Sirds fizioloģija Flashcards

1
Q

Cilvēka sirds vadītājsistēma

A

* Sinuatriālais mezgls- atrodas labajā ātrijā un ir galvenais sirds elektrokardiostimulators. Tas ierosina sirdsdarbību, radot elektriskus impulsus.
* Atrioventrikulārais mezgls-Atrodas priekškambaru un sirds kambaru krustpunktā, tas saņem impulsus no SA mezgla un nedaudz aizkavē tos, ļaujot priekškambariem sarauties un kambariem piepildīties ar asinīm.
* Hisa kūlītis-Šis ceļš vada impulsus no AV mezgla uz sirds kambariem.
* Hisa kūlīša kājiņas-šie zari nodod impulsus attiecīgi uz labo un kreiso kambari.
* Purkinjē šķiedras-šīs šķiedras sadala elektrisko impulsu pa sirds kambariem, liekot tiem vienmērīgi sarauties.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Darba miokarda darbības potenciāls

A

* Depolarizācija- Strauja nātrija jonu (Na+) ieplūšana šūnā. No sprieguma atkarīgi nātrija kanāli atveras, kad darbības potenciāls sasniedz miokarda šūnu. Tas izraisa strauju šūnas iekšējā pozitīvā lādiņa palielināšanos, izraisot depolarizācijas fāzi. Šī fāze ir atbildīga par sirds muskuļa kontrakcijas ierosināšanu.
* Sākotnējā repolarizācija- Īsa kālija jonu (K+) kustība uz āru. Neilgi pēc nātrija kanālu atvēršanas daži kālija kanāli uz īsu brīdi atveras, ļaujot kālijam iziet no šūnas. Tas izraisa nelielu, ātru repolarizāciju (šūnas iekšējā pozitīvā lādiņa samazināšanos). Šī fāze nedaudz stabilizē šūnas lādiņu, iestatot stadiju plato fāzei.
* Lēnā repolarizācija (plato faze)- kalcija jonu pieplūdums (Ca2+) un nepārtraukta kālija jonu izplūde. šo fāzi raksturo ar spriegumu atkarīgu kalcija kanālu atvēršana un nepārtraukta, bet lēnāka kālija kustība no šūnas. Kalcija plūsma uz iekšu aptuveni līdzsvaro kālija plūsmu uz āru. Plato fāze pagarina darbības potenciālu un līdz ar to kontrakciju, nodrošinot efektīvu asiņu izsviešanu no sirds. Tas arī novērš priekšlaicīgu muskuļu šūnu atkārtotu uzbudinājumu (refraktārais periods).
* Straujā beigu repolarizācija- Ātra kālija jonu izplūde. šo fāzi raksturo kalcija kanālu aizvēršanās un vairāk kālija kanālu atvēršanās. Ātrā kālija jonu izvadīšana izraisa ievērojamu šūnas iekšējā pozitīvā lādiņa samazināšanos. šī fāze atgriež miokarda šūnu tās miera stāvoklī esošās membrānas potenciālā, sagatavojot to nākamajam darbības potenciālam.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Uzbudināmības izmaiņas darba miokardā uzbudinājuma laikā (Absolūtā refraktārā faze)

A

*** Absolūtā refraktārā faze- **šis ir periods, kurā nevar iedarbināt otru darbības potenciālu neatkarīgi no stimula stipruma. sākas ar darbības potenciāla sākumu un ilgst aptuveni līdz repolarizācijas fāzes vidum. Šajā fāzē nātrija kanāli, kas tika atvērti depolarizācijai, tiek inaktivēti un nevar nekavējoties atvērties. Šī inaktivācija ir ļoti svarīga, lai nodrošinātu, ka sirds muskuļa šūnas pabeidz kontrakcijas ciklu, pirms tās atkal var satraukties. Absolūtā ugunsizturīgā fāze nodrošina, ka sirds muskulim ir laiks sarauties un pēc tam atslābt, pirms tas var reaģēt uz jaunu stimulu. Tas novērš tetānisku kontrakciju (ilgstošas kontrakcijas bez atslābuma) iespējamību, kas varētu būt letālas sirds muskulim.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Uzbudināmības izmaiņas darba miokardā uzbudinājuma laikā (Relatīvā refraktārā faze)

