Samhällskunskap kapital 13-14 Flashcards

1
Q

Vad består den allmänna pensionen av, dvs vilka delar ingår i den (förutsatt att dagens pensionsregler inte ändras)?

A

Kommentarer: Den allmänna pensionen är så att säga den obligatoriska pensionen, dvs som var och en som uppfyller krav får.
Den består av: inkomstpension, premiepension och garanti pension för vissa

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka faktorer påverkar storleken på din inkomstpension?

A
  • Allmänna inkomstutvecklingen i samhället och
  • hur lång tid man förvärvsarbetat samt
  • hur mycket man tjänat påverkar inkomstpension.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Markera rätt svars alternativ (2 st)

3. Den kommunala inkomstskatten består av:

A

d. landstingsskatt

a. kommunalskatt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

. Ge kort förklaring av garantipension.

A

Det är ett grundskydd för den som haft liten eller ingen inkomst alls innan pensionsålder (65år)
Villkoren för hel garantipension:
1) man måste ha bott i Sverige i sammanlagt 40 år (för varje bosättningsår får man 1/40 del av garantipensionen, andra regler gäller för flyktingar)
2) man måsta ha bott i Sverige tre år före ansökan om garantipension (eller 1 år plus 2 år i ett EU/EES land, andra regler för flyktingar)
3) inkomster från en inkomst-/ premiepension, tilläggspension, änkepension, omställningspension, eller utländsk pension påverkar storleken av garantipensionen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Redogör kort för tjänstepension (avtalspension) ?

A

Det är pensionen som man får utöver den allmänna pensionen. Jobbar man på en arbetsplats som har kollektivavtal är arbetsgivare skyldig att betala in tjänstepension. Det är avtal mellan fackliga organisationerna och arbetsgivare.
Tjänstepension blir högre ju högre inkomst man har
Tjänstepension heter också avtalspension dvs grundas på kollektivavtalet eller individuella avtal mellan arbetsgivare och den enskilde arbetstagare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Skatteverket arbetar inom fem
verksamhetsområden. Dessa är:

A
beskattning
 folkbokföring 
registrering av bouppteckningar
bekämpning av ekonomisk brottslighet
fastighetstaxering
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilken myndighet administrerar inkomstpensionen?

A

Pensionmyndigheten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka är berättigade till sjukersättning och aktivitetersättning?

A

Sjukersättning, som betalas ut av försäkringskassan, är en ersättning för personer mellan 30 och 64 år och som troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av sjukdom eller skada eller funktionsnedsättning.
Aktivitetsersättning är en ersättning för den som är ung och troligen inte kommer att kunna arbeta heltid på minst 1År på grund av:
Sjukdom, skada eller funktionsnedsättning om arbetsförmågan nedsatt med minst 1/4under minst 1år i alla arbeten på hela arbetsmarknaden.
Man kan få aktivitetsersättning medan man är 19-30 år.
Ersättningen betalas ut av försäkringskassan
Sjukersättning förutsätter att arbetsförmåga är nedsatt för all överskådlig tid framåt och med minst en fjärde del i alla arbeten på arbetsmarknaden. Beslutet gäller tillsvidare.

Aktivitetsersättning kräver att arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel under minst ett år i alla arbeten på hela arbetsmarknaden. I begreppet alla arbeten på arbetsmarknaden ingår arbeten som anordnas för personer med funktionsnedsättning, till exempel anställningar med lönebidrag.
Man kan få aktivitetsersättning även i fall om han eller hon behöver förlänga sin skolgång på grund av funktionsnedsättning.
Aktivitetsersättning är tidsbegränsad, beviljas i högst 3 år, men vanligen ett år åt gången.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilka boendeformer finns i kommuner för äldre som behöver särskilt stöd?

A

Särskilt boendeform är ett gemensamt namnet för flera boendeformer. Ex. Sjukhem, äldreboende/gruppboende och servicehus. För att en person ska beviljas särskilt boende krävs att en skälig levnadsnivå inte kan uppnås i hemmet genom insatser från hemtjänsten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

. Vem är berättigad till äldreförsörjningsstöd och vilken myndighet betalar ut det?

A

De personer i pensionsåldern som inte får sina grundläggande försörjningsbehov tillgodosedda på annat sätt. Det kan ges för den person som bosatt i Sverige och är 65 år.
Det betalas ut av pensionsmyndigheten.
Alltså personer som är 65 och uppåt och som är folkbokförda i Sverige och som inte kan tillgodose sitt försörjningsbehov på annat sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ge en kort förklaring av begreppet ”premiepension”?

A

Premiepension är en del av den allmänna pensionen. Varje år avsätts 2,5 procent av din lön och andra skattepliktiga ersättningar till denna del av pensionen. Pengarna förvaltar du själv och du väljer hur de ska placeras, besparingar är spärrade fram tills pensionering och betalas därefter ut som en del av din pension. Pensionsmyndigheten (PM) administrerar premiepensioner.

Tidigare administrerades PP av Premiepensionsmyndigheten som inrättades den 1 juli 1998 och lades ner den 1 januari 2010, då dess uppgifter togs över av den nya Pensionsmyndigheten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är syftet med punktskatter och nämn fyra varor som är belagda med
punktskatt?

A

Punktskatterna ger staten stora inkomster.
- Genom punktskatten (väldigt höga skattesatser) styr staten medborgarnas konsumtion i en viss riktning (vanligen att konsumtionen ska minska på tex tobak, alkohol, bränsle- energi mm, olika kemikalier mm)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Får man välja själv var premiepensionspengarna ska placeras?

A

Kommentar: Man kan investera sin premiepension och välja olika värdepappersfonder genom att på blankett fylla i egna val av valfria sparfonder. Om man inte väljer någon värdepappersfond placeras pengarna automatiskt i Premiesparfonden inom sjunde AP-fonden (statlig fond).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad menas med färdtjänst?

A

Färdtjänsten kan gälla både lokala och riksresor sk riksfärdtjänst.
Kommunerna kan överlåta ansvaret för färdtjänst även till den myndighet som tar hand om kollektivtrafiken i länet tex. landsting
Man kan få färdtjänst om man på grund av funktionshinder (pg. av ålder, sjukdom, försvagad hälsotillstånd mm), som inte är tillfälligt, har väsentliga svårigheter att använda allmänna kommunikationer eller att förflytta sig på egen hand.
Färdtjänst är ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken och bygger på samåkning. Man måste i regel acceptera samåkning med andra resenärer och avvikelser i resväg samt restid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur många basbelopp finns och vilka är de? Vem fastställer basbeloppens storlek?

A

Det finns tre olika basbelopp:
1-prisbasbeloppet används vid olika beräkningar och visar prisutvecklingen i samhället

2-Förhöjt prisbasbelopp och används vid beräkning av pensionspoäng vid pensionstillägg.

3-inkomst basbeloppet, används vid beräkning av högsta pensionsgrundande inkomst och allmän pensionsavgift
Regeringen bestämmer storleken på basbeloppen årligen om.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad betyder följande begrepp

   - preliminär skatt 
   - F-skatt 
   - jobbskatteavdrag 

   - ROT-avdrag  -          
        RUT/hus-avdrag
A

Kommentar: Hushållsnära tjänster (städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete samt barnpassning och annan tillsyn)
Rut-avdrag för matlagning slopades den 1/1 2016

   - preliminär skatt 
                       Den är den förväntade skattesumman som ska betalas och är baserad                                           på den summa som antas intjänas under det kommande året.

Den preliminära (uppskattade) skatten betalas under samma år som man har inkomsten, det vill säga under beskattningsåret vanligen av arbetsgivaren/näringsidkare enligt gällande skattesats, och uträkningen som görs av Skatteverket. Den slutliga skatteuträkningen görs först efter att man hade lämnat in sin skattedeklaration till Skatteverket.

   - F-skatt  Det är en företagsskatt i form av preliminärskatt som betalas av näringsidkare som bedriver eller avser bedriva en näringsverksamhet. Därav betalar man självpreliminärskatt och sociala avgifter. I F-skatten ingår kommunalskatt, statligskatt och sociala avgifter.

   - jobbskatteavdrag  Kallas även förvärvsavdraget. En sort skattereduktion  som är proportionell mot prisbasbelopp, kommunalskattesats och inkomst, och  minskar den skatt som ska betalas på lön och aktiv näringsverksamhet. Beräkningen baseras på en genomsnittlig kommunalskatt på 31,55%.

Den 1 januari 2007 infördes skattelättnader för arbetsinkomster genom första steget av det s.k. jobbskatteavdraget.
Skattelättnaden lämnas i form av en skattereduktion för skattepliktiga inkomster av anställning och av aktiv näringsverksamhet (arbetsinkomster), justerade med
hänsyn till eventuella avdrag.

Man kan också göra avdrag för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning (rut). Material och resekostnader ger däremot inte rätt till rot- och rutavdrag.

  • ROT-avdrag är en sort skatteavdrag på max 30% av arbetskostnaderna för reparation och underhåll samt om-och tillbyggnad av en bostad.
    Reparation och underhåll, Ombyggnad, Tillbyggnad. Den sammanlagda skattereduktionen för rot- och rut-arbete får inte överstiga 50 000 kr oavsett köparens ålder.
  • RUT/hus- avdrag är en skattesubvention på 50% som gäller vid hushållsarbeten som tillhör kärnområde och utförs mot en betalning i den bostad som du eller dina föräldrar bor i eller använder som fritidsboende , såsom städning, tvätt, barnpassning, omsorgstjänster och enklare trädgårdsarbete.
    Riksdagen har beslutat att rutavdraget för personer mellan 18 och 64 år höjs från 25 000 kronor per år till högst 50 000 kronor per år. De nya reglerna gäller från den 1 juli 2019 och innebär att alla över 18 år har rätt till 50 000 kronor per år i rutavdrag.

Som tidigare är rot- och rutavdraget sammanlagt högst 50 000 kronor per person och år.

OBS!! NYA REGLER
Sedan 1 januari 2021 är taket för RUT-avdraget 75 000 kronor per person och år. ROT-avdraget kvarstår med max 50 000 kronor per person och år. Sammanlagt kan en privatperson få 75 000 kronor i rot- och rutavdrag per år.

17
Q

Skatterna har viktiga uppgifter i samhället. Uppge de båda viktigaste målen.

A
  • att täcka det allmännas utgifter (viktig inkomst för staten för omfördelning)
  • utjämning av inkomstskillnader hos medborgarna (solidarisk försörjning)
18
Q

Vad betyder skönstaxering?

A

Skönstaxering är att skatteverket gör taxeringen utifrån en skälig uppskattning då den skattskyldige inte lämnat in deklaration eller lämnat in en bristfällig sådan.

19
Q

Vad är syftet med punktskatter och nämn fyra varor som är belagda med punktskatt?

A

Punktskatt kan användas för att styra konsumtionen i en för samhällets önskad riktning eller omfattning.
Typiska exempel på punktskatter som styrmedel är skatterna på alkohol, tobak, energi, och avfall.

20
Q
  1. Alla skattskyldiga har ett skattekonto där följande hanteras, markera rätta alternativ (5 st):
A

. aktuella räntesatser

21
Q
  1. Av vilka betalas:
    a. F-skatt
    b. A-skatt
    c. FA-skatt
A

a. F-skatt
Betalas av personer som är av Skatteverket ska godkända för F-skatt för att denne bedriver eller ha för avsikt att bedriva näringsverksamhet i Sverige. Detta är grundförutsättningen för godkännande för F-skatt. Med näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen avses förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt och självständigt .
Med yrkesmässigt menas att verksamheten ska bedrivas varaktigt och med vinstsyfte.

b. A-skatt
Den som inte är godkänd för F-skatt har A-skatt. Det innebär att även en juridisk person kan ha A-skatt. För den som har A-skatt betalas den preliminära skatten genom skatteavdrag. Det innebär att den som betalar ut ersättning för arbete, ränta, utdelning eller annan avkastning som är skattepliktig enligt inkomstskattelagen till någon som har A-skatt ska göra skatteavdrag (10 kap. 2 § andra stycket SFL).

C. FA-skatt
Betalas av denne som har inkomster både av anställning och näringsverksamhet.
Den som är godkänd för F-skatt med villkor har alltså även A-skatt. F-skatt med villkor kallas därför även FA-skatt.

22
Q

Ge tre exempel på statlig skatt:

A

a. statlig inkomstskatt
b. reavinstskatt vid försäljning av villa, bostadsrätt mm
c. kapitalinkomstskatt d.v.s kapitalskatten

23
Q

Vilka är berättigade till äldreförsörjningsstöd och vilken myndighet administrerar det?

A

De personer i pensionsåldern som inte får sina grundläggande försörjningsbehov tillgodosedda på annat sätt. Det kan ges för den person som bosatt i Sverige och är 65 år.
Det betalas ut av pensionsmyndigheten.
Alltså personer som är 65 och uppåt och som är folkbokförda i Sverige och som inte kan tillgodose sitt försörjningsbehov på annat sätt.

24
Q

Vilka betalar statlig fastighetsskatt?

A
  • obebyggd tomtmark

* småhus eller ägarlägenheter som är fastighetstaxerade som under nyuppförande¹ med tillhörande tomtmark.