Tenta 2 Flashcards

1
Q

Vad innebär begreppet “deserving victim” och hur påverkar det samhällets uppmärksamhet kring offer?

A

“Deserving victim” syftar på ett offer som betraktas som mer “förtjänt” av samhällets uppmärksamhet och medlidande än andra offer. Det kan vara kopplat till faktorer som offerets beteende, bakgrund eller samhällets bedömning av dess respektabilitet. Begreppet påverkar vilka offer som får mest stöd och sympati från samhället och vilka som kan hamna i periferin utan adekvat uppmärksamhet och stöd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka faktorer kan betraktas som riskfaktorer för brottsofferskap och hur påverkar dessa faktorer risken för att bli utsatt för brott?

A

Riskfaktorer för brottsofferskap kan inkludera faktorer som att vara ensamstående med barn, ha låg utbildning, bo i flerfamiljshus, vara ungdom eller ha utländsk bakgrund. Dessa faktorer kan öka sårbarheten och risken för att bli utsatt för brott enligt vissa studier och teorier inom viktimologi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad innebär begreppet “sekundär viktimisering” och i vilka sammanhang kan det uppstå för brottsoffer?

A

Svar: “Sekundär viktimisering” syftar på den ytterligare skada eller negativa påverkan som brottsoffer kan uppleva i möten med rättsväsendet, media, familj, vänner och samhället i stort. Det kan exempelvis innefatta förhörsmetoder, stigmatisering, bristande stöd eller bristande respekt för offrets integritet. Sekundär viktimisering kan förvärra de redan befintliga trauman och påverka brottsoffrets välbefinnande och rättvisa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Fråga: Vad innebär uttrycket “blaming the victim” och hur påverkar det att offret ses som ansvarig för sin egen utsatthet?

A

“Blaming the victim” syftar på att lägga skulden och ansvaret för brottsofferskap på offret självt. Det kan innebära att man antyder att offret på något sätt bidrog till att bli utsatt för brott eller att det var offrets eget fel att brottet inträffade. Detta perspektiv förnekar offrets utsatthet och kan försvåra att de får rättvisa och stöd från samhället.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad skiljer livsstilsteorin från victim blaming och vad är den diskussion som uppstår kring tillämpningen av dessa teorier på brottsoffer?

A

Livsstilsteorin hävdar att brottsoffret kan ha bidragit till att bli utsatt för brott genom sin livsstil eller risktagande. Det skiljer sig från victim blaming genom att det inte nödvändigtvis lägger hela skulden på offret självt, utan betonar snarare att vissa handlingar eller beteenden kan öka risken för brottsoffer. Diskussionen kring dessa teorier handlar om att hitta en balans där man kan förstå hur riskfaktorer påverkar utsatthet utan att skuldbelägga brottsoffret för brottet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är skillnaden mellan att vara målsägande och att vara brottsoffer, och finns det några situationer där en person kan vara ett brottsoffer utan att vara målsägande?

A

Skillnaden mellan att vara målsägande och att vara brottsoffer ligger i den juridiska och rättsliga kontexten. Målsägande är en person som aktivt deltar i en rättsprocess för att få rättvisa för ett begånget brott. Ett brottsoffer är en person som har utsatts för ett brott, men det innebär inte automatiskt att de också är målsägande. Det kan finnas situationer där en person är ett brottsoffer utan att vara målsägande, exempelvis om de väljer att inte delta i en rättsprocess eller om brottet inte rapporteras till myndigheterna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Fråga: Vad innebär rollblandning inom viktimologi och hur påverkar det uppfattningen av brottsoffers skyddsvärde?

A

Svar: Rollblandning i viktimologi syftar på situationer där brottsoffer har svårare än andra att bli tagna på allvar som brottsoffer och att se sig själva som offer. Det uppstår ofta en fråga om de är mindre skyddsvärda på grund av att deras offerstatus inte erkänns på samma sätt som andra brottsoffer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Fråga: Vad menas med skyddsvärdet inom viktimologi och vilka grupper omfattas av hatbrottslagstiftningen?

A

Svar: Skyddsvärdet inom viktimologi handlar om frågan om vilkens säkerhet som ska skyddas. Inom detta sammanhang avser det främst de grupper som täcks av hatbrottslagstiftningen, vilket innebär att de ges särskilt skydd på grund av att de är måltavlor för hatbrott på grund av exempelvis sin etnicitet, religion, sexuella läggning eller könstillhörighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Fråga: Vad innebär securitization (sekuritisering) inom viktimologi och hur har migrationspolitiken påverkats av detta?

A

Svar: Sekuritisering inom viktimologi syftar på en process där migrationspolitiken i allt större utsträckning fokuserar på säkerhetsfrågor. Det innebär att migrationspolitiken har kommit att handla mer om att upprätthålla säkerheten för den egna gruppen eller nationen än att främst fokusera på de som migrerar eller behöver skydd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Fråga: Vad innebär de idealiserade förövaren/gärningspersonen och offret inom viktimologi?

A

Svar: De idealiserade förövaren/gärningspersonen inom viktimologi är en konstruktion som beskriver en person med egenskaper och kroppslighet som är aggressiv, skyldig, handlingskraftig, brutal, beväpnad och fysiskt stark. Å andra sidan är det idealiserade offret inom viktimologi en konstruktion som beskriver en person med egenskaper och kroppslighet som är fredlig, oskyldig, passiv, sårbar, försvarslös, värnlös och fysiskt svag. Dessa idealiserade bilder av förövaren och offret påverkar uppfattningen om brottsofferskap och vilka personer som betraktas som skyddsvärda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Fråga: Vad menas med begreppet “genus görs” inom viktimologi?

A

Svar: Inom viktimologi syftar begreppet “genus görs” på att genus, det vill säga könssocialisering och könsrollsförväntningar, skapas och upprätthålls genom handlingar, ord och gester i samhället. Det betonar att kön inte är något medfött eller biologiskt determinerat, utan snarare något som formas och påverkas av sociala och kulturella faktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Fråga: Vad innebär offeridentitet inom viktimologi och hur är den genuskodad?

A

Svar: Offeridentitet inom viktimologi syftar på den identitet som individer får när de betraktas som brottsoffer och identifierar sig själva som sådana. Inom samhället finns en tendens att ha svårare att se män som brottsoffer jämfört med kvinnor, vilket gör att offeridentiteten är genuskodad. Det innebär att det kan vara svårare för män att erkänna och bli erkända som brottsoffer på grund av förväntningar och stereotyper kopplade till maskulinitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “coola offer” inom viktimologi?

A

Svar: “Coola offer” inom viktimologi hänvisar till en situation där personer framhäver sin offerstatus men samtidigt motsätter sig en offeridentitet. Det handlar om att de vill bli erkända som offer av samhället och få stöd, men vill undvika att bli stigmatiserade eller betraktade som svaga. Det är en strategi där individer försöker balansera sin offerstatus med andra identiteter och egenskaper för att undvika negativa konsekvenser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Fråga: Vad menas med genuskodade offerskapet inom viktimologi och hur påverkar det kvinnor och män?

A

Svar: Genuskodade offerskapet inom viktimologi syftar på att det finns könsspecifika mönster när det gäller vilka brottsoffer som utsätts för olika typer av brott. Killar är oftare utsatta för vissa typer av brott, medan tjejer konstant lever med hot om sexuell utsatthet. Det innebär att det finns en skillnad i hur män och kvinnor påverkas och upplever brottsofferskap baserat på kön och rådande könssociala normer och förväntningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Fråga: Vad innebär begreppet intersektionalitet inom viktimologi?

A

Svar: Intersektionalitet inom viktimologi är en idé som betonar att brottsofferskap är en komplex och sammanflätad fråga där olika faktorer som kön, etnicitet, ålder, klass, yrke, sexualitet och andra identitetsdimensioner spelar en betydande roll för hur vi förstår och hanterar brottsofferskap. Det innebär att det inte går att separera eller isolera olika aspekter av en individs identitet när man undersöker eller analyserar brottsofferskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “osynliga offer” inom viktimologi och varför uppmärksammas deras erfarenheter och behov inte tillräckligt?

A

Svar: Osynliga offer inom viktimologi refererar till personer eller grupper som har utsatts för brott, men vars erfarenheter och behov inte erkänns eller uppmärksammas tillräckligt av samhället, rättsväsendet eller forskningen. Dessa offer hamnar i skuggan och deras lidande får mindre uppmärksamhet, vilket kan leda till bristande stöd och skydd. Det kan bero på olika faktorer, som exempelvis stigma, bristande medvetenhet eller systematiska strukturer som motverkar deras erkännande och hjälp.

17
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “master status” inom viktimologi och ge exempel på hur det kan appliceras?

