Samhällskunskap kapital 4 Flashcards
Man ingår äktenskap genom vigsel. Vilka olika vigselformer finns?
Kommentar: Borgerlig (på rådhuset/vissa beskickningar) kyrklig (religiöst) vigsel, kort sagt.
Vigsel förrättas borgerligt eller inom ett trossamfund. Oavsett vigselformen krävs personlig närvaro av paret och vittnen.
Borgerligt förrättas vigseln av vigselförrättare som förordnas av länsstyrelsen.
Borgerlig vigsel kan även förrättas utomlands, på svenska ambassader/ konsulat mm.
Inom trossamfund kan vigsel förrättas endast inom samfund som har vigseltillstånd och av behörig vigselförrättare (en präst eller en annan befattningshavare), vilket förordnas av kammarkollegiet
Vad innebär begreppet ”interimistiskt beslut” enligt familjerättsliga lagstiftningen?
Hur länge gäller ett sådant beslut?
Kommentar
Interimistiskt beslut generellt är ett tillfälligt beslut som gäller fram till dess annorlunda bestäms.
Interimistiska beslut förekommer ofta inom familjerätten. Det kan vara t ex vem som ska bo kvar i det gemensamma bostaden fram tills bodelningen är klar eller vem som är skyldig att betala underhåll.
Interimistiskt beslut enligt familjerätten är ett tillfälligt beslut som gäller i avvaktan på att målet/ärendet ska avgöras i en slutlig dom eller ett beslut.
Enligt föräldrabalken får domstolen under handläggningen av ett mål (ärende) interimistiskt besluta om vårdnad, boende eller umgänge. Innan domstolen meddelar ett interimistiskt beslut skall motparten få tillfälle att yttra sig i frågan, och domstolen kan också inhämta upplysningar från socialnämnden (vårdnadsutredning).
Termen interimistiskt beslut förekommer även inom andra rättsområde.
I vilka fal krävs samtycke till adoption, och av vem?
Om adoptat (adoptivbarn) har fyllt 12 och som inte är psykiskt störd då krävs samtycke av barnet själv.
Om barnet är under 18 år då krävs också samtycke av vårdnadshavaren medan den andre föräldern som är inte vårdnadshavare ska höras.
Domstolen ska alltid pröva om adoptionen är till fördel för den som ska adopteras
Ange tre av äktenskapets rättsverkningar d.v.s. juridiska effekter av äktenskapsingående.
Ett barn som föds inom äktenskapsförhållandet betraktas automatiskt som den gifte mannens barn (1 kap. 1 § FB)
Giftorätten som innebär att parets gemensamma egendom, vilket utgörs av i princip all egendom som inte uttryckligen är enskild, ska delas lika vid skilsmässa eller makes dödsfall (11 kap. 1 § ÄktB)
Arvsrätten. Makar ärver inte varandra direkt, men om de har gemensamma barn kommer den efterlevande maken att ärva barnens andelar av den avlidnes arv i ett första led (3 kap. 1 § ÄB). Det innebär alltså att barnen måste vänta på att båda föräldrar avlider innan de får ut arvet, och den överlevande föräldern får behålla en god ekonomi trots sin makes frånfälle.
Kommentar:
Äktenskapets rättsverkningar är, bl a:
- makar ärver varandra (finns undantag)
- makar har underhållsskyldighet gentemot varandra
- makar har giftorätt i varandras tillgångar
- får automatiskt gemensamvårdnad om sina barn
Urklipp av lagtexten:
”Ett barn som föds inom äktenskapsförhållandet betraktas automatiskt som den gifte mannens barn (1 kap. 1 § FB)
Giftorätten som innebär att parets gemensamma egendom, vilket utgörs av i princip all egendom som inte uttryckligen är enskild, ska delas lika vid skilsmässa eller makes dödsfall (11 kap. 1 § ÄktB)
Arvsrätten. Makar ärver inte varandra direkt, men om de har gemensamma barn kommer den efterlevande maken att ärva barnens andelar av den avlidnes arv i ett första led (3 kap. 1 § ÄB). Det innebär alltså att barnen måste vänta på att båda föräldrar avlider innan de får ut arvet, och den överlevande föräldern får behålla en god ekonomi trots sin makes frånfälle”.
. Vilka personer ingår i andra arvsklassen enligt legala arvsordningen?
