rímske právo Flashcards

1
Q

1 - Pojem záväzok

A

Rímska a súčasná definícia, 3 formy majetkového plnenia, z toho vyplýva že pri záväzku je: PV, O, UVPP

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

2 - Delenie záväzkov

A

podľa prameňa ich vzniku, záväzky z kontraktov (obligácie z kontraktov - dvojstranné r a n), podľa spôsobu ich uzavretia, záväzky z protiprávnych úkonov, podstata konsenzuálnych kontraktov

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

3 - Civilné záväzky

A

záväzky medzi dvomi súkromnoprávnymi subjektmi, každá obligácia má svoju osobitnú žalobu - prevláda typová viazanosť

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

4 - Naturálne záväzky

A

Záväzky prevzaté právne nespôsobilými osobami alebo osobami, kt. mali obmedzenú právnu spôsobilosť (nesvojprávni synovia). Právo ich neuznávalo na z dôvodov sociálnych a hospodársko-praktických sa im priznávala právna ochrana. Spočívala v tom, že naturálnemu veriteľovi sa priznávalo ponechať si to, čo mu dobrovoľne naturálny dlžník (otrok alebo syn) splnil. Mohol sa brániť prípadnej žalobe z plnenia nedlhu vznesenej pánom alebo otcom. predsa sa uzná¬valo, že otrok sa môže, pokiaľ ide o pekúlium, fakticky zaväzovať voči tretím osobám i voči samému pánovi.

Naturálne záväzky sa v praxi zvykli stotožňovať s mravnými a sociálnymi povinnosťami. So zreteľom na túto tendenciu sa začala rozširovať aj právna ochrana v tom zmysle, že popri soluti retentio sa uznávala aj plat¬nosť vecných a osobných garancií naturálnych záväzkov, možnosť kom¬penzovať ich s civilnými záväzkami, ba aj možnosť nováciou ich premeniť na civilné záväzky.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

5 - Dohody

A

Dohodou (pactum) bol v rímskom práve každý záväzkový dohovor, ktorý nepatril medzi žiadne z uznaných kontraktov, a preto podľa civilného práva nebol žalovateľný;

Vyvolával nanajvýš námietku, exceptio (napr. pri neformálnom odpustení alebo odložení dlhu).

Časom sa niektoré druhy dohôd stali žalovateľnými zásluhou prétora alebo cisárskeho zákonodarstva v poklasickej dobe.

  1. Pacta nuda:
    Neformálne dohody, ktoré neboli právne záväzné. Napriek tomu, že sa strany mohli na niečom dohodnúť, tieto dohody neboli vynútiteľné súdnou cestou. Išlo skôr o morálne alebo spoločenské záväzky.
  2. Pacta vestita:
    Formálne dohody, ktoré získali právnu záväznosť buď na základe civilného práva alebo praetorského práva.
    Pacta adiecta: Prídavné dohody, ktoré sa pridávali k existujúcim kontraktom (napr. dodatočné podmienky k zmluve).
    Pacta praetoria: Dohody, ktoré praetor mohol uznať za vynútiteľné. Tieto dohody mohli byť chránené rôznymi prostriedkami, ako napríklad stipuláciou alebo žalobami.
    Pacta legitima: Dohody, ktoré boli uznané za vynútiteľné cisárskou legislatívou (leges).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

6 - Subjekty záväzkov

A

Záväzok sa v Ríme vykryštalizoval ako spravidla čisto osobný právny vzťah medzi určitými subjektmi - dlžníkom a veriteľom. Len celkom výnimočne sa vyskytli situácie, že sa na záväzku zúčastnila osoba, ktorá nebola presne (individuálne) určená.

Hospodársky a spoločenský život si však vynútil brať do úvahy aj prípa¬dy, keď sa na strane veriteľa alebo dlžníka zúčastnilo niekoľko subjektov, či už v rovnakom postavení (záväzky delené, kumulatívne a solidárne), alebo navzájom v nerovnakom postavení, teda ako hlavný a vedľajší veriteľ, resp. dlžník.

