TEMA 6 Flashcards
Què és la seqüència Shine-Dalgarno?
Seqüència que avisa de que hi ha una regió que codifica per una proteïna.
Què és el codó Stop?
Seqüència que avisa que la traducció finalitza.
Què és el codó inici?
Seqüència que avisa que la traducció comença. Aquesta inicia per AUG (metionina).
Com es l’estructura del t-RNA?
Es tracta d’un mRNA molt petit i l’aminoàcid ve en funció de la seqüència que presenti l’anticodó. A més, també presenten algunes metilacions. La molècula precursora dels tRNA és un RNA molt llarg a partir del qual es van tallant els diferents tRNA. Es necessita l’activitat enzimàtica de les ribonucleases per poder-los tallar. Per unir els aminoàcids als tRNA es fa a través d’uns enzims específics que s’anomenen aminoacil-tRNA-sintetases.
Com és l’estructura dels ribosomes?
Estan formats per RNA i proteïnes. Es troben pel citoplasma ja que gràcies a elles es pot realitzar la traducció. Tal i com podem veure, estan formats per dues subunitats que només s’ajunten pel voltant del mRNA.
Què són els polisomes?
Ribosomes traduint
Com son les subunitats grans i petites dels ribosomes?
Subunitat gran 50S
Subunitat petita 30S
Què són els polisomes?
Ribosomes traduint
Passos del procés de traducció
La traducció es fa en el sentit de 5’ à 3’ i es fa al mateix temps que la transcripció en procariotes. Per tant, a mesura que va apareixent el mRNA els ribosomes ja s’hi van acoblant
Quines parts hi ha a la subunitat petita dels ribosomes’
E: exit
P: peptidil
A: acceptor
Iniciació
El primer tRNA que entra als ribosomes porta un aminoàcid derivat de la metionina: fermin-metionina (FMet). Llavors, al cap d’uns 10-30 nucleòtids més avall es trobarà la seqüència de Shine-Dalgarno i el codó d’inici. Aquesta FMet es col·loca a la posició P i el segon ja entrarà per la posició A. Llavors, sobre SD s’instal·la primer al subunitat petita (perquè té una seqüència complementària a SD) del ribosoma i quan el ribosoma arriba al codó d’inici.
Que fa cada factor d’iniciació?
IF1: bloqueja Asite per a que FMEt pugui entrar per la Psite.
IF3: impedeix la unió de subunitats dels ribosomes.
IF2: transporta tRNA i el protegeix.
Enlongació (arribada d’un nou t-rna carregat)
Tu (GTP, activat) és una molècula que s’uneix al tRNA i el protegeix de la hidròlisi i el porta a Asite. A més, també el transporta fins al ribosoma. Allà Tu (GTP) pateix una hidròlisi i passa a Tu (GDP, inactivat). Això fa que perdi afinitat amb tRNA i per tant, amb l’aminoàcid i aquest queda unit per un enllaç polipeptídic amb els altres aminoàcids. Gràcies a la molècula Ts i a les GTP-ases, el Tu (GDP) es torna a fosforilar i tornem a obtenir Tu (GTP). Es torna a iniciar el cicle.
Enlongació (Traslocació)
Un cop ja ha entrat FMet a la Psite, van venint els altres tRNA. El següent entrarà a la Asite. Com que el següent tRNA ha d’anar a Asite, els altres tRNA ja col·locats es mouran una posició, de tal manera que FMet com que estarà en Esite marxarà del mRNA. I així successivament fins que es completi la proteïna.
Enlongació (Terminació)
Quan un dels codons stop entra en Asite (UAG, UAA, UGA) són reconeguts pels factors de transcripció RF-1 i RF-2. A més, també s’activa el peptidil-transferasa i llavors s’allibera la proteïna.
Tal i com podem deduir, es formen seqüències definides i no es fan a l’atzar. No obstant, traduir suposa un cost energètic molt elevat.