Tenta Flashcards

1
Q

Vad är ett brottsoffer?

A

Ett brottsoffer är en person eller organisation som skadas, hotas eller förintas av en handling och har utsatts för ett brott.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär viktimologi?

A

Viktimologi är läran om brottsoffer. Det är en disciplin inom kriminologin som studerar brottsoffrens roll, upplevelser och konsekvenser av brott.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad menas med brottsofferstatus?

A

Brottsofferstatus syftar på den position eller ställning som en person tilldelas av andra och betraktas som brottsoffer baserat på att de har blivit utsatta för ett brott.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär begreppet brottsofferidentitet?

A

Brottsofferidentitet handlar om hur en person själv uppfattar och identifierar sig som brottsoffer. Det påverkar deras självbild och kan ha konsekvenser för deras upplevelse och reaktioner på brottet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad förklarar rutinaktivitetsteorin och livsstilsteorin om brottsofferskap?

A

Rutinaktivitetsteorin och livsstilsteorin argumenterar för att brottsofferskap kan förklaras genom att en person genom sitt beteende eller sin livsstil skapar möjligheter för brottslingar att begå brott mot dem. Det betonas att brott ofta sker när det finns en möjlighet och en brist på skyddande faktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär tillfällesstrukturteorin?

A

Tillfällesstrukturteorin betonar att “tillfället gör tjuven” eller “tillfället gör brottsoffret”. Teorin fokuserar på de specifika omständigheter och situationer där brott kan ske och hur tillfälligheter och möjligheter påverkar brottsoffer och brottslingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad handlar kontrollteorier inom viktimologi om?

A

Kontrollteorier inom viktimologi undersöker de sociala band och den självkontroll som en individ har och hur dessa kan påverka risken för att bli ett brottsoffer. Teorierna betonar att starka sociala band och hög självkontroll kan minska chansen att drabbas av brott.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka personer har bidragit till viktimologins historia?

A

Benjamin Mendelsohn (advokat, intresse för brottsoffers medverkan i brottet), Frederick Wertham (psykiatriker, intresse för brottsoffers roll i rättsprocessen) och Hans von Hentig (jurist, intresse för hur offer pådriver sin egen viktimisering).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad kännetecknar traditionell viktimologi?

A

Traditionell viktimologi fokuserar på aspekter som utsatthet, brottsoffrens konsekvenser, vanliga typer av brott, var de inträffar och vilka som är brottsoffer eller förövare. Den bygger på rational choice-teorin som betonar att människor har ett val. Den tar upp mönster i brottslighet, riskfaktorer, brottens konsekvenser och brottsbekämpning. Traditionell viktimologi grundas i symbolisk interaktionism där språket är centralt och påverkas av andra, samt socialkonstruktivism där vi tillsammans konstruerar kunskap genom interaktion med varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad innebär kritisk viktimologi?

A

Kritisk viktimologi är en forskningsinriktning inom viktimologin som ifrågasätter snäva definitioner av brottsoffer och belyser maktrelationer och sociala konstruktioner. Det innebär att man studerar brott som begås av stater, ekonomiska brott, miljöbrott och frågar vem som har makten att definiera centrala begrepp inom viktimologin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vem/vad/när/hur definieras ett brottsoffer? Vem har makten att bestämma det? Vilka förväntningar, stereotyper och reaktioner finns kring brottsoffer? Vilka arenor påverkar konstruktionen av brottsoffer?

A

Definitionen av ett brottsoffer kan variera och det kan vara en person som skadas av en brottslig handling. Makten att bestämma brottsofferstatus kan ligga hos olika aktörer såsom rättsväsendet, samhället eller brottsoffret självt. Förväntningar, stereotyper och reaktioner gentemot brottsoffer kan påverkas av samhällets normer och värderingar. Arenor som kan påverka konstruktionen av brottsoffer inkluderar rättsliga processer, medier, sociala nätverk och offentliga debatter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

När blir en person ett brottsoffer? Är det när brottet begås? När personen känner sig som ett offer? När omgivningen ger sympati? När brottet anmäls? När det kommer en dom?

A

Tidpunkten för när en person blir ett brottsoffer kan vara föremål för tolkning. Det kan ske när brottet begås och personen drabbas av skada eller hot. Det kan också vara när personen själv känner sig som ett offer eller när omgivningen erkänner dem som ett offer. Anmälan av brott och rättsliga processer kan också påverka uppfattningen om brottsofferstatus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad karaktäriserar ett idealiskt offer? Vilka egenskaper och situationer gör det lätt för dem att få fullständig och legitim status som offer?

A

Ett idealiskt offer är en person eller en kategori individer som, när de drabbas av brott, lättast får fullständig och legitim status som offer. De kan ha egenskaper som sårbarhet, utföra något respektabelt, vara på en respektabel plats samt vara tillräckligt starka för att kunna föra sin talan men samtidigt tillräckligt svaga för att behöva hjälp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilka egenskaper tillskrivs en idealisk gärningsman?

A

En idealisk gärningsman anses vanligtvis vara stor, stark, ond och okänd. Det är en stereotypbild av en brottsling som används i populärkulturen och samhället.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad innebär begreppet “damen i nöd” och hur påverkar det idealiseringen av offer och gärningspersoner i brottssituationer?

A

“Damen i nöd” är en stereotyp där en kvinna framställs som hjälplös och i behov av beskydd från manliga hjältar. Denna föreställning påverkar idealiseringen av offer och gärningspersoner genom att betona könsroller och maktrelationer i brottssituationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad illustrerar berättelsen om “Rödluvan och vargen” i samband med idealiseringen av offer och gärningspersoner?

A

Berättelsen om “Rödluvan och vargen” används för att belysa hur föreställningar om maskulinitet och femininitet påverkar idealiseringen av offer och gärningspersoner i brottssituationer. Den framhäver de traditionella könsmönster och rollförväntningar som kan påverka uppfattningen om brottsoffer och gärningspersoner.

17
Q

Vad innebär begreppet “rape-revenge” och hur relaterar det till offer och överlevare?

A

“Rape-revenge” syftar på berättelser där offret för en sexuell övergreppshandling antingen räddas eller tar hämnd. Det betonar skillnaden mellan att vara ett passivt offer och att vara en överlevare som vidtar åtgärder för att hämnas eller upprätta rättvisa.

18
Q

Vad är skillnaden mellan att vara ett offer och att vara en överlevare? Vilka antaganden och betydelser ligger bakom dessa begrepp? Kan de användas på olika sätt beroende på brott, brottsoffer och sammanhang?

A

Begreppen “offer” och “överlevare” har olika betydelser och innebär underliggande antaganden. “Offer” kan implicera passivitet, svaghet och förväntad förlåtelse, medan “överlevare” betonar att personen har överlevt en traumatisk händelse och kan ha en starkare konnotation av aktivitet och styrka. Användningen av dessa begrepp kan variera beroende på typen av brott, individens upplevelser och det sammanhang de används inom.

19
Q

Vad innebär begreppet “offerskap” enligt van Dijk och vilka förväntningar och stereotyper signalerar det?

A

Enligt van Dijk innebär “offerskap” en stämpel som signalerar svaghet, passivitet och förväntad förlåtelse. Det förväntas att den som betraktas som ett offer ska agera som “den större personen” och förlåta istället för att söka hämnd. Det kan också innebära att offret inte uppfattas som en aktiv aktör som kan kräva rättvisa eller förändring.

20
Q

Vilka kategorier identifierar Hydén inom begreppet “offerskap” och hur beskriver han dessa?

A

Hydén identifierar fyra kategorier som sammanfattar brottsofferstatus och brottsofferidentitet. Dessa kategorier inkluderar: de som betraktas som brottsoffer av sig själva och andra, de som inte betraktas som brottsoffer av någon, de som betraktar sig som brottsoffer men inte uppfattas som så av andra, och de som inte betraktar sig som brottsoffer men uppfattas som så av andra. Det visar på att uppfattningen om brottsoffer kan variera och att det kan finnas diskrepanser mellan individens självbild och hur de uppfattas av omgivningen.

21
Q

Vad innebär begreppet “tillskrivning av kroppar” och hur påverkar det upplevelsen av offer och brottsoffer?

A

“Tillskrivning av kroppar” syftar på hur samhället tilldelar och attribuerar olika betydelser och status till individers kroppar i samband med brott och offer. Det kan påverka hur lätt det är för en person att känna sig som ett brottsoffer (identitet) när det som har hänt inte täcks av lagstiftningen eller betraktas som ett brott av samhället (status).

22
Q

Vad är skillnaden mellan att vara ett offer och att vara ett brottsoffer? Hur påverkar det att betraktas som ett brottsoffer av samhället och att identifiera sig själv som ett brottsoffer?

A

Skillnaden mellan att vara ett offer och att vara ett brottsoffer ligger i uppfattningen och statusen som tilldelas av samhället. Att betraktas som ett brottsoffer av samhället innebär att ens upplevelse erkänns och att det finns lagstiftning och stödstrukturer för att hantera situationen. Å andra sidan handlar att identifiera sig själv som ett brottsoffer om den personliga upplevelsen av att ha utsatts för ett brott, oavsett hur samhället reagerar.

23
Q

Vad innebär begreppet “missing white woman syndrome” och hur påverkar det mediebevakningen av brottsoffer?

A

“Missing white woman syndrome” refererar till fenomenet där vita, unga kvinnor får betydligt mer uppmärksamhet och mediebevakning jämfört med exempelvis äldre personer eller personer med mörk hudfärg i liknande situationer. Det innebär att mediebevakningen av brottsoffer kan vara snedvriden och att vissa offer får mer uppmärksamhet och medlidande än andra baserat på deras demografiska egenskaper.

24
Q

Vad innebär begreppet “offerundersökningar” och vilka undersökningar används för att synliggöra självrapporterad utsatthet?

A

“Offerundersökningar” syftar på forskningsmetoder som används för att samla in data om självrapporterad utsatthet för brott. Exempel på sådana undersökningar inkluderar SCB, BRÅ NTU (Nationella trygghetsundersökningen) och Skolundersökningen. Dessa undersökningar bidrar till att synliggöra brottsoffers upplevelser och utsatthet utifrån deras egna berättelser.