Blodet Flashcards

1
Q

Hva består blodet av?

A

består av celler og plasma (esktracellulær væske) plasma består videre av består av 92% vann, 7%proteiner og 1% andre stoffer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

hvor dannes erytrocytter?

A

i den røde beinmargen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke oppgaver har erytrocyttene (røde blodceller) i kroppen?

A

den viktigste oppgaven er å transportere O2 fra lungene til kroppens celler ved hjelp av hemoglobin,
andre funksjoner er å transportere CO2 ut av kroppen og dermed også regulere PH i kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilket hormon regulerer erytrocytt produksjon kroppen?

A

styres av peptidhormonet Erytropoietin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er den største forskjellen mellom erytrocytter og andre celler i kroppen

A

erytrocytter har ikke en cellekjerne eller noen andre celleorganeller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

hvorfor har erytrocytter veldig fleksible cellemembraner?

A

membranens fleksibilitet gjør at erytrocytter kan strekkes og presses gjennom de trange kapillærene, og at de så kan gjenvinne sin runde form når de kommer ut i større blodbaner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

hvilken bestanddel i erytrocytter gjør det mulig for den å frakte oksygen?

A

hemoglobin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

hva består proteinet hemoglobin av?

A

består av 4 subenheter, hver enhet består av en globulær (kuleformet) peptidkjede. de fire peptidkjedene i hemoglobinet kalles samlet for globin subenhetene og hver subenhet består også av en hemgruppe. hver hemgruppen har en ionisert Fe2+ i midten, det er dette ionet som gjør det mulig for hemoglobin å frakte oksygen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvordan fraktes oksygen og karbondioksid i kroppen?

A

det meste av oksygenet fraktes gjennom kroppen via erytrocytter.
CO2 fraktes enten løs i blodet som HCO3 løst i plasmamens 70%
23% CO2 fraktes i erytrocytter. og 7% som løst CO2

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er hematopoese?

A

det er produksjon av røde blodceller

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

hvordan dannes erytrocytter (erytropoese)?

A

det skjer ved deling av cellekjerne holdige stamceller

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

hvordan modnes erytrocytter?

A

etter at erytrocytter har blitt produsert av stamcellene fylles de opp av hemoglobin. når konsentrasjonen av hemoglobin nærmer seg det av de modne erytrocyttene blir kjernen gradvis brutt ned og kjernerestene blir fraktet ut av cellen. disse umodne erytrocyttene kalles for retikulocytter og har fortsatt ribosomer og ER. retikulocyttene inneholder rester av mRNA og fortsetter å produsere hemoglobin helt til den modnes til en ferdig erytrocytter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

hvorfor brytes erytrocytter ned?

A

erytrocytter brytes ned fordi etter 120 dager har de mistet sin elastisitet i cellemembranen, hvis de prøver å komme seg gjennom trange passasjer vil de derfor lett skades og bristes, dermed blir de lite effektive og unødvendig i blodet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

hvordan brytes erytrocytter ned og hva skjer med nedbrytningsmaterialet?

A

nedbrytningen skjer ved at makrofager fagocytterer erytrocyttene. peptidene i hemoglobinmolekylet og de andre proteinene i erytrocytten spaltes av makrofagenzymer til aminosyrer, som videre blir brukt til proteinsyntesen. jernet blir resirkulert og blir enten brukt i proteinsyntesen eller lagret som ferritin. etter avspalting av jern og globindelen av hemoglobin, omformer enzymer hem delen av hemoglobinet til biliverdin som senere blir omdannet til bilirubin. bilirubin tas opp av leverceller som gjør den mer vannløselig, slik at den kan bli skilt ut med gallen. det er bilirubin som gir urin den gule fargen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er det som regulerer nydannelsen av erytrocytter?

A

sekresjon av erytrocytter skjer via negativ tilbakekobling. når O2 transport til nyrene avtar, øker nyrene sin produksjon av erytropoietin. i den røde beinmargen bindes hormonet til erytropoietinreseptorer på membranen til stamceller som produserer erytrocytter. stamcellene begynner å dele seg raskere til hemoglobindannede erytroblaster. når O2 mengden har nådd normale høyder vil produksjon av erytropoietin stoppes, inntil det har gått til grunne så mange erytrocytter at O2 transporten igjen tilsvarer kroppens behov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

hva er første trinn i hemostasen? beskriv hva som skjer

A

første trinn er kontraksjon av skadet blodkar. de glatte muskelcellene i åreveggen kontraherer slik at blodstrømmen redusere. dette fører til mindre blødning inntil det har blitt dannet en plateplugg og koagulasjonen har startet.

17
Q

hva er andre trinn i hemostasen? beskriv hva som skjer

A

andre trinn er dannelse av en platepugg. blodplater i blodet fester seg vanligvis ikke til hverandre på grunn av endotelet i blodårene, men i det skadete området bindes blodplatene til, og aktiveres av, kollagenfibre i det vevet som eksponeres undere den skadete overflaten. blodplatene vil begynne å svelle og sende ut utløpere samtidig som de frisetter stoffer, eks: ADP. som gjør blodplatene mer klebrige slik at flere blodplater fester seg. Det blir også skilt ut tromboksan av blodplatene som forsterker sammenklebringen av blodplater. dette fortsetter helt til blodkaret har blitt helt tettet. grunnen til at denne prosessen ikke fortsetter utover det skadete området er at endotelceller skiller ut NO og prostasyklin som hindrer oppbygging av en plateplugg her. kort tid etter platepluggen er bygd vil blodet starte å koagulere i det skadete området. det dannes et nettverk av fine fibrintråder i og omkring platepluggen slik at det forsterkes og ikke gir etter for blodtrykket. dette nettverket fanger også opp blodceller og danner koagler som etter hvert trekker seg sammen slik at forseglenes av såret forsterkes ytterligere. grunnen til at koagler trekker seg sammen er at blodlatene forkorter sine utløpere.

18
Q

hva er tredje trinn i hemostasen? beskriv hva som skjer

A

tredje trinn er koagulasjon pga proteinet fibrinogen blir omdannet til fibrin, som polymeriserer til en nettverk av uløselige tråder. proteinet fibrinogen blir produsert av leveren og er alltid til stedet i blodet…. hos friske mennesker. Fibrinogen blir gjort om til fibrin ved hjelp av enzymet trombin. trombin er vanligvis inaktiv i blodet som protrombin, men når et blodkar skades omdannes den til trombin ved hjelp av en faktor X. faktor X aktiveres når et blodkar skades. faktor X fører til at protrombin blir gjort om til trombin slik at fibrinogen kan omdannes til det uløselige fibrin. kalsium er veldig viktig i denne prosessen da den er essensiell for at koagulasjon skal finnes sted. etter at koagulasjonen har funnet sted vil bindevevsceller vandre inn i koagle slik at det etter hvert erstattes med bindevev, og det dannes et arr. når dette skjer vil koaglet løses opp.

19
Q

hvilke hovedtyper av celler og cellefragmenter finnes i blodet? hva er deres funksjon
og karakteristiske trekk?

A

vi har
erytrocytter: funksjonen er transport av O2 og CO2. karakteristisk er at de er røde, sirkelrunde og mangler en cellekjerne og andre celleorganeller.

Leukocytter: funksjonen er immunforsvar av kroppen, det finnes mange forskjellige type leukocytter og de klassifiseres på grunnlag av kjernefasong, antall og type vesikler, produksjonssted. alle leukocytter har en cellekjerne og er større enn erytrocytter.

trombocytter og blodplater: trombocytter er forstadiet til cellefragmenter (blodplater) og funksjonen er stansing av blødninger. trombocytter mangler cellekjerne mens blodplater har rikelige med celleorganeller og enzymer. de har også myosin og aktin slik at de an trekke seg sammen.