Takéto situácie mohli vzniknúť z právnych úkonov alebo z deliktov a mohli sa na nich zúčastniť svojprávne osoby (sui iuris) alebo nesvojprávne osoby (alieni iuris). Keďže v týchto prípadoch išlo o záväzky, nastoľuje sa otázka, v akej miere (plnej alebo pomernej) a v akom poradí sa zúčastnia na obligácii, či už ako veritelia, alebo najmä ako dlžníci.

V rímskom práve boli subjekty záväzkov osoby, ktoré mali právnu spôsobilosť vstupovať do záväzkových vzťahov. Tieto osoby mohli byť fyzické osoby (ľudia) alebo právnické osoby (organizácie a inštitúcie). Subjekty záväzkov sa delili na dve hlavné kategórie: veritelia (creditores) a dlžníci (debitores).
Fyzické osoby
Fyzické osoby v rímskom práve boli jednotlivci, ktorí mali právnu spôsobilosť. Táto spôsobilosť bola ovplyvnená niekoľkými faktormi:
1. Právna schopnosť (capacitas):
o Osoba musela byť slobodná (liber) a nesmela byť otrokom (servus), pretože otroci nemali právnu subjektivitu.
2. Právna spôsobilosť (status):
o Status libertatis: Rozlišovanie medzi slobodnými a otrokmi.
o Status civitatis: Rozlišovanie medzi rímskymi občanmi (cives Romani), Latínmi (Latini) a cudzincami (peregrini). Rímski občania mali plnú právnu spôsobilosť.
o Status familiae: Rozlišovanie medzi osobami sui iuris (nezávislí, majúci vlastné práva) a alieni iuris (podriadení niekomu inému, napr. deti pod otcovou mocou – patria potestas).
3. Vek:
o Rímske právo rozlišovalo medzi deťmi (infantes), nedospelými (impuberes) a dospelými (puberes). Plnú právnu spôsobilosť mali len dospelí muži.
Právnické osoby
Právnické osoby v rímskom práve zahŕňali organizácie a inštitúcie, ktoré mali právnu subjektivitu. Medzi najdôležitejšie patrili:
1. Korporácie (corpora):
o Mesto Rím (populus Romanus) alebo iné mestské obce (municipia).
o Profesijné a obchodné združenia (collegia) – napríklad cechy alebo remeselnícke spolky.
2. Nadácie (fundationes):
o Nadácie boli založené na určité účely a mohli vlastniť majetok a uzatvárať záväzky na dosiahnutie týchto cieľov.
Úlohy veriteľov a dlžníkov
1. Veriteľ (creditor):
o Veriteľ bol subjekt, ktorý mal nárok na plnenie záväzku. Mohol požadovať, aby dlžník splnil to, čo bolo dohodnuté alebo uložené zákonom.
2. Dlžník (debitor):
o Dlžník bol subjekt, ktorý bol povinný plniť záväzok. Musel splniť svoje povinnosti podľa dohody alebo právnej normy.
Právna ochrana záväzkov
* Žaloby (actiones): Rímske právo poskytovalo rôzne druhy žalôb na ochranu práv veriteľov. Veritelia mohli podávať žaloby na vymáhanie záväzkov, ak dlžník nesplnil svoje povinnosti.
* Exekúcia (executiones): Ak dlžník nesplnil svoj záväzok dobrovoľne, veriteľ mal právo žiadať o exekúciu na majetok dlžníka.
Subjekty záväzkov v rímskom práve zahrňovali fyzické osoby s právnou spôsobilosťou a právnické osoby, ako sú korporácie a nadácie. Rímske právo presne definovalo práva a povinnosti veriteľov a dlžníkov a poskytovalo mechanizmy na vynucovanie záväzkov. Tento systém bol základom pre moderné záväzkové právo a jeho princípy sú dodnes dôležitou súčasťou právnych systémov na celom svete.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

7 - Delené a kumulatívne záväzky

A

Delené záväzky
Ak sa na strane dlžníka alebo veriteľa zúčastnilo viac subjektov, spra¬vidla išlo o delený (čiastkový) záväzok.

