Sympaattisen ja parasympaattisen hermoston lääkeaineet Flashcards
Kolinergistä stimulaatiota aiheuttavat lääkeaineet ovat ___
Parasympatomimeetteja
Parasympatomimeetit ovat ryhmä aineita, jotka vaikuttavat hermostossa välittäjäaine asetyylikoliinin tavoin. Nimensä mukaisesti parasympatomimeetit vaikuttavat elimistöön kuin parasympaattinen hermosto tai vahvistavat parasympaattisen hermoston vaikutuksia kohde-elimissä, joita on useita eri puolilla elimistöä. Parasympatomimeetteihin nähden käänteisesti vaikuttavia, asetyylikoliinireseptoreita salpaavia, aineita kutsutaan antikolinergeiksi tai parasympatolyyteiksi. Vastaavasti tunnetaan sympatomimeetti ja sympatolyytti, jotka vaikuttavat sympaattiseen hermostoon.
Sympaattiset ja parasympaattiset preganglionaariset neuronit vapauttavat __, joka sitoutuu ___reseptoriin molemmissa
Asetyylikoliinia (ACh)
nikotiini(reseptoriin)
Muskariinireseptorit
Muskariinireseptorit eli mAChR:t ovat ryhmä G-proteiinikytkentäisiä reseptoreita, jotka ovat yleensä kiinni solukalvoissa.
mAChR:t ovat asetyylikoliinireseptoreita, sillä niiden luontainen agonisti on asetyylikoliini. Ihmisillä ja muilla nisäkkäillä on 5 mAChR:ää, joiden nimet ovat M1-, M2-, M3-, M4- ja M5-reseptori.
M1 löytyy tyypillisesti ruuansulatuselimistön rauhasista (gastic glands), M2 sydänlihassoluissa ja M3 useissa sileissä lihaksissa kuten silmässä, keuhkoissa, ruuansulatuselimistössä, sylki ja hikirauhasissa.
M1 ja M3 ovat kytkettyjä G_q GPCR:ään. G_q:n stimulointi johtaa solunsisäisen Ca2+ tason nousuun mikä tyypillisesti aiheuttaa lihaksen supistumisen (esim. virtsarakon supistuminen) tai hermovälittäjäaineen vapautumisen. Kun taas M2 on kytketty G_i GPCR:ään, jonka aktivoituminen johtaa K+ kanavien aukeamiseen eli solun hyperpolarisoitumiseen -> sydämen syke laskee
Asetyylikoliinireseptori
Asetyylikoliinireseptori on solukalvon reseptori, johon asetyylikoliini voi kiinnittyä. Asetyylikoliinireseptoreita on kahta alatyyppiä: muskariinireseptoreita ja nikotiinireseptoreita.
Reseptoreissa asetyylikoliinin tavoin vaikuttavia aineita kutsutaan parasympatomimeeteiksi, kolinomimeeteiksi tai kolinergisiksi ja vastavaikuttajia antikolinergeiksi, parasympatolyyteiksi tai kolinolyyteiksi. Parasympatomimeetteja ovat paitsi asetyylikoliinireseptoreja suoraan aktivoivat aineet, myös antikoliiniesteraasit, jotka estävät asetyylikoliinia synapsiraossa hajottavan koliiniesteraasientsyymin toimintaa, minkä seurauksena asetyylikoliinin aktivoiva vaikutus voimistuu. Nämä ovat reversiibeleitä epäsuoria agonisteja.
Irreversiibeli epäsuora agonisti on esim. kemiallisena aseena käytettävä sariini kaasu. Koska aine estää koliiniesteraasin toiminnan, lihas ei enää palaudu lepotilaan -> johtaa hengitysvaikeuksiin, pahoinvointiin, pidätyskyvyn menttämiseen, kouristeluun, koomaan ja lopulta tukehtumiseen
Nikotiinireseptorit
Nikotiinireseptorit eli nikotiiniasetyylikoliinireseptorit (lyhenne: nAChR:t) ovat ryhmä ionotrooppisia reseptoreita eli agonistin aktivoimia ionikanavia, jotka aktivoituessaan läpäisevät natrium- (Na+) ja kaliumioneita (K+). Osa läpäisee myös kalsiumioneita (Ca2+). nAChR:t ovat asetyylikoliinireseptoreita, sillä asetyylikoliini aktivoi ne.
Mitä välittäjäaineita vapautuu postganglionaarisista sympaattisista/parasympaattisista hermopäätteistä ja mihin reseptoreihin nämä välittäjäaineet vaikuttavat?
Postganglionaarisesta parasympaattisesta hermopäätteestä vapautuu ACh, joka vaikuttaa muskariinireseptoreihin.
Postganglionaarisesta sympaattisesta hermopäätteestä vapautuu
1. noradrenanaliinia, joka vaikuttaa alfa ja beetareseptoreihin.
2. ACh:ta, joka vaikuttaa hikirauhasten muskariinireseptoreihin. (sympaattisen hermoston aktivoituminen vapauttaa hikirauhasissa asetyylikoliinia)
3. adrenaliinia (80%) ja noradrenaliinia (20%) lisämunuaisytimestä.
