Seminarium - Socialpsykologiska experiment Flashcards

1
Q

Hawthorne-effekten

A

En Hawthorneeffekt är vad som sker inom psykologiska experiment då undersökta personer omedvetet ändrar sina beteenden enbart eftersom de vet att de blir observerade, och därför agerar annorlunda än de skulle ha gjort om de inte blev observerade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Solomon Asch’s experiment

A

En serie studier riktade av Solomon Asch som studerade om och hur individer gav efter för eller trotsade en majoritetsgrupp och effekten av sådana influenser på övertygelser och åsikter.

(Den med olika längder på sträck, där vissa påstår det inkorrekta svaret, och den utsatta personen därmed ändrar sitt svar för att inte sticka ut från gruppen)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Robbers Cave-experimentet

A

En serie experiment för att undersöka hur vänskap och fiendskap, lojalitet och förräderi inom och mellan grupper kunde uppkomma och förändras. De tre experimenten hade olika uppläggning, men försökspersonerna var vid alla tillfällena pojkar på sommarläger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Milgrams experiment

A

Försöken avsåg att belysa och mäta försökspersoners benägenhet att lyda en auktoritet som instruerar försökspersonen att utföra handlingar som personen normalt inte skulle vilja utföra av samvetsskäl.

Vid andra världskrigets slut överraskades många i västvärlden av hur till synes friska och socialt välanpassade människor kunde göra sig skyldiga till mord, tortyr och andra övergrepp mot civila under Förintelsen och liknande brott mot mänskligheten. Ett av Milgramexperimentets syften var att undersöka lydnad och auktoriteters inverkan på en försökspersons förmåga att skada en annan människa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Genovese-effekten (Åskådareffekten)

A

Fenomen som avser fall där individer inte erbjuder hjälp till ett offer när andra människor är närvarande. Sannolikheten för hjälp är omvänt relaterad till antalet åskådare. Med andra ord, ju större antal åskådare, desto mindre sannolikt är det att någon av dem kommer att hjälpa. Flera variabler bidrar till att förklara åskådareffekten uppstår, nämligen tvetydighet, sammanhållning och spridning av ansvar.

Det beskrevs första gången 1969 och visar till exempel att ju fler som bevittnar en misshandel, desto mindre är chansen för var och en att de skulle gripa in.[1] Fenomenet började diskuteras efter knivmordet på Kitty Genovese i New York 1964. Ett flertal personer såg henne bli knivmördad och ringde polisen men under den halvtimmen det tog henne att dö hann mördaren komma ifatt henne två gånger utan att någon ingrep.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Rosenthals experiment

A

År 1968 visade Robert Rosenthal med ett berömt försök hur vi påverkas av våra förväntningar[1]. Han lät då underrätta lärarna på en skola i Kalifornien i USA, att vissa av deras elever skulle komma att göra stora framsteg under läsåret. Lärarna hade då blivit tilldelade ett test som de gav till eleverna som sedan rättades av universitetet. Forskarna plockade då slumpmässigt fram vissa elever och hävdade att dessa skulle komma att göra stora framsteg. Senare under läsåret lät forskarna testa eleverna ett antal gånger varpå det visade sig att de elever som lärarna hade blivit underrättade om att skulle bli duktigare också blev det. Lärarna upplevde dessutom dessa elever som gladare, mer välanpassade samt intressantare än de övriga eleverna. Andra elever som också visade på utveckling upplevdes inte som lika duktiga av lärarna.

I efterhand har man tolkat resultatet som en effekt av de positiva förväntningar som lärarna hade på vissa av eleverna. Lärarna har visat via ord, leenden och blickar att de uppfattar eleverna som kompetenta och på så sätt påverkat dessa till att prestera mer. Det har utförts fler försök som även de har visat på styrkan hos omgivningens förväntningar. I dessa sammanhang talar man om självuppfyllande profetior.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly