Tenta 3 Flashcards

1
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “sårbarhetsperspektiv” inom viktimologi och hur förklarar det uppkomsten av hatbrott?

A

Svar: “Sårbarhetsperspektiv” inom viktimologi betonar att hatbrott inte nödvändigtvis handlar om en strukturell relation mellan överordnade och underordnade grupper, utan snarare om att vara annorlunda eller avvika från normen och därmed vara sårbar i vissa kontexter. Perspektivet betonar att hatbrott kan riktas mot personer eller grupper som anses vara avvikande på grund av exempelvis sin etnicitet, sexuella läggning eller religiösa tillhörighet. Det betonar vikten av att förstå hur olika individer och grupper kan vara sårbara för hatbrott och behöver skydd och stöd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Fråga: Vad innebär begreppen “primära och vikarierande offer” inom viktimologi och hur skiljer de sig åt?

A

Svar: “Primära offer” inom viktimologi syftar på de direkt utsatta personerna som drabbas av hatbrottet. Det kan vara personer som fysiskt eller psykiskt skadas, hotas eller trakasseras på grund av sin tillhörighet till en viss grupp. Å andra sidan är “vikarierande offer” personer som delar samma identitet som de primära offren och påverkas indirekt av hatbrottet. Det kan inkludera personer som känner rädsla, oro eller stigmatisering på grund av hatbrottet och som också kan drabbas av negativa konsekvenser på grund av deras gemensamma tillhörighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “våld i nära relation”?

A

Svar: “Våld i nära relation” inom viktimologi avser fysiskt, psykiskt, ekonomiskt eller sexuellt våld som utövas inom en nära partnerrelation, enligt definitionen från Brottsförebyggande rådet (Brå). Det kan inkludera exempelvis misshandel, hot, trakasserier, ekonomisk kontroll eller sexuellt tvång. Definitionen betonar att våldet utövas av en person som har eller har haft en nära relation till offret, till exempel en partner, make/maka, sambo eller tidigare partner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “desistance theory” inom viktimologi och vad undersöker den?

A

Svar: “Desistance theory” är en teori inom viktimologi som undersöker processen för att sluta begå brott och avstå från kriminellt beteende. Teorin fokuserar på att förstå de faktorer och processer som leder till att personer överger sin brottsliga livsstil och väljer att inte längre begå brott. Det inkluderar att undersöka individuella och samhälleliga faktorer som kan påverka beslutet att sluta begå brott, såsom personlig mognad, förändrade värderingar, socialt stöd, utbildning och sysselsättning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “skyddsvärda offer” inom viktimologi och vilka grupper omfattas av detta skydd?

A

Svar: Begreppet “skyddsvärda offer” inom viktimologi syftar till att identifiera och prioritera vissa grupper eller individer som anses vara särskilt i behov av skydd och stöd på grund av deras sårbarhet för brott och dess konsekvenser. Det kan inkludera barn, äldre personer, personer med funktionsnedsättning, kvinnor utsatta för våld i nära relationer, hbtq+-personer och andra marginaliserade grupper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “processekonomi” inom viktimologi och hur kan det tillämpas?

A

Svar: “Processekonomi” inom viktimologi handlar om att effektivisera och rationalisera rättssystemets processer för att uppnå en snabb och rättvis behandling av brottsoffer. Det handlar om att använda resurserna på ett kostnadseffektivt sätt samtidigt som man säkerställer rättssäkerheten och rättvisa för offren. Exempel på tillämpning kan vara att införa alternativa rättsliga metoder, som förlikning eller mediation, för att snabbare lösa vissa typer av brottmål och avlasta domstolarna. Det kan också innefatta att erbjuda stöd och resurser till brottsoffer för att underlätta deras medverkan i rättsprocessen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “Självcensur” inom viktimologi och varför kan det vara problematiskt?

A

Svar: Självcensur inom viktimologi syftar på när individer eller grupper begränsar sig själva i uttryck av åsikter, information eller beteenden av rädsla för negativa konsekvenser eller repressalier. Det kan vara problematiskt eftersom det kan minska yttrandefriheten och hindra människor från att uttrycka sig fritt och delta i samhällsdebatten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Fråga: Vad menas med begreppet “ärekränkningsbrott” inom viktimologi och vilken effekt kan det ha på offret?

A

Svar: Ärekränkningsbrott inom viktimologi avser brott där en persons heder, rykte eller integritet kränks genom förtal, förolämpning eller spridning av falska uppgifter. Det kan ha allvarliga konsekvenser för offret genom att skada deras anseende, självkänsla och relationer. Det kan även leda till social utstötning och psykiskt lidande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “människoexploatering” inom viktimologi och varför är det en viktig fråga att adressera?