A

*** Relatīvā refraktārā faze- **Šis ir periods, kas tūlīt pēc absolūtās ugunsizturīgās fāzes, kura laikā var tikt uzsākts otrs darbības potenciāls, taču tikai ar spēcīgāku stimulu nekā parasti. tas notiek repolarizācijas fāzes beigās un turpinās tūlīt pēc tam, kad šūna atgriežas miera stāvoklī. Šajā fāzē daži nātrija kanāli ir atgriezušies stāvoklī, kurā tos var atvērt, taču ir nepieciešams augstāks slieksnis, jo šūna joprojām ir daļēji depolarizēta. relatīvā ugunsizturīgā fāze nodrošina logu, kurā sirds muskuļa šūnas var reaģēt uz neparasti spēcīgiem stimuliem, kas var būt izšķiroši noteiktos fizioloģiskos vai patoloģiskos apstākļos. Šī fāze arī veicina sirds ritmu, jo tā palīdz novērst patoloģisku sirdsdarbību (aritmijas).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Elektrokardiogrammas novadījumi

A

* Novadījumi no ekstremitātēm- tie ir elektrodi, kas novietoti uz ekstremitātēm (rokām un kājām) un tiek izmantoti, lai reģistrētu sirds elektrisko aktivitāti no dažādiem leņķiem.
* Novadījumi no krūšu kurvja- tie ir elektrodi, kas novietoti dažādās vietās uz krūšu kurvja, lai fiksētu elektrisko aktivitāti no dažādiem skatu punktiem, īpaši koncentrējoties uz sirds horizontālo plakni.
* Divpolu novadījumi- šie vadi mēra elektrisko atšķirību starp diviem punktiem. Tie sastāv no pozitīva un negatīva elektroda.
* Vienpola novadījumi- šie vadi mēra elektrisko aktivitāti vienā sirds punktā, salīdzinot ar citu punktu savienojumu. Tie nodrošina lokālāku priekšstatu par sirds elektrisko aktivitāti.
* Divpolu novadījumi no ekstremitātēm (standartnovadījumi I; II, III)
1. Iesvads: mēra atšķirību starp kreiso roku un labo roku.
2. Svins II: mēra atšķirību starp kreiso kāju un labo roku.
3. Svins III: mēra atšķirību starp kreiso kāju un kreiso roku.
* Vienpolu pastiprinātie novadījumi no ekstremitātēm (aVR; aVL; aVF)
1. aVR: fokusējas uz labo roku, salīdzinot ar centrālo punktu.
**2. aVL: **koncentrējas uz kreiso roku, salīdzinot ar centrālo punktu.
**3. aVF:
koncentrējas uz pēdām (īpaši kreiso kāju), salīdzinot ar centrālo punktu.
* Vienpolu novadījumi no krūšu kurvja (V1; V2; V3; V4; V5; V6)
1. V1 un V2: atrodas krūšu kaula labajā pusē un nodrošina skatu uz sirds starpsienu.
2. *V3 un V4:
atrodas virs kambaru starpsienas un kreisā kambara priekšējās sienas.
3. V5 un V6:** novietoti sāniski, tie uzrauga kreisā kambara sānu sienu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Normāla EKG forma – II standartnovadījumā

