Huumeet Flashcards
- Validi hoito opioidiyliannostuksessa on
a) p.o. naltreksoni
b) i.v. metyylinaltreksoni.
c) intranasaalisella naloksonilla.
d) i.v. naloksoni.
e) i.v. flumatseniili
c, d
naloksoni
intranasaali ensiapuna silloin kun ei ole terevydenhuollon henkilöä antamassa i.v.:nä, mutta i.v. nopeampi/parempi
p.o. nalktreksonia käytetään alkoholismin hoitoon, ei opioidiyliannostukseen
i.v. flumatseniili on bentsojen vasta-aine
- Mitä seuraavista käytetään alkoholiriippuvuuden hoidossa?
a) disulfiraami
b) naloksoni
c) nalmefeeni
d) flumatseniili
e) buprenorfiini
a, c
Ammatillinen hoito koostuu erityyppisistä psykoterapioista sekä lääkehoidosta.
Lääkehoidossa käytetään ensi sijassa mielialalääkkeitä, alkoholin käytön estävää disulfiraamia (Antabus®) tai lääkkeitä, jotka estävät alkoholin humalluttavia vaikutuksia ja siten joidenkin kohdalla retkahduksia (naltreksoni tai nalmefeeni)
Opioidireseptoriantagonistit (naltreksoni ja nalmefeeni) ilmeisesti vähentävät alkoholihumalan aikana koettua mielihyvää.
Alkoholismin hoitoon käytetään disulfiraamia, joka estää aldehydidehydrogenaasin toimintaa ja siten alkoholiaineenvaihdunnassa syntyvän asetaldehydin hapettumisen. Disulfiraamin kanssa jo muutama gramma alkoholia aiheuttaa jopa tunteja kestävän erittäin epämiellyttävän tilan (antabusreaktio): potilaalle tulee päänsärkyä, hänen ihonsa on kuuma ja punoittava erityisesti kasvoilla ja kaulalla (flush). Myös hengenahdistus, pahoinvointi, takykardia ja verenpaineen lasku ovat tavallisia.
- Mitä seuraavista käytetään opioidikorvaushoidossa? a) nalmefeeni
b) buprenorfiini
c) oksikodoni
d) metadoni
e) tramadoli
b, d
metadoni on opioidi, ei aiheuta voimakasta euforiaa ja on erittäin pitkävaikutteinen (tasainen)
metadonia käytetään jos buprenorfiini ei ole riittävän voimakas. metadoni täysagonisti, buprenorfiini osittaisagonisti
- Mitkä seuraavista aineista lasketaan psykedeeleihin?
a) lysergihapon dietyyliamidi
b) psilosybiini
c) MDMA
d) amfetamiini
e) olantsapiini
a, b,
Psykedeelit ovat yhdisteitä, jotka aiheuttavat muuntuneita tajunnantiloja kuten aistiharhoja, mystisiä kokemuksia, mielleyhtymiä, voimakkaita tunnetiloja ja muistojen nousemista pintaan. Ne toimivat hermovälittäjäaineiden tapaan ja aktivoivat hermosolujen pinnalla olevia reseptoreja.
psykedeelit yleensä 5-ht-2a reseptoriagonisteja, ja aiheuttaa psykedeelisen kokemuksen
Tunnetuimpia psykedeelejä ovat esimerkiksi LSD, psilosiini, meskaliini, LSA ja DMT.
lysergihapon dietyyliamidi on LSD
olantsapiini = uuden polven psykoosilääke
- Minkä huumausaineen käyttäjiä on eniten Suomessa kyselytutkimusten perusteella?
a) heroiini
b) buprenorfiini
c) MDMA
d) amfetamiini
e) kannabis
e
Alkoholin eliminoituminen noudattaa nolla-asteen kinetiikkaa (0.5 ‰ = 2 ravintola-annosta häviää noin 4 h:ssa). Jaska juo alkuillasta reilusti ja saavuttaa n. 2 ‰ humalan. Jaska juo jatkossa yhden annoksen 2 tunnissa ja säilyttää siten 2 ‰ humalatilan. Paljonko Jaskan tulisi juoda tunnissa säilyttääkseen saman promilletason, jos etanoli noudattaisi ensimmäisen asteen kinetiikkaa ja sen puoliintumisaika olisi 1 tunti?
Nolla-asteen kinetiikassa poistumisnopeus on vakio eli yksi annos häviää kahdessa tunnissa, mutta ensimmäisen asteen kinetiikassa puoliintumisaika vakio, puolet lääkeaineesta eliminoituu puoliintumisajassa.
Jos puoliintumisaika olisi 1h, olisi tunnin jälkeen enää 1 promille, 2h jälkeen 0.5 promillea ja 3h jälkeen 0.25 promillea jne.
Jotta 2 promillea voisi säilyttää, tunnissa pitäisi juoda 2 promillen edestä eli 4 promilleen -> koska tunnin jälkeen 4 promillea puolittuisi kahteen promilleen
Jos 0.5 promillea = 2 annosta, on 2 promillen edestä juominen 8 annosta. (väärin)
4 annosta (eli jos yksi promille häviäisi 2->1 tunnin aikana)
73-kg painava äiti on juonut 4 pullollista keskiolutta ennen ruokailua (tyhjään mahaan).
Kuinka korkealle hänen veren alkoholipitoisuutensa kohoaa, jos ei oteta huomioon metaboliaa? Miten suuren alkoholiannoksen/promillepitoisuuden (suurinpiirtein) hänen 6- kiloinen lapsensa saisi, jos äiti imettäisi (100 ml maitoa) silloin, kun hänen “promillensa” ovat korkeimmillaan. Miten tilanne eroaisi, jos nainen olisi nauttinut saman alkoholiannoksen raskauden aikana?
veren alkoholipitoisuus (promilleina) lasketaan = nautittu etanolimäärä (g) / (nestetilavuuskerroin x kehon paino (kg))
naisilla nestetil.kerroin = 0.66 ja miehillä 0.75 (naisilla vähemmän vettä ku miehillä)
eli yhdessä pullollisessa keskiolutta (yksi alkoholiannos) on n. 12g etanolia joten
veren alk.hol.pit = (4 x 12g) / (0.66 x 73 kg) = 48 / 48.18 = 0.996 promillea eli noin promille
promille: 1g / 1L
äidillä 1g / 1L -> eli 100 ml on 0.1 g
–> 0.1g / (0.66 x 6kg) =
lapselle 0.025 promillea
raskauden aikana kaikki menisi lapseen eli promille, alkoholi on teratogeeni
Järjestä seuraavat päihteet niiden addiktoivan kyvyn mukaiseen järjestykseen: a) kannabis b) kokaiini, c) kofeiini, d) heroiini, e) alkoholi, f) nikotiini, g) bentsodiatsepiinit.
- opioidit: heroiini, 2. bentsot/alkoholi 3. koka 4. kannabis/nikotiini 5. kofeiini
kaksi näkökulmaa: kuinka nopeasti addikitio kehittyy? jos on jo riippuvainen, kauanko kestää päästä irti?
Mikä on huumeen ja päihtymistarkoituksessa käytetyn lääkkeen ero?
Huume on keskushermostoon lamauttavasti tai stimuloivasti vaikuttava aine. Sanalla tarkoitetaan yleensä kiellettyjä päihteitä.
Päihteet ovat farmakologisen määritelmän mukaan ilman hoidollista tavoitetta käytetyt, psyykkisiin toimintoihin vaikuttavat aineet.
Yleisiä päihteitä ovat alkoholi, impattavat aineet ja huumeet, joista alkoholi sekä impattavat liimat ja liuottimet ovat laillisia päihteitä ja huumeet ovat kiellettyjä eli laittomia päihteitä tai sellaisiin rinnastettavissa olevia päihteitä
Lääkkeet ovat päihteitä silloin kun niitä väärinkäytetään lääkinnällisen tarkoituksen sijaan päihtymistarkoituksessa.
Mitä ovat rauhoittavat lääkkeet, niiden vaikutuskohteet?
Yleisimmät rauhoittavat lääkkeet ovat niin sanottuja bentsodiatsepiineja.
Tavallisia bentsodiatsepiineja ovat: diatsepaami, klooridiatsepoksidi, oksatsepaami, loratsepaami, tematsepaami ja alpratsolaami.
