Parkinson, MS, epilepsia ja Alzheimer lääkkeet Flashcards
Parkinsonin tauti, sen oireet ja patofysiologia
Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, jonka tyypillisimmät oireet voidaan jakaa kolmeen ryhmään: 1) hypokinesia eli vähäliikkeisyys, jossa potilaan on vaikeata tai mahdotonta aloittaa liikkeitä ja liikkeet ovat hidastuneet, 2) poikkijuovaisten lihasten rigiditeetti eli jäykkyys (kankeus) ja 3) tremor eli vapina. Syyn perusteella voidaan erotella primaarinen (idiopaattinen) parkinsonismi eli Parkinsonin tauti, jonka syy on tuntematon, ja sekundaarinen eli muista syistä johtuva parkinsonismi, jonka tavallisimpia aiheuttajia ovat lääkkeet, myrkyt tai tulehdukset (postenkefaliittinen parkinsonismi) tai joka liittyy muihin aivosairauksiin.
Parkinsonin tautiin liittyy tyvitumakkeiden dopamiinin ja sitä syntetisoivien entsyymien puute. Tämä dopamiininpuutos johtuu substantia nigran pars compactassa sijaitsevien dopamiinineuronien solukeskusten tuhoutumisesta.
Parkinsonin taudin motoriset oireet ilmenevät vasta, kun striatumin (= nucleus caudatus + putamen) dopamiinipitoisuus on vähentynyt yli 70 % normaalista. Paitsi suoranainen dopamiinin puute, joka syntyy tyvitumakkeiden vaurioituessa, parkinsonismin oireita voi aiheuttaa myös muunlainen striatumin dopaminergisen aktiivisuuden heikkeneminen. Esimerkiksi haloperidoli ja muut psykoosilääkkeet salpaavat striatumin dopamiinireseptoreita ja aiheuttavat siten parkinsonismia.
(Dopamiini poistaa tahdonalaisten liikkeiden inhibiition). Tuhoutuvissa neuroneissa on usein Lewyn kappaleita (alpha-synnuclein) ennen tuhoutumista.
Inhiboivat vaikutukset D2-reseptorien kautta, eksitoivat D1.
Miten dopamiinia syntetisoidaan hermopäätteessä?
Fenyylialaniini –(AAAH)–> Tyrosiini –(AAAH)–> L-DOPA –(AADC = aromatic aminoacid decarboxylase)–> dopamiini
Fenyylialaniini on saatava ravinnosta, mutta tyrosiinia elimistö voi tuottaa itse. Tyrosiinia löytyy lähes kaikista proteiineista/ruuista. Eli dopamiinia voi valmistaa fenyylialaniinista tai tyrosiinista. Nämä pitää muuttaa L-DOPA muotoon, joka voi läpäistä veri-aivoesteen. Hermopäätteessä
Dopamiinista voidaan edelleen tehdä dopamiini betahydroxylaasilla noradrenaliinia (ja edelleen adrenaliinia) tai COMT:lla 3-methoxytyramine
Toisin sanoen: Ravinnon L-tyrosiini otetaan soluun Na+ riippuvaisella symporterilla ja muutetaan L-dopaksi tyrosiinihydroksylaasilla ja edelleen dopamiiniksi sytoplasmassa DOPA-dekarboksylaasilla.
Millä eri mekanismeilla lääkeaineilla voidaan lisätä dopamiinin määrää synapsiraossa?
Dopamiinireseptoriagonistit
MAO-B inhibiittorit
Dopamiiniksi metaboloitavat lääkkeet
Dopamiinin vapautuksen tehostaminen (amfetamiini)
Mitä lääkeaineita käytetään ensisijaisesti Parkinsonin taudin hoitoon?
Parkinsonin taudin lääkehoidossa pyritään joko lisäämään striatumin dopaminergista aktiivisuutta tai vähentämään kolinergista aktiivisuutta. Levodopahoito on selvästi tehokkaampi kuin antikolinerginen parkinsonismilääkitys.
Dopamiini ei läpäise veri-aivoestettä, kuten eivät muutkaan monoamiinit. Sen sijaan dopamiinin esiaste L-dopa (lääkeaineena sitä nimitetään levodopaksi) pääsee veri-aivoesteen lävitse, minkä jälkeen siitä muodostuu dopadekarboksylaasin avulla dopamiinia.
Käytettävät lääkkeet:
-Levodopa+karbidopa+entakaponi combo
-Pysyvät MAO-B inhibiittorit
- Selegiliini, rasagiliini
- Selegiliini metaboloituu edelleen (met)amfetamiiniksi
- Vahvistavat levodopan vaikutuksia estämällä dopamiinin hajoamista.
- Pidentävät vaikutusta tilanvaihteluista kärsivillä potilailla.
- Myös taudin alkuvaiheessa levodopahoidon aloituksen myöhäistämiseen.
- Läpäisevät hyvin BBB
- Haittavaikutukset harvinaisia, mutta voivat vahvistaa levodopan haittavaikutuksia.
- Ei saa käyttää MAO-A ja MAO-B inhibiittoreita samaan aikaan, tyramiinia sisältävät safkat ei metaboloidu ja tulee paha hyperpyreksia/hypertonia.
-Dopamiiniagonistit
- Neuronit tuhoutuu tehokkaasti mutta striatumiin jää suhteellisen paljon dopamiinireseptoreita, joten myös agonisteistä on apua.
- Bromokriptiini ja kabergoliini aktivoivat D2-dopamiinireseptoreita.
- Bromokriptiinin vaikutus useita tunteja, kabergoliinin T½ 60-100h.
- Pramipeksoli ja ropiniroli D2/D3-agonisteja.
- Hitaasti vapauttavia muotoja, joita voidaan antaa 1krt/vrk.
- Apomorfiini erityistapauksissa vaikeaan Parkinsonin tautiin s.c. injektioina.
- Aktivoi D1/D2.
- Aiheuttaa usein pahoinvointia, jota voidaan estää domperidonilla.
- Teho levodopaa heikompi, mutta dyskinesioiden määrä usein pienempi.
- Ei myöskään vaikutusajan lyhenemistä “wearing-off”.
- Taudin alkuvaiheessa ja nuorilla.
- Haittavaikutukset johtuvat pääasiassa dopamiinireseptorien stimulaatiosta ja ovat saman tyyppisiä kuin levodopalla.
- Pahoinvointi, asentohypotensio
- Psyykkisiä haittoja unettomuus, sekavuus, kuulo-/näköharhat, joita agonisteilla on levodopaa enemmän.
- Antikolinergit PD hoidossa
- Biperideeni
- Normaalitilassa striatumissa vallitsee tasapaino välittäjäaineiden vaikutusten kesken. Dopamiininpuutos johtaa siihen, että kolinergisten neuronien suhteellinen aktiivisuus lisääntyy. Antikolinergit palauttavat nigrostriataalisen neurotransmissien tasapainoa inhiboimalla kolinergisia synapseja.
- Merkitys PD hoidossa vähäinen: huono teho ja spesifisyys.
- Haittavaikutukset:
- Perifeeristen muskariinireseptorien (PS-hermoston) salpauksen aiheuttamia oireita.
- Sentraaliset antikolinergiset yhdisteet heikentävät havaintokykyä ja hidastavat ajatuksenjuoksua.
- Vasta-aiheita ahdaskulmaglaukooma ja eturauhasen liikakasvu.
Miksi levodopaan kombinoidaan aina muita lääkkeitä?
Levodopaa yksistään ilman dekarboksylaation estäjää ei ole enää saatavissa Parkinsonin taudin hoitoon. Perifeerisen dekarboksylaation estäjät benseratsidi ja karbidopa estävät dopadekarboksylaasin toimintaa ja siten levodopan muuttumista dopamiiniksi. Ne eivät kuitenkaan läpäise veri-aivoestettä, joten ne eivät estä levodopan metaboloitumista dopamiiniksi keskushermostossa.