A

* izoelektriskā līnija- EKG bāzes līnija, kurā nav konstatēta elektriskā aktivitāte. Tas kalpo kā atskaites punkts citu EKG komponentu analīzei. Stabila izoelektriskā līnija ir būtiska precīzai viļņu un intervālu interpretācijai.
** Viļņi- **
1. P vilnis: atspoguļo priekškambaru depolarizāciju, kas izraisa priekškambaru kontrakciju. Svinā II tā parasti ir novirze uz augšu.
2. Q vilnis: pirmā negatīvā novirze pēc P viļņa, ne vienmēr ir. Tas atspoguļo starpkambaru starpsienas sākotnējo depolarizāciju.
3. R vilnis: pirmā novirze uz augšu pēc P viļņa. Tas atspoguļo sirds kambaru galvenās masas depolarizāciju.
4. S vilnis: lejupvērsta novirze pēc R viļņa, kas atspoguļo sirds kambaru galīgo depolarizāciju.
* zobi.
**** Segmenti- **

1. - PR segments: līnija no P viļņa beigām līdz QRS kompleksa sākumam. Tas atspoguļo laiku starp priekškambaru depolarizācijas beigām un ventrikulārās depolarizācijas sākumu.
2. - ST segments: līnija no QRS kompleksa beigām līdz T viļņa sākumam. Tas apzīmē periodu, kad sirds kambari ir depolarizēti.
* Intervāli-
1. - PR intervāls: No P viļņa sākuma līdz QRS kompleksa sākumam. Tas atspoguļo laiku no priekškambaru depolarizācijas sākuma līdz sirds kambaru depolarizācijas sākumam.
2. - QT intervāls: no QRS kompleksa sākuma līdz T viļņa beigām. Tas atspoguļo kopējo ventrikulārās depolarizācijas un repolarizācijas laiku.
** QRS komplekss*- tas atspoguļo sirds kambaru depolarizāciju un ir būtisks komponents, lai novērtētu sirds ritmu, ātrumu un ass. Parastā EKG QRS kompleksa ilgums parasti ir no 0,06 līdz 0,10 sekundēm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Normāla EKG forma – izcelsme (ģenēze)

A

* P vilnis – uzbudinājuma rašanās un izplatīšanās priekškambaros
** PQ segments **- uzbudinājuma izplatīšanās AV mezglā
* QRS komplekss - uzbudinājuma izplatīšanās kambaros
**
ST segments un T vilnis **- repolarizācijas procesi miokardā

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Einthovena vienādmalu trijstūra teorija

A

Einthovena trīsstūris ir modelis, kas palīdz izprast saistību starp trim bipolāriem ekstremitāšu vadiem (I, II un III) EKG. Vilems Einthovens, EKG izgudrotājs, izvirzīja teoriju, ka trīs ekstremitāšu vadi veido vienādmalu trīsstūri, kura centrā atrodas sirds. Šis trīsstūris ir konceptualizēts ar ekstremitātēm, kas veido virsotnes: labā roka, kreisā roka un kreisā kāja.
**- I vads **mēra elektrisko atšķirību starp kreiso roku (LA) un labo roku (RA).
**- Svins II **mēra starp kreiso kāju (LL) un labo roku.
**- Svins III **mēra starp kreiso kāju un kreiso roku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Einthovena vienādmalu trijstūra teorija (vektori)

A

sirds elektriskā lauka vektors- sirds elektriskā lauka vektors atspoguļo vidējo elektriskās aktivitātes virzienu kambara depolarizācijas laikā. Tas ir elektriskās aktivitātes kopsavilkums, kad tā pārvietojas caur sirds kambariem. vektors parasti norāda no sirds pamatnes (kur atrodas ātriji) uz sirds virsotni (kreisā kambara smailu galu). Šo virzienu ietekmē sirds stāvoklis krūtīs, sirds struktūra un ventrikulāra muskuļu depolarizācijas secība. elektrisko asi var noteikt, aplūkojot QRS kompleksa lielumu un virzienu dažādos pievados. To parasti apraksta grādos, ar parasto asi diapazonā no -30° līdz +90°.
- Vektors, kas norāda uz kreiso pusi (starp -30° un -90°), norāda novirzi no kreisās ass.
- Vektors, kas vērsts pa labi (starp +90° un +180°), norāda uz labās ass novirzi.
* parāda uzbudinājuma izplatīšanās virzienu