Kommentar:
I andra arvsklassen ingår den avlidnes föräldrar och syskon/syskonbarn. Detta räcker för att få godkänt om detta hade varit ett riktigt prov. Läs nedan övrig fördjupad information om du är kunskapstörstande. 😊
Personerna som ingår i andra arvklassen är moder/fader, syskon och syskonbarn.
I den andra arvsklassen ingår den avlidnes föräldrar. Om en av föräldrarna är avliden träder syskonen till arvlåtaren i den avlidne förälderns ställe. Även syskonbarnen kan ärva genom istadarätten. Om det inte finns några syskon eller syskonbarn tar den kvarvarande föräldern hela arvet. Om den gemensamma föräldern är avliden så kan halvsyskonen ärva. Finns det inga syskon, syskonbarn eller föräldrar till arvlåtaren i livet så tar halvsyskonet eller dennes barn hela arvet.
Vilken myndighet tar hand om hindersprövning?
Folkbokföringen som är en del av Skatteverket tar hand om det
Vad innebär äktenskapshinder? Nämn tre av dem:
Kommentar:
Det innebär att två personer inte har rätt att ingå äktenskap med varandra.
Den som är under 18 år får inte gå äktenskap. (dispens kan ej beviljas längre sedan år 2014)
Äktenskap får inte ingås mellan dem som är släkt med varandra i rätt upp- och nedstigande led eller är helsyskon.
Den som är redan gift eller partner i ett registrerat partnerskap får inte ingå äktenskap (med annan förutom sin partner)
Ge exempel på upplösning av äktenskap.
Genom äktenskapsskillnad s.k skilsmässa
Genom den ena partners död och
Genom domstols avgörande/ dom (upplösning av äktenskap pga. äktenskapshinder, tvång vid ingående, ogiltig vigselform,mm)
Redogör för betänketid. Syfte med den. I vilka fall skall äktenskapsskillnad föregås av betänketid?
Vid skilsmässoansökan kan rätten besluta om att skilsmässa skall föregås av betänketid (ett andrum att tänka efter). Syftet med betänketid är att förhindra ogenomtänkta skilsmässor.
I följande fall ska äktenskapsskillnad/ skilsmässa föregås av betänketid:
om bara den ena maken vill skiljas
om någon av makarna har vårdnaden om ett barn under 16 år, som varaktigt bor tillsammans med maken (s.k hemmavarande barn)
och om båda makarna vill ha betänketid
Vilka personer ingår i första arvsklassen enligt legala arvsordningen?
Bröstarvingar (barn, adoptivbarn, barnbarn, barnbarnsbarn o.s.v.) ingår i första arvsklassen. Flera barn ärver lika mycket. Om en bröstvinge är avliden går arven till eventuella barn.
Vad är ett samboförhållande? Var återfinns reglerna om detta.
Samboförhållande: är i lagens mening en form av samlevnad där ett ogift par “stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll”. Sambo är benämningen på den person som man är sammanboende med. I äldre svenska betecknar leva i sambo ett oskiftat bo, det vill säga att några personer lever tillsammans utan att ha delat upp ägandeskapet för hushållet, exempelvis en storfamilj. Samboförhållanden är mycket vanliga i Sverige och i viss mån i andra nordiska länder men relativt ovanliga i andra delar av Europa och världen. I Sverige har omkring hälften av alla nyfödda barn föräldrar som inte är gifta. Enligt sambolagen, som instiftades 1987, är efterlevande sambo dödsbodelägare men saknar arvsrätt.
När ett samboförhållande upphör ska viss egendom, så kallad samboegendom, delas mellan samborna. Förenklat så ska samboegendomen delas lika sedan skulder räknats av.
Ett samboförhållande upphör
1- om samborna eller någon av dem ingår äktenskap,
2-om samborna flyttar isär eller om någon av samborna avlider.
3-Ett samboförhållande ska också anses upphöra om en sambo ansöker
om förordnande av bodelningsförrättare enligt 26 §
4-Eller om rätt att få bo kvar i bostaden enligt 28 § eller
5-om en sambo väcker talan om övertagande av bostad enligt 22 §.
Kommentar/Sammanfattning: Läs nedan:
Samboförhållande är: ett äktenskapsliknade förhållande (partförhållande), d.v.s partsförhållande (de har ett gemensamt hushåll, d.v.s man delar sysslor i hemmet, är folkbokförda på samma adress, och sexuellt umgänge ingår i förhållandet)
Reglerna om detta återfinns i ” Lagen om sambors gemensamma hem” (s.k. Sambolagen)
För fördjupad information kan du läsa nedan, men kan du det som står ovan så räcker det gott och väl.
