selvledelse Flashcards
hva er selvledelse ?
Den siste utviklingen av arbeidsplassen (kunnskapsarbeidere) har ført til et skift i fokus. Kunnskapsarbeidere har forskjellige krav og krever i større grad selvbestemmelse i jobben sin.
def: medarbeiderens evne til å lede seg selv til en effektiv hverdag, der lederen gar en støttende fremfor styrende rolle. man er medarbeider og leder på samme tid. motiverer og belønner seg selv. selvevaluering og selvkorrigerende tilbakemeldinger
theory y - støttende lederskap
hva er tradisjonell ledelse
theory x- styrende lederskap
leder styrer hvordan medarbeider jobber, setter presentasjon mål og følger tett opp for progresjon. lederen belønner og motiverer medarbeider. overvåkning og kritikk
hva er noen teorier bak selvledelse
◦ Selvregulering og emosjonell intelligens: endring av tanker, følelser og handlinger
◦ Motivasjon: indre og ytre motivasjon
‣ Indre mot: bedre grunnlag for selvledelse
‣ Selvbestemmelsesteorien: autonomi, tilhørighet og mestring
◦ læringsteorier- man belønner ønsket atferd, deretter forsterkes atferden og dette gjentas
‣ Pavlovs hunder. Klassisk betinget læring.
◦ Målsetting: motivasjon øker med selvlagde presentasjonsmål.
◦ Personlighet:
‣ Høy planmessighet -> større sjans for å lykkes med selvledelse
‣ Vi har ulik behov for autonomi og selvledelse
◦ grad av selvledelse varier med erfaring i org.
◦ Trygghet tilhørighet og kompetanse
hva er de fire sfærene?
arbeidsfæren: kunnskapsamfunnet. økende press til effektivitet i dagens samfunn med kontinuerlig endring. krysspress: krav til effektivitet, egenutvikling og kompetanse.
for å unngå krysspress: balanse mellom krav og ressurser (jobbkrav-ressurs modellen)
privatsfæren: tid med venner og familie. krav om kontinuerlig tilgjengelighet. spill-over-effekten: skillet mellom jobb og privat hviskes stadig ut
selvledelse kan fungere som en strategi for å forebygge spill-over.
fritidsfæren: den tiden vi har til fritid. mer jobb = mindre fritid. kontinuerlig iboende forventning om at det hele tiden skal skje noe -> ødelegger fritidsfæren. forebyggende: legg opp noe tid der det ikke skal skje noe som helst.
utdanninsfæren: tiden vi bruker på ny kunnskap. større krav til økende kompetanse, læring og utvikling på jobb. mer effektiv læring.
hva er superledelse ?
går ut på at lederen er flink til selvledelse, men også veileder medarbeiderne til å bli gode selvledere. går bort fra den tradisjonelle styrende lederrollen (theory x), mer en veileder.
Den ansatte er ansvarlig fot egen arbeidsoppgaver uten involvering fra lederen. lederen er mer en rollemodell for god selvledelse og kan ha ansvaret for den ansattes selvutvikling.
hva er forutsetningene for superledelse?
to forutsetninger
- strukturelle og prosessuelle forhold.
*myndiggjøring (desentralisert beslutningsmyndighet) -> ikke bare beslutninger hos leder, går også lengre ned i bedriften.
*høy grad av autonomi
*egen presentasjonsutforming (proaktivt jobbdesign) - samhandlingsmessige forhold
* lederen er støttende i relasjonene til sine medarbeidere
* lyttende leder sim fungere som en sparringspartner for sine ansatte og stiller åpne spm i stedet for å gi svarene
* åpen for feil, og det å lære av feilene sine er viktig del av utviklingsprosessen som selvleder
7 steg for å bli en god superleder
- bli en god selvleder. Bruk atferds- naturlige belønnende og kognitive strategier for å trene på selvledelse. kan først lære til andre når du er god nok på det selv
- modellere selvledelse. utvikle selvledelse og vær et forbilde for andre. gi de ansatte ansvar og utrykk anerkjennelse og troen på at de kan håndtere oppgaven på egenhand.
- stimuler til å sette egne mål. oppmuntre hver ansatt til å sette egne mål, fordi involveringen øker motivasjonen til å nå dem
- skap positive tankemønstre. growth mindset I stedet for fixed. vekst og utvikling står i sentrum. fremme et mestringsklima i stedet for presentasjonsklima -> vedlegg utvikling og avhengighet av hverandre. hindre destruktive tankemønstre.