Missä sympaattisen ja parasympaattisen hermoston gangliot sijaitsevat?
Sympaattisen: truncus sympatheticus
Parasympaattisen: kohde-elimissä
Mitä vaikutuksia voi olla lääkeaineella, jolla on suuri affiniteetti muskariinireseptoreihin? Mihin indikaatioihin käytetään?
Lääkeaineet, joilla on suuri affiniteetti muskariinireseptoreihin ovat muskariiniagonisteja eli stimuloivat PS-hermostoa ja hikirauhasia.
○ Ruoansulatus/syljeneritys tehostuu, syke hidastuu, keuhkoputket supistuvat, rakon iso lihas supistuu, pupilli pienenee
Esimerkki: Pilokarpiini (parasympatomimeetti) vaikuttaa M3-reseptoriin, joka löytyy esim. iiriksen sphincter lihas (rengasmainen, juuri pupillin ulkopuolella oleva) supistuu -> pupilli pienenee (=mioosi). Pilokarpiini vaikuttaa myös siliaris lihakseen supistaen sen sekä avaa schlemmin kanavan jolloin kammioneste pääsee virtaamaan pois silmästä laskien silmänpainetta
Huom! iiriksen dilator lihas taas laajentaa pupillia (sympaattisen hermoston, alfa-1) hermottama
Miten muskariinireseptorien agonistit ja antikoliiniesteraasit eroavat toisistaan vaikutusten suhteen?
Antikoliiniesteraasit vaikuttavat myös nikotiinireseptorien toimintaan, joten vaikutus ulottuu NMJ ja CNS-tasoille.
○ Reversiibelejä käytetään esimerkiksi Alzheimerin hoitoon (rivastigmiini ja donepetsiili).
○ Irreversiibelit ovat myrkyllisiä organofosfaatteja.
lyhyesti:
agonisti vaikuttaa musk-reseptoreihin (paikallisesti), kuna taas asetyylikoliiniesteraasi-estäjät vaikuttaa laajasti CNS ja NMJ tasolla
Mitä ovat antikolinergiset lääkkeet? Mitkä ovat niiden haittavaikutukset? Millä lääkeaineryhmillä niitä on?
Antikolinergiset aineet salpaavat muskariinireseptoreita, jolloin PS:n toiminta estyy.
- Lääkeaineryhmiä:
○ Belladonna-alkaloidit
○ Synteettiset parasympatolyytit
Antikolinergien haitat ovat siis:
- suun kuivuminen
- sydämen tykytys (ja takykardia)
- ummetus
- virtsaamisvaikeus (erityisesti ongelmia eturauhasen hypertrofiassa)
- näköhäiriöt
- silmänpaineen nousu sulkukulmaglaukoomapotilailla -> glaukooma kohtaus
- muistihäiriöt / sekavuus
Esim. atropiini, skopolamiini, ipratropium ja tiotropium ovat antikolinergejä. Atropiinia voidaan käyttää mydriaasin saavuttamiseksi ennen silmäoperaatiota, skopolamiinia pahoinvoinnin estoon, sekä ipratropiumia ja tiotropiumia bronkodilaatioon ja liman erityksen vähentämiseen (nämä kaksi blokkaavat musk. reseptoreita epäspesifisti) eli käytetään esim COPD:hen
Muita antikolinergejä ovat esim solifenasiini, joka blokkaa M3-reseptorin, joka on virtsaamisessa tärkeä reseptori
Solifenasiinin ja tolterodinin käyttö, vaikutukset ja haitat
Solfenasiini ja tolterodiini ovat PS hermoston musk.reseptorien (M3 ja M2) antagonisteja eli estää PS hermoston toimintaa rakossa. Koska PS hermosto rakossa stimuloi rakon tyhjenemistä, näitä voidaan käyttää yliaktiivisen rakon hoitoon.
Tarkemmin:
Solifenasiini on kilpaileva M3-spesifi muskariinireseptoriantagonisti. Käytetään yliaktiivisen rakon hoitoon. Haitat tyypilliset antikolinergien haitat.
○ CYP3A4 metaboloi.
Tolterodiini on sekä M2 että M3 antagonisti.
-Tolterodiini on muskariinireseptoria salpaava antikolinerginen lääkeaine, jota käytetään tihentyneen virtsaamistarpeen ja virtsanpidätyskyvyttömyyden hoitoon.
○ Huomioitavaa, että tolterodiini metaboloituu CYP2D6 kautta ja on siksi altis geneettisille metaboliaeroille. Myöskään CYP3A4:n kautta hajoavia lääkkeitä ei suositella sen kanssa yhdessä.
Rakon autonomisen hermoston osan toiminta tarkemmin:
Sympaattinen osa: rakon ‘ympärillä’ oleva detrusor ja alapuolella oleva sisempi sfinkter ovat sympaattisesti hermotettu (detrusorissa beta reseptori ja sfinkterissä alfa). Sympaattisen hermoston ollessa aktiivinen, kun nor.adr. vapautuu ja kiinnittyy beta ja alfaaan -> detrusor rentoutuu (eli rakko ei supistu eli rakko voi täyttyä). Sfinkter on tällöin myös kiinni. Nor.adrenaliinin irrottua detrusor supistuu eli rakko supistuu ja sisempi sfinkter aukeaa.
Rakko on myös parasympaattisesti hermotettu: eli detrusorissa sisemmässä sfinkterissä on myös muskariini reseptoreita: parasymp. hermoston aktivoituessa ACh:n kiinnittyessä musk.reseptorieihin detrusor supistuu ja sisempi sfinkter avautuu.
Alempi sfinkter on tahdonalaisesti säädelty.
Eli sympaattinen hermosto: ei supista rakkoa, mutta parasympaattinen supistaa ja lopuksi tahdonalaisella avataan rakko kokonaan.
Mihin indikaatioon käytetään ipratropiumia/tiotropiumia?
Astman ja COPD hoitoon, sillä lääkkeet ovat muskariinireseptorien salpaajia ja estävät keuhkoputkien supistumista.
○ Jatkuvaan käyttöön, yhdessä salbutamolin (b2-salpaaja) kanssa myös kohtauksiin.
Millä lääkeaineilla pyritään vaikuttamaan lihasten nikotiinireseptoreihin ja miten ne jaotellaan? Mihin indikaatioon niitä käytetään ja miten ne eroavat toisistaan?
Käyttö anestesiologiassa, EI MISSÄÄN muualla kuin sairaalassa. Hengitys pysähtyy!!!
- Jaottelu:
○ Nondepolarisoivat, postsynaptinen kilpaileva nAChR antagonisti NMJ:ssä eli sitoutuu nAChR:ään, mutta ei aiheuta kanavan aukeamista eli Na+ ei pääse sisään joten depolarisaatiota ei tapahdu. Siksi ovat nondepolarisoivia. Heikentää myös presynaptista Ach vapautumista:
- Tubokurariini (historiaa), rokuroni, sisatrakuuri, vekuroni, atracurium
- Kirurgisia toimenpiteitä varten - lihasrelaksaatio nukutetuilla potilailla
- Suurilla annoksilla vaikutus myös ANS-ganglioihin ja muskariinireseptoreihin.
- Eivät imeydy GI-kanavasta, joten ne pitää pistää i.v.
- Nopeita toimiaan eli yleensä <2min
- Haitat:
–Atracurium aiheuttaa histamiinin vapautumisen, joka laskee verenpainetta, aiheuttaa punastuttamista ja keuhkoputkien supistumista. Sillä on myös myrkyllinen metaboliitti, laudanosiini, joka voi aiheuttaa kohtauksia (seizures) potilailla joilla on heikentynyt munuaistoiminta -> siksi tätä ei oikein käytetä
–rokuroni ja vekuroni metaboloidaan maksassa, joten maksan vajaatoiminta potilailla terapeuttinen kesto pidentynyt
○ AchR agonisteja eli depolarisoivat –> aiheuttavat välittömän ja pitkän postsynaptisen depolarisaation (ACh esteraasi ei toimi näihin kunnolla, joten siksi pitkä depolarisaatio):
- Suksametoni, vaikuttaa samalla tavalla kuin Ach mutta ei metaboloidu pois. Tämä johtaa siihen, ettei postsynaptinen solu repolarisoidu eikä uusia aktiopotentiaaleja siksi synny.
- Rentoutus ennen intubaatiota - kurkunpääspasmin laukaiseminen
- Haitat: metabolointi tapahtuu plasman pseudokoliiniesteraasin avulla, joten potilailla joilla on geneettinen variaatio tässä entsyymissä, sukkinyylikoliini voi aiheuttaa pidentyneen apnean sekä koska na kanavat kokoajan auki-> K+ virtaa ulos -> Hyperkalemia. Harvoin, huonossa tapauksessa haittavaikutuksena voi myös olla maligni hypertermia eli vakavat lihasspasmit ja erittäin korkea kuume (+43 jopa)
Perifeeriset va sentraalit lihasrelaksantit
Sentraalinen lihasrelaksantti esim. bentsodiatsepiinit, vaikuttavat CNS GABA/alfa2-reseptoreihin
Perifeeriset: vain anestesia
Mitä vaikutuksia on lääkeaineella, jolla on korkea affiniteetti alfa-1-reseptoreihin?
- Alfa1-tyypin reseptoreita on pääasiassa sileässä lihaksessa ja ne aktivoivat PLC:tä Gq:n kautta. Tämän vaikutuksesta Ip3/DAG/Ca2+ määrä nousee ja PKC aktivoituu.
- Tärkein vaikutus sileän lihaksen supistuminen (verisuonet).
- Mydriaasi, rakon sfinkterin supistuminen, glykogenolyysi ja lipolyysi.
- Munuaisissa reniinin vapautus vähenee.
- NA ennen kaikkea alfa1.