Sympaattisen ja parasympaattisen hermoston lääkeaineet Flashcards

1
Q

Kolinergistä stimulaatiota aiheuttavat lääkeaineet ovat ___

A

Parasympatomimeetteja

Parasympatomimeetit ovat ryhmä aineita, jotka vaikuttavat hermostossa välittäjäaine asetyylikoliinin tavoin. Nimensä mukaisesti parasympatomimeetit vaikuttavat elimistöön kuin parasympaattinen hermosto tai vahvistavat parasympaattisen hermoston vaikutuksia kohde-elimissä, joita on useita eri puolilla elimistöä. Parasympatomimeetteihin nähden käänteisesti vaikuttavia, asetyylikoliinireseptoreita salpaavia, aineita kutsutaan antikolinergeiksi tai parasympatolyyteiksi. Vastaavasti tunnetaan sympatomimeetti ja sympatolyytti, jotka vaikuttavat sympaattiseen hermostoon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Sympaattiset ja parasympaattiset preganglionaariset neuronit vapauttavat __, joka sitoutuu ___reseptoriin molemmissa

A

Asetyylikoliinia (ACh)

nikotiini(reseptoriin)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Muskariinireseptorit

A

Muskariinireseptorit eli mAChR:t ovat ryhmä G-proteiinikytkentäisiä reseptoreita, jotka ovat yleensä kiinni solukalvoissa.
mAChR:t ovat asetyylikoliinireseptoreita, sillä niiden luontainen agonisti on asetyylikoliini. Ihmisillä ja muilla nisäkkäillä on 5 mAChR:ää, joiden nimet ovat M1-, M2-, M3-, M4- ja M5-reseptori.

M1 löytyy tyypillisesti ruuansulatuselimistön rauhasista (gastic glands), M2 sydänlihassoluissa ja M3 useissa sileissä lihaksissa kuten silmässä, keuhkoissa, ruuansulatuselimistössä, sylki ja hikirauhasissa.

M1 ja M3 ovat kytkettyjä G_q GPCR:ään. G_q:n stimulointi johtaa solunsisäisen Ca2+ tason nousuun mikä tyypillisesti aiheuttaa lihaksen supistumisen (esim. virtsarakon supistuminen) tai hermovälittäjäaineen vapautumisen. Kun taas M2 on kytketty G_i GPCR:ään, jonka aktivoituminen johtaa K+ kanavien aukeamiseen eli solun hyperpolarisoitumiseen -> sydämen syke laskee

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Asetyylikoliinireseptori

A

Asetyylikoliinireseptori on solukalvon reseptori, johon asetyylikoliini voi kiinnittyä. Asetyylikoliinireseptoreita on kahta alatyyppiä: muskariinireseptoreita ja nikotiinireseptoreita.

Reseptoreissa asetyylikoliinin tavoin vaikuttavia aineita kutsutaan parasympatomimeeteiksi, kolinomimeeteiksi tai kolinergisiksi ja vastavaikuttajia antikolinergeiksi, parasympatolyyteiksi tai kolinolyyteiksi. Parasympatomimeetteja ovat paitsi asetyylikoliinireseptoreja suoraan aktivoivat aineet, myös antikoliiniesteraasit, jotka estävät asetyylikoliinia synapsiraossa hajottavan koliiniesteraasientsyymin toimintaa, minkä seurauksena asetyylikoliinin aktivoiva vaikutus voimistuu. Nämä ovat reversiibeleitä epäsuoria agonisteja.

Irreversiibeli epäsuora agonisti on esim. kemiallisena aseena käytettävä sariini kaasu. Koska aine estää koliiniesteraasin toiminnan, lihas ei enää palaudu lepotilaan -> johtaa hengitysvaikeuksiin, pahoinvointiin, pidätyskyvyn menttämiseen, kouristeluun, koomaan ja lopulta tukehtumiseen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nikotiinireseptorit

A

Nikotiinireseptorit eli nikotiiniasetyylikoliinireseptorit (lyhenne: nAChR:t) ovat ryhmä ionotrooppisia reseptoreita eli agonistin aktivoimia ionikanavia, jotka aktivoituessaan läpäisevät natrium- (Na+) ja kaliumioneita (K+). Osa läpäisee myös kalsiumioneita (Ca2+). nAChR:t ovat asetyylikoliinireseptoreita, sillä asetyylikoliini aktivoi ne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Mitä välittäjäaineita vapautuu postganglionaarisista sympaattisista/parasympaattisista hermopäätteistä ja mihin reseptoreihin nämä välittäjäaineet vaikuttavat?

