Samhällskunskap kapital 11-12 Flashcards

1
Q

Vilka är arbetstagarorganisationer?

A

SACO
TCO

TCO står för Tjänstemännens centralorganisation

SACO står för Sveriges akademikers centralorganisation

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Nämn minst tre anställningsformer och redogöra kort för dessa.
A

Kommentar:

Det finns två huvudsakliga anställningsformer plus provanställningen som är på ett sätt och vis en form av anställning på begränsadtid:

Tillsvidareanställning/anställning för obegränsad tid – (kallad fastanställning)avtalet gäller tills vidare tills arbetstagaren säger upp sig själv eller blir uppsagd eller avskedad av arbetsgivaren.

Anställning för begränsad tid (även kallad tidsbegränsad anställning, visstidsanställning), - vilket innebär en anställning som är begränsad i tiden och som upphör när den på förhand bestämda anställningstiden löper ut. Detta skulle räcka för att få svaret godkänt.

Det finns olika typer av tidsbegränsade anställningar så: projektanställning, timanställning, vikarieanställning, säsongsanställning

Provanställning

Provanställning är en anställningsform som får vara i längst sex månader om inte annat följer av tillämpligt kollektivavtal. Om inte provanställningen sägs upp senast vid provanställningstidens slut övergår den automatiskt i en tillsvidare anställning. Den får dock avslutas när som helst under prövoperioden utan att arbetsgivaren anger skälen för det. Arbetsgivaren är dock skyldig att underrätta arbetstagaren minst två veckor i förväg om att provanställningen ska upphöra eller inte övergå i en tillsvidareanställning. Arbetstagaren kan avsluta provanställningen när som helst under prövotiden utan att iaktta någon uppsägningstid, om inte annat följer av det enskilda anställningsavtalet eller tillämpligt kollektivavtal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är skillnad mellan uppsägning och avskedande?

A

Kommentar:

Avskedande: Avskedande innebär att anställningen upphör omedelbart p. g av att arbetstagaren grovt åsidosatt sina åliggande eller t.ex. ordervägran och illojalitet Uppsägning: innebär att anställningen upphör pg.av arbetsbrist eller personliga skäl. I så fall har arbetstagare alltid rätt till minst en månads uppsägningstid. Uppsägningstiden är bestämd bl a. i förhållande till hur lång tid arbetstagaren har varit anställd hos arbetsgivaren. Bestämmelser om uppsägningstid finns i både lagar och avtal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Vilka faktorer påverkar uppsägningstiden och vad heter den åtgärd som skall föregå uppsägning (men inte alltid leder till den) från arbetsgivarsidan?
A

Kommentar/tillägg:

Uppsägningstiden är beroende av:

  • hur länge arbetstagaren har varit anställd, eller
  • vad som framgår av kollektivavtal och
  • anställningsform (tex vid provanställning 2 veckor)

Åtgärden heter primär förhandlingsskyldighet (en av regler i MBL) och innebär att arbetstagaren ska få en underrättelse (om en anställd sägs upp) om uppsägningen minst två veckor i förväg och att facket ska underrättas om detta. Arbetstagare har rätt till överläggning med arbetsgivaren, det kan begäras inom en vecka.

Om uppsägningen pg.av. arbetsbrist berör fler än 5 anställda ska Arbetsförmedlingen varslas om uppsägningen minst två månader i förväg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara kortfattat vad som menas med kollektivavtal?

A

Kommentar/Förtydligande: Det reglerar löner, anställningsvillkor, avtalsförsäkringar, m.fl. Kollektivavtalet kan i stort sett påverka det enskilda anställningsavtalet. Det är bindande för alla medlemmar i organisation som har slutit avtalet. Parterna får inte träffa överenskommelser som är stridiga mot avtalet och det råder fredsplikt mellan parterna under kollektivavtalets giltighetstid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Vad är:

Lockout:

Strejk:

Blockad:

A

Kommentar:

Lockout är när arbetsgivaren stänger av sin personal från arbete under en pågående konflikt. Att en arbetsgivare tar till lockout handlar om att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att skydda sitt företag ekonomiskt.

Strejk innebär att arbetstagarna lägger tillfälligt ner sitt arbete helt eller delvis

Blockad är arbetstagarnas stridsåtgärd där arbetstagarna blockerar arbetsplatsen mot t.ex. tillfälligt rekryterade arbetskraft i stället för de strejkande.

En strejkvakt eller blockadvakt är en funktionär som på uppdrag av en fackförening övervakar en arbetsplats vid fackliga stridsåtgärder som arbetsblockad eller strejk. Uppgifterna är att observera om strejkbryteri pågår, och att informera allmänheten om konfliktläget.

Strejkvakter har i Sverige inga särskilda rättsliga befogenheter utöver var mans rätt, och får till exempel inte fysiskt hindra personer att ta sig in på arbetsplatsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är arbetsmarknadsutbildning, vem beviljar den och vilken är målgrupp?

A

Kommentar: Arbetsmarknadsutbildning är en utbildning med inriktning på ett specifik yrke. Arbetsförmedlingen beställer den utbildning av en privat eller kommunal utbildningsanordnare. Målgruppen är arbetslösa eller de personerna som riskerar att bli arbetslösa. Man måste vara inskriven på AF för att kunna anvisas till utbildningen .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Markera två svarsalternativ som är rätta

A

Samarbetssvårigheter och misskötsamhet

Arbetsbrist

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad menas med åtgärden introduktionsjobb? 

A

Kommentar: Om man som deltar i jobb-och utvecklingsgarantin (har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin minst 6 månader, och är under 26 år och deltar i jobb- och utvecklingsgarantin) får en anställning kan arbetsgivaren få ekonomisk ersättning.

Syfte med ersättning är att de som har svårt att få ett arbete lättare ska få en anställning.

Ersättning motsvarar 85 procent av lönekostnaden dock högst 890 kr per dag vid heltidsanställning under högst 12 månader ,ev. finns möjlighet till förlängning.

OBS: Möjligheten att anmäla intresse för Särskilt anställningsstöd upphörde den 1 maj 2018. Stödet har ersatts av Introduktionsjobb.

En anvisning till särskilt anställningsstöd i form av introduktionsjobb får göras:

1. för den som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin, 
2. för den som har fyllt 20 år, som deltar i jobbgarantin för ungdomar och som har gjort det i sammanlagt minst 200 dagar som det kan lämnas ersättning för, och 
3. för den som är nyanländ invandrare och uppfyller förutsättningarna i 5 §. Förordning (2018:530).” 

Introduktionsjobb riktar sig till långtidsarbetslösa och nyanlända.

En nyhet är att arbete och utbildning går att kombinera i introduktionsjobb. Den arbetsmarknadspolitiska bedömningen och anställningsstöden utgår från individens behov.

För att få ett introduktionsjobb måste den arbetssökande delta i något av garantiprogrammen (i jobb- och utvecklingsgarantin eller i ungdomsgarantin i minst 200 ersättningsdagar) eller vara nyanländ.

Introduktionsjobb ersätter följande stöd:

särskilt anställningsstöd

förstärkt särskilt anställningsstöd

instegsjobb

trainee välfärd

trainee brist

Extratjänsterna och nystartsjobben kommer att finnas kvar.

Ersättningen till arbetsgivare En arbetsgivare kan vid heltidsarbete få ersättning med 80 procent av lönekostnaden upp till ett tak på en månadslön som motsvarar 20 000 kronor. De första sex månaderna kan arbetsgivaren om behov finns, få ersättning för handledning eller kompetenshöjande insatser för arbetstagaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är och vad gör Samhall AB?

A

Kommentar:

Samhall är ett svenskt statsägt aktiebolag som ordnar meningsfullt och utvecklande arbete åt funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga. Målet är att förbereda de för arbetslivet, d.v.s vanliga jobb som finns på arbetsmarknaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är SFI och vem är skyldig att erbjuda SFI undervisning?

A

Utbildning i svenska för invandrare (SFI) är en för deltagarna kostnadsfri kurs i svenska som erbjuds de flesta kategorier av vuxna invandrare i Sverige.

Kommunen är skyldig att erbjuda SFI.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Förklara begreppet ”permittering”.

A

Kommentar:

Permittering innebär att arbetstagaren på grund av arbetsbrist blir tillfälligt utan arbete fast anställningsförhållande fortsätter, men vederbörande behåller oftast samma lön och förmåner som om den vore anställd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka regler innehåller lagarna nedan, och vad står förkortningarna för?

A

MBL

Kommentar/förtydligande: MBL står för Medbestämmandelagen (officiellt: Lagen om medbestämmande i arbetslivet). MBL reglerar föreningsrätten, förhandlingsrätten, rätten till information, kollektivavtal, medbestämmanderätt genom kollektivavtal, fredsplikten, medling och skadestånd mellan arbetstagare och arbetsgivare genom deras associationer

LAS betyder Lagen om Anställningsskydd

Kommentar/tillägg: LAS- Lagem om anställningsskydd, innehåller regler om turordningen och om olika förmer av anställningar (provanställning, tidbegränsad anställning m.m.). Den skyddar arbetstagarna från uppsägning och avskedande. Den reglerar lön, permittering och skadestånd mellan arbetstagare och arbetsgivare.

c. DL diskrimineringslag,

Sammanfattningsvis: lagens ändamål är att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

ser till att motverka direkt och indirekt diskriminering på arbetsplatsen

ser till att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder på arbetsplatsen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Markera två svarsalternativ som är rätta

  1. I vilka fall är tidsbegränsad anställning tillåten?
A

a. säsongsarbete

c. när arbetstagaren har fyllt 67 år

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
  1. Vilka är villkor för att få arbetslöshetsersättning?
A

Kommentar: Svaret är delvis godkänt men otydligt också. Läs nedan:

Grundvillkor:

Helt eller delvis arbetslös

Anmäld som arbetssökande på arbetsförmedlingen och ha kontakt med och besöka arbetsförmedlingen

Man ska vara arbetsför minst 3 timmar/dag och minst 17timmar/vecka.

Stå till arbetsmarknadens förfogande.

Medlemsvillkor:

Man ska ha varit ansluten till en arbetslöshetskassa under sammanhängande tid av 12 månader närmast arbetslösheten och ska ha uppfyllt ett arbetsvillkor inom medlemstiden.

Arbetsvillkor:

Man ska ha arbetat minst sex månader med minst 80 timmar i månaden under 12 månader före arbetslösheten eller minst 480 timmar i sex sammanhängande månader med minst 50 timmar per månad

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  1. Vad innebär lönebidrag och vem får det (bidraget)?
A

Kommentar:

Lönebidrag är den ekonomiska ersättningen som arbetsgivare kan få när den anställer en person som har någon form av funktionsnedsättning. Den anställdes arbetsförmåga påverkar storleken på bidraget.

Lönebidrag lämnas i högst 4 år och omprövas regelbundet.

Bra jobbat gruppen 4.

17
Q
  1. Vilka är arbetsmarknadens parter?
A

Kommentar:

Det är arbetsgivare och arbetstagare som är båda organiserade i sina organisationer.

18
Q

Vad menas med vild strejk?

A

Kommentar:

Vild strejk är olovlig strejk

Enligt MBL (Medbestämmandelagen) under pågående fredsplikt är strejk inte tillåten.

En enskild arbetstagare som är organiserad eller oorganiserad kan drabbas av skadestånd om han deltar i en olovlig strejk.

Det bygger på att de anställda går ut i strejk utan att deras fackförbund varslat om det. Vilda strejker bryter mot lagens regler om hur en strejk får gå till. Anställda som deltar i vild strejk kan bli avskedade av arbetsgivaren

19
Q

Vad menas med yrkesintroduktion som arbetsmarknadspolitisk åtgärd?

A

Yrkesintroduktion

Med hjälp av yrkesintroduktionsanställning kan arbetsgivare få en del av lönen i ersättning. Det ger en möjlighet att få in arbetskraft som får praktisk erfarenhet och utbildning inom yrket, vilket på sikt kan förse verksamhet med värdefull kompetens. Ni får en möjlighet att lära känna varandra och du ser om personen passar för rollen och företaget.

Anställningen ska vara på hel eller deltid (minst 75%) i minst 6 månader.

Stödet får man i längst 12 månader.

Krav:

  • Anställ på hel- eller deltid, minst 75 procent och 6 månader.
  • Anställningen ska innehålla minst 15 procent handledning eller utbildning.
20
Q

Vad menas med varsel? Hur långt innan måste facket varsla om strejk respektive arbetsgivare om uppsägning?

A

Kommentar: Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar om en större mängd uppsägningar inom företaget, och arbetsmarknadens parter måste varsla senast sju dagar innan de vidtar en stridsåtgärd.

Alltså, arbetsgivare/motparten ska varslas om strejk/stridsåtgärd minst sju arbetsdagar i förväg, det vill säga lördag-söndag och eventuella helgdagar som ligger inom sjudagarsperioden tillkommer.

Om minst fem anställda kommer att sägas upp, ska arbetsgivaren enligt främjandelagen lämna skriftligt varsel till Arbetsförmedlingen senast två månader före en driftsinskränkning

21
Q

Vad menas med Aktivitetsstöd? Är det pensionsgrundande? Vem beviljar det?

A

Kommentar/tillägg: Det är ersättning som utbetalas av Försäkringskassan för personer som deltar i arbetsmarknadspolitiskt program.

Det är skatteplikt och pensionsgrundande men inte semester- eller sjukpenningsgrundande. 

Här nedan har jag skrivit om storleken /beloppet som man kan få i stödet:

Aktivitetsstöd betalas ut till personer som deltar i någon arbetsmarknadspolitiskt program. Arbetsförmedlingen beslutar om och Försäkringskassa betalar ut stödet.

Storleken för stödet saknar betydelse för mig (lärare), vill du dock veta mera kan du läsa nedan:

Om man uppfyller villkoren för a-kassa får man minst 365 kronor och högst 910 kronor per dag om man deltar på heltid. Efter 100 dagar är det högsta beloppet man kan få 760 kronor per dag.

Om man inte uppfyller villkoren för a-kassan får man 223 kronor per dag om man deltar på heltid, i högst 450 dagar om man deltar i jobb och utvecklingsgarantin. Om man inte är medlem i en a-kassa, kan man kontakta Alfa-kassan för att få mer information om vad som krävs för att uppfylla villkoren.

Aktivitetsstöd är skattepliktigt och pensionsgrundande.

22
Q

Räkna upp tre typer av anställningar för personer med funktionsnedsättningar och nedsatt arbetsförmåga.

A

a. Utvecklingsanställning
b. Trygghetsanställning
c. Anställning med lönebidrag

23
Q

Nämn tre vanligaste stridsåtgärder på arbetsmarknaden?

A

Kommentar:

  • Strejk är en arbetsvägran och det innebär att arbetstagarna lägger ner arbetet helt eller delvis
  • Lock out eller att stänga ute är en stridsåtgärd där en att arbetsgivaren tillfälligt stänger arbetsplatsen
  • Blockad är också en stridsåtgärd på arbetsmarknaden/arbetsplatsen och det kan vara anställnings eller övertidsblockad och har som syfte att förhindra arbetsgivaren från att rekrytera annan arbetskraft än den strejkande.
24
Q

Redogör kort för ”Nystartsjobb”?

A

Kommentar:

Arbetsgivaren kan vanligtvis få ersättningen under lika lång tid som arbetssökande har varit utan arbete, men det finns vissa maxgränser (1/5/10 år).

Arbetsgivare får ekonomiskt stöd som vanligen motsvarar dubbla arbetsgivaravgifter (ca 63% av lönekostnaden). Stödet varierar från ett belopp som motsvarar en arbetsgivavgift upp till 2,5 arb.giv. avgifter.