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

EKG klīniskie piemēri (kambaru fibrilācija)

A

* kambaru fibrilācija- kambaru fibrilācija ir dzīvībai bīstama sirds aritmija, kam raksturīgi ātri, neregulāri elektriski impulsi, kas nāk no sirds kambariem (sirds apakšējiem kambariem). Šī haotiskā darbība neļauj sirdij efektīvi sūknēt. - Ventrikulāra fibrilācija ir neatliekama medicīniska palīdzība, kas prasa tūlītēju iejaukšanos. Tas ir bieži sastopams sirdsdarbības apstāšanās cēlonis, un tas ir saistīts ar augstu mirstību, ja tas netiek savlaicīgi ārstēts. Sirds nespēja efektīvi sūknēt asinis VFib laikā izraisa strauju asinsspiediena pazemināšanos un asinsrites pārtraukšanu, izraisot kolapsu un pēkšņu sirds nāvi, ja tas netiek ārstēts dažu minūšu laikā.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

EKG klīniskie piemēri (defibrilartors)

A

* Defibrilators- defibrilators ir medicīniska ierīce, ko izmanto terapeitiskas elektriskās enerģijas devas ievadīšanai sirdī, lai ārstētu dzīvībai bīstamus sirds ritma traucējumus, galvenokārt kambaru fibrilāciju un ventrikulāru tahikardiju (cits ātrs, dzīvībai bīstams ritms). Funkcija VFib:
- Elektrošoks no defibrilatora vienlaikus depolarizē lielu daļu sirds muskuļa.
- Šīs darbības mērķis ir apturēt VFib haotisko elektrisko aktivitāti, ļaujot sirds dabiskajam elektrokardiostimulatoram (sinoatriālajam mezglam) atgūt kontroli un atjaunot normālu sirds ritmu. Automatizēts ārējais defibrilators (AED): tiek izmantots ārkārtas situācijās, bieži sastopams sabiedriskās vietās, un ir paredzēts lietošanai nespeciālistiem ar automatizētu vadību.
Implantējams kardiovertera defibrilators (ICD): Implantēts pacientiem ar augstu kambaru aritmiju risku, lai nodrošinātu tūlītēju ārstēšanu.
Manuālie defibrilatori: izmanto veselības aprūpes speciālisti ar iespēju izvēlēties triecienu enerģijas līmeni un laiku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Elektrokardiogrammas diagnostiskā nozīme
Var konstatēt:

A
  • Sirdsdarbības biežumu, ritmiskumu
  • Ekstrasistoles, aritmijas
  • Uzbudinājuma vadīšanas traucējumus - blokādes
  • Sirds asinsapgādes traucējumus
  • Sirdsdarbības apstāšanos (kambaru fibrilāciju)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Elektrokardiogrammas diagnostiskā nozīme
Nevar konstatēt:

A
  • Sirds saraušanos
  • Vai izgrūž asinis
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Sirds vārstuļi

A

* Pasīvi veidojumi- Sirds vārstuļiem nav muskuļu, kas aktīvi atvērtos vai aizvērtos. Tā vietā tās ir pasīvas struktūras, kas reaģē uz spiediena atšķirībām. tās atveras un aizveras spiediena gradienta rezultātā, kas mainās sirds cikla laikā.
* Tos atver un aizver spiediena gradienta virziena nomaiņa abpus vārstulim- Sistoles (sirds kontrakcijas) laikā spiediens palielinās sirds kambaros, bet diastoles (sirds relaksācijas) laikā spiediens samazinās.
* Nodrošina vienvirziena asins plūsmu- Sirds vārstuļi nodrošina, ka asinis plūst tikai vienā virzienā, novēršot atteci. Tas ir ļoti svarīgi efektīvai cirkulācijai.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