A

Svar: Inom viktimologi refererar “master status” till den mest framträdande delen av en persons identitet eller personlighet, som kan definieras av exempelvis kriminalitet eller ett yrke. Det blir den dominerande egenskapen eller etiketten som fästs vid individen och kan påverka hur denne betraktas och behandlas av samhället. Till exempel kan en person som tidigare begått brott bli stämplad som en “kriminell” och dennes identitet kan komma att definieras utifrån detta, oavsett andra aspekter av deras personlighet eller liv.

18
Q

Fråga: Vad innebär ett genealogiskt perspektiv inom viktimologi och varför betonar det vikten av att undvika att tillskriva mening i föremål?

A

Svar: Ett genealogiskt perspektiv inom viktimologi syftar till att ta avstånd från naturgivna kategorier och universella normer som ligger till grund för föreställningen om innebörden av utsatthet för brott. Det betonar att kategoriseringar och normer är resultatet av en historisk kontext och sociala processer. Inom detta perspektiv är det viktigt att undvika att tillskriva objekt eller människor en förutbestämd mening eller innebörd, och istället förstå dem utifrån deras specifika kontext och situation.

19
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “gottgörelse” inom viktimologi och vad kan det inkludera för brottsoffer?

A

Svar: Inom viktimologi syftar “gottgörelse” på ekonomisk kompensation som tillhandahålls till brottsoffer. Det kan innefatta olika former av ersättning, såsom sjukskrivning och ekonomisk kompensation från förövaren. Syftet med gottgörelsen är att på ett materiellt sätt lindra lidandet och förlusterna som brottsoffret har drabbats av.

20
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “upprättelse” inom viktimologi och på vilka sätt kan brottsoffer få det?

A

Svar: Inom viktimologi syftar “upprättelse” på att brottsoffret får en form av symbolisk rättvisa genom olika åtgärder. Det kan inkludera att gärningspersonen straffas enligt lag, att brottsoffret får en ursäkt eller att deras röst blir lyssnad på och deras erfarenheter blir erkända. Upprättelse syftar till att ge brottsoffret en känsla av att deras lidande har blivit erkänt och att de har fått någon form av rättvisa eller kompensation för det som har inträffat.

21
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “survivor” inom viktimologi och vad betonar det i förhållande till brottsoffer?

A

Svar: “Survivor” är en alternativ benämning för brottsoffer inom viktimologi som betonar överlevnadsstyrka och positiva egenskaper. Det syftar till att lyfta fram att trots att personen har utsatts för ett brott, så har de överlevt och har resiliens. Genom att använda termen “survivor” istället för enbart “victim” vill man ge brottsoffret en mer positiv identitet och uppmärksamma deras förmåga att ta sig igenom svårigheter och motstånd.

22
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “kulturellt folkmord” inom viktimologi och hur beskriver det en situation?

A

Svar: “Kulturellt folkmord” är ett begrepp inom viktimologi som beskriver en situation där en kultur eller etnisk grupp systematiskt förstörs eller elimineras genom olika metoder. Det kan inkludera fördrivning, våld, tvångsassimilering och andra strategier. Det syftar till att beskriva en situation där ett brott begås mot en hel kultur eller grupp genom att underminera dess existens, traditioner, språk och identitet.

23
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “etnografi” inom viktimologi och hur används det som forskningsmetod?

A

Svar: “Etnografi” är en forskningsmetod inom antropologi och sociologi som involverar detaljerade studier och beskrivningar av människors kultur, beteende och samhällen. Inom viktimologi används etnografi för att fördjupa förståelsen av brottsofferskap genom att undersöka och analysera specifika sociala kontexter, samhällen eller grupper. Genom att använda etnografiska metoder kan forskare få insikter om de kulturella, sociala och beteendemässiga aspekter som påverkar brottsoffer och deras upplevelser.

24
Q

Fråga: Vad innebär begreppet “hatbrott” inom viktimologi och vilka kriterier kan ligga till grund för att en handling klassas som hatbrott?

A

Svar: “Hatbrott” inom viktimologi syftar på att angripa eller skada en person eller grupp på grund av deras uppfattade ras, hudfärg, etniska bakgrund, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande uttryck. För att en handling ska klassas som ett hatbrott krävs det att motivet bakom brottet är att förnedra, skrämma eller skada en individ eller grupp på grund av deras tillhörighet till en specifik kategori. Hatbrottet handlar alltså om att angreppet är riktat mot en persons eller grupps identitet eller tillhörighet och inte enbart en individuell konflikt.