Tema 7. Relacions Corts-Parlament Flashcards
Essència del parlamentarisme
- El Parlament designa al Govern (investidura) i Govern és políticament responsable davant el Parlament.
- Parlament Centralitat però Parlamentarisme racionalitzat: desplaçament del protagonisme cap a l’executiu, presència d’executius forts.
- Aposta clara per l’estabilitat
MECANISMES DE CONTROL DEL PARLAMENT SOBRE EL GOVERN: Control polític
CONTROL - ORDINARI
CONTROL - SANCIÓ
INDIRIZZO/ORIENTACIÓ: Debats anuals sobre l’Estat de la Nació (CONGRÉS) i sobre l’Estat de les Autonomies (SENAT)
CONTROL - ORDINARI
- Control continuat i permanent sobre les actuacions del Govern.
- Mecanismes: Preguntes, compareixences, interpel·lacions, mocions –també de ‘reprovació’- i comissions d’investigació.
- CONGRÉS i SENAT
- Qualsevol membre del Govern
- També Govern en funcions: limitat a les actuacions que pot fer “despatx ordinari assumptes públics”
CONTROL - SANCIÓ
- Control esporàdic sobre les persones titulars de l’executiu.
- Instruments: Moció de censura i Qüestió de confiança
- CONGRÉS
- Només President del Govern
PREGUNTES
Parlamentari a títol individual formula pregunta sobre una actuació, una situació o una informació concreta i determinada. No interès personal o índole jurídica.
Es presenta per escrit davant la Mesa (del CD o S).
Es pot respondre per escrit (20 dies) i es publica, o oralment (debat molt curt: pregunta, resposta, rèplica i dúplica).
INTERPEL·LACIONS
Diputats i Grups Parlamentaris (CD) i qualsevol senador formulen preguntes de major transcendència política sobre raons i propòsits de les polítiques i actuacions del Govern o dels seus departaments.
Es presenten davant la Mesa (inclusió en l’ordre del dia).
Només es poden respondre en Ple de forma oral. Segueix un debat entre interpel·lant i interpel·lat. Un cop acabat cada grup parlamentari pot fer ús de la paraula. Pot donar lloc a una moció.
MOCIONS
Propostes de resolució a la Cambra que incorporen un pronunciament sobre un assumpte concret i un mandat dirigit al Govern i que són fruit del debat d’una
interpel·lació.
Són objecte de debat i votació: majoria simple.
MOCIÓ DE REPROVACIÓ
Es dirigeix individualment a un membre del Govern i pretén exigir-li responsabilitat política. No és vinculant, no comporta l’obligació de dimitir del minisre reprovat.
.PROPOSICIONS NO DE LLEI
no procedeixen de cap debat previ. Fixa la posició de la cambra sobre un aspecte concret o un text de caràcter no legislatiu.
.
.
SOL·LICITUDS D’INFORMACIÓ
Els parlamentaris (diputats i senadors) a títol individual amb el coneixement del Grup Parlamentari, poden demanar sol·licituds d’informació i documentació (dades, informes o documents que obrin en el seu poder) al Govern i als seus Departaments.
COMPAREIXENCES
Les Cambres (CD i Senat) i les Comissions demanen als membres del Govern, autoritats o particulars que compareixin. Els membres del Govern poden sol·licitar comparèixer a petició pròpia.
Exposició per part del membre del Govern sobre assumptes de la seva competència que desencadena preguntes i observacions dels parlamentaris (debat parlamentari).
COMISIONS D’INVESTIGACIÓ
Comissions no permanents (temporals) i no legislatives formades per iniciativa del Govern, Mesa (CD o S), dos grups parlamentari o 1/5 del Congrés dels Diputats o 25 senadors que no pertanyin al mateix GP. Decideix el Ple de la cambra.
Respecte “qualsevol assumpte interès públic”, i es pot requerir la compareixença de qualsevol ciutadà, càrrec públic o funcionari. És obligatòria. Coexistència amb la investigació judicial.
MOCIÓ DE CENSURA CONSTRUCTIVA
Iniciativa de 1/10 dels Diputats amb una proposta de candidat alternatiu. Quan s’admet a tràmit, el President del Govern perd capacitat de dissoldre las Cambres. Període de refredament (5 dies) i mocions alternatives (durant els dos primers dies).
Debat: intervenció d’un dels diputats signants de la moció per defensar-la, i exposició del programa polític del candidat proposat. Intervenció dels representants dels diferents grups parlamentaris.
Votació: En cas de majoria absoluta, es retira la confiança al President de Govern, cessament de l’anterior Govern i investidura del candidat alternatiu com a nou President del Govern.
QÜESTIÓ DE CONFIANÇA (art.112 CE i arts. 173-174 RCD)
Iniciativa del President del Govern ( amb consulta prèvia al Consell de Ministres (no vinculant))
Sobre el programa de Govern o sobre una declaració política general. Exclusió projectes de llei i llei de pressupostos. Es debat al Congrés dels Diputats.
Es vota i en cas d’aprovar-se per majoria simple, el president confirma la confiança del Parlament. En cas contrari, es retira la confiança: dimissió del President del Govern (i del seu Govern), que donaria lloc a un nou procés d’investidura.