A

Postganglionaarisesta parasympaattisesta hermopäätteestä vapautuu ACh, joka vaikuttaa muskariinireseptoreihin.

Postganglionaarisesta sympaattisesta hermopäätteestä vapautuu
1. noradrenanaliinia, joka vaikuttaa alfa ja beetareseptoreihin.
2. ACh:ta, joka vaikuttaa hikirauhasten muskariinireseptoreihin. (sympaattisen hermoston aktivoituminen vapauttaa hikirauhasissa asetyylikoliinia)
3. adrenaliinia (80%) ja noradrenaliinia (20%) lisämunuaisytimestä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Missä sympaattisen ja parasympaattisen hermoston gangliot sijaitsevat?

A

Sympaattisen: truncus sympatheticus

Parasympaattisen: kohde-elimissä

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Mitä vaikutuksia voi olla lääkeaineella, jolla on suuri affiniteetti muskariinireseptoreihin? Mihin indikaatioihin käytetään?

A

Lääkeaineet, joilla on suuri affiniteetti muskariinireseptoreihin ovat muskariiniagonisteja eli stimuloivat PS-hermostoa ja hikirauhasia.
○ Ruoansulatus/syljeneritys tehostuu, syke hidastuu, keuhkoputket supistuvat, rakon iso lihas supistuu, pupilli pienenee

Esimerkki: Pilokarpiini (parasympatomimeetti) vaikuttaa M3-reseptoriin, joka löytyy esim. iiriksen sphincter lihas (rengasmainen, juuri pupillin ulkopuolella oleva) supistuu -> pupilli pienenee (=mioosi). Pilokarpiini vaikuttaa myös siliaris lihakseen supistaen sen sekä avaa schlemmin kanavan jolloin kammioneste pääsee virtaamaan pois silmästä laskien silmänpainetta
Huom! iiriksen dilator lihas taas laajentaa pupillia (sympaattisen hermoston, alfa-1) hermottama

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Miten muskariinireseptorien agonistit ja antikoliiniesteraasit eroavat toisistaan vaikutusten suhteen?

A

Antikoliiniesteraasit vaikuttavat myös nikotiinireseptorien toimintaan, joten vaikutus ulottuu NMJ ja CNS-tasoille.
○ Reversiibelejä käytetään esimerkiksi Alzheimerin hoitoon (rivastigmiini ja donepetsiili).
○ Irreversiibelit ovat myrkyllisiä organofosfaatteja.

lyhyesti:
agonisti vaikuttaa musk-reseptoreihin (paikallisesti), kuna taas asetyylikoliiniesteraasi-estäjät vaikuttaa laajasti CNS ja NMJ tasolla

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mitä ovat antikolinergiset lääkkeet? Mitkä ovat niiden haittavaikutukset? Millä lääkeaineryhmillä niitä on?

A

Antikolinergiset aineet salpaavat muskariinireseptoreita, jolloin PS:n toiminta estyy.

  • Lääkeaineryhmiä:
    ○ Belladonna-alkaloidit
    ○ Synteettiset parasympatolyytit

Antikolinergien haitat ovat siis:
- suun kuivuminen
- sydämen tykytys (ja takykardia)
- ummetus
- virtsaamisvaikeus (erityisesti ongelmia eturauhasen hypertrofiassa)
- näköhäiriöt
- silmänpaineen nousu sulkukulmaglaukoomapotilailla -> glaukooma kohtaus
- muistihäiriöt / sekavuus

Esim. atropiini, skopolamiini, ipratropium ja tiotropium ovat antikolinergejä. Atropiinia voidaan käyttää mydriaasin saavuttamiseksi ennen silmäoperaatiota, skopolamiinia pahoinvoinnin estoon, sekä ipratropiumia ja tiotropiumia bronkodilaatioon ja liman erityksen vähentämiseen (nämä kaksi blokkaavat musk. reseptoreita epäspesifisti) eli käytetään esim COPD:hen

Muita antikolinergejä ovat esim solifenasiini, joka blokkaa M3-reseptorin, joka on virtsaamisessa tärkeä reseptori

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Solifenasiinin ja tolterodinin käyttö, vaikutukset ja haitat

A

Solfenasiini ja tolterodiini ovat PS hermoston musk.reseptorien (M3 ja M2) antagonisteja eli estää PS hermoston toimintaa rakossa. Koska PS hermosto rakossa stimuloi rakon tyhjenemistä, näitä voidaan käyttää yliaktiivisen rakon hoitoon.

Tarkemmin:
Solifenasiini on kilpaileva M3-spesifi muskariinireseptoriantagonisti. Käytetään yliaktiivisen rakon hoitoon. Haitat tyypilliset antikolinergien haitat.
○ CYP3A4 metaboloi.

Tolterodiini on sekä M2 että M3 antagonisti.
-Tolterodiini on muskariinireseptoria salpaava antikolinerginen lääkeaine, jota käytetään tihentyneen virtsaamistarpeen ja virtsanpidätyskyvyttömyyden hoitoon.
○ Huomioitavaa, että tolterodiini metaboloituu CYP2D6 kautta ja on siksi altis geneettisille metaboliaeroille. Myöskään CYP3A4:n kautta hajoavia lääkkeitä ei suositella sen kanssa yhdessä.

Rakon autonomisen hermoston osan toiminta tarkemmin:
Sympaattinen osa: rakon ‘ympärillä’ oleva detrusor ja alapuolella oleva sisempi sfinkter ovat sympaattisesti hermotettu (detrusorissa beta reseptori ja sfinkterissä alfa). Sympaattisen hermoston ollessa aktiivinen, kun nor.adr. vapautuu ja kiinnittyy beta ja alfaaan -> detrusor rentoutuu (eli rakko ei supistu eli rakko voi täyttyä). Sfinkter on tällöin myös kiinni. Nor.adrenaliinin irrottua detrusor supistuu eli rakko supistuu ja sisempi sfinkter aukeaa.

Rakko on myös parasympaattisesti hermotettu: eli detrusorissa sisemmässä sfinkterissä on myös muskariini reseptoreita: parasymp. hermoston aktivoituessa ACh:n kiinnittyessä musk.reseptorieihin detrusor supistuu ja sisempi sfinkter avautuu.

Alempi sfinkter on tahdonalaisesti säädelty.

Eli sympaattinen hermosto: ei supista rakkoa, mutta parasympaattinen supistaa ja lopuksi tahdonalaisella avataan rakko kokonaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Mihin indikaatioon käytetään ipratropiumia/tiotropiumia?

A

Astman ja COPD hoitoon, sillä lääkkeet ovat muskariinireseptorien salpaajia ja estävät keuhkoputkien supistumista.

○ Jatkuvaan käyttöön, yhdessä salbutamolin (b2-salpaaja) kanssa myös kohtauksiin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Millä lääkeaineilla pyritään vaikuttamaan lihasten nikotiinireseptoreihin ja miten ne jaotellaan? Mihin indikaatioon niitä käytetään ja miten ne eroavat toisistaan?

A

Käyttö anestesiologiassa, EI MISSÄÄN muualla kuin sairaalassa. Hengitys pysähtyy!!!

  • Jaottelu:

○ Nondepolarisoivat, postsynaptinen kilpaileva nAChR antagonisti NMJ:ssä eli sitoutuu nAChR:ään, mutta ei aiheuta kanavan aukeamista eli Na+ ei pääse sisään joten depolarisaatiota ei tapahdu. Siksi ovat nondepolarisoivia. Heikentää myös presynaptista Ach vapautumista:
- Tubokurariini (historiaa), rokuroni, sisatrakuuri, vekuroni, atracurium
- Kirurgisia toimenpiteitä varten - lihasrelaksaatio nukutetuilla potilailla
- Suurilla annoksilla vaikutus myös ANS-ganglioihin ja muskariinireseptoreihin.
- Eivät imeydy GI-kanavasta, joten ne pitää pistää i.v.
- Nopeita toimiaan eli yleensä <2min
- Haitat:
–Atracurium aiheuttaa histamiinin vapautumisen, joka laskee verenpainetta, aiheuttaa punastuttamista ja keuhkoputkien supistumista. Sillä on myös myrkyllinen metaboliitti, laudanosiini, joka voi aiheuttaa kohtauksia (seizures) potilailla joilla on heikentynyt munuaistoiminta -> siksi tätä ei oikein käytetä
–rokuroni ja vekuroni metaboloidaan maksassa, joten maksan vajaatoiminta potilailla terapeuttinen kesto pidentynyt

