Samhällskunskap Flashcards
Vilka två partipolitiska block är vanligen representerade i Sveriges riksdag?
De rödgröna ( vanligen Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna)
Alliansen ( vanligen Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet)
Sverigedemokrater står utanför blockpolitiken.
Blockpolitiken är relativ, det finns numera ej en klar gräns mellan blocken
Vad innebär offentlighetsprincipen?
Här nedan har jag lagt till ett par viktiga punkter som har med offentlighetsprincipen att göra och som yrkestolkar förväntas bör känna till.
När det gäller allmänna handlingar (som har inkommit till en myndighet, upprättats av en myndighet, förvaras hos en myndighet) som är offentliga, dvs. icke sekretessbelagda, så får vem som helst ta del av dessa.
Vidare innebär det att alla medborgare och journalister har rätt att närvara vid domstolsförhandlingar och beslutande politiska sammanträden. Detta är också resultat av offentlighetsprincipen.
Massmedia har oftast kontakt med någon tjänsteman vid någon av myndigheterna som utifrån meddelarfrihet har rätt att lämna ut offentliga uppgifter till medier för publicering.
Information om ärenden som är fortfarande under utredningen får inte lämnas ut.
Vad betyder följande förkortningar?
DO
FN
DO : Diskrimineringsombudsmannen är en statlig enrådsmyndighet, som arbetar på uppdrag av riksdagen och regeringen för att främja lika rättigheter och möjligheter samt motverka diskriminering.
FN : Förenta Nationerna är en organisation som består av stater som samarbetar för fred i världen, bildades 24 oktober 1945, hade 51 medlemsländer idag är de drygt 200 länder
Räkna upp några av de grundläggande mänskliga rättigheterna.
Här nedan följer några rättigheter:
Religionsfrihet,
yttrandefrihet, ,
tryckfrihet,
demonstrationsfrihet,
mötes- och föreningsfrihet.
Här har jag räknat upp några av de viktigaste mänskliga fri- och rättigheter enligt FN:s konvention.
Vilka regler innehåller den nya ”Diskrimineringslagen” som trädde i kraft 1 januari 2009, dvs vilka är diskrimineringsgrunder?
Diskrimineringslagen trädde i kraft 1 jan 2009. Här nedan kan du läsa mera om olika diskrimineringsgrunderna:
Lagen förbjuder diskriminering mot individer, och som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning och könsöverskridande identitet eller uttryck samt ålder (sju grunder).
Tidigare var den svenska lagstiftningen mot diskriminering uppdelad på flera lagar och skyddet mot diskriminering var olika långtgående beroende på vilken diskrimineringsgrund det handlade om.
I och med den nya diskrimineringslagen slogs de tidigare lagarna ihop till en enda lag. Två nya diskrimineringsgrunder infördes också: ålder och könsöverskridande identitet eller uttryck.
Dåvarande fyra ombudsmän slogs ihop i en som kallas Diskrimineringsombudsman DO.
Ange 3 (tre) sätt man kan förvärva svenskt medborgarskap.
Adoption
Genom födsel
Genom ansökan (kallas naturalisation)
Genom anmälan
Återvinning mm
Redogör kort vad naturalisationen innebär.
NATURALISATION innebär förvärv av medborgarskap efter ansökan hos Migrationsverket. Följande villkor måste dock uppfyllas:
styrkt identitet (kan man inte uppfylla det här kravet, får man ändå ansöka om svenskt medborgarskap, men man måste ha bott i Sverige i minst 8 år och göra sin identitet sannolik)
minst 18 års ålder
permanent uppehållstillstånd i Sverige (gäller inte den som är dansk, finländsk, isländsk, norsk eller EES-medborgare och dennes anhöriga som har uppehållsrätt i Sverige)
hemvist tid i Sverige
a) 2 år för dansk, finländsk, isländsk, eller norsk medborgare
b) 3 år om man är gift med en svensk medborgare
c) 4 år för ofrivilligt statslös eller personer med flyktingstatusförklaring.
d) 5 år för övriga
hederlig vandel i riket/skötsamhet (man måste skött sig bra och inte ha begått något brott i Sverige, samt man förväntas att sköta sig bra i framtiden).
Vilken myndighet tar hand om folkbokföringen i Sverige
Folkbokföringen inom Skatteverket.
Sverige är ett parlamentarisk demokrati. Vad innebär ett sådant styrelsesätt? Redogör kort.
Demokrati betyder folkstyre. Parlament är synonym till riksdag. I Sverige skall alltså all makt utgå ifrån folket som väljer vem som skall representera dem i riksdagen. Regeringen måste ha riksdagens förtroendeför att kunna regera d.v.s. för att kunna verkställa de besluten som riksdagen fattat och för att styra landet.
Med andra ord innebär det att riksdagen är den högsta beslutande och lagstiftande organ i landet. Folket väljer representanter i riksdagen vid allmänna val.
Ert svar är godkänt- Bra gjort.
Med andra ord innebär det att riksdagen är den högsta beslutande och lagstiftande organ i landet. Folket väljer sina folkvalda representanter i riksdagen vid allmänna val.
Sverige styrs och administreras på tre olika nivåer. Vilka är de?
Nationell
Regional och
Lokalnivå
Vilket är det högsta beslutande och lagstiftande organ i landet?
Riksdagen är det högsta beslutande och lagstiftande organen i Sverige. Riksdagen har som uppgift att stifta lagar och besluta om Sveriges finanser (budget), samt kontrollera regeringens arbete
Vem utser statsminister (regeringschef)?
Riksdagen väljer statsministern (regeringschefen) efter förslag från riksdagens talman. I de flesta fäll blir statsministern den personen som är ledare för det partiet som har vunnit flest röster i allmänna val.
Vilken är åldersgräns för rösträtt i allmänna val?
Att man är 18 år eller fyller 18 år senast på valdagen.
En utländsk icke EU medborgare har, under vissa förutsättningar, rösträtt i landstingsfullmäktige- och kommunfullmäktigeval. Vad krävs?
Att hen fyller 18 år senaste på valdagen.
Att hen finns upptagen i röstlängden.
Att hen har varit i folkbokförd i landet tre år i följd före valdagen.
Alltså personen måste vara bosatt i kommunen och folkbokförd i Sverige tre år i följd före valdagen.
Medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge: får rösta om de är folkbokförd i kommunen och landstinget.
Vad innebär meddelarfrihet? Redogör kort.
Det innebär att man (tex en tjänsteman vid en myndighet) har rätt att lämna ut upplysningar till media (eller författare) för publicering om vilket ämne som helst, med undantag för information som kan skada rikets säkerhet eller som är hemligstämplad, respektive kan medföra att uppgiftslämnaren bryter mot tystnadsplikten. I vissa fall får man också lämna ut sekretessbelagd information.
Meddelarfriheten gäller uppgiftslämnaren. Massmedia får ej avslöja informationskällan om hen vill vara anonym. Det råder också förbudet att efterforska informationskälla