** Atrioventrikulārie vārstuļi un pusmēness vārstuļi**

A

** Atrioventrikulārie vārstuļi* (starp priekškambari un kambari)- starp ātrijiem un sirds kambariem. atrodas starp labo ātriju un labo kambari. Tam ir trīs lapiņas vai uzgaļi. Mitrālais (bicuspidālais) vārsts: atrodas starp kreiso ātriju un kreiso kambari. Tam ir divas lapiņas.
** Funkcija:** šie vārsti atveras sirds relaksācijas (diastoles) laikā, lai ļautu asinīm plūst no ātrijiem uz sirds kambariem. Tie aizveras sirds kambaru kontrakcijas (sistoles) laikā, lai novērstu asiņu aizplūšanu ātrijos.
* Pusmēness vārstuļi (starp kambari un artēriju)- kambaru un galveno artēriju savienojumos. Plaušu vārsts: atrodas starp labo kambara un plaušu artēriju.
- Aortas vārsts: atrodas starp kreiso kambari un aortu.
- Funkcija: šie vārsti atveras ventrikulāras kontrakcijas laikā, lai ļautu asinīm ieplūst artērijās. Tie aizveras sirds kambaru relaksācijas laikā, lai novērstu asiņu plūsmu atpakaļ sirds kambaros.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Sirds cikls. Sirds vārstuļu stāvoklis.

A
  • Priekškambaru sistole 0,1 s
  • Kambaru sistole 0,3 s
    o Izometriskās kontrakcijas fāze 0,04 s
    o Asiņu izgrūšanas fāze 0,26 s
  • Kopējā diastole 0,4 s
    o Izometriskās atslābšanas fāze 0,08 s
    o Kambaru pildīšanās fāze 0,32 s
    ——————————————————————————
    KOPĀ : 0,8 s
17
Q

Sirds cikls
Priekškambaru sistole

A

* PM vārstuļi – ciet. Priekškambaru sistoles sākumā plaušu un aortas vārsti (pazīstami arī kā pusmēness vārsti) ir aizvērti. Šī slēgšana notiek tāpēc, ka sirds kambari atrodas diastoles beigās un vēl nav sākuši kontrakciju. Šo vārstu aizvēršana neļauj asinīm no artērijām (plaušu artērijas un aortas) atgriezties sirds kambaros.
* AV vārstuļi – vaļā. Priekškambaru sistoles laikā atrioventrikulārie vārsti (trīskustīgais vārsts sirds labajā pusē un mitrālais vārsts kreisajā pusē) ir atvērti. - Šī atvere ļauj asinīm, kas ir piepildījušas priekškambarus, ieplūst sirds kambaros.
* Priekškambaris un kambaris ir savienoti- Atvērtais AV vārstu stāvoklis priekškambaru sistoles laikā nodrošina tiešu ceļu asinīm pārvietoties no ātrijiem uz sirds kambariem. Šī savienojamība ir būtiska ventrikulārās pildīšanas pēdējā posmā.
* Priekškambaris saraujas un uzlabo kambaru pildījumu ar asinīm- Atriju saraušanās, izspiežot asinis sirds kambaros. Šī kontrakcija, lai gan tā ievada tikai nelielu daļu asiņu sirds kambaros, ir nozīmīga, īpaši augsta sirdsdarbības ātruma laikā vai noteiktos apstākļos, piemēram, sirds mazspējas gadījumā.
* Spiediens sirds dobumos – neliels. Priekškambaru sistoles laikā kopējais spiediens sirds kambaros saglabājas salīdzinoši zems. Šis zemais spiediens ir tāpēc, ka sirds kambari joprojām ir atslābinātā stāvoklī (kambaru diastols) un var viegli pieņemt ienākošās asinis.