○ AchR agonisteja eli depolarisoivat –> aiheuttavat välittömän ja pitkän postsynaptisen depolarisaation (ACh esteraasi ei toimi näihin kunnolla, joten siksi pitkä depolarisaatio):
- Suksametoni, vaikuttaa samalla tavalla kuin Ach mutta ei metaboloidu pois. Tämä johtaa siihen, ettei postsynaptinen solu repolarisoidu eikä uusia aktiopotentiaaleja siksi synny.
- Rentoutus ennen intubaatiota - kurkunpääspasmin laukaiseminen
- Haitat: metabolointi tapahtuu plasman pseudokoliiniesteraasin avulla, joten potilailla joilla on geneettinen variaatio tässä entsyymissä, sukkinyylikoliini voi aiheuttaa pidentyneen apnean sekä koska na kanavat kokoajan auki-> K+ virtaa ulos -> Hyperkalemia. Harvoin, huonossa tapauksessa haittavaikutuksena voi myös olla maligni hypertermia eli vakavat lihasspasmit ja erittäin korkea kuume (+43 jopa)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Perifeeriset va sentraalit lihasrelaksantit

A

Sentraalinen lihasrelaksantti esim. bentsodiatsepiinit, vaikuttavat CNS GABA/alfa2-reseptoreihin

Perifeeriset: vain anestesia

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Mitä vaikutuksia on lääkeaineella, jolla on korkea affiniteetti alfa-1-reseptoreihin?

A
  • Alfa1-tyypin reseptoreita on pääasiassa sileässä lihaksessa ja ne aktivoivat PLC:tä Gq:n kautta. Tämän vaikutuksesta Ip3/DAG/Ca2+ määrä nousee ja PKC aktivoituu.
  • Tärkein vaikutus sileän lihaksen supistuminen (verisuonet).
  • Mydriaasi, rakon sfinkterin supistuminen, glykogenolyysi ja lipolyysi.
  • Munuaisissa reniinin vapautus vähenee.
  • NA ennen kaikkea alfa1.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Mitä vaikutuksia on lääkeaineella, jolla on korkea affiniteetti beeta-1-reseptoreihin?

A
  • Kaikilla ß-reseptoreilla good old Gs/AC/cAMP/PKA signalointi.
  • PKA tehostaa sydämen Ca2+ kanavien avautumista ja ß1-aktivaatio lisää sydämen sykettä ja voimaa.
  • Lisää reniinin eritystä munuaisissa
17
Q

Mitä vaikutuksia on lääkeaineella, jolla on korkea affiniteetti beeta-2-reseptoreihin?

A
  • ß2-reseptoreita löytyy pääosin sileästä lihaksesta ja rauhasista, vaikutus päinvastainen kuin alfa1-reseptoreilla eli sileän lihaksen relaksaatio.
    □ PKA-määrän nousu inaktivoi MLCK, jolloin sileä lihas rentoutuu.
    □ Keuhkoputket laajenevat ja vasodilaatio.
    □ GI-kanavan liike heikkenee.
    □ Insuliininvapautus lisääntyy.
18
Q

Mitä vaikutuksia on lääkeaineella, jolla on korkea affiniteetti muihin (ei a1,b1,b2) reseptoreihin?

A

-Alfa2:
□ Signalointi Gi-aktivaation kautta AC/cAMP/Ca2+ määrän väheneminen ja K+ kanavien aukeaminen. Noradrenaliinin vapautus vähenee, negative feedback.
– Kalsiumioneja tarvitaan siihen, että välittäjäainerakkulat vapauttavat sisältönsä synapsirakoon.
□ Presynaptinen reseptori.
□ Haimassa, insuliinin eritys vähenee.

  • ß3:
    □ Tehostavat lipolyysiä.
    □ Rakko rentoutuu, blockaamalla saadaan estettyä yliaktiivisen rakon toimintaa, detrusorlihas.
19
Q

Mihin käytetään adrenaliinia

A

Adrenaliini on sympatomimeetti
Käyttö: Anafylaktisen shokin hoito. Verisuonet supistuvat ja verenpaine nousee. Bronkodilaatio ja cardiac output kasvaa.
- Epipen

Tarkemmin:
Adrenaliinin terapeuttinen käyttö:
- Elvytys: Verenpaineen ylläpito, verisuonten supistus (alfa), sydämen toiminnan stimulaatio/haitallisten rytmihäiriöiden riski ß1
- Anafylaktinen sokki: Verenpaineen ylläpito alfa, aukaisee supistuneita keuhkoputkia ß2, vähentää hengitysteiden limakalvoturvotusta alfa1.
- Paikallispuudutteissa aiheuttamaan vasokonstriktiota, joka estää puudutteen kulkeutumisen verenkiertoon (alfa).
○ Adrenaliinia annetaan usein lidokaiinin kanssa pitkittämään sen vaikutusta kudoksessa.
○ Liian voimakas vasokonstriktio aiheuttaa nekroosiriskiä, mikäli kudos ei saa happea ja ravintoa.
- T½: 2,5min
- Haitat takykardia, rytmihäiriöt, verenpaineen nousu, vapina ja levottomuus.

20
Q

Mihin käytetään salbutamolia

A

Salbutamoli on selektiivinen β2-agonisti ja nopeavaikutteinen, kuitenkin esimerkiksi adrenaliinia pitempivaikutteinen sympatomimeetti, jolla on keuhkoputkia laajentava vaikutus. Suomessa salbutamolia myydään valmistenimillä Airomir, Airomir Autohaler, Buventol Easyhaler, Ventilastin Novolizer, Ventonile, Ventonile Diskus, Ventoline Evohaler, Atrodual ja Ipratropium-Salbutamol.

21
Q

Mihin käytetään ksylometatsoliinia

A

Nenäsuihkeissa, poistaa nenän limakalvon turvotusta ja supistaa sidekalvon verisuonia silmässä.

22
Q

Mihin käytetään pseudoefedriiniä

A

Nuhalääkkeissä, supistaa verisuonia.
esim. Duact=pseudoefedriini+akrivastatiini

pseudoefedriini; alfa-1-agonisti vaikutus

23
Q

Mihin käytetään amfetamiinia

A

Amfetamiini eli alfametyylifenetyyliamiini on keinotekoinen dopamiinia ja noradrenaliiniä keskushermostossa vapauttava stimulantteihin lukeutuva päihde, lääke ja dopingaine

epäsuora, adr. määrä kasvaa synapsissa,

24
Q

Mihin indikaatioon käytetään alfa-1-reseptoreita salpaavia lääkeaineita esim. tamsulosiinia? Miksi?

A
  • Eturauhasen hypertrofia, helpottavat rakon tyhjentymistä (vaikuttaa sisempään sulkijalihakseen)
    ○ Tamsulosiini ja alfutsosiini
  • Harvinainen käyttö verenpainelääkkeenä
    ○ Pratsosiini

alfa-1- on myös verisuonissa

25
Q

Mihin indikaatioihin käytetään betasalpaajia? Miksi? Mitä haittoja?

A

Vähentävät sydämen kuormitusta ja hapenkulutusta harventamalla syketaajuutta sekä pienentämällä supistumisvoimakkuutta. Indikaatiot:
○ Sepelvaltimotauti - vähentää angina pectoris -kohtauksia ja kohtausriskiä.
○ Sydämen vajaatoiminta - suojaa sairasta sydäntä.
○ Rytmihäiriöt
○ Verenpainetauti (hypertensio)
○ Glaukooma (timololi) alentamaan silmänpainetta (b1, vähentää kammionesteen tuottoa, helpotetaan virtaamista)
○ Migreenin profylaktinen esto
○ Jännitystilat ja vapina.

Haittavaikutukset:
- Hengenahdistus: Epäselektiivisiä β-reseptorinsalpaajia on pidettävä ehdottoman vasta-aiheisina astmassa ja muissa ahtauttavissa keuhkosairauksissa (koska sympaattisen hermoston aktivaatio laajentaa keuhkoputkia joten sitä ei saa salvata!!)
- Käytön äkillinen lopettaminen: β-salpaajalääkityksen äkillinen lopettaminen angina pectoris- tai veren- painepotilaalta saattaa johtaa oireiston vakavaan tai hengenvaaralliseen pahentumiseen ”rebound”-efektin takia (hypertensio, angina pectoris -oi- reiden paheneminen, äkkikuolema). Tämä on siis upreguloituminen t.s.: jos antagonisoidaan pitkään, elimistö vastaa tähän estoon lisäämällä reseptoreita.
- Sydämen vajaatoiminta ja AV-johtumisen hidastuminen
- Raajojen verenkierto: Valtimoiden β2-reseptorien salpaus voi pahentaa oireita ja johtaa raa- jojen paleluun, mikäli niiden verenkierto on ennestään heikentynyt
- Hypoglykemia: Vaarallisiin haittavaikutuksiin kuuluvat lisäksi hypoglykemian pidentyminen ja myös eksogeenisen insuliinin ja suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden vaikutuksen tehostuminen. β-reseptorien salpaus voi peittää hypoglykemian aktivoimien adrenergisten vaikutusten, mm. takykardian ilmenemistä, jolloin potilaalle tärkeä varoitusoire poistuu ja diagnosointi vaikeutuu.
- Muuta: β-reseptorinsalpaajat saattavat myös aiheuttaa allergisia reaktioita, väsymystä, lihasheikkoutta, unettomuutta, painajaisunia tai masennusta. Impotenssia ovat aiheuttaneet erityisesti suuret propranololiannokset. Liikuntaa aktiivisesti harrastavat saattavat kärsiä β-salpaajien aiheutta- masta suorituskyvyn heikkenemisestä.

Beetasalpaajat eivät siis välttämättä sovi astmaatikoille tai ihmisille, joilla on kovin matala verenpaine! Diabetes myös otettava huomioon!

Tarkemmin jotain juttuja:
1. Hypotensiivinen vaikutus: β-reseptorinsalpaajilla on hitaasti ilmenevä, mutta tehokas hypo- tensiivinen vaikutus. Mekanismi epälevä, mutta mm. perifeerinen virtausvastus vähitellen pienenee.

  1. Sileän lihaksen supistus: Keuhkoputkien, poikkijuovaisten lihasten valtimoiden tai kohdun sileässä lihaksessa sijaitsevien β2-reseptorien salpaus, joka estää stimulaation aiheuttaman relaksaation, ei missään tilanteessa ole tavoiteltava vaikutus. Astmaatikolle voidaan näin aiheuttaa tautikohtaus, ja samoin saatetaan pahentaa sellaisen potilaan oireita, jolla ennestään on raajojen valtimoverenkierron vajausta.
26
Q

Organofosfaatit estävät koliiniesteraasia palautumattomasti. Myrkytyksen hoitoon käytetään atropiinia. Mihin antikoliiniesteraasimyrkytyksen oireisiin sillä EI ole tehoa?

A

Sitoutuvat kolinergisiin reseptoreihin pysyvästi. Vasta-aineiden teho perustuu niiden kykyyn muuttaa reseptorin rakennetta niin, että myrkky irtoaa.

Atropiini pitää antaa ennen kouristuksia eli tarpeeksi ajoissa. Atroptiini vaikuttaa muskariinireseptoreihin eli voi estää musk.reseptorivaikutuksia, mutta ei estä nikotiinireseptorivaikutuksia -> johtaa lihaslamaukseen

Atropiini ei estä hengityslamausta (koska estää vaan musk.reseptori vaikutuksia)

27
Q

Mitä tarkoitetaan kun puhutaan antikolinergeistä?

A

Kun puhutaan antikolinergeistä, niin tarkoitetaan nimenomaan muskariinireseptorien salpaajia, jolloin parasympaattisen hermoston toiminta estyy. Lääkeaineet, jotka estävät erityisesti kolinergisiä nikotiinireseptoreita ovat lihasrelaksantteja!

28
Q

Missä on alfa-2-reseptoreja?