Záväzok sa tu delil na toľko samostatných a navzájom nezávislých záväzkov, koľ¬ko bolo zúčastnených subjektov ako dlžníkov alebo veriteľov. Preto ak bolo na strane veriteľa niekoľko veriteľov, každý z nich mohol od dlžníka vymáhať len naňho pripadajúcu časť, a podobne, ak bolo na strane dlžníka niekoľko zaviazaných, každý z nich bol povinný plniť len naňho pripadajúcu časť.

Prípadom deleného záväzku bola situácia spoludedičov so zreteľom na zdedené pohľadávky alebo záväzky.
Podobne to bolo pri obligáciách, pri ktorých bol predmet plnenia deliteľný, t.j. bolo ho možné fyzicky rozdeliť, pričom jednotlivé kusy nestrácali na pomernej hospodárskej hodnote.

Kumulatívne záväzky

Na rozdiel od delených záväzkov sa pri účasti viacerých subjektov moh¬li ich plnenia kumulovať/ hromadiť tak, že veriteľ mohol od každého z via¬cerých dlžníkov žiadať celé plnenie alebo dlžník bol povinný každému z viacerých veriteľov splniť celý záväzok. Bolo to tak najmä v prípade delik¬tu, keď každý z viacerých spolupáchateľov bol povinný plniť celú pokutu.

Základ kumulatívneho záväzku bol v trestnom charaktere niektorých záväzkov. Ak bola uložená pokuta ako trest za protiprávny úkon, poklada¬lo sa za správne, aby taký delikvent zaplatil poškodenému pokutu v celej výške, alebo, ak bolo poškodených viac osôb, každému poškodenému.
Kumulatívne záväzky sa však výnimočne mohli vyskytnúť aj mimo ob¬lasti deliktov, napríklad pri odkazoch len s obligačnými účinkami, ak odkazovníci dedili oddelene, každý odkazovník mal voči dedičovi nárok na celý odkázaný predmet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

8 - Solidárne záväzky

A

O solidárnom záväzku hovoríme vtedy, keď jedno plnenie
a) patrí viacerým veriteľom proti jednému dlžníkovi tak, že každý z nich môže požadovať od dlžníka celé plnenie; ak však dlžník už raz splnil celé plnenie - lebo len na to je zaviazaný - oslobodzuje sa voči všetkým ostatným veriteľom (tzv. aktívna solidarita),
b) je predmetom záväzku viacerých dlžníkov voči jednému veriteľovi tak, že každý z nich je povinný voči veriteľovi plniť celý dlh a veriteľ je oprávnený požadovať ho od ktoréhokoľvek dlžníka; keď však bol raz dlh splnený, zanikne pohľadávka veriteľa voči všetkým dlžníkom (tzv. pasívna solidarita).

Solidárna obligácia v rímskom práve vznikla alebo zo zákona alebo z vôle subjektov. Ex lége vznikla solidárna obligácia
a) najmä v prípade, ak išlo o obligáciu znejúcu na neoddeliteľné plne¬nie (napr. dvaja spoločne predali kupujúcemu určitý pozemok; každý z predávajúcich bol povinný previesť na kupujúceho celý pozemok; ak však jeden z nich splnil túto povinnosť, obaja sa oslobodili spod záväzku);
b) z niektorých iných právnych vzťahov, napríklad z poručníctva, z de¬liktov.
Z vôle zainteresovaných subjektov vznikol solidárny záväzok najmä v týchto najčastejších prípadoch:
a) Stipuláciou v prospech alebo na ťarchu viacerých osôb.
b) Damnačným odkazom na ťarchu viace¬rých dedičov alebo v prospech viacerých odkazovníkov. Uskutočnil sa na¬príklad vo forme: „Titius, dedič môj”.

Pokiaľ ide o dôvody zániku solidárnej obligácie, rozoznávali sa:
a) Dôvody, ktoré zrušovali obligáciu vo vzťahu k všetkým veriteľom a dlžníkom (najmä splnenie, náhradné plnenie, kompenzácia, novácia, náhodná nemožnosť plnenia a litiskontestácia).
Pretože pri solidárnej obligácii bolo obsahom „jedno” plnenie, mali aj žaloby z nej ten istý predmet sporu. Preto v klasickom práve litiskontestácia pri žalobe jedného veriteľa konzumovala žaloby ostatných veriteľov alebo proti ostatným dlžníkom (tzv. konzumpčná konkurencia žalôb).
b) Všetky ostatné dôvody pôsobili v zásade len vo vzťahu k jednotlivé¬mu veriteľovi alebo dlžníkovi, v osobe ktorého tento dôvod nastal, voči ostatným zostával obligačný vzťah nedotknutý (napr. omeškanie, premlča¬nie).

Pri solidárnej obligácii išlo nielen o hlavný vzťah medzi veriteľom (veriteľmi) a dlžníkom (dlžníkmi), ale aj o vzájomný vzťah iba medzi veriteľmi alebo medzi dlžníkmi. Hovorí sa o vnútornom vzťahu solidárnych veriteľov a solidárnych dlžníkov medzi sebou. Tento vzťah bol rozhodujúci pre posúdenie vzájom¬ných práv a povinností veriteľov, najmä pre posúdenie,:
a) či solidárny dlžník, ktorý splnil celý záväzok, mal právo postihu proti ostatným solidárnym dlžníkom.
b) či sa solidárny veriteľ, ktorý prijal celé plnenie, mal deliť s ostatnými solidárnymi veriteľmi.

V rímskom práve iba zo samej solidarity nevyplývali bez ďalšieho náro¬ky na vzájomné vyrovnanie prijatého dlhu medzi spoluveriteľmi alebo za¬plateného dlhu medzi spoludlžníkmi. Záviselo to od právneho základu ich vnútorného vzťahu, teda od konkrétneho právneho vzťahu medzi nimi, napríklad od spoločenskej zmluvy, od spoludedičstva, alebo mohlo ísť aj o príkaznú zmluvu a pod. Spoluveritelia alebo spoludlžníci mohli potom vyrovnanie uplatniť pomocou žaloby o rozdelenie spoluvlastníctva alebo spoločnej pozostalosti alebo žaloby z príkazu a pod.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

9 - Postúpenie pohľadávky

A

Postúpenie pohľadávky – cessio
Podľa staršieho civilného práva účinok podobný postúpeniu pohľadáv¬ky (cessio) sa mohol dosiahnuť len založením novej obligácie formou obno¬vy - novácie. Dlžník sa musel na príkaz pôvodného veriteľa zaviazať novému veriteľovi na obsahovo rovnaké plnenie, a tým sa voči pôvodnému veriteľovi oslobodil.

Od vzniku formulového procesu sa právny účinok podobný postúpeniu mohol dosiahnuť tak, že veriteľ splnomocnil tretiu osobu, na ktorú sa mala previesť pohľadávka, podať žalobu vo veci pohľadávky. Tým sa však tretí ešte nestával subjektom pohľadávky, stal sa ním až litiskontestáciou; až odvtedy sa pohľadávka stala jeho neodňateľným právom. Až do litiskontestácie mohol postupujúci veriteľ, postupca kedykoľvek odvolať procesné splnomocnenie a dlžník mohol ešte s oslobodzujúcim účinkom plniť pôvodnému veriteľovi.

Od konca klasickej doby bolo zvykom právne postavenie nového verite¬ľa, postupníka zabezpečovať už pred litiskontestáciou tak, že nový veriteľ oznámil dlžníkovi svoje procesné splnomocnenie. Tým sa splnomocnenie stalo neodvolateľným a dlžník mohol potom plniť len novému veriteľovi.

Už v klasickej dobe cisárske reskripty nadobúdateľovi pohľadávky, no¬vému veriteľovi
priznávali vlastné právo podať žalobu vo veci postúpenej pohľadávky a to bezprostredne v okamihu uzavre¬tia dohody o postúpení (postúpenie žaloby). Ak za tejto situácie dlžník pl¬nil pôvodnému veriteľovi, oslobodil sa spod záväzku, ale len vtedy, ak plnil, nevediac (lebo nebol vyrozumený) o postúpení pohľadávky. Tým bol v podstate rozvoj cesie skončený.

V konečnom vývoji sa postúpenie pohľadávky (cessio) stalo zmluvou medzi postupcom a postupníkom v zmysle kto¬rej mohol postupník priamo vymáhať postúpenú pohľadávku. Cesia bola právnym úkonom scudzovacím s najrozmanitejšou kauzou. Z kauzy vyplýva rôzna zodpovednosť postupcu za pravosť pohľadávky, za vymožiteľnosť pohľadávky sa nikdy nezodpovedalo. S postúpením pohľadávky prešli na postupníka všetky vedľajšie nároky, postúpenému dlžníkovi, postúpencovi však zostávali všetky námietky, ktoré mal proti postupcovi.

Z cesie a jej nedostatkov ťažili najmä rôzni špekulanti alebo protektori tým, že si dali postúpiť sporné pohľadávky od sociálne slabého veriteľa.

Prevod záväzku (prevzatie dlhu) – Rímske právo nepoznalo prevod dlhu, nahrádzalo ho zmenou osoby dlžníka nováciou. Nový dlžník sa musel stipuláciou veriteľovi zaviazať na obsahovo rovnaké plnenie, tým sa pôvodný dlžník oslobodil od záväzku. Nový dlžník sa spravidla zaväzoval na príkaz pôvodného dlžníka (pasívna delegácia). Pôvodný dlžník sa oslobodil, len čo sa nový dlžník zaviazal, lebo delegovanie nového dlžníka znamenalo plnenie záväzku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

10 - Ručenie

A

Postúpenie pohľadávky – cessio
Podľa staršieho civilného práva účinok podobný postúpeniu pohľadáv¬ky (cessio) sa mohol dosiahnuť len založením novej obligácie formou obno¬vy - novácie. Dlžník sa musel na príkaz pôvodného veriteľa zaviazať novému veriteľovi na obsahovo rovnaké plnenie, a tým sa voči pôvodnému veriteľovi oslobodil.

Od vzniku formulového procesu sa právny účinok podobný postúpeniu mohol dosiahnuť tak, že veriteľ splnomocnil tretiu osobu, na ktorú sa mala previesť pohľadávka, podať žalobu vo veci pohľadávky. Tým sa však tretí ešte nestával subjektom pohľadávky, stal sa ním až litiskontestáciou; až odvtedy sa pohľadávka stala jeho neodňateľným právom. Až do litiskontestácie mohol postupujúci veriteľ, postupca kedykoľvek odvolať procesné splnomocnenie a dlžník mohol ešte s oslobodzujúcim účinkom plniť pôvodnému veriteľovi.

Od konca klasickej doby bolo zvykom právne postavenie nového verite¬ľa, postupníka zabezpečovať už pred litiskontestáciou tak, že nový veriteľ oznámil dlžníkovi svoje procesné splnomocnenie. Tým sa splnomocnenie stalo neodvolateľným a dlžník mohol potom plniť len novému veriteľovi.

Už v klasickej dobe cisárske reskripty nadobúdateľovi pohľadávky, no¬vému veriteľovi
priznávali vlastné právo podať žalobu vo veci postúpenej pohľadávky a to bezprostredne v okamihu uzavre¬tia dohody o postúpení (postúpenie žaloby). Ak za tejto situácie dlžník pl¬nil pôvodnému veriteľovi, oslobodil sa spod záväzku, ale len vtedy, ak plnil, nevediac (lebo nebol vyrozumený) o postúpení pohľadávky. Tým bol v podstate rozvoj cesie skončený.