18
Q

Izometriskās kontrakcijas fāze

A

* AV vārstuļi aizveras- Kad sirds kambari sāk sarauties, spiediens tajos paaugstinās. Kad sirds kambaru spiediens pārsniedz spiedienu priekškambaros, atrioventrikulārie vārsti (trīskustiskie un mitrālie vārsti) aizveras. Šo vārstu slēgšana rada pirmo sirds skaņu (S1), ko parasti dzird auskultācijas laikā.
* PM vārstuļi – joprojām ciet. Šajā fāzē plaušu vārsts (starp labo kambara un plaušu artēriju) un aortas vārsts (starp kreiso kambara un aortu) paliek aizvērts. Šie vārsti ir aizvērti, jo spiediens sirds kambaros vēl nav pārsniedzis spiedienu plaušu artērijā un aortā.
* Kambaris – noslēgta telpa. Ja gan AV vārsti, gan pusmēness vārsti (PM vārsti) ir aizvērti, sirds kambari kļūst kā “slēgta telpa”. Šajā fāzē nav asins plūsmas kambaros vai no tiem, tāpēc termins “izometrisks” vai “izovolummetrisks” (tas nozīmē, ka tilpums kambaros nemainās).
** Kambaris saraujas- **Kambaru sirds muskulis (miokards) saraujas, bet, tā kā vārstuļi ir aizvērti, asinīm nav kur iet. Šī kontrakcija bez asiņu izmešanas ievērojami palielina spiedienu sirds kambaros.
**
Kambaros strauji pieaug spiediens- **Spiediens sirds kambaros strauji paaugstinās sakarā ar sirds kambaru miokarda kontrakciju pret fiksētu asins tilpumu. Šī fāze ir ļoti svarīga, lai radītu pietiekamu spiedienu, lai atvērtu pusmēness vārstus.
*** Sirds sagatavojas asiņu izgrūšanai- **Izometriskā kontrakcijas fāze nosaka posmu nākamajai sirds cikla fāzei, kas ir izsviedes fāze. Kad spiediens sirds kambaros pārsniedz spiedienu aortā un plaušu artērijā, pusmēness vārsti atveras, izraisot asiņu izmešanu šajās artērijās.

19
Q

Asiņu izgrūšanas fāze

A

** AV vārstuļi – joprojām ciet. **Izgrūšanas fāzē atrioventrikulārie vārsti (trīskustīgais un mitrālais vārsts) paliek aizvērti. Šī aizvēršana neļauj asinīm ieplūst atpakaļ ātrijos no sirds kambariem, kambariem saraujoties.
* PM vārstuļi – atveras. Šajā fāzē atveras pusmēness vārsti, kas ietver plaušu vārstuļu un aortas vārstuļu. Plaušu vārsts atveras, lai ļautu asinīm no labā kambara ieplūst plaušu artērijā un pēc tam uz plaušām. Aortas vārsts atveras, lai ļautu asinīm no kreisā kambara ieplūst aortā un pēc tam uz pārējo ķermeni.
* Kambaris turpina sarauties- Šajā fāzē sirds kambari turpina sarukt. Šī kontrakcija palielina spiedienu sirds kambaros līdz augstākam punktam nekā plaušu artērijā un aortā, kas liek atvērties pusmēness vārstiem. Kontrakcijas ir spēcīgas, nodrošinot efektīvu asiņu izsviešanu.
**
Notiek asiņu izsviešana lielajās artērijas- **Kad pusmēness vārsti ir atvērti, asinis no sirds kambariem tiek izvadītas lielajās artērijās. Šajā fāzē izmesto asiņu daudzumu sauc par insulta tilpumu. Tas atspoguļo asiņu daudzumu, kas tiek izspiests no katra kambara ar katru sirdsdarbību. Asins izmešana izraisa nelielu spiediena palielināšanos lielajās artērijās, piemēram, aortā un plaušu artērijā.

20
Q

** Izometriskās atslābšanas fāze**

A

* PM vārstuļi – aizveras. Kad kambari beidz sarauties un sāk atslābināties, spiediens tajos nokrītas zem spiediena aortā un plaušu artērijā. Šis spiediena samazinājums izraisa pusmēness vārstuļu (plaušu un aortas vārstuļu) aizvēršanos. Šo vārstu slēgšana neļauj asinīm no aortas un plaušu artērijas atgriezties sirds kambaros.
* AV vārstuļi – joprojām ciet. Šajā fāzē atrioventrikulārie vārsti (tricuspidālie un mitrālie vārsti) joprojām ir slēgti. Tie aizvērās agrāk ventrikulāras kontrakcijas laikā, lai novērstu asiņu atgriešanos ātrijos. Šie vārsti neatveras uzreiz, jo spiediens sirds kambaros, lai arī samazinās, tomēr ir augstāks nekā ātrijos.
*** Kambaru sienas atslābst- **Kambari nonāk relaksācijas stāvoklī (diastolā), strauji samazinot spiedienu tajos. Šī relaksācija ir aktīvs process, ko virza miokarda saraušanās mehānisma deaktivizēšana.
* Kambaros strauji krīt spiediens- Kambariem atslābinoties, spiediens tajos ātri pazeminās. Tomēr, tā kā abi vārstu komplekti ir aizvērti, asins tilpums sirds kambaros šajā fāzē paliek nemainīgs - tāpēc termins “izometrisks” vai “izovolummetrisks” (tāds pats tilpums).
* Priekškambari jau ir atslābuši un uzpildījušies ar asinīm- Kamēr sirds kambari atslābina, ātriji, kas bijuši diastolā, pasīvi piepildās ar asinīm. Šīs asinis nāk no venozās atgriešanās sirdī.

21
Q

Kambaru pildīšanās fāze

A

* PM vārstuļi – **joprojām ciet. Pusmēness vārsti (plaušu un aortas vārsti) šajā fāzē paliek aizvērti, jo spiediens sirds kambaros ir zemāks nekā aortā un plaušu artērijā. Šo vārstu aizvēršana nodrošina, ka asinis no artērijām neplūst atpakaļ sirds kambaros.
* AV vārstuļi – atveras. Kad sirds kambari atslābina un to spiediens nokrītas zem priekškambaru spiediena, atveras atrioventrikulārie vārsti (trīskustīgais vārsts labajā pusē un mitrālais vārsts kreisajā pusē). Šī atvēršana ir pasīvs process, ko virza spiediena gradients starp priekškambariem un sirds kambariem.
* Asinis ieplūst no priekškambariem kambaros. Kad AV vārsti ir atvērti, asinis pasīvi plūst no augstāka spiediena ātrijiem zemāka spiediena kambaros. –
-
Agrīna diastoliskā pildīšanās:** Sākotnēji pildīšanās notiek ātri, jo kambaru sistoles laikā ātrijos uzkrājušās asinis ieplūst sirds kambaros.
- Diastāze: piepildīšanās ātrums palēninās, samazinoties spiediena gradientam starp priekškambariem un sirds kambariem.

22
Q

Sirds sistoles un minūtes tilpums

A

* Sistoles tilpums (ST) – asiņu daudzums, ko viena sirds puse izgrūž asinsrites lokā 1 sirds cikla laikā.
o miera stāvoklī 50-80 ml, fiziskās slodzes laikā līdz 160 ml.
*** Minūtes tilpums (MT) **– asiņu daudzums, ko viena sirds puse izgrūž asinsrites lokā 1 minūtes laikā.
o miera stāvoklī 5-6 l, fiziskās slodzes laikā netrenētiem līdz 15-20 l/min, trenētiem līdz 30-35 l/min.
* MT = ST x sirdsdarbības biežums
* Abas sirds puses izgrūž vienādu asiņu daudzumu

23
Q

Kambara diastoles beigu tilpums, tā frakcijas

A
  • Kambara diastoles beigu tilpums (KDBT)
    o Sistoles tilpums (ST) (šo izgrūž)
    o Kambara sistoles beigu tilpums (KSBT) (paliek kambarī)