A

Presynaptisella kalvolla

Muuta adrenergiset reseptorit:

a1: sileä lihas, rauhassolu
a2: presynaptinen solu
b1: sydänlihas
b2: sileä lihas, rauhassolu
b3: rasvasolu, rakon sileä lihas

29
Q

Potilaana on 83-vuotias mies, joka on sairastanut nuorena keuhkokuumeen, lisäksi ollut allergiataipumusta ja astmaoireita. Astman suhteen tullut toimeen kuitenkin ilman lääkitystä viime vuosina. Lisäksi ollut prostatahypertrofiaan liittyviä virtsaamisongelmia, mutta hän on kuitenkin selvinnyt ilman lääkitystä. EKG:ssä todettu johtumishäiriöitä. Potilas on dementoitunut hitaasti viimeisen 5 vuoden aikana ja nyt todetaan Alzheimerin tauti. Aiot aloittaa rivastigmiinilääkityksen. Mitä tulee huomioida?

A

Rivastigmiinissa haitat hyvin vähäiset: mm. pahoinvointia ja huimausta voi esiintyä. Kuitenkin, koska potilaalla ollut astma …. ?

Prostatahypertrofian vuoksi otettava esim. ….

Alzheimerin taudin hoidossa käytettävät lääkkeet
1. Antikoliiniesteraasit: rivastigmiini, galantamiini ja donepetsiili: AKE-estäjiä
- Tärkeimpinä haittavaikutuksina pahoinvointi ja huimaus (joskus myös oksentelu ja ripuli)
- Rivastigmiinin ja donepetsiilin teho on suunnilleen sama, mutta rivastigmiinin etuna on se että sillä esiintyy paljon vähemmän lääkeaineinteraktioita

  1. NMDA-antagonisti memantiini
    - Memantiinin terapeuttisen vaikutuksen mekanismi Alzheimerin taudissa on epäselvä, mutta saattaa perustua siihen että NMDA-reseptoreiden liiallinen aktivaatio on hermosoluja tuhoavaa
    - Yleisimpinä haittavaikutuksina huimaus ja väsymys (myös sekavuutta voi esiintyä)
    - Voidaan käyttää myös yhdessä rivastigmiinin tai donepetsiilin kanssa
30
Q

Potilaana on 83-vuotias mies, joka on sairastanut nuorena keuhkokuumeen, lisäksi ollut allergiataipumusta ja astmaoireita. Astman suhteen tullut toimeen kuitenkin ilman lääkitystä viime vuosina. Lisäksi ollut prostatahypertrofiaan liittyviä virtsaamisongelmia, mutta hän on kuitenkin selvinnyt ilman lääkitystä. EKG:ssä todettu johtumishäiriöitä. Potilas on dementoitunut hitaasti viimeisen 5 vuoden aikana ja nyt todetaan Alzheimerin tauti. Aiot aloittaa rivastigmiinilääkityksen.

Omaiset tuovat potilaan vastaanotollesi masennusoireiden vuoksi. Masennuksen hoitoon aloitetaan vanha, nykyään vähän käytetty masennuslääke amitriptyliini, jolla myös sedatiivisia ominaisuuksia (etu potilaan unettomuuteen. Lisäksi kerrot potilaalle (ja omaisille), että alussa saattaa ilmetä ei-toivottuja vaikutuksia kuten ummetusta, suun kuivumista ja ortostaatista hypotensiota. Minkä vuoksi amitriptyliini aiheuttaa sedaatiota ja mainittuja haittoja? Potilas tulee päivystykseen kahden vuorokauden kuluttua; mikä meni pieleen? Voisiko amitriptyliini vaikuttaa potilaan dementiaoireisiin?

A

Trisykliset masennuslääkkeet (amitriptyliini): Estävät ei-selektiivisesti monoamiinien takaisinottoa synapsiraosta

○ Käyttö: aikuisten vaikeat masennusjaksot, neuropaattinen kipu ja migreenin ennaltaehkäisy
○ Haitat: väsymys, vapina, huimaus, päänsärky, antikolinergiset haitat, pahoinvointi, hikoilu, lihominen

Potilas tuli päivystykseen tod.näk. virtsaummen vuoksi tai lisääntyneen dementian/sekavuuden takia. Rivastigmiini (AKE-estäjä) on parasympatomimeetti eli aiheuttaa kolinergiset haitat (bronkokonstriktio, bradykardia). Mutta amitriptyylin, joka on trisyklinen masennuslääke, tyypillisimmät vaikutkset ovat autonomiseen hermostoon liittyviä, kolinergisten muskariinireseptorien salpaukseen liittyviä haittoja. Tämä näkyy pääasiassa epämiellyttävinä sivuoireina, kuten silmän akkommodaatiohäiriöinä, suun kuivumisena, sydämen tiheälyöntisyytenä, ummetuksena ja virtsaamisvaikeuksina. Tämä on saattanut aiheuttaa sekavuuden tai virtsaummen.

Lisäksi, trisykliset masennuslääkkeet vaikuttavat useilla tavoilla verenkiertoelimistöön. Sydämeen niillä on kinidiinin kaltainen vaikutus. Ortostaattista hypotensiota, ainakin osin a-reseptorin salpauksen takia, esiintyy etenkin vanhuksilla ja sydän- ja verenkiertoelinten sairauksia potevilla.

31
Q

Vastaanotollesi saapuu nuori viulunsoittaja, jolla on tärkeä esiintyminen kaupungin 100- vuotisjuhlissa. Potilas on kuullut lääkkeestä, joka vähentää hermostuneisuuteen liittyviä oireita kuten käsien vapinaa ja sydämen tykytystä. Mitä lääkettä kirjoitat potilaalle? Mitä tulee varmistaa potilaalta kuitenkin ennen sitä?

A

x

32
Q

Vastaanotollesi tuodaan tajuton, matalapaineinen potilas, joka ottanut klooripromatsiinia (vanha psykoosilääke, joka myös salpaa alfa-1-reseptoreita) yliannoksena. Minkä takia potilaalla on matala verenpaine? Mitä tapahtuisi paineelle, jos antaisit adrenaliinia?

A

Alfa-1-reseptorien (sijainti: postsynaptisesti sileälihas- ja rauhassoluissa) salpaus johtaa verisuonten laajenemiseen -> matala verenpaine

koska adrenaliinilla on affiniteetti a1, a2 ja (b1) ja b2 reseptoreihin, niin jos alfa-reseptorit on jo salvattu, adrenaliini laskisi verenpainetta edelleen, koska verisuonten alfareseptorit salpaantuneena, vain b2 vapaana -> laajentaa verisuonia

ylesisesti verisuonet supistuvat sympaattisen hermoston aktivaatiossa (alfa-reseptori stimulaatiossa), mutta sydämessä ja tahdonalaisissa lihaksissa (beta-2-reseptorien) sympaattinen stimulaatio aiheuttaa niiden laajenemisen

Adrenaliinin terapeuttinen käyttö:
- Elvytys: Verenpaineen ylläpito, verisuonten supistus (alfa), sydämen toiminnan stimulaatio/haitallisten rytmihäiriöiden riski ß1
- Anafylaktinen sokki: Verenpaineen ylläpito alfa, aukaisee supistuneita keuhkoputkia ß2, vähentää hengitysteiden limakalvoturvotusta alfa1.
- Paikallispuudutteissa aiheuttamaan vasokonstriktiota, joka estää puudutteen kulkeutumisen verenkiertoon (alfa).
○ Adrenaliinia annetaan usein lidokaiinin kanssa pitkittämään sen vaikutusta kudoksessa.
○ Liian voimakas vasokonstriktio aiheuttaa nekroosiriskiä, mikäli kudos ei saa happea ja ravintoa.
- T½: 2,5min
- Haitat takykardia, rytmihäiriöt, verenpaineen nousu, vapina ja levottomuus.

33
Q

myasthenia gravis: mitkä reseptorit liittyvät tähän?

A

asetyylikoliinireseptorit

taudissa vasta-aineet blokkaavat asetyylikoliinireseptorit -> johtaa lihasheikkouteen

34
Q

tyypilliset kolinergiset haittavaikutukset

A

ripuli, urinaatio, mioosi ja lihasheikkous, bronchorrea (eli ylimäärin tuotettu vetinen lima -> tyypillisesti yli 100ml liman yskiminen päivässä), bradykardia, pahoinvointi, hikoilu ja syljen eritys