Tactica ascultării Flashcards

1
Q

Ascultarea învinuitului sau inculpatului. Definiție.

A

Activitatea procesuală și de tactică criminalistică, efectuată de către OUP, în scopul stabilirii unor date cu valoare probantă necesare aflării adevărului în cauză.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Care sunt etapele premergătoare ascultării învinuitului sau inculpatului?

A
  1. pregătirea ascultării - se vor stabili problemele care urmează a fi lămurite cu ocazia ascultării, precum și materialul probator ce urmează a fi folosit în cursul ascultării, ținând cont de particularitățile fiecărei infracțiuni în parte, de împrejurările comiterii faptei, de personalitatea și psihologia făptuitorului.
  2. studierea materialului cauzei - pe această bază vor fi stabilite persoanele care urmează a fi audiate în cauză în calitate de învinuiți sau inculpați, faptele care au fost reținute în sarcina lor, participanții, calitatea și contribuția lor la comiterea faptei, problemele ce urmează a fi lămurite prin intermediul audierii.
  3. Cunoașterea învinuitului sau inculpatului - pe cale indirectă sau pe cale directă.
  4. Întocmirea planului de ascultare
  5. Asigurarea prezenței apărătorului.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Care sunt etapele ascultării suspectului sau inculpatului?

A
  1. Verificarea identității, urmată de punerea în vedere a învinuirii și garantarea dreptului la apărare și aducerea la cunoștință a drepturilor și obligațiilor;
  2. Ascultarea liberă - nu se va încerca obținerea recunoașterii cu orice preț a săvârșirii faptei; nu se va întrerupe firul relatărilor prin formularea de noi întrebări, sau prin carea unor replici și chiar atunci când se observă nesinceritate suspectul sau inculpatul trebuie lăsat să termine relatarea;
  3. Ascultarea dirijată (adresarea de întrebări) - întrebările trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie clare și precise; să fie formulate la nivelul de înțelegere al celui ascultat; să oblige la un răspuns complet; să nu pună în dificultate pe cel ascultat atunci când acesta este sincer. Pot fi adresate: a. întrebări temă (caracter general, vizează fapta în ansamblul ei); b. întrebări problemă (urmăresc lămurirea unor aspecte); c. întrebări detaliu.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Procedee tactice utilizate în ascultarea suspectului sau inculpatului.

A

a. audierea progresivă - prezentarea gradată a probatoriului;
b. audierea frontală - prezentarea neașteptată a celor mai puternice probe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Valoarea probantă a declarațiilor suspectului sau inculpatului.

A
  • condiționată de coroborarea cu celelalte mijloace de probă;
  • retractabilă;
  • caracter divizibil: OCP sau IJ poate reține doar ceea ce se confirmă și prin alte probe.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Consemnarea declarațiilor suspectului sau inculaptului.

A
  • se consemnează în scris;
  • suspectul sau inculpatul semnează declarația pe fiecare pagină, dacă nu poate sau nu vrea se face mențiune pe aceasta;
  • declarația e semnată și de OCP/președintele completului de judecată și grefier/interpret, dacă e cazul;
  • se vor consemna în mod distinct și separat întrebările adresate de organele judiciare și de ceilalți subiecți procesuali;
  • dacă se recurge la fonogramă sau videogramă, acest lucru trebuie adus la cunoștința suspectului sau inculpatului;
  • despre înregistrări se face mențiune în declarația scrisă.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Audierea martorului. Percepția și memorizarea.

A

Percepția - complexul senzațiilor care sunt primite de la diferite calități ale obiectelor, proceselor și fenomenelor lumii exterioare și care sunt reflectate sub forma unor imagini concrete. Lucrurile, fenomenele cunoscute anterior vor fi percepute mai ușor, mai exact. Procesul percepției poate fi influențat de:
a. Factori obiectivi: condiții meteorologice; intervalul extrem de scurt al percepției fenomenului, obiectului sau persoanei; zgomotul de fundal din locul respectiv; grosimea unor obiecte interpuse între martor și fenomenul, obiectul, persoana percepută.
b. Factori subiectivi: deficiențe, defecțiuni ale analizorilor la nivelul receptorilor perceptivi, sau în zona corticală; abateri, fluctuații ale atenției; stări afective puternice; stările de oboseală; nivelul diferit de dezvoltare al simțului de observație; excesiva dominație a unor reprezentări despre lucruri percepute în cursul experiențelor anterioare.

Memorizarea - baza acestui fenomen o constituie plasticitatea sistemului nervos, el constând în capacitatea unei persoane de a își întipări obiectele și fenomenele percepute din lumea exterioară și de a le reproduce în conștiința sa. Poate avea ca dominantă: capacitatea motrică; componenta vizuală; componenta auditivă; capacitatea logico-verbală; componenta emotivă.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ascultarea martorilor. Etape.

A
  1. Identificarea persoanei martorului - după care va fi întrebat dacă este rudă cu vreuna dintre părți, în ce relații se află cu aceasta și dacă a suferit vreo pagubă în urma săvârșirii infracțiunii. Se va depune jurământul. I se aduce în vedere că dacă va declara în mod neadevărat, va săvârși infracțiunea de mărturie mincinoasă.
  2. Ascultarea relatărilor libere asupra împrejurărilor cu privire la cauză.
  3. Etapa adresării întrebărilor.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly