skjelettet Flashcards

1
Q

Hva består bevegelsesapparatet av og hva er funksjonen til de forskjellige delene?

A

Knokler: utgjør til sammen skjelettet
Ledd: Utgjør forbindelser mellom knokler
muskler: beveger knokler i forhold til hverandre

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

hva består knokler av?

A

består av beinvev som igjen består av celler og grunnsubstans/ i beinvev kalles det for beinsubstans. og består hovedsakelig av kalsiumfosfat og kollagenet fibre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

hvilken funksjon har kalsiumfosfat krystaller og kollagenet fibre i skjelettet?

A

det er kalsiumfosfat krystaller som gir beinvev dens hardhet og evnen til å motstå stort trykk.
de kollagenet fibrene gir beinvevet evne til å motstå strekking, og i samspill med kalsiumfosfat krystallene, bøying.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan er en rørknokkel bygd opp?

A

Beinvevet i de ytre delene av knoklene er veldig kompakt og kalles derav kompakt beinvev, i dypet av knoklene ligne beinvevet på en svamp med en nettverk av tynne bjelker adskilt av hulrom, dette kalles for det spongiøse beinvevet. Enden (epifysen) består hovedsakelig av spongiøst vev, med et forholdsvis tynt dekket av kompakt beinvev. i midten av knoklene (diafysen) dominerer kompakt beinvev. hos barn er marghulen fult med rød beinmarg som produserer erytrocytter, og det er en epifyseskive av brusk nær hver epifyse, i voksen alder har den røde margen blitt erstattet av gul beinmarg (fettvev) og epifyseskiven blitt forbeinet.
Bildet av rørknokkels oppbygging
https://api.ndla.no/image-api/raw/Bearbeidet%20r%C3%B8rknokkel%20med%20utfyltestrek.JPG?width=1024

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

hvilken type celler finnes i beinvevet og hva er deres funksjon?

A

Osteoklaster: bryter ned beinsubstans
Osteoblaster: produserer beinvev
Osteocytter: produseres fra osteoblaster og vedlikeholder beinsubstans

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er et ledd?

A

en fellesbetegnelse på forbindelser mellom knokler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvilket funksjon har ledd i kroppen?

A

Siden skjelettets knokler er stive kan bare kroppens BEVEGELSE skje i leddene

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

hvilken tre typer ledd har vi i kroppen?

A

synovialledd
fibrøse forbindelser
bruskforbindelser

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvilken type ledd er ekte og uekte ledd og hva er forskjellen mellom dem?

A

Synovialledd er ekte ledd
fibrøse og bruskforbindelser er uekteledd
forskjellen mellom dem er at i Synovialledd kan det skje store bevegelser mens i fibrøse og bruskforbindelser er det liten til ingen bevegelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan er et synovialledd bygd opp?

A

synovialledde er avgrenset av en leddkapsel av fibret bindevev. Leddflatene på knoklene i synivialleddet er kledd av leddbrusk, som er hyalin brusk. overflaten til leddbrusk er svært glatt og leddflater beveger seg forhold til hverandre uten nevneverdig friksjon. Leddbrusken består hovedsakelig av beinsubstans der vann er hovedkomponenten. når den utsettes for trykk blir vann presset ut men dette skjer ved varige trykkbelastninger ikke når vi eks løper eller slike raske trykkendringer, leddbrusk er derfor ikke en elastisk støtdemper. Innsiden av leddkapselen fram til kanten av leddbrusken er kledd av en tynn hinne som kalles for synovialhinnen. leddhulen er rommet som begrenses av synovialhinnen og leddbrusken. synovialhinnen har rikelig med blod og lymfeårer. leddhulen inneholder litt synovialvæske som blir produsert av synovialhinnen. Leddbrusken ernæres av synovialvæsken og den er viktig for å holde ledd brusken glatt. to leddflater er atskilt av en tynn skive av synovialvæske, som fører til kohesjonskrefter som gjør at de er vanskelig å trekke hverandre. i mange synovialledd er leddkapselen forsterket av kraftige leddbånd kalt ligamenter, som består av fast fibrert bindevev.

bildet av synovialledd
https://gad.dk/media/a525825c-377e-41a5-9802-e0aa4f1fcda0/FMsMSw/Sygepleje/Anatomi%20og%20fysiologi,%204.%20udg./Figurer%20til%20kapitel%2007/0705.JPG

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvorfor er uekte ledd lite bevegelige?

A

i uekte ledd er knoklene bare forbundet med fibrert bindevev, fibrøse forbindelser eller bruskforbindelser. slike forbindelser gir liten mulighet for bevegelse. Hodeskallen er et eksempel på fibrøse ledd forbindelser. symfyser er en viktig type bruskforbindelse. de har vi imellom virvlene i ryggsøylen og de to hoftebeina forrest i bekkenringen. i Symfysene er det en plate av fiberbrusk som binder knoklene sammen. ligamenter bidrar ytterligere til å holde knoklene sammen og begrense bevegeligheten ytterligere. det er brusken som kler leddflaten som bidrar til litt bevegelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

hvilke typer muskulatur finnes i kroppen vår, hvilken muskeltype er viljestyrt??

A

Skjelettmuskulatur: viljestyrt
glatt muskulatur: ikke viljestyrt
hjertemuskulatur: ikke viljestyrt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvordan er en muskel bygget opp?

A

muskelceller er langstrakte og kalles ofte for muskelfibre. alle celler har et celleskjelett som gjør det mulig å endre cellens form. i celleskjelettet dominerer spesielle proteinfilamenter, myofilamenter, som er organisert på en måte som optimaliserer evnen til formforandring. Det er to hovedtyper av myofilamenter, AKTINFILAMENT og MYOSINFILAMENT. Når en muskelcelle kontraherer (trekker seg sammen) forskyves disse filamentene i forhold til hverandre slik at de utvikler kraft og forkortes. Muskelceller bruker aksjonspotensiale som signaler. En aksjonspotensiale i muskelcellene fører til at konsentrasjonen av kalsium øker i cytosol, noe som utløser en kraft utvikling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

hva karakteriserer de tre forskjellige muskel typene?

A

I skjelett og hjertemuskulatur er myofilamentene ordnet på en slik måte som gir et mønster av mørke og lyse bånd tvers over cellene, skjelett og hjertemuskulatur blir derfor kalt for tverrstripet muskulatur. denne ordningen gjør at kontraksjoner kan skje raskt, men ikke lenge om gangen
glatte muskelceller har ikke tverrstriping men en “glatt” overflate. disse cellene kontraherer langsommere men de utvikler kontraksjonskraft på en lenger tidsintervall.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

hvilken funksjon har de ulike muskeltypene?

A

Skjelettmuskulatur:

1) gjør det mulig å skape bevegelse i ledd, eller å stabilisere leddene og dermed forhindre bevegelse
2) holder kroppen i balanse til tross for tyngdekraften
3) støtter og beskytter innvollsorganer og bukveggen
4) kontrollerer kroppens åpninger, EKS: viljemessig styring av svelging og tømming av tarm og urin

gatt muskulatur: gjør det mulig å forflytte inneholde i hul organer eller å endre motstanden mot væskerommet gjennom blodårer og luftstrøm gjennom luftveiene.

hjertemuskulatur: regelmessig kontraksjoner av hjertemuskulatur presser blodet gjennom sirkulasjonssystemet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvordan er en skjelettmuskel bygd opp?

A

hver muskelcelle består av langstrakte muskelceller, bindevev, blodårer og nerver. Skjelettmuskulatur har mange cellekjerner fordi mange myoblaster smeltet sammen under fosterutviklingen. noen av myoblastene blir værende igjen i den utvokste muskulaturen som stamceller. Disse stamcellene som kalles for satelittceller kan fusjonere med muskelfibrene og er viktig for reparasjon av skadete muskelceller. hver muskelfiber er omgitt av en tynn bindevevshinne. grupper av muskelfibre er innpakket i en litt tykkere bindevevshinne. selve muskelen er dannet av mange grupper av muskelfibre, omsluttet av en felles bindevevshinne. ved hver ende av muskelen går bindevevet i alle hinnene sammen til en sene

17
Q

Hva er en motorisk enhet?

A

En motorisk enhet er en motorisk nervecelle og alle de muskelfibrene den innerver (kobler med), en muskelfiber er bare koblet med en motorisk nervecelle, men den samme motoriske nervecellen kan være koblet til flere muskelfibre

18
Q

Hvordan er skjelettmuskler koblet til skjelettet?

A

den er koblet til skjelettet via sener. de kollagenefibrene i senen er direkte tilkoblet et nettverk av kollagenfibre i knoklene. det gjør at vi får en uavbrutt tilkobling mellom knoklene og senene.

19
Q

hva er en myofibrill?

A

tynne sylindriske strukturer som går gjennom hele muskelfibren

20
Q

hva består en myofibrill av?

A

består av to myofilamenter som er aktinfilamente og myosinfilamente. langs hver myofibrill er myofilamenetene ordnet i bestemte mønstre, den minste enheten i et slikt mønster heter sarkomer. sarkomer er avgrenset av skille vegger (Z-skiver) som består av proteinnettverk på tvers av myofibrillen.