Eli suuri osa haittavaikutuksista johtuu siitä, että levodopaa metaboloituu dopamiiniksi myös periferian dekarboksylaasilla, mitä voidaan estää karbidopalla ja benseratsidilla.
Kun levodopahoitoon yhdistetään perifeerisen dekarboksylaation estäjä, levodopan hyötyosuus ja puoliintumisaika suurenevat, suurempi osa levodopa-annoksesta kulkeutuu aivoihin ja levodopa-annos voidaan pienentää neljännekseen + GI/card. vasc. haittavaikutukset vähenevät
(FYI: Karbidopan annos on 1/4 tai 1/10 ja benseratsidin 1/4 levodopan annoksesta. Näinä annoksina perifeerisen dekarboksylaation estäjät eivät yksinään aiheuta mainittavia haittavaikutuksia.)
HUOM! CNS-haittavaikutuksia, kuten tahattomia liikkeitä ja psyykkisiä häiriötiloja esiintyy yhdistelmähoidon aikana enemmän kuin pelkällä levodopalla.
Osa levodopasta inaktivoituu katekoli-O-metyylitransferaasin (COMT) vaikutuksesta ‘inaktiiviseksi’ 3-O-metyylidopaksi. Tätä pyritään estämään COMT:n estäjillä (entakaponi, tolkaponi). Entakaponi vaikuttaa vain perifeerisesti, kun taas tolkaponi tunkeutuu veri-aivoesteen läpi estäen myös aivojen COMT-entsyymiä. Mutta Tolkaponi voi aiheuttaa maksa-arvojen nousua, ja sen käyttöön on liittynyt myös kuolemaan johtaneita maksavaurioita, minkä vuoksi sen käyttö on rajattu vain erityistapauksiin. Keskushermoston COMT:n esto saattaa hidastaa dopamiinin inaktivoitumista ja siten lisätä levodopan vaikutusta.
Aivojen monoamiinioksidaasi (MAO) on pääosin MAO-B-tyyppiä, jota rasagiliini ja selegiliini estävät. MAO-B:n estäjät pidentävät ja vahvistavat levodopan vaikutuksia estämällä levodopasta muodostuneen dopamiinin hajoamista.
Irreversiibeli MAO-B inhibiittori selegiliini
- Yksinään tai yhdessä levodopan kanssa.
Selegiliini metaboloituu metamfetamiiniksi.
Mitä haittoja levodopahoidosta voi aiheutua ja millä mekanismilla ne syntyvät?
- pahoinvointi, oksentelu, ruokahaluttomuus (->aloitus pienillä annoksilla aterian jälkeen, karbidopa)
- suorat- ja sympatomimeettiset sydänvaikutukset: post. hypotensio, takykardia, rytmihäiriöt (->karbidopa, beetasalpaajat)
- tahattomat liikkeet, sekavuus, tuskaisuus, unettomuus, hallusinaatiot, toksinen psykoosi
- taudin edetessä peak dose -dyskinesiat, tilanvaihtelut (”on- off”), vaikutuksen lyheneminen (”wearing-off”)
Varovaisuutta: sydäninfarkti-, rytmihäiriö-, psykoosihistoria
Interaktiot: dopamiinisalpaaja-antipsykootit estävät, epäselektiiviset MAO-I:t ja trisykliset antidepressantit vahvistavat vaikutuksia
Miten dopamiiniagonistit eroavat levodopasta ja milloin niitä käytetään?
• Vaikutus samankaltainen, mutta teho heikompi. Dyskinesioiden (tahattomien liikkeiden) määrä pienempi, vaikutuksen kesto pidempi, mutta saattaa toisaalta aiheuttaa sedaatiota. DA-agonisteihin ei liity myöskään wearing off (huonontunut vaste), kuten levodopaan.
• DA-agonisteja käytetään usein hoidon alussa ja nuorilla.
Mitä muita lääkeaineita käytetään Parkinsonin taudin hoidossa?
Ensisijaisesti levodopa+karbidopa+entakaponi combo
Pysyvät MAO-B inhibiittorit
- Selegiliini, rasagiliini
Dopamiiniagonistit
-Bromokriptiini ja kabergoliini aktivoivat D2-dopamiinireseptoreita.
- Pramipeksoli ja ropiniroli D2/D3-agonisteja.
Antikolinergit PD hoidossa
- Biperideeni
- Normaalitilassa striatumissa vallitsee tasapaino välittäjäaineiden vaikutusten kesken. Dopamiininpuutos johtaa siihen, että kolinergisten neuronien suhteellinen aktiivisuus lisääntyy (liika ACh lisää vapinaa). Antikolinergit palauttavat nigrostriataalisen neurotransmissien tasapainoa inhiboimalla kolinergisia synapseja.
Mitä lääkeaineita käytetään ensisijaisesti MS-taudin hoidossa ja millä mekanismeilla ne vaikuttavat? Mitä haittoja saattaa ilmaantua?
MS-taudissa T-solut tuhoavat myeliiniä –> oireita uupumus-, liike-, tunto- ja näköhäiriöt.
• Lääkkeet immunomodulaattoreita, jotka vähentävät immuunisolujen aktiivisuutta tai pääsyä aivoihin.
Beetainterferoni 1a/1b, glatirameeri.
- Vähentää relapseja 20-30% ja hidastavat etenemistä noin 10%.
- Haittoja flunssaoireet, pistoskohdan reaktiot ja neutraloivat vasta-aineet.
- sitoutuvat tyypin 1 interferonireseptoriin, mikä johtaa immunomodulatorisiin, antiproliferatiivisiin ja antiviraali- siin vaikutuksiin, mutta MS-taudin etenemistä hidastavan ja pahenemisvaiheita estävän vaikutuksen mekanismia ei tunneta.
Dimetyylifumaraatti hydrolysoituu nopeasti monometyylifuma- raatiksi. Monometyylifumaraatti aktivoi transkriptiotekijä Nrf-2:sta riippuvaisten antioksidanttigeenien ilmentymistä. Se vähentää proin- flammatoristen sytokiinien vapautumista ja on anti-inflammatorinen. Vaikutusten tarkkaa mekanismia ei tunneta.
Glatirameeriasetaatti estää myeliinispesisfisten T-imusolujen lisääntymistä ja vähentää interfero- ni-γ:n tuotantoa. Glatirameeriasetaatin tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunneta.
Teriflunomidi on leflunomidin pitkäikäinen aktiivinen metaboliitti (ks. yllä). Se kuuluu MS-taudin ensisijaislääkkeisiin. Teriflunomidi vä- hentää aaltomaisesti etenevän MS-taudin pahenemisvaiheita ja hidastaa taudin etenemistä. Per os lääke, poistumisaika 8kk. Se on teratogeeninen, ja raskautta yritettäessä sen käyttö on lopetettava ja nopeutettuun eliminaatioon syytä ryhtyä.
- Immunomodulaattori, joka vaikuttaa pyrimidiininukleotidien synteesiin.
- Estää dihydroorotaattidehydrogenaasia DHODH.
Natalitsumabi (toisen linjan lääke) estää lymfosyyttien siirtymistä aivoihin. Ongelmana infektioriski (Riippuu JC-virusvasteesta). Natalitsumabi on monoklonaalinen IgG4-luokan α4-integriinin neutraloiva vasta-aine. Se estää leukosyyttien α4-integriinien sitoutu- mista reseptoreihinsa, endoteelin adheesiomolekyyleihin VCAM-1:een ja MAdCAM-1:een. Tällöin aktivoituneiden T-solujen siirtyminen endoteelin läpi kudokseen estyy.
- Iv-infuusio kerran kuussa.
Muitakin lääkkeitä on…
Mitä lääkeaineita käytetään spastisuuden ja dystonian hoidossa ja millä mekanismeilla ne vaikuttavat? Mitä haittavaikutuksia saattaa ilmaantua?
sentraalisia lihasjumeihin, perifeerisiä anestesiaan
Spastisuus = lisääntynyt lihasjäykkyys
Dystonia = oireilee tahdosta riippumattomina liikkeinä ja virheasentoina.
- Spastisuudessa korkeampien hermokeskusten estävä vaikutus selkäytimen välineuroneihin on vähentynyt.
- Baklofeeni GABA-B agonisti
- Diatsepaami GABA-A agonisti
- Titsanidiini alfa-2 agonisti, vähentää presynaptisten eksitoivien välittäjäaineiden vapautumista. Huom. interaktio antibiotin kanssa.
- Botuliinitoksiini estää Ach vapautumista pilkkomalla SNAREja.
Millä eri mekanismeilla epilepsialääkkeet vaikuttavat?
- Epilepsialääkkeiden pyrkimyksenä on estää epileptisen purkauksen, hypersynkronisaation ja kouristuksen leviäminen.
- Ensisijainen hoito okskarbatsepiini, karbamatsepiini tai levetirasetaami
- Tärkein patofysiologinen piirre ylikorostunut eksitaatio ja heikentynyt inhibitio. Tähän voidaan vaikuttaa:
1) Salpaamalla ionikanavia
a. Na+ kanavien (erityisesti depolarisoituneiden, joten vaikuttaa vain vähän normaaleihin impulsseihin) salpaus, jolloin refraktaariaika pitenee.
i. Karbamatsepiini ja okskarbatsepiini
ii. Lamotrigiini
iii. Fenytoiini (karbamatsepiini syrjäyttänyt)
b. Ca2+ kanavien salpaus, mikä heikentää välittäjäaineiden vapautumista. Voltage gated calcium channels VDCC.
i. Gabapentiini
ii. Pregabaliini
2) Tehostamalla GABAergistä inhibitiota
a. GABAa-reseptorin aktivaatio
i. Valproaatti tehostaa GABA:n muodostumista glutamaatista GAD:lla.
ii. Bentsot, barbituraatit ja topiramaatti GABA-R agonisteja.
- Bentsot desynkronoivat GABAa-reseptorin kautta välittyviä extrasynaptisia toonisia sähkönpurkauksia erityisesti talamuksen alueella.
b. GABA:n metabolian esto
i. Valproaatti ja vigabatriini estävät GABA:n transaminointia.
ii. Tiagabiini estää GABA:n takaisinottoa.
GABAreseptorit:
- GABA-A ionotrooppinen, nopea vaste jolla sedatiivisia vaikutuksia. Cl- konsentraatio solun sisällä nousee, jolloin solu hyperpolarisoituu.
- GABA-B metabotrooppinen, hidas vaste. K+ kanavia, joiden avaaminen hyperpolarisoi solun.
3) Estämällä glutamatergistä eksitaatiota
○ Uudempia epilepsialääkkeitä.
○ Salpaus estää kouristuksia ja suojelee neuroneita vaurioilta.
○ NMDA/AMPA/Kainaatti-reseptorien salpaajia topiramaatti ja erityisluvalla käytettävä felbamaatti.
Okskarbatsepiinin ja lamotrigiinin vaikutusmekanismit ja tärkeimmät haitat.
Sekä okskarbatsepiini että lamotrigiini salpaavat Na+ kanavia. Lamotrigiini estää myös postsynaptisia suuren jännitteen säätelemiä Ca2+ kanavia ja stimuloitua glutamaatin vapautumista glutamatergisestä hermopäätteestä, mutta ei vaikuta glutamaatin nor- maaliin vapautumiseen perustilanteessa.
○ Postsynaptisella kalsiumilla tärkeä vaikutus esim. LTP:ssä: lisää AMPA-aktivaatiota ja kalvolla olevien reseptorien määrää. Toki myös suoraan vahvistaa depolarisaatiota.
○ Okskarbatsepiini ensisijaislääke paikallisalkuisissa kohtauksissa, lamotrigiini laajatehoinen epilepsialääke.