Bentsodiatsepiinit vahvistavat GABA:n vaikutusta sitoutumalla GABAa-reseptoriin. Ovat pieninä annoksina rauhoittavia, hypnoottisia ja anksiolyyttisiä. Suuremmilla annoksilla alkavat toimia myös lihasrelaksantteina.
○ Tyyppiaine diatsepaami.
Rauhoittavista lääkkeistä riippuvuusongelmia liittyy myös pregabaliiniin, jota käytetään mm. ahdistuneisuuden, kipujen ja epilepsian hoitoon. Mekanismi: Ca2+ blokkaus.
Bentsodiatsepiineille metaboloitumiselle on tyypillistä käytännöllisesti katsoen täydellinen metabolia maksassa ja farmakologisesti aktiiviset metaboliitit.
ketamiinilla (anesteetti) jonkin verran väärinkäyttöä; pienillä annoksilla stimuloi /hallusionaatiot, suuremmilla annoksilla aiheuttaa sedaatiota ja aiheuttaa anestesian
Miten kannabis vaikuttaa, mitä aineita se sisältää, ja mikä on päihdyttävän aineen vaikutuskohde?
Kannabishampun tärkein psykoaktiivinen kannabinoidi on delta-9- tetrahydrokannabinoli (THC), jonka pitoisuus vaihtelee (marihuanassa 1–15 %)
THC:n vaikutuksia välittää kaksi G-proteiinikytkentäistä, adenylaatti-syklaasia estävää kannabinoidireseptoria. Näistä CB1-reseptoria on aivoissa, etenkin hippokampuksessa, striatumissa ja amygdalassa, sekä pieniä määriä myös perifeerisissä kudoksissa. CB2-reseptoria on immuunijärjestelmän kudoksissa. CB1-reseptorit estävät hermovälittäjäaineiden vapautumista (asetyylikoliini, dopamiini, GABA, glutamaatti, noradrenaliini, serotoniini). Reseptorien aktivaatio estää myös kalsiumkanavia ja aktivoi tiettyjä kaliumkanavia ja estää näin välittäjäaineen vapauttamista presynaptisesta hermopäätteestä. THC on CB1- ja CB2 -reseptorien osittaisagonisti. Sen sijaan synteettiset kannabinoidit, kuten muuntohuume JWH-018 ovat yleensä täysagonisteja, jolloin niiden vaikutus voi suurina annoksina olla toksinen.
Kannabidioli on toinen tärkeä kannabinoidi. Kannabidioli on CB1 reseptorin antagonisti. Lääkekäytössä olevat kannabis-lajikkeet saattavat sisältää merkittävässä määrin kannabidiolia, joka estää osan THC:n psykoaktiivisista vaikutuksista. THC:lla on vaatimaton teho akuuttiin kipuun, mutta sitä käytetään varsinkin yhdessä kannabidiolin kanssa MS-taudin spastisuuteen ja eräisiin muihin kroonisiin kipuihin lisälääk- keenä. Antispastinen teho liittyy osittain anti-inflammatoriseen vaiku- tukseen, osin basaaliganglioden kautta tapahtuvaan lihasten relaksaa- tioon. Lääkekäytössä kannabis on yleensä hyvin siedetty, pääasiallisen haitat lääkekäytössä on väsymys, lievät kognitiiviset haitat ja ortostaatti- nen hypotensio. Lääkekäytössä annos titrataan haittojen vähentämiseksi ja annostellaan yleisimmin höyrystämällä vaikuttavat aineet.
Kannabiksen polton psyykkisiä vaikutuksia ovat yleinen mielihyvän tunne, kiihotustila ja aistimusten voimistuminen, paikan ja ajan tajun muutokset, voimistunut alttius musiikille, illuusiot ja jopa hallusinaatiot. Kannabis laajentaa verisuonia, sidekalvon verisuonten laajenemisen johdosta käyttäjän silmät ovat usein punaiset. Muita vaikutuksia ovat takykardia, silmänpaineen pieneneminen, keuhkoputkien laajeneminen ja nälän tunne. Krooninen käyttö lisää infektioalttiutta. Kannabiksen akuutti toksisuus on vähäinen. Sen sijaan esimerkiksi ”Spice” –nimellä markkinoidulla kannabinoidiagonistien seoksella vaikutukset ovat voimakkaammat ja toksisuutta voi esiintyä.
Säännöllinen kannabiksen päihdekäyttö voi johtaa psyykkiseen ja lievään fyysiseen riippuvuuteen. Lähes kaikkia kannabiksen vaikutuksia kohtaan kehittyy ilmeisesti toleranssia. Pitkäaikaisen käytön seurauk- sena muisti ja päättelykyky heikkenevät. Varsinkin nuorilla on todettu hitaasti etenevää persoonallisuuden muutosta: pahimmillaan nuori passivoituu ja menettää kiinnostuksensa aikaisempiin harrastuksiin ja opiskeluun (amotivaatio-oireyhtymä). Kannabiksen käyttö voi laukaista paniikin tunteen, joka korostuu varsinkin suurilla THC-pitoisuuksilla. Lisäksi akuuttia kannabispsykoosia voi olla vaikea erottaa alkavasta skit- sofreniasta. Nuoruuden aikainen kannabiksen käyttö lisää jonkin verran riskiä sairastua skitsofreniaan ja aikaistaa ensipsykoosin ilmenemistä. Suurin riski on täysagonisteja sisältävällä ”synteettisellä kannabiksella”.
Vieroitusoireet (rauhattomuus, unihäiriöt, hikoilu, vatsavaivat, kes- kittymiskyvyn puute) ovat vaihtelevia ja pitkäkestoisia THC:n hitaan eliminaation (useita viikkoja) takia.
Miten amfetamiini vaikuttaa, ja mikä on sen vaikutuskohde?
amfetamiini estää monoamiinien soluunottoa ja saa samalla aikaan monoamii- nien vapautumisen hermopäätteiden varastoista
Amfetamiini lisää dopamiinin pitoisuutta synapsiraossa usealla mekanismilla. Amfetamiini kulkeutuu dopaminergisiin neuroneihin dopamiinin takaisinottoproteiinien kautta. Solun sisällä amfetamiini vaikuttaa vesikulaariseen kuljetusproteiiniin ja vapauttaa. dopamiinia vesikkeleistä. Tämä dopamiini vapautuu synapsirakoon do- pamiinin takaisinottoproteiinien kautta käänteisessä kuljetuksessa (reverse transport). Mm. tämä mekanismi estää dopamiinin takaisinottoa synapsiin.
Amfetamiini lisää dopamiinin pitoisuutta myös estämällä monoamiinioksidaasi A:ta (MAO-A) hajottamasta dopamiinia. Amfetamiinin vaikutus ei rajoitu dopamiiniin, vaan se lisää noradrenaliinin ja serotoniinin pitoisuuksia synapsiraossa vastaavilla mekanismeilla.
Mitä muita addiktiota aiheuttavia aineita (ei amfetamiini, rauhoittavat eikä kannabis) on olemassa? Niiden vaikutuskohteet?
Kokaiinin huumevaikutus välittyy dopamiinin, noradrenaliinin ja serotoniinin kuljettajaproteiinien salpauksen kautta
Uusi muotihuume, 3,4-metyleenidioksimetamfetamiini (MDMA eli ekstaasi) vaikuttaa pääasiassa serotoniinin soluunottoon. estää serotoniinin takaisinottoa.
opioidit : myy-reseptorit
bentsot: gaba-a
alko: gaba-a, nmda esto
nikotiini: nik.reseptori
kofeiini: adenosiinin vaikutuksen esto (ad.resep.antagonisti)
Mitä annostelureittejä eri huumeille käytetään? Mitä ongelmia voi seurata likaisen neulan käytöstä?
nenä, suu, suoni, rektaali, per.os,
Edellisenä syksynä Joonas oli valvonut 12 vuorokautta käyttäessään huumeita ja päätynyt sairaalan päivystykseen, jossa todettiin oireistoksi harhaluuloja, visuaalisia ja auditorisia hallusinaatioita sekä laajentuneet pupillit. Diagnoosiksi todettiin akuutti psykoosi. Mikä edellä mainituista Joonaksen käyttämistä huumeista todennäköisimmin johti psykoosiin ja millä mekanismilla? Johtuiko unettomuus huumeista? Miksi pupillit olivat laajentuneet? Miten tilannetta hoidettiin?
x
Amfetamiini on sympatomimeetti, laajentaa pupillia (dilator)