Nedan framgår ytterligare fall då nystartjobb kan beviljas:

Nystartsjobb innebär att en arbetsgivare får bidrag om han eller hon anställer en person som:

varit anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen

deltagit i arbetsmarknadspolitiskt program

har fått sjukpenning, rehabiliteringspenning, sjukersättning eller aktivitetsersättning

fått försörjningsstöd eller ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen och samtidigt varit arbetslös

varit anställt av Samhall (ett statsägt aktiebolag med uppdrag att skapa meningsfulla och utvecklande arbeten för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga)

kommit till Sverige för maximalt 3 år sedan och fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller i vissa fall på grund av anknytning

kommit till Sverige för maximalt 3 år sedan och fått uppehålltillstånd som anhörig till EES medborgare

har en pågående etableringsplan enligt lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare

dömts till fängelse i minst ett år och har frigång eller är villkorligt frigiven men inte fullgjort ett år av prövotiden

deltar i jobb och utvecklingsgarantin

25
Q

Vad menas med introduktionsjobb? Till vilka grupper riktas denna åtgärd?

A

OBS: Möjligheten att anmäla intresse för Instegsjobb upphörde den 1 maj, 2018. Stödet har ersatts av Introduktionsjobb.

Introduktionsjobb kan få den som står utanför arbetsmarknaden och har svårt att komma in.

Krav:

  • har fått uppehållstillstånd inom de senaste 36 månaderna.
  • har ett uppehållskort och är familjemedlem till en EU/EES-medborgare.
  • har en pågående etableringsplan enligt lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända personer.
  • har fyllt 20 år.
  • är inskriven på AF

Anställningen kan vara på hel- eller deltid, tillsvidare, provanställning eller tidsbegränsat.

En period med anställningsstöd är i regel ett år, med möjlighet till förlängning i ytterligare ett år.

26
Q

Förklara med egna ord meningen med LAS (lagen om anställningsskydd). Ge exempel på regler som finns i denna lag.

A

Kommentar:

Meningen med lagen om anställningsskydd (LAS) är att skapa trygghet hos anställda och skydda dem från godtycke vid uppsägningar.

Lagen innehåller bestämmelser om bl.a.:

grunder för uppsägning

om olika anställningsformer

turordning vid uppsägning (”sist in, först ut” regeln, undantag finns dock)

företrädesrätt till återanställning

uppsägningstider (proportionellt till anställningstiden, minst 1 månad)

giltighet och ogiltighet av uppsägningar

Om ni vill fördjupa er mera läs nedan:

LAS är en lag för alla arbetstagare med undantag för de i företagsledande ställning och som skyddar de när det kommer till uppsägningar och avskedanden(reglerar hur besked om uppsägning skall skötas och vilka typer av uppsägningar som är giltiga).

När är en person är uppsagd betyder inte att dennes anställningsavtal avslutas omedelbart, utan under en uppsägningstid har arbetstagaren rätt till lön och andra anställningsformer om denne inte längre har några arbetsuppgifter kvar. När det gäller avskedande, förekommer det i undantagsituationer då någon annan åtgärd inte är möjligt eller rimlig. Det innebär att denne avslutar omedelbart utan uppsägningstid.

Några regler som finns i LAS är:

regler om provanställning och anställningsformen visstidsanställning.

Enligt LAS kan en provanställning pågå i max 6 månader. Provanställning övegår automatiskt i tillsvidareanställning. Men om arbetsgivaren inte vill att personen ska fortsätta efter provanställningen har gått ut eller vill avbryta provanställningen måste han/hon ge besked om detta till arbetstagaren minst två veckor i förväg för att undvika skadeståndsskyldig.

regler om uppsägningstider. Enligt LAS så är det uppsgägningstiden för den som säger upp sig från arbetet en månad. Men det finns också många kollektivavtal som ger dock längre uppsägningstider för den som säger upp sig.

regler om tidsbegränsade anställningar. Lagen skyddar i första hand tillsvidareanställda, och de som är tidsbegränsade ansällda kan få sin anställning avslutad utan turordningsregler och med kort uppsägningstid.

Men enligt LAS, om en arbetstagare haft tidsbegränsade anställningar hos samma arbetsgivare totalt två år under en femårsperiod, så får den anställde en tillsvidareanställning. Det heter att man blir INLASAD. Man blir utlasad om arbetstagarens tidsbegränsade anställning inte förlängs en kort tid innan man skulle ha fått en tillsvidareanställning.

Den nya regeln började gälla 1 maj 2016 och gäller inte heller arbetstagare som har fyllt 67 år.

LAS är tvingande, men kan inskränkas genom kollektivavtalsskrivelser.