• Okskarbamatsepiinin haitat:
○ Samankaltaisia kuin karbamatsepiinilla, mutta heikompia:
○ Idiosynkraattiset allergiset ihottumat, ristiallergia karbamatsepiinin kanssa 1/3
○ Näköhäiriöitä, ataksiaa, kognitiivisen tason laskua, vapinaa
○ E-pillereiden teho saattaa alentua!
○ Hyponatremian riski vanhuksilla
○ Maksavaurioita
○ Teratogeeninen
• Lamotrigiinin haitat:
○ Ihottuma, joskus vakavia allergiatyyppisiä.
○ Huimaus/väsymys/ataksia/unettomuus
○ Vähemmän kognitiivisia haittoja
○ Saattaa nostaa kohtausfrekvenssiä.
○ Teratogeeninen
Valproaatin, topiramaatin ja levetirasetaamin vaikutusmekanismit ja tärkeimmät haitat.
Valproaatti ja topiramaatti monipuoliset: Na+ kanavien esto ja GABAn tehostus, valproaatilla myös Ca2+ esto. Levetirasetaamin tärkein mekanismi vesikkeleihin sitoutuminen ja vapautumisen esto.
Valproaatti estää Na+ kanavia ja T-tyypin Ca2+ kanavia (low voltage activated). Koska talamuksessa erityisesti low-voltage Ca2+ -> käytetään erityisesti valproaattia poissaolokohtauksiin, koska poissaolokohtaukset liittyvät talamukseen.
Estää myös histonien deasetylaatiota, jonka vuoksi sitä voitaisiin kenties käyttää syöpälääkkeenä.
• Laajatehoinen epilepsialääke, ensisijainen yleistyneissä.
• Inhiboi maksan entsyymeitä!
• Haittoja vähemmän kuin karbamatsepiinillä:
○ Vapina, sedaatio, painonnousu
○ Metabolisia ja hormonaalisia vaikutuksia:
§ Polykystiset munasarjat
○ Harvinainen maksavaurio - trombosytopenia/pankreatiitti, jotka voivat olla letaaleja.
○ TERATOGEENINEN! Sikiön kehityshäiriöiden todennäköisyys 6-25% annoksesta riippuen.
- Topiramaatti estää Na+ kanavia, lisää GABAa-reseptoreiden toimintaa ja estää AMPA-tyypin glutamaattireseptoreita. Laajatehoinen vaihtoehtolääke, jota käytetään joskus myös monoterapiana. Lineaarinen kinetiikka, erittyy munuaisten kautta.
• Haitat:
○ RUNSAASTI CNS VAIKUTUKSIA: väsymystä, pahoinvointia, näkö-/puhehäiriöitä, psyykkisiä muutoksia
○ Voi vähentää e-pillereiden tehoa
○ Ruokahalu vähenee, paino laskee, akuutti glaukooma, munuaiskiviä
- Levetirasetaami sitoutuu synaptisten vesikkeleiden SV2A ja estää synaptista transmissiota. Yksi paikallisalkuisten05/09/2018 epi ensisijaislääkkeistä. Vähäinen maksametabolia =) eikä interaktioita tiedossa, munuaisten vajaatoiminnasta annosta tosin pienennettävä.
• Haittoja alkuvaiheessa uneliaisuus, huimaus, väsymys ja päänsärky. Yli 10% raportoitu rauhattomuutta ja tuskaisuutta.
• Kenties teratogeeninen?
Gabapentinoidien vaikutusmekanismit ja haittavaikutukset.
Gabapentinoidit: pregabaliini, gabapentiini
§ Salpaavat Ca-kanavia ja tehostavat GABA:n vaikutuksia
Ei juurikaan interaktioita muiden lääkeaineiden kanssa
Käyttö: epilepsian lisälääkkeenä erilaisissa paikallisalkuisissa kohtauksissa, ja perifeerisen neuropaattisen kivun hoito
Millä lääkeaineilla voidaan voimistaa GABA:ergistä vaikutusta?
Valproaatti, bentsot, vigabatriini, tiagabiini, barbituraatit, topiramaatti