TEAM OCH GRUPPDYNAMIK Flashcards
Samverkan i team beskrivs av Forsberg (2016) på s 110-119. Hon beskriver tre faktorer som är utmärkande för ett team som fungerar väl.
Beskriv dessa tre faktorer!
- Tydliga mål
- Regelbundna uppföljningar
- Nära samarbete
Ju fler personer som finns i en arbetsgrupp, som jobbar mot ett gemensamt syfte, desto större blir påverkan på gruppens resultat.
Nämn två principiella dimensioner som samverkar i en arbetsgrupp, ge också exempel på dessa.
Två dimensioner som samverkar i en arbetsgrupp är dels själva arbetsuppgifterna men även relationen kollegorna emellan. Ett gott arbetsklimat innefattar båda dessa dimensionerna, att kollegorna trivs med varandra och känner att de har en bra arbetsgrupp samt att de känner att arbetsuppgifterna är meningsfulla och att de trivs med sitt jobb. Dessa två dimensioner tillsammans skapar ett bra arbetsresultat, där kollegorna trivs på sitt arbete tillsammans.
Att vara delaktig i en grupp innebär att anpassa sig. Det finns en skillnad mellan grupptänkande och grupptryck. Förklara skillnaden.
Grupptänkande - att hela gruppen gemensamt agerar och gör saker som gruppen vill men kanske inte som den enskilda individen vill.
Grupptryck – Att varje enskild individ följer några rådande normer i gruppen. Vissa medlemmar kan ha en viss auktoritet som gör att man själv känner sig tvungen att göra en vis sak eftersom resterande gruppmedlemmar gör det.
Forsberg (2017) listar nio kriterier på universella och intellektuella egenskaper i ett kritiskt förhållningssätt.
Ange tre kriterier och ge förslag på fråga du kan ställa dig på respektive förslag.
Betydelse- vilka faktorer är viktigast?
Ärlighet/skälighet- har jag beaktats andras ståndpunkter och åsikter?
Noggrannhet- hur kan jag ta reda på vad som har hänt?
I gruppdynamiska sammanhang bör man vara medveten om att ju större grupp desto större risk att man har att hantera Ringelmann-effekten.
Förklara vad den innebär.
Med Ringelmann-effekten menas något som tenderar att bli i större grupper vilket innefattar att alla i gruppen inte blir lika aktiva. Man kan då se om någon bara “glider med” på de andra, de kan känna att de inte behöver vara aktiva och delaktiga i gruppen eftersom de andra drar gruppen.
Maslow är känd för sin motivationsteori från 1970, ofta illustrerad som en pyramid. Han menar att människan är fri och oberoende med förmåga att skapa och förverkliga sitt liv genom att kunna tillfredsställa de mänskliga basbehoven.
Vilka är dess fembasbehov?
- Fysiologiska behov
- Trygghetsbehov
- Sociala behov
- Behov av uppskattning
- Behov av självförverkligande