Taak 4 Geheugen Flashcards
Welke twee typen geheugen zijn er?
korte- en lange termijn geheugen
Kenmerken korte termijngeheugen
- Kan beperkte hoeveelheid informatie opslaan (tussen de 5 en 9 stuks) →beperkte capaciteit
- Korte termijn geheugen vereist repetitie, wanneer je een letterreeks leest en iets leidt je af, dan neemt je kans om de letters te herhalen snel af.
- Als je iets uit het korte termijn geheugen eenmaal vergeten bent, gaat het verloren
Lange termijn geheugen
- Kan een enorme hoeveelheid informatie opslaan
- Je kunt lange termijn herinneringen reconstrueren waar je jaren niet aan hebt gedacht, hoewel de herinnering misschien niet 100% nauwkeurig is.
- Met lange termijn geheugen kan een hint je helpen iets te reconstrueren waarvan je dacht dat je het vergeten was.
Consolidatie (versterken)
Verder stelde hij voor dat het opslaan van iets in het korte termijngeheugen gedurende een voldoende lange periode het voor de hersenen mogelijk maakt het te consolideren (versterken) in het lange termijngeheugen. Vermoedelijk gebeurt dit door het bouwen van nieuwe synapsen of andere structurele veranderingen. Als iets de repetitie van het korte termijngeheugen onderbrak voordat de consolidatie compleet was, ging de informatie gewoon verloren.
flitslichtherinneringen of ‘Flashbulb memories’
Emotioneel belangrijke herinneringen worden snel
gevormd. Als een gebeurtenis buitengewoon opwindend is (eerste kus, of tragedie) herinnert u zich niet alleen de gebeurtenis zelf, maar ook de gebeurtenissen net ervoor en erna
- De fysiologische verklaring is dat zeer emotionele ervaringen de locus coeruleus opwekken, waardoor de afgifte van norepinefrine door de cortex en de afgifte van dopamine in de hippocampus toeneemt. Emotionele ervaringen verhogen ook de afscheiding van epinefrine en cortisol die de amygdala en hippocampus activeren (sneller informatie opslaan door hoge activiteit).
- Het punt is dat consolidatie afhangt van meer dan de tijd die nodig is om nieuwe eiwitten te synthetiseren.
synaptic tag-en-capture-proces
Het synaptic tag-en-capture-proces is wanneer je brein snel een nieuwe herinnering labelt en onthoudt als belangrijk en relevant, zoals wanneer je een nieuwe route naar huis onthoudt nadat je hem een keer hebt genomen.
Het synaptic tag-en-capture-proces is wanneer je brein snel een nieuwe herinnering labelt om later vast te houden als er een vergelijkbare en belangrijke gebeurtenis plaatsvindt.
Waaruit bestaat het lange termijngeheugen?
Declaratief geheugen (expliciet) → bewust informatie kunnen oproepen:
- Semantisch geheugen;
- Episodisch geheugen;
Niet-declaratief geheugen:
- Impliciet geheugen;
o Procedureel geheugen
o Gewoontes (habit-learning);
o Vaardigheden;
o Priming;
o Simpele vormen van conditionering.
declaratieve kennis
- Declaratieve kennis is kennis die beschikbaar is als bewuste herinnering, en het kan in gedachten worden gebracht als herinnerd verbaal of non-verbaal materiaal, zoals een idee, geluid, beeld, gevoel, geur of woord.
wat is het semantisch en episodisch geheugen?
Declaratief geheugen biedt een manier om de externe wereld weer te geven. Declaratief geheugen heeft 2 hoofdcomponenten:
- Semantisch geheugen (feiten over de wereld); weten wat de hoofdstad is van frankrijk. mensen herkennen. weten wat geleerd is op school
- Episodisch geheugen (specifieke details van gebeurtenissen uit het verleden kunnen herinneren). herinnering aan de eerste schooldag. ookwel autobiografische kennis.
Werkgeheugen
Korte termijngeheugen. Nodig om info op te slaan en daar iets mee te doen.
Niet-declaratief geheugen
Impliciet geheugen (niet-declaratief geheugen)
▪ Vormen van gewoontes
▪ Vaardigheden ontwikkelen
Priming
het verbeterde vermogen om een item te detecteren, produceren of classificeren op basis van een recente ontmoeting met hetzelfde of een gerelateerd item.
Non-associatief leren
Het geheugen bestaat uit verschillende dimensies: Habituatie/habit learning: dit is
non-associatief leren, waarbij er gewenning optreed bij een stimulus. Klassiek conditioneren: dit is
associatief leren, waarbij nieuwe verbanden worden gelegd tussen een stimulus en respons.
trial en error leren
Trial and error leren is een manier van leren waarbij men door herhaaldelijk proberen en fouten maken uiteindelijk de juiste oplossing vindt. Het geleidelijke trial-en-error leren dat leidt tot gewoontes wordt gesteund door het striatum. Habit-learning is gekenmerkt door herhalend gedrag en het is niet gevoelig voor veranderingen in de waarde van de beloning (declaratief gedrag is dat wel!).
De relatie tussen geheugensystemen: