Tenta 4 Flashcards

1
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “äkta/falska flyktingar” inom viktimologi och vilken betydelse har det för flyktingars rättigheter?

A

Svar: Begreppet “äkta/falska flyktingar” hänvisar till en uppdelning mellan flyktingar som anses ha en giltig grund för skydd och de som betraktas som oäkta eller inte berättigade till skydd. Det kan ha negativa konsekvenser för flyktingars rättigheter genom att det skapar en hierarki och osäkerhet kring deras status och möjligheter till asyl. Det kan leda till att vissa flyktingar inte får tillgång till rättvisa och skydd, vilket underminerar deras grundläggande mänskliga rättigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “sekundära offer” inom viktimologi och vilken roll spelar de i samband med brott?

A

Svar: “Sekundära offer” syftar på personer som inte är de direkta offren för ett brott men som ändå påverkas av brottet, antingen känslomässigt eller genom att deras liv och relationer påverkas. De kan vara anhöriga, vänner eller gemenskaper som indirekt drabbas av brottets konsekvenser. Sekundära offer spelar en viktig roll genom att de kan behöva stöd och rehabilitering för att hantera de negativa följderna av brottet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “courtesy stigma” inom viktimologi och hur påverkar det brottsoffer?

A

Svar: “Courtesy stigma” avser den stigma eller sociala diskriminering som drabbar personer som är associerade med eller har en relation till brottsoffer. Det kan vara exempelvis familjemedlemmar, vänner eller andra nära personer. Dessa personer kan möta negativa attityder, fördomar eller förminskning från omgivningen på grund av deras association med brottsoffret. Courtesy stigma kan påverka dessa personers välbefinnande och sociala relationer negativt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “hederlighetsmarkeringar” inom viktimologi och vilken funktion har de i samhället?

A

Svar: “Hederlighetsmarkeringar” refererar till sociala normer eller förväntningar som utgör kriterier för att bedöma eller värdera brottsoffer utifrån deras beteenden, val eller moraliska karaktär. Dessa markeringar kan vara fördomsfulla eller snedvridna och kan påverka hur samhället betraktar och behandlar brottsoffer. Hederlighetsmarkeringar kan spela en roll i att forma samhällets reaktioner på brott och kan påverka brottsoffers rättigheter och tillgång till stöd och rättvisa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “medierättegångar” inom viktimologi och vilken påverkan har de på brottsoffer?

A

Svar: “Medierättegångar” refererar till situationer där brottsoffer och brottet i sig blir föremål för omfattande medial uppmärksamhet och offentlig granskning, ofta liknande en rättegång. Medierättegångar kan påverka brottsoffer genom att deras integritet, värdighet och privatliv kränks. Offentliga spekulationer och exponering i medierna kan även påverka brottsoffers psykiska hälsa och välbefinnande. Det kan vara utmanande för brottsoffer att hantera denna offentliga granskning och uppmärksamhet samtidigt som de behöver bearbeta och återhämta sig från brottet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Fråga: Vad innebär uttrycket “oslagbara men våldtagsbara” inom viktimologi och vilken betydelse har det för samhällets syn på våldtäktsoffer?

A

Svar: Uttrycket “oslagbara men våldtagsbara” syftar på den förutfattade uppfattningen att vissa personer, oftast kvinnor, kan vara starka och självständiga i de flesta situationer men samtidigt vara utsatta för sexuellt våld. Det betonar den osäkra och utsatta positionen som våldtäktsoffer trots andra egenskaper som kan betraktas som styrkor. Detta uttryck avslöjar den dubbelmoral och den bristande förståelsen för att sexuellt våld inte beror på offerets styrka eller svaghet utan är ett brott som bör bekämpas oavsett omständigheterna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “dating violence” inom viktimologi och vilken typ av våld inkluderas i detta begrepp?

A

Svar: “Dating violence” syftar på våld och övergrepp som kan uppstå inom en romantisk eller sexuell relation mellan ungdomar eller unga vuxna. Det inkluderar fysiskt, sexuellt, psykiskt eller ekonomiskt våld och kan vara både verbalt och icke-verbalt. Dating violence kan ha allvarliga konsekvenser för offret och kan påverka deras hälsa, självkänsla och framtidiga relationer. Det är viktigt att uppmärksamma och bekämpa detta problem för att skydda ungdomar och unga vuxna från våld i datingrelationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “beskyddarnorm” inom viktimologi och hur kan det påverka synen på kvinnliga brottsoffer?

A

Svar: “Beskyddarnorm” avser den sociala normen eller förväntningen att kvinnor behöver bli beskyddade och att deras säkerhet är beroende av män eller manliga auktoriteter. Det kan påverka synen på kvinnliga brottsoffer genom att de betraktas som svagare och i behov av andras skydd eller beskydd. Det kan leda till att kvinnliga brottsoffer ifrågasätts eller anses ha brustit i sin skyddsnivå om de utsätts för brott. Beskyddarnormen kan bidra till att förminska kvinnliga brottsoffers upplevelser och rättigheter och behöver motverkas för att säkerställa jämlikhet och rättvisa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “manlig råstyrka” inom viktimologi och hur kan det påverka synen på manliga brottsoffer?

A

Svar: “Manlig råstyrka” refererar till den sociala förväntningen att män förväntas vara starka, oövervinnliga och kapabla att skydda sig själva från fara eller skada. Det kan påverka synen på manliga brottsoffer genom att deras utsatthet eller behov av hjälp ifrågasätts eller förminskas. Det kan vara svårt för manliga brottsoffer att söka stöd eller rapportera brott på grund av rädsla för att bryta mot den manliga råstyrkenormen. Det är viktigt att uppmärksamma och utmana dessa normer för att säkerställa att manliga brottsoffer ges samma stöd och skydd som andra brottsoffer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “strukturellt könsmaktsproblem” inom viktimologi och hur påverkar det synen på kön och brottsoffer?

A

Svar: “Strukturellt könsmaktsproblem” refererar till det systematiska och institutionaliserade ojämlikhetsförhållandet mellan könen, där män har en överordnad position och kvinnor befinner sig i en underordnad position. Det påverkar synen på kön och brottsoffer genom att det kan leda till förminskning, bagatellisering eller förnekande av kvinnliga brottsoffers upplevelser och behov. Strukturellt könsmaktsproblem kan skapa hinder för jämlikhet och rättvisa för brottsoffer och kräver att man utmanar och förändrar de strukturer som upprätthåller dessa ojämlikheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Fråga: Vilken betydelse har lyssnarens roll inom viktimologi och hur kan det påverka brottsoffers upplevelse av rättvisa och stöd?

A

Svar: Lyssnarens roll inom viktimologi är av stor betydelse då de spelar en aktiv och empatisk roll i att lyssna på brottsoffers berättelser och upplevelser. Lyssnare kan vara professionella som offerstödjare, vårdgivare eller jurister, eller de kan vara närstående personer som vänner eller familj. En lyssnare som är lyhörd, icke-dömande och stödjande kan ge brottsoffer möjlighet att berätta om sina upplevelser, få bekräftelse och känna sig hörda och förstådda. Lyssnarens roll kan bidra till att brottsoffer känner sig mer rättvist behandlade och kan stärka deras möjligheter till läkning och rehabilitering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Fråga: Vad menas med “våldets effekt” inom viktimologi och vilka konsekvenser kan det ha för brottsoffer?

A

Svar: “Våldets effekt” syftar på de fysiska, psykiska, emotionella och sociala konsekvenserna av att utsättas för våld eller brott. Det kan inkludera fysiska skador, posttraumatisk stress, ångest, depression, rädsla, förtroendeförlust och social isolering. Våldets effekt kan vara långvarig och ha en negativ inverkan på brottsoffers liv och välbefinnande. Det krävs stöd och insatser för att hjälpa brottsoffer att hantera och återhämta sig från dessa effekter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Fråga: Vad menas med begreppet “socialt underordnad kategori” inom viktimologi och hur kan det påverka brottsoffer?

A

Svar: “Socialt underordnad kategori” syftar på grupper eller individer som befinner sig i en underordnad eller marginaliserad position i samhället på grund av faktorer som kön, etnicitet, klass eller funktionshinder. När brottsoffer tillhör en socialt underordnad kategori kan de möta ytterligare utmaningar och hinder när de söker stöd, rättvisa och erkännande för sina upplevelser. Dessa faktorer kan påverka hur brottsoffer bemöts och behandlas inom rättssystemet och samhället i stort.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Fråga: Vad menas med begreppet “inre rum” inom viktimologi och varför är det viktigt att erkänna och respektera detta?

A

Svar: “Inre rum” syftar på den känslomässiga och psykologiska sfären hos brottsoffer, där de hanterar och bearbetar sina upplevelser av brott. Det är den privata sfären där brottsoffer reflekterar, upplever sorg, ilska, rädsla och andra känslor. Att erkänna och respektera brottsoffers inre rum är viktigt för att ge dem möjlighet att hantera sina upplevelser på sina egna villkor och i sin egen takt. Det innebär att respektera deras integritet, autonomi och rätt att själva bestämma när och hur de vill dela sina upplevelser och känslor med andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “budskapsbrott” inom viktimologi och vilken roll spelar det i brottsofferskapet?

A

Svar: “Budskapsbrott” syftar på brott som begås med avsikt att skicka ett specifikt budskap till en viss grupp eller samhället i stort. Det kan vara brott som riktas mot en viss etnisk grupp, religiös grupp eller andra sociala kategorier. Budskapsbrott har en symbolisk betydelse och syftar till att sprida rädsla, skapa osäkerhet och underminera tryggheten hos den drabbade gruppen. De kan ha en särskild inverkan på brottsoffrets upplevelse av att vara måltavla och på samhällets reaktioner och följder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Fråga: Vad innebär “straffskärpningsregeln” inom viktimologi och hur påverkar den rättssystemet?

A

Svar: “Straffskärpningsregeln” är en rättslig princip som innebär att straffet för ett brott kan öka om brottet har begåtts mot en viss typ av offer eller i vissa omständigheter. Regeln syftar till att ge extra skydd och erkännande till brottsoffer och att markera allvaret i brottet. Genom att tillämpa straffskärpningssituationer tar rättssystemet hänsyn till offrets sårbarhet, effekterna av brottet och samhällets behov av att fördöma och avskräcka särskilt allvarliga brott.

17
Q

Fråga: Vad menas med begreppet “motiv” inom viktimologi och varför är det viktigt att undersöka det?

A

Svar: “Motiv” i viktimologi hänvisar till den underliggande anledningen eller drivkraften bakom ett brott. Det kan vara olika faktorer, som exempelvis ekonomisk vinning, personlig konflikt, hat eller hämnd. Att undersöka motivet är viktigt för att förstå bakgrunden till brottet, hur det påverkar brottsoffret och eventuella mönster eller trender i brottslighet. Genom att analysera motivet kan viktimologer bidra till att utforma mer effektiva förebyggande åtgärder och rättvisa system.

18
Q

Fråga: Vad menas med begreppet “spridningseffekt” inom viktimologi och hur kan det påverka brottsoffer och samhället?

A

Svar: “Spridningseffekt” syftar på den påverkan och konsekvenser ett brott kan ha på andra personer eller grupper som inte direkt var inblandade i brottet. Det kan vara genom att skapa rädsla, oro eller ökad riskmedvetenhet i samhället. Spridningseffekten kan påverka brottsoffers känsla av trygghet och samhällets förtroende för rättsväsendet och brottsbekämpningsmyndigheter. Det är viktigt att förstå spridningseffekten för att kunna hantera dess negativa konsekvenser och vidta åtgärder för att stödja och skydda även indirekta offer.

19
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “intersektionalitet” inom viktimologi och varför är det viktigt att beakta det?

A

Svar: “Intersektionalitet” inom viktimologi betyder att man erkänner och undersöker hur olika identitetsfaktorer och sociala kategorier, som kön, etnicitet, klass och sexualitet, samverkar och påverkar individers upplevelse av brottsofferskap. Det innebär att förstå att brottsofferskap inte är en enkel eller ensidig erfarenhet, utan att det kan vara komplex och differentierad. Genom att beakta intersektionalitet kan viktimologer få en mer nyanserad och rättvis bild av brottsoffer och utforma insatser och rättsliga åtgärder som bättre möter deras specifika behov och erfarenheter.

20
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “göra viktimologi” och varför är det en viktig aspekt inom forskningen?

A

Svar: “Göra viktimologi” innebär att aktivt bedriva forskning och studier om brottsoffer och brottsofferskap. Det handlar om att utforska och analysera brottsoffers upplevelser, behov, rättigheter och möjligheter till stöd och skydd. Att göra viktimologi är viktigt för att öka kunskapen om brottsoffer och därmed förbättra brottsofferomsorgen, förebyggande arbete och rättvisa system. Genom att bedriva viktimologisk forskning kan vi bättre förstå och adressera de utmaningar och frågor som brottsoffer står inför.

21
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “det negligerade brottsoffret” och vilka konsekvenser kan det ha?

A

Svar: “Det negligerade brottsoffret” syftar på brottsoffer som inte får tillräckligt erkännande, stöd eller skydd från samhället eller rättssystemet. Det kan vara på grund av sociala orättvisor, fördomar eller brister i brottsofferomsorgen. Konsekvenserna för de negligerade brottsoffren kan vara att deras behov inte tillgodoses, deras rättigheter kränks och att de inte får den hjälp och rättvisa de förtjänar. Det är viktigt att identifiera och adressera de negligerade brottsoffrens situation för att skapa en mer inkluderande och rättvis viktimologisk praxis.

22
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “in terrrorem effect” inom viktimologi och hur påverkar det brottsoffret och samhället?

A

Svar: “In terrrorem effect” syftar på den rädsla och skrämsel som sprids i samhället som ett resultat av ett brott eller våldshandling. Det innebär att brottet har en överhängande effekt av att skapa en allmän känsla av osäkerhet och hot. Denna effekt kan påverka både individuella brottsoffer och samhället som helhet genom att minska tryggheten och öka försiktigheten hos människor.

23
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “Socialkonstruktivism” inom viktimologi och varför är det viktigt att beakta det?

A

Svar: “Socialkonstruktivism” inom viktimologi betonar att förståelsen av brottsofferskap och brottsofferkonstruktioner är socialt och kulturellt konstruerade. Det innebär att samhällets och kulturens normer, värderingar och föreställningar spelar en avgörande roll i hur brottsoffer definieras, behandlas och upplevs. Att beakta socialkonstruktivism är viktigt för att undvika essentialisering eller att reducera brottsoffer till enkelsidiga kategorier och för att förstå hur samhällskontexten påverkar brottsofferskapet.

24
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “symbolisk interaktionism” inom viktimologi och hur kan det bidra till förståelsen av brottsofferskap?

A

Svar: “Symbolisk interaktionism” inom viktimologi fokuserar på hur samspel och interaktioner mellan individer och samhälleliga aktörer påverkar och konstruerar betydelser och tolkningar av brottsofferskap. Det betonar vikten av att studera kommunikation, symboler och sociala interaktioner för att förstå brottsofferskapets dynamik och hur det formas och upprätthålls i samhället. Genom att använda symbolisk interaktionism kan forskare få en mer ingående förståelse för brottsofferskapets sociala och kulturella dimensioner.

25
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “stämplingsteorin” inom viktimologi och hur kan den förklara effekterna av stigmatisering på brottsoffer?

A

Svar: “Stämplingsteorin” inom viktimologi fokuserar på hur brottsoffer kan bli stämplade eller märkta som resultat av att ha utsatts för brott. Det innebär att brottsoffren kan uppleva negativa konsekvenser, som diskriminering, marginalisering och självstigmatization, baserat på den etikett eller stämpel som sätts på dem av samhället. Stämplingsteorin hjälper till att förklara de sociala och psykologiska effekterna av stigmatisering på brottsoffer och betonar behovet av att motverka och minska stigmat genom förändringar i attityder och samhällsstrukturer.

26
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “big-data viktimologi” och hur kan det bidra till forskningen om brottsoffer?

A

Svar: “Big-data viktimologi” syftar till att använda stora datamängder och dataanalysmetoder för att undersöka och förstå brottsofferskap. Genom att analysera stora datamängder, till exempel polisrapporter, domstolsdokument eller sociala mediedata, kan man upptäcka mönster, trender och samband i brottsofferdata. Det kan bidra till att identifiera specifika riskfaktorer, brottsmönster och behov hos brottsoffer, samt informera utformningen av effektivare brottsförebyggande åtgärder och rättssystem.

27
Q

Vad menas med brottsofferdiskursen?

A

Att grupper som betraktas som mer skyddsvärda får ett större emotionellt, socialt och politiskt engagemang. Kopplat till det ideala offret. Svårare för personer som ej lever upp till de kraven att få samma stöd och engagemang. Kroppen utgör med andra ord en slags knytpunkt för diskursiva processer.