Taak 6 Flashcards

1
Q

Vier basisprincipes van de ethische code voor psychologen

A

Verantwoordelijkheid: psychologen moeten hun professionele en wetenschappelijke verantwoordelijkheid erkennen en misbruik van hun diensten en resultaten voorkomen.

Integriteit: psychologen moeten streven naar integriteit in hun wetenschap, onderwijs en beroepsuitoefening, en eerlijkheid, gelijke behandeling en openheid tonen.

Respect: psychologen moeten respect hebben voor de rechten en waardigheid van betrokken personen, inclusief het recht op privacy en zelfbeschikking.

Expertise: psychologen moeten streven naar een hoog niveau van expertise en zich bewust zijn van hun beperkingen, en alleen diensten verlenen waarvoor ze gekwalificeerd zijn.

–> uitgebreide lijst, zie stuvia

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ethische richtlijnen voor psychologische testen

A

Bescherming van de privacy en vertrouwelijkheid van betrokken personen.
Zorgvuldig en verantwoordelijk gebruik van testresultaten.
Eerlijke en objectieve interpretatie en rapportage van testresultaten.
Informed consent van betrokken personen voor het uitvoeren van tests.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ethische richtlijnen voor psychologische testen en taakbeantwoording

A

Bescherming van de privacy en vertrouwelijkheid van betrokken personen.
Zorgvuldig en verantwoordelijk gebruik van testresultaten.
Eerlijke en objectieve interpretatie en rapportage van testresultaten.
Informed consent van betrokken personen voor het uitvoeren van tests.
Zorgvuldig omgaan met de privacy en vertrouwelijkheid van betrokken personen bij het beantwoorden van vragen.
Eerlijke en objectieve benadering van de taakbeantwoording.
Het verkrijgen van informed consent indien nodig.
Het vermijden van misleiding of misbruik van kennis of vaardigheden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Therapeutische beoordeling (TA)versus traditionele psychologische beoordeling

A

TA maakt gebruik van psychologische tests om mensen te helpen zichzelf beter te begrijpen en oplossingen te vinden voor hun aanhoudende problemen.

In tegenstelling tot traditionele psychologische beoordeling, waarvan het belangrijkste doel is om stoornissen te diagnosticeren, behandelingen te plannen en de effectiviteit van interventies te evalueren, heeft TA als primaire doel positieve veranderingen bij cliënten te faciliteren.

Bij TA worden cliënten betrokken bij alle aspecten van de beoordeling, zoals het bepalen van de doelen, het bespreken van mogelijke betekenissen van testresultaten, het opstellen van schriftelijke samenvattingen en het delen van resultaten met andere professionals.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Therapeutische beoordeling (TA)

A

Therapeutische beoordeling (TA): een semi-gestructureerde benadering van beoordeling die streeft naar therapeutische verandering bij cliënten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Collaborative assessment:

A

cliënt en professional werken samen aan doelen, delen hun
achtergrondinformatie en opkomende indrukken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hoe kan een dergelijke kortdurende interventie effectief zijn?

A

Verschillende ingrediënten van TA die verklaren waarom het sterke therapeutische effecten heeft:

Verandering van het zelfverhaal van de cliënt: Verandert het verhaal dat cliënten over zichzelf of anderen hebben ontwikkeld. Het effectief veranderen van hoe mensen zichzelf zien in de wereld opent nieuwe mogelijkheden.

Balanceren tussen zelfbevestiging en desintegratie: TA legt de nadruk op empathie en de therapeutische relatie, waardoor verandering mogelijk wordt gemaakt zonder de cliënt te overweldigen.

Het gebruik van psychologische tests als ‘empathie-versterkers’: De kracht van empathie, waarbij de cliënt gezien en begrepen wordt, leidt tot heling.

Het betrekken van het hele systeem bij kinderen en gezinnen: Interventies gericht op het systeem richten zich op de belangrijke interpersoonlijke omgeving om mogelijkheden voor groei en verandering te creëren.

Het ongedaan maken van projectieve identificatie bij koppels: Wanneer partners begrijpen waarom ze op een bepaalde manier reageren, kan het herstel beginnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Resultaten TA

A

TA laat positieve resultaten laat zien in symptoomverbetering en versterking van eigenwaarde en zelfvertrouwen
Het is belangrijk op te merken dat het bewijs voor TA zich nog steeds ontwikkelt en dat verder onderzoek nodig is om de effectiviteit ervan op verschillende gebieden te bevestigen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Stappen in TA

A

Eerste contact: Initiële communicatie tussen professional en cliënt, meestal telefonisch. Informatie wordt uitgewisseld over hoe de cliënt zich presenteert, welke zorgen er zijn en de toon van de stem. Er wordt een samenwerkingsrelatie gestart door de cliënt vragen te laten bedenken die ze beantwoord willen hebben.

Initiële sessie: Belangrijk kader waarin de beoordeling plaatsvindt. De cliënt participeert en er wordt achtergrondinformatie verzameld over de gestelde vragen en eerdere evaluaties. De therapeut stelt vragen aan de cliënt om een open relatie te laten zien.

Gestandaardiseerde testsessies: De therapeut selecteert tests die informatie verzamelen over de vragen die de cliënt heeft gesteld. Dit laat zien dat de therapeut zich richt op de door de cliënt gekozen problemen. Een techniek genaamd “uitgebreid onderzoek” wordt gebruikt, waarbij de beoordelaar vraagt naar de ervaring van de cliënt met de test of naar de gedachten van de cliënt over bepaalde testantwoorden.

Interventiesessie van beoordeling: De beoordelaar gebruikt de tot dan toe verzamelde informatie om de belangrijkste moeilijkheden van de cliënt in het dagelijks leven uit te lokken. Als dit lukt, daagt de beoordelaar de cliënt uit om het probleemgedrag te observeren, te begrijpen en vervolgens op te lossen. Tijdens deze sessie relateren de cliënt en de therapeut hun discussie aan het dagelijks leven van de cliënt.

Samenvatting/discussiesessie: Een gelegenheid om de bevindingen te bespreken, waarbij indien mogelijk de verwijzende professional aanwezig is. De antwoorden op de vragen van de cliënt worden besproken op basis van tests en eerdere discussies, waarbij er voortdurend wordt gecontroleerd of de cliënt begrijpt en voorbeelden kan geven uit het dagelijks leven. De sessie eindigt met een bespreking van haalbare vervolgstappen die de cliënt kan nemen met betrekking tot de besproken problemen.

Schriftelijke feedback: De beoordelaar schrijft een brief aan de cliënt met daarin de bevindingen van de beoordeling. Dit is een persoonlijke brief waarin elke vraag en elk antwoord wordt samengevat. Het dient als blijvende documentatie van de beoordelingsresultaten en versterkt de band tussen de cliënt en de beoordelaar.

Follow-up sessie: Deze sessie vindt plaats 3-6 maanden na de samenvatting en discussie (stap 5). Het biedt de mogelijkheid om de resultaten van de beoordeling te verduidelijken en te kijken hoe deze kunnen bijdragen aan recente vragen en zorgen van de cliënt. Het dient ook als

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Onderzoek naar Therapeutic Assessment (TA) bij patiënten met persoonlijkheidsstoornissen

Onderzoek van De Saeger et al. (2014):

A

Doel: Onderzoeken of Therapeutic Assessment (TA) de behandeling voor patiënten met persoonlijkheidsstoornissen bevordert.

Methode: Randomized Clinical Trial (RCT) met patiënten die wachtten op behandeling in een gespecialiseerde kliniek.
Patiënten werden toegewezen aan ofwel Therapeutic Assessment (TA) ofwel een gestructureerde doelgerichte voorbehandelingsinterventie (GFPTI).

Resultaten:

TA verhoogde de verwachtingen over behandeling en de beleving van vooruitgang bij de cliënten.

Hogere tevredenheid bij patiënten die TA ondergingen.

Sterkere samenwerking met TA-therapeuten in vergelijking met GFPT-therapeuten.

Meer tevredenheid met de ontvangen interventie van TA.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Het beschrijft verschillende aspecten van het assessmentproces. (COTAN)

A

De assessmentprocedure omvat uitnodiging van de cliënt, waarbij informatie wordt verstrekt over het doel, de methode en de rapportage van het assessment. Informed consent van de cliënt is vereist.

“Raw test data” verwijst naar de vragen, antwoorden en scores van de cliënt. De cliënt heeft recht op toegang tot deze gegevens, behalve persoonlijke notities van de psycholoog. Er moet echter voorzichtigheid worden betracht om de waarde en auteursrechten van de testen te behouden.

De psycholoog die het assessment uitvoert, is verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van de tests, inclusief de testafname, scoring, interpretatie en rapportage. De kwaliteit van het werk van andere professionals die betrokken zijn bij het assessment valt ook onder de verantwoordelijkheid van de psycholoog.

De testafname moet plaatsvinden onder specifieke condities, zoals een rustige omgeving zonder afleidingen en het waarborgen van de vertrouwelijkheid en anonimiteit van de test.
uitgebreid:
Test opgezet door psycholoog/onder verantwoordelijkheid.
Handleiding naleven: monitoring, juiste interpretatie scores.
Rustige testruimte zonder afleidingen.
Origineel testmateriaal, testcondities dicht bij norm.
Vertrouwelijke behandeling testmateriaal, privacy/anonimiteit waarborgen.
Bij niet-proctored tests: identificatie mogelijk vereist.
Testmateriaal beschermen tegen scorekopiëring.

Het psychologisch rapport bevat informatie over de vraagstelling, gebruikte instrumenten, resultaten, conclusies en aanbevelingen.

De cliënt heeft rechten met betrekking tot het rapport, zoals het bekijken ervan voor publicatie en het krijgen van een kopie na vrijgave.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Mag je dossier vernietigen?

A

Ja!
Maar:
- Niet als tuchtraad twijfelt aan je professioneel handelen.
- Dossiers minimaal 1 jaar bewaren.

Als cliënt wil dat het vernietigd wordt:
- Schriftelijk vastleggen (niet mondeling).
- Uitzondering: als er een klacht over jou is bij de tuchtraad hebben ze je dossier voor onderzoek nodig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Responsibility:
Als je als psycholoog ziek wordt, wat is dan ethisch om te doen:

A

Ervoor zorgen dat cliënt adequaat wordt doorverwezen (hier ben je als psycholoog zelf verantwoordelijk voor).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Integrity:
Mag je iemand benaderen wanneer je diegene kent van bijvoorbeeld de middelbare school:

A
  • Geen professionele relatie maar meer informele relatie.
  • Niet behandelen als dit behandeling negatief beïnvloedt.
  • Als je iemand kent: behandelcontact vermijden, ook in een MDO.
  • Je mag informatie dan ook niet inzien.
  • Dit geldt vooral als degene in behandeling is en dit als problematisch zou ervaren.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Respect:
Je krijgt mail van de moeder van een meerderjarige cliënt die je behandeld dat hij informatie achterhoudt:

A
  • Wees transparant, bespreek met cliënt en maak samen een plan.
  • Behoud je therapeutische relatie met cliënt, geef geen informatie door zonder toestemming.
  • Cliënt moet toestemming geven voor informatie aan derden.
  • Informatie vanuit je sessie nooit zonder toestemming doorvertellen tenzij levensbedreigende situatie voor cliënt en anderen.
  • Uitzondering: MDO → als anderen direct betrokken zijn bij de behandeling, maar wel mededelen ‘ik bespreek dit in het MDO’.
  • Uitzondering: forensische psychiatrie → rechter mag wel inzien maar dossier niet houden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Expertise:
Een stagiair neemt een test over van supervisor die ziek is.
Mag je als stagiair de vraag ‘Heb ik ADHD’ beantwoorden:

A

→ je mag alleen dingen doen die binnen je
expertise en kwalificaties liggen:
- Heb je het gevoel niet bekwaam genoeg te zijn, dan heb je het recht dit af te wijzen.

Mag je als stagiair de vraag ‘Heb ik ADHD’ beantwoorden:
- Nee nooit zeggen als je dit niet weet, je hebt geen big register.

17
Q

Heeft een client recht op de ‘raw test data’?

A

Veel discussie over of de cliënt toegang moet hebben tot ‘raw data’. Maar de cliënt heeft het recht op toegang tot het gehele bestand of delen hiervan, en ook een kopie, inclusief de raw data.
De persoonlijke notes van de psycholoog zijn een uitzondering op deze regel.
–> minder valide en betrouwbaar wordende meetinstrumenten
–> daarom:

Hierom kreeg NIP in 2008 advies van Dutch Data Protectoin Authority, welke tot de conclusie kwamen dat, als het gaat om raw scores van een psychologische test, het terecht is ‘dit recht op toegang te verminderen door toegang te geven aan de persoon die test gedurende een gesprek bespreken, gecombineerd met een geschreven rapport die de resultaten bevat hiervan. Op deze manier behouden psychologische testen hun waarde en blijft auteursrechtelijk beschermd’. Gedurende het gesprek, mag de psycholoog verslag uitbrengen van de testvragen en de scores. Een kopie van de testvragen en antwoorden wordt niet gegeven, om validiteit van de testen te waarborgen en auteursrecht te beschermen.