A

Svar: Människoexploatering inom viktimologi avser när människor utnyttjas för vinning, vanligtvis genom tvång, bedrägeri eller våld. Det kan inkludera exempelvis människohandel, tvångsarbete och sexuell exploatering. Det är en viktig fråga att adressera eftersom det innebär allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter och leder till stort lidande för offren. Det krävs insatser för att bekämpa människoexploatering och skydda de utsatta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “debt bondage” inom viktimologi och varför är det en form av exploatering?

A

Svar: Debt bondage inom viktimologi hänvisar till när en person är fast i skuldslaveri, där de är tvungna att arbeta för att betala av en skuld som aldrig kan lösas. Det är en form av exploatering eftersom personen är fångad i en ond cirkel av skuld och tvingas utföra arbete under otillbörliga och oacceptabla villkor. Det är ett allvarligt brott mot mänskliga rättigheter och innebär att offret utnyttjas för arbete utan rimlig ersättning eller möjlighet att befria sig från skuldbördan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Fråga: Vad menas med begreppet “offerlösa brott” inom viktimologi och varför kan det vara problematiskt att hantera dem?

A

Svar: Offerlösa brott inom viktimologi syftar på brott där det inte finns tydliga eller identifierbara offer, till exempel vissa ekonomiska brott eller miljöbrott. Det kan vara problematiskt att hantera dem eftersom rättssystemet vanligtvis är utformat för att svara på brott där det finns konkreta offer som behöver skydd och upprättelse. Utmaningen ligger i att identifiera och hantera de skadliga konsekvenserna av offerlösa brott och säkerställa att rättvisa och ansvarighet upprätthålls.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “dubbelreglering” inom viktimologi och varför kan det vara problematiskt för brottsoffer?

A

Svar: Dubbelreglering inom viktimologi refererar till när brottsoffer måste navigera genom både det straffrättsliga systemet och det civilrättsliga systemet för att få upprättelse och kompensation. Det kan vara problematiskt för brottsoffer eftersom det kan vara en komplex och tidskrävande process att hantera två olika system samtidigt. Det kan också leda till att offren inte får tillräcklig kompensation eller att deras rättigheter försummas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “barnanpassat rättsväsende” inom viktimologi och varför är det viktigt att tillämpa det vid hantering av brott mot barn?

A

Svar: Barnanpassat rättsväsende inom viktimologi syftar till att anpassa rättsprocessen och stödet till barn som är brottsoffer för att säkerställa deras välbefinnande, skydd och deltagande. Det är viktigt att tillämpa det vid hantering av brott mot barn eftersom barn har unika behov och sårbarheter som måste beaktas. Genom att tillämpa barnanpassade åtgärder och rättigheter kan man säkerställa att barnets rättigheter och intressen skyddas under rättsprocessen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “anmälningsskyldighet” inom viktimologi och varför kan det vara kontroversiellt?

A

Svar: Anmälningsskyldighet inom viktimologi innebär att vissa yrkesgrupper eller individer är skyldiga att rapportera misstänkta brott till myndigheterna. Det kan vara kontroversiellt eftersom det kan innebära att vissa personer tvingas bryta sekretess eller lojalitetsförpliktelser gentemot klienter eller kollegor. Balansen mellan skyddet för brottsoffer och andra intressen som personlig integritet och professionellt förtroende måste noga övervägas när man hanterar anmälningsskyldighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Fråga: Vad menas med begreppet “rättighetskonflikter” inom viktimologi och hur kan de påverka hanteringen av brottsoffer?

A

Svar: Rättighetskonflikter inom viktimologi uppstår när det finns en motsättning mellan olika rättigheter som är involverade i brottsofferskap, till exempel rättigheter för gärningspersonen, rättigheter för offret och rättigheter för samhället. Det kan vara utmanande att hantera dessa konflikter och hitta en balans mellan olika intressen och behov. Det krävs en noggrann avvägning för att säkerställa att brottsoffrens rättigheter och intressen skyddas samtidigt som man respekterar andra relevanta rättigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “straffskärpningsregeln” inom viktimologi och hur kan den användas för att öka rättvisa för brottsoffer?

A

Svar: Straffskärpningsregeln inom viktimologi innebär att straffet för en gärning kan ökas om den begås mot ett särskilt skyddsvärt offer, till exempel ett barn eller en äldre person. Genom att tillämpa straffskärpningsregeln kan rättvisa ökas för brottsoffer genom att reflektera den ökade sårbarheten och det allvarligare intrånget på offrets rättigheter och välbefinnande. Det kan fungera som ett verktyg för att tydligt signalera att samhället inte accepterar brott mot särskilt skyddsvärda grupper eller individer.

17
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “åldringsbrott” inom viktimologi och varför är det viktigt att uppmärksamma det?

A

Svar: Åldringsbrott inom viktimologi syftar på brott som begås mot äldre personer. Det kan inkludera fysiskt våld, ekonomisk exploatering, misshandel eller försummelse. Det är viktigt att uppmärksamma åldringsbrott eftersom äldre personer är en sårbar grupp och kan vara mer utsatta för brott på grund av fysiska begränsningar eller bristande socialt stöd.

18
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “oskyldig” inom viktimologi och varför är det relevant för rättssystemet?

A

Svar: Inom viktimologi hänvisar “oskyldig” till en person som är utan skuld eller ansvar för en händelse eller ett brott. Begreppet är relevant för rättssystemet eftersom det utgör en central princip att betrakta en person som oskyldig tills dess att deras skuld har fastställts genom en rättvis rättegång. Det är en grundläggande rättighet för alla att betraktas som oskyldiga fram tills att motsatsen bevisas.

19
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “moralpaket” inom viktimologi och hur kan det påverka brottsoffer?

A

Svar: “Moralpaket” inom viktimologi syftar på samhällets eller institutioners moraliska normer och värderingar som kan påverka hur brottsoffer betraktas och behandlas. Det kan inkludera att brottsoffret förväntas bete sig eller reagera på ett visst sätt, vilket kan leda till att deras upplevelser och behov inte erkänns eller tas på allvar. Det kan skapa en ytterligare börda för brottsoffret och påverka deras tillgång till stöd och rättvisa.

20
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “vanvård” inom viktimologi och vilka konsekvenser kan det ha för offren?

A

Svar: “Vanvård” inom viktimologi refererar till situationer där en person utsätts för försummelse eller brist på adekvat vård och omsorg, särskilt inom vård- eller omsorgsrelaterade sammanhang. Det kan ha allvarliga konsekvenser för offren, inklusive fysisk och psykisk skada, försämrad hälsa och välbefinnande. Vanvård kan underminera brottsoffers rättigheter till skydd och värdighet.

21
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “barmhärtighetsmord” inom viktimologi och vilka etiska och rättsliga frågor kan det väcka?

A

Svar: “Barmhärtighetsmord” inom viktimologi refererar till en handling där en person dödar en annan person med syfte att lindra deras lidande, vanligtvis på grund av allvarlig sjukdom eller smärta. Det väcker komplexa etiska och rättsliga frågor kring rätten till liv och död, självbestämmande och laglig ansvarsfrihet. Det är en kontroversiell fråga där olika värderingar och moraliska perspektiv kan kollidera.

22
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “överordning/underordning” inom viktimologi och hur kan det påverka brottsoffer?

A

Svar: “Överordning/underordning” inom viktimologi syftar på maktrelationer och hierarkier där vissa grupper eller individer befinner sig i överordnade positioner medan andra befinner sig i underordnade positioner. Det kan påverka brottsoffer genom att de som befinner sig i underordnade positioner kan vara mer sårbara för att bli utsatta för brott och kan möta hinder när det gäller att få tillgång till rättvisa och stöd. Det kan också påverka hur samhället och rättssystemet reagerar på brott och hur brottsoffren betraktas och behandlas.

23
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “non-refoulment” inom viktimologi och vilken betydelse har det för flyktingar och asylsökande?

A

Svar: “Non-refoulment” inom viktimologi hänvisar till principen om att inte skicka tillbaka eller utvisa en person till ett land där de riskerar att utsättas för förföljelse, tortyr eller annan allvarlig skada. Det har stor betydelse för flyktingar och asylsökande eftersom det syftar till att skydda deras rättigheter och säkerhet. Principen är en grundläggande del av internationell rätt och mänskliga rättigheter för att säkerställa att personer som flyr från fara får möjlighet till skydd och asyl.

24
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “sociala/politiska osäkerheter” inom viktimologi och vilka konsekvenser kan det ha för brottsoffer?

A

Svar: “Sociala/politiska osäkerheter” inom viktimologi syftar på situationer där samhället eller den politiska miljön är präglad av osäkerhet, instabilitet eller konflikt. Det kan ha olika konsekvenser för brottsoffer, inklusive en ökad risk för att bli utsatta för brott, begränsad tillgång till rättvisa och stöd samt brist på skydd och säkerhet. Sociala/politiska osäkerheter kan skapa en ogynnsam miljö för brottsoffer och utmana deras möjligheter till rehabilitering och upprättelse.

25
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “discursive replacement” inom viktimologi och hur kan det påverka offrens identitet och rättigheter?

A

Svar: “Discursive replacement” inom viktimologi syftar på processen där en persons identitet som brottsoffer ersätts av andra diskurser eller berättelser som inte erkänner deras upplevelser eller behov. Det kan påverka offrens identitet genom att de marginaliseras eller förminskas, vilket kan leda till att deras rättigheter inte tillgodoses på ett adekvat sätt. Discursive replacement kan underminera brottsoffers rätt till erkännande, stöd och rättvisa genom att deras berättelser och erfarenheter förvrängs eller ignoreras.