Homeostase Flashcards

1
Q

hva er en negativ feedback?

A

negativ feedback er en tilpasningsprosess i kroppen som sikrer at det indre miljøet holder seg noe lunde konstant. eks veldige høye verdier av PCO2 mengde i kroppen blir kontrollert ved en negativ feedback fra hjernestammen som fører til at man puster ut og konsentrasjonen av PCO2 minke. vanligvis har man et hierarki i det negative tilbakekoblingssystemet. helt på toppen av dette hierarkiet er hypothalamus som får informasjon og deretter regulerer kroppens behov for ulike substanser direkte ved å sende ut signaler ved hjelp av nervesystemet eller signalmolekyler eller ved å fortelle hypofysen om å sende ut signalmolekyler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

hvilken to måter reguleres syre balansen i kroppen på?

A

det ene er at nyrene skiller ut syre gjennom urin

det andre er at man puster ut CO2 slik at konsentrasjonen av karbonsyre synker i kroppen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

hvor og hvordan reguleres de viktigste elektrolyttene i kroppen?

A

de viktigste elektrolyttene i kroppen er ionene Na+ og K+, disse blir regulert i nefroner i nyrene ved hjelp av reabsorpsjon og sekresjon. Na+, den viktigste ekstracellulære elektrolytten blir for det meste reabsorbert i proksimale tubuli, men også i de andre områdene i tubuli hvis det trengs, mens K+ det viktigste intracellulære elektrolytten i distale tubuli.
Ca+ er også en viktig elektrolytt , den blir regulert ved reabsorpsjon i tarmen, sekresjon i nyrene eller innleiring og uthenting fra beinvev.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

hvilken to viktige parameter har vi for væskebalansen?

A

det ekstracellulære væskevolumet dvs mengde vann

osmolaritet i den ekstracellulære væsken dvs konsentrasjonen av vann

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

hvordan reguleres væskebalansen i kroppen?

A

Hvor mye ekstracellulært væske det er /hvor mye plasma det er
Plasmavolumet sier noe om blodtrykket i kroppen.
Det ekstracellulære volumet reguleres av Na+. Når atrium i hjerte settes i strekk på grunn av for mye blod, altså for mye trykk i atrium, skiller hjerte ut et hormon ANF som gjør at nyrene skiller ut mer Na+ og dermed går vann og blodtrykket ned.
Osmolariteten mellom det intra og ekstracellulære væskerommet bestemmes av en konsentrasjons gradient, jo høyere osmolaritet jo mer oppløst stoff i blodet og jo mindre vann.
Det er et tørstsenter i hypothalamus som registrere at kroppen har behov for mer vann, da blir det produsert ADH og mer vann blir tatt opp i nyrene ved at flere akvaporier åpnes og mer vann blir absorbert fra nyrene

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

hvilken tiltak setter kroppen i gang for å holde blodtrykket i homeostase?

A

hvis det er et stort blodtrykk i årene vil hjerte merke dette og skille ut hormonet ANF som gjør at nyrene skiller ut mer Na+ og dermed vann slik at blodtrykket senkes.
for lite trykk vil merkes i nyrene da vi får nedsatt filtrasjon i glomuli, dette fører til utskilling av renin og dermed en økning av angiotensin som stimuler utskillelse av steroiden aldestron som produseres i binyrebarken/binyrecortex. dette fører til nyrenes utskillelse av Na+ og dermed også vann reduseres slik at blodtrykket kan gå opp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

hva er de viktigste bufferene i kroppen?

A

karbonsyre
proteiner eks hemoglobin
fosfat

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly