomässig nivå. Emotionell misshandel kan vara lika skadligt som fysiskt eller sexuellt våld och kan ha långvariga konsekvenser för offrets välbefinnande.

18
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “offerstödjandets responsmönster” inom viktimologi och varför är det viktigt att undersöka dem?

A

Svar: “Offerstödjandets responsmönster” avser de reaktioner och insatser som erbjuds till brottsoffer av olika aktörer och institutioner inom rättssystemet, stödorganisationer och samhället i stort. Det är viktigt att studera dessa responsmönster för att utvärdera effektiviteten av befintliga stödtjänster och identifiera eventuella brister eller behov av förbättringar för att möta brottsoffers behov på ett adekvat och respektfullt sätt.

19
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “maktfaktor i familjen” inom viktimologi och hur kan den påverka dynamiken och risken för brottsoffer?

A

Svar: “Maktfaktor i familjen” syftar på den ojämlika fördelningen av makt och kontroll inom en familj. Det kan innefatta dominans, övergrepp och manipulation från en familjemedlem gentemot en annan. En obalans i maktförhållandet kan skapa en riskmiljö där vissa familjemedlemmar blir sårbara för olika typer av brott, inklusive våld, försummelse eller exploatering. Att förstå maktfaktorn i familjen är viktigt för att kunna identifiera och skydda potentiella brottsoffer.