„Samboförhållande: är i lagens mening en form av samlevnad där ett ogift par “stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll”. Sambo är benämningen på den person som man är sammanboende med. I äldre svenska betecknar leva i sambo ett oskiftat bo, det vill säga att några personer lever tillsammans utan att ha delat upp ägandeskapet för hushållet, exempelvis en storfamilj. Samboförhållanden är mycket vanliga i Sverige och i viss mån i andra nordiska länder men relativt ovanliga i andra delar av Europa och världen. I Sverige har omkring hälften av alla nyfödda barn föräldrar som inte är gifta. Enligt sambolagen, som instiftades 1987, är efterlevande sambo dödsbodelägare men saknar arvsrätt. När ett samboförhållande upphör ska viss egendom, så kallad samboegendom, delas mellan samborna. Förenklat så ska samboegendomen delas lika sedan skulder räknats av. Ett samboförhållande upphör
om samborna eller någon av dem ingår äktenskap,
om samborna flyttar isär eller om någon av samborna avlider.
Ett samboförhållande ska också anses upphöra om en sambo ansöker
- om förordnande av bodelningsförrättare enligt 26 § eller
- om rätt att få bo kvar i bostaden enligt 28 § eller
- om en sambo väcker talan om övertagande av bostad enligt 22 §.”
Vad innebär det att en förälder har vårdnaden om ett barn?
Kommentar:
Det innebär att föräldrar dvs vårdnadshavare har det faktiska (ge de mat, kläder, skor, lämna och hämta på dagis mm) och juridiska ansvaret (företräder barn i juridiska angelägenheter och de fattar viktiga beslut som rör barn) för sina barn.
Om en förälder är ensam vårdnadshavare då har hen ensamt ett rättsligt ansvar för barnet. Den föräldern har bestämmanderätt i frågor om barnets omvårdnad, trygghet och god uppfostran dvs. den juridiska och oftast den faktiska vårdnaden. Det innebär att hen tar egna beslut vad gäller barnets boende, skolgång, sjukvård och ekonomi samt får information från skolan, sjukvården m.m. om barnet, den förälder kan ensamt ansöka om pass till barnet mm. Den föräldern har också skyldighet tillgodose barnets behov
Redogör kort för föräldrapenning.
Kommentar:
Rättslig förmån för föräldrarna som avstår från sina jobb/söka jobb, studier och övriga sysselsättningar och stannar hemma för att ta hand om sitt barn. Man får utbetalt 80 % av sina inkomster från Försäkringskassan under sammanlagt 480 dagar. Penningen utbetalas ända tills barnet har fyllt 8 år eller avslutat sin första skolår i grundskolan (om barnet är fött före 1 januari 2014), eller t.o.m den dagen barnet fyller 12 år eller när barnet slutar årskurs 5 i grundskolan (om barnet är fött efter 1 januari 2014). Dessa dagar delas ut mellan föräldrarna men en förälder kan överlåta sin del till den andra med undantag för 60 dagar som är avsedda för var och en av dem. Föräldrapenningen är pensionsgrundande, beskattas som vanlig inkomst och ersätter en del av inkomstbortfallet man har när man stannar hemma med sitt barn istället för att förvärvsarbeta.
Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar (cirka 16 månader) för ett barn. I 390 dagar grundas ersättningen på den inkomst man har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på grund/lägstanivå).
Under barnets första år kan båda föräldrarna ta ut föräldrapenning för samma dag, och stanna hemma med barnet samtidigt. Det kallas dubbeldagar. Man kan som mest ta ut 30 dubbeldagar
Redogör kort för könsneutrala äktenskap
Kommentar:
Den 1/4 2009 röstade riksdagen, med stor majoritet, igenom den nya äktenskapslagstiftningen i Sverige. I och med det gäller fr.o.m. den 1/5 2009 nya regler i fråga om äktenskap i landet. Det är numera inte bara personer av motsatt kön som kan ingå äktenskap med varandra. Äktenskapsbalken och andra författningar i ämnet har följaktligen gjorts könsneutrala dvs. även äktenskap mellan personer av samma kön erkänns på samma juridiska villkor som hittills bara gällt för heterosexuella par.
Vilka personer ingår i tredje arvsklassen?
Kommentar:
Mor/farföräldrarna
Mostrar/morbröder
Fastrar/Farbröder
Kusiner ärver inte genom den legala arvsordningen. Men klart genom testamente kan de ärva precis somm alla andra