- belønning og konstruktiv kritikk. lær ansatte hvordan de kan bruke selvadmistrerende insentiver og belønninger for måloppnåelse. selvbelønning. ytre og indre selvbelønning, mental belønning
- fremme selvledelse gjennom teamarbeid. bevistgjør de ansatte på at de kan skape bedre presetnasjoner sammen. oppmuntre til å skape gode relasjoner og arbeid i team der man støtter hverandre. skape selvstyrte team som ikke er avhengige av en leder.
- fremme en selvleder kultur. utvikle en kultur som innebærer verdier og normer som støtter under selvledelseskultur. åpenhet, deling og tilitt.
hva er kognitive strategier?
strategier som hindrer det destruktive og dysfunksjonelle tankemønsteret. hjelpes bed atferds og naturlige belønnende strategier. kognitive strategier har som hensikt å utvikle det kognitive (tankemessige) mønsteret i hjernen
ved å trene på kognitive strategier kan man implementere noen strategier som bidrar til konstruktive tanker mot veien til mer effektiv ledelse og færre destruktive tanker
hva er de fire kognetive strategiene ? ikke utdyp
selvobservasjon
indre dialog
forestillingsevne / visualisering
grunnantagelser
hva er selvobservasjon?
handler om å identifisere destruktive tankemønstre, slik at de kan endres for å bedre evnen til god selvledelse
* selvobservasjon som atferdsstrategi - observere egen atferd og eget tidsbruk
* selvobservasjon som kognitiv strategi- observere eget tankemønster. hensikten er å finne de destruktive, slik at de kan endres for å ha bedre evne til selvledelse
hva er indre dialog ?
handler om hvordan vi snakker til oss selv, som påvirker vår atferd og arbeidspresentasjon. selvsnakk -> hvordan vi snakker til oss selv, som påvirker vår atferd og arbeidspresentasjon.
positiv og negativ selvsnakk
det er en god evne å være selvkritisk, men når den blir utelukkende destruktiv er det ødeleggende for motivasjon og presentasjon i jobben.
bør øve på å ha en konstruktiv og positiv indre dialog for å bli en bedre selvleder.
hindringstenkning vs mulighetstenkning. Ha mulighet.
hva er visualisering?
går ut på å bruke forestillingsevnen til å gå gjennom ulike utfall i situasjonen slik at du minsker stress. forestill deg ulike scenarioer. går gjennom ulike utfall for å minske stress. se for deg hva slags spm som kommer og hva du skal si
hva er grunnantagelser?
handler om å erstatte dysfunksjonelle, automatiske antagelser med realistiske, for å bedre problemhåndtering i hverdagen. bli bevist på dine grunnantagelser. kan være utfordrende å identifisere slike automatiske grunnantagelser siden de ofte er forankret dypt i oss, og de er vanskelig å endre fordi de er en del av vårt automatiske tankemønster. hjernen ønsker å gjøre det som er kognitivt lett for oss, derfor bruker vi mesteparten av tiden i automatisk tenkemodus. to systemer:
- system 1: går på automatikk, krever lite anstrengelser, tar mesteparten av våre beslutninger
- system 2: bevist form for rasjonell tenkning. mer kognitivt anstrengelse, utgjør en liten del av våre beslutninger.
vi må anstrenge oss for system 2, for å endre grunnantagelser.
1. identifiser de destruktive tankene som kommer fra stressende situasjoner
2. stopp dem og prøv å endre dem til mer realistiske tanker. still deg spm. hva bunner tankene i ?
hva er naturlige belønnende strategier ?
strategier som bidrar til at oppgaven i seg selv, gir en form for naturlig belønning. i form av mestring eller glede. går ut på å skape en situasjon der du motiveres av å bygge interessante aspekter inn i oppgaven eller aktiviteten som skal utføres, slik at den gir en form for naturlig belønning.
proaktivt jobbdesign henger sammen med motivasjon - selvledelse og er en strategi for å øke indre motivasjon.
de 9 belønnende strategiene er delt inn i tre deler hva er disse?
oppgaveorientert
relasjonsorientert
oppmerksomhetsorienter