V konečnom vývoji sa postúpenie pohľadávky (cessio) stalo zmluvou medzi postupcom a postupníkom v zmysle kto¬rej mohol postupník priamo vymáhať postúpenú pohľadávku. Cesia bola právnym úkonom scudzovacím s najrozmanitejšou kauzou. Z kauzy vyplýva rôzna zodpovednosť postupcu za pravosť pohľadávky, za vymožiteľnosť pohľadávky sa nikdy nezodpovedalo. S postúpením pohľadávky prešli na postupníka všetky vedľajšie nároky, postúpenému dlžníkovi, postúpencovi však zostávali všetky námietky, ktoré mal proti postupcovi.

Z cesie a jej nedostatkov ťažili najmä rôzni špekulanti alebo protektori tým, že si dali postúpiť sporné pohľadávky od sociálne slabého veriteľa.

Prevod záväzku (prevzatie dlhu) – Rímske právo nepoznalo prevod dlhu, nahrádzalo ho zmenou osoby dlžníka nováciou. Nový dlžník sa musel stipuláciou veriteľovi zaviazať na obsahovo rovnaké plnenie, tým sa pôvodný dlžník oslobodil od záväzku. Nový dlžník sa spravidla zaväzoval na príkaz pôvodného dlžníka (pasívna delegácia). Pôvodný dlžník sa oslobodil, len čo sa nový dlžník zaviazal, lebo delegovanie nového dlžníka znamenalo plnenie záväzku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

11 - Akcesorita a subsidiarita ručenia

A

Ako akcesorita tak aj subsidiarita ručenia sú kľúčovými vlastnosťami ručenia – ručiteľského záväzku.
Akcesorita – prejaví sa v situácii kedy dôjde k spochybňovaniu existencie ručiteľského záväzku
Akcesorita znamená závislosť a je jedným zo základných atribútov vedľajších záväzkov, ktorý znamená závislosť vedľajšieho záväzku na primárnej pohľadávke. Akcesorita má 3 formy a tými sú:
 Existenčná akcesorita – existencia vedľajšieho záväzku je závislá na existencii záväzku primárneho / primárnej pohľadávky (ak zanikne primárna pohľadávka tak aj ručiteľský záväzok automatický zaniká)
 Obsahová akcesorita – nazývaná aj rozsahová je závislosť v obsahu a rozsahu vedľajšieho plnenia na obsahu a rozsahu primárnej pohľadávky
 Obranná akcesorita – znemená že rovnakú procesnú ochranu, ktorú v prípadnom spore úspešne s veriteľom úspešne využije dlžník, musí rovnako úspešne vedieť využiť aj ručiteľ
Subsidiarita – v prípade ručenia znamená tzv. postupnosť – v čase splatnosti pohľadávky je veriteľ povinný osloviť primárne dlžníka v rámci tzv. notifikačnej povinnosti ho upozorniť na splatnosť pohľadávky a povinnosti, ktoré z nej vyplývajú a až následne môže osloviť ručiteľa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

12 - Adjektická zodpovednosť

A

V rímskom práve sa nerozvinul inštitút za¬stúpenia. Tento nedostatok v obchodnom živote sa usilovali nahradiť po¬mocou nepriameho zastúpenia, najmä prostredníctvom osôb podriadených moci zastúpeného takéto riešenie nemohlo plne vy¬hovovať rozmáhajúcemu sa hospodárskemu životu, lebo tieto osoby mohli v zásade pre nositeľa moci len nadobúdať, ale nemohli ho zaväzovať. Závä¬zok zostával na nich.

Veriteľ však ne¬mohol postupovať proti nositeľovi moci priamo. Takisto ani v prípade nepriameho zastúpenia, ak bola nepriamym zástupcom osoba sui iuris, veriteľ nemohol postupovať proti zastúpenému, ale vždy len proti ne¬priamemu zástupcovi. Potreby rozvoja hospodárskeho života, najmä obchodu, viedli prétora k tomu, že veriteľovi priznal žalobu priamo proti zastúpenému nositeľovi moci (páterfamilias) z právnych úkonov nepriame¬ho zástupcu (podriadenej osoby), pričom zaviazanosť nepriameho zástupcu zostala nedotknutá.

Týmto spôsobom prétor v určitých prípadoch zabezpe¬čil veriteľovi žalobu aj proti zastúpenému, aj proti nepriamemu zástupco¬vi (podriadenej osobe). Hovorí sa o tzv. pripojených (dodatkových) žalobách. Takýmito prípadmi boli:
1. Nositeľ moci bol zaviazaný z právnych úkonov, ktoré urobili jemu podriadené deti alebo otroci,
a) na celý záväzok, ak sa podriadený zaviazal na jeho rozkaz, tzv. žalo¬ba z príkazu
b) až do hodnoty pekúlia, ak poskytol dieťaťu alebo otrokovi pekúlium alebo im ho dal do správy, tzv. žaloba z pekúlia.
c) ako osobitný spôsob žaloby z pekúlia uvádza sa v prípade, že podriadený použil peculium alebo jeho časť na prevádzku ob¬chodného podniku a potom nestačil pekuliárny majetok na krytie záväzkov voči tretím. Nositeľ moci mal uspokojiť z pekúlia po¬merne podľa podielu nárok všetkých veriteľov bez akejkoľvek prednosti. Ak nositeľ moci pri rozdeľovaní zlomyseľné po¬škodil niektorého veriteľa, patrila poškodenému prétorská rozdeľovacia žaloba na zaplatenie ukrátenej sumy.
d) do výšky obohatenia nositeľa moci, tzv. žaloba z prospechu v prípade, že podriadený to, čo zmluvne získal s tretími, dal do majetku nositeľa moci, a nie do užívania pekúlia.

  1. Nositeľ moci (podnikateľ) bol zaviazaný do plnej výšky plnenia zo záväzkov podriadenej osoby v rámci prevádzky podniku.

Keďže nositelia moci sa zúčastňovali na podnikaní prostredníc¬tvom podriadených synov a otrokov (osoby alieni iuris), bolo treba v záuj¬me ich dôveryhodnosti k tretím osobám, s ktorými prichádzali do obchodného styku, upraviť vhodne vzťah nositeľov moci (podnikateľov) k tretím osobám. Prétor to upravil najmä dvoma žalobami, a to žalobou z obchodného podnikania (actio institoria) a žalobou z plavebného podni¬kania (actio exercitoria).
a) Actio institoria (žaloba z podnikania) patrila tretím osobám zo zmlúv, ktoré uzavreli so správcom povereným vedením obchodného podniku. Institor bol viazaný obsahom poverenia daného mu nositeľom moci; ak prekračo¬val rámec poverenia a tretiemu to bolo známe, nebola mu priznaná žaloba institoria proti nositeľovi moci.
Actio institoria bola daná len v pro¬spech tretieho, nemohla byť podnikateľom použitá proti tretiemu; ten mohol použiť prostriedok mimoriadneho preskúmania pre svoje prípadné nároky.
b) Obdobne ako obchodný podnikateľ aj lodiar (pla¬vebný podnikateľ) obyčajne poveroval kapitána lode zá¬robkovo prevádzkovať lodnú plavbu, hoci tento bol nesvojprávny (alieni iuris). V rámci poverovania kapitán uzavieral s tretími potrebné zmluvy, ktorými nadobúdal práva, aj sa zaväzoval. Aj tu boli kapitánove záväzky spravidla naturálnej povahy. Prétor preto priznal tretiemu ako veriteľovi žalobu proti lodiarovi, ktorou mohol vymôcť úplné splne¬nie záväzku kapitána, ku ktorému došlo v rámci lodnej prevádzky.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

13 - Plnenie a jeho náležitosti

A

Z obligácie vyplývajúce plnenie mohlo byť veľmi rozmanité. Možno však povedať, že v tomto širokom rámci obsahom plnenia mohol byť aký¬koľvek druh konania alebo opomenutia (nekonania).

Obsah obligačného plnenia sa zvyčajne vymedzoval slovami dare, facere, non-facere, praestare, pričom dare (dať) znamenalo obstarať prevod kviritského vlastníctva alebo obmedze¬ného vecného práva, facere (robiť) každé konanie vrátane opomenutia (nekonania – non-facere) a napokon praestare (ručiť) znamenalo prevziať ručenie za záväzok druhej osoby.

Už v rímskom práve sa však vyvinuli niektoré obmedzenia obsahu obligačného plnenia:
a) obsah plnenia musel byť dovolený, t j. nesmel byť proti zákonnému zákazu alebo proti dobrým mravom;
b) plnenie nesmelo byť už od začiatku objektívne nemožné; ak by to tak bolo, bola by obligácia neplatná. Táto objektívna nemožnosť mohla byť fyzická (napr. vec neexistovala alebo zanikla) alebo právna.
c) plnenie nesmelo byť priveľmi neurčité, muselo byť určiteľné, aj keď od začiatku nemuselo byť presne určené. Spresnenie plnenia sa mohlo prenechať na spravodlivé uváženie (nie na ľubovôľu) tretej osoby právne tak aj na veriteľa alebo dlžníka;
d) plnenie muselo byť oceniteľné v peniazoch; Preto imateriálne (ideálne) záujmy z obligácie neboli chránené. V neskoršom období sa mohli vziať do úvahy aj imateriálne záujmy, ale iba vo forme zmluvnej pokuty a prostredníctvom mimoriadne¬ho preskúmania.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

14 - Delenie plnenia

A

Druhové a individuálne plnenie
Druhové plnenie je také, ktorého predmet je určený len podľa druhu, takže dlh možno splniť ktorýmkoľvek kusom dlhovaného druhu. Platí to najmä v prípade, keď predmetom plnenia sú zastupiteľné veci, na¬príklad pšenica, cukor, tehly a pod. Keďže druh je spravidla nevyčerpateľ¬ný, nemôže vzniknúť objektívna nemožnosť plnenia, lebo druh nezaniká, a preto za náhodné zničenie pri takomto dlhu zodpovedá dlžník.

Naopak, pri plnení individuálnej určenej veci nebezpečenstvo náhodného zničenia zaťažuje veriteľa v dôsledku objektív¬nej nemožnosti plnenia.

Deliteľné a nedeliteľné plnenie
Deliteľnosť plnenia má značný význam pri záväzkoch. V zásade nedeli¬teľným plnením, a teda aj nedeliteľným záväzkom bolo objektívne také pl¬nenie, keď by čiastkové plnenia dohromady nedávali hodnotu povinného plnenia. Pri deliteľnosti, resp. nedeliteľnosti plnenia vznikali ťažkosti naj¬mä v prípadoch, keď išlo o pluralitu zúčastnených subjektov.

Zásadu deli¬teľnosti možno formulovať asi tak, že deliteľnými sú spravidla záväzky znejúce na dare, teda aj plnenie na dare, ale aj tu sa považovali za nedeliteľ¬né, ak predmetom plnenia bola nedeliteľná vec alebo vec určená druhovo alebo vec, ktorá sa mala alternatívne vybrať (zvoliť) spomedzi viacerých vecí. Zvyčajne sa plnenia znejúce facere alebo nonfacere pokladali za ne¬deliteľné. Na nedeliteľné záväzky sa uplatňovali úpravy o solidárnych zá¬väzkoch.

Určité a neurčité plnenie
Pretože na typ obligácie sa viaže určitý typ žaloby, má určitosť alebo neurčitosť plnenia veľký význam z hľadiska formulovania žalobnej žiados¬ti a rozsahu voľnej úvahy sudcu sporu. Preto sa rozoznávajú obligácie na určité plnenie a na plnenie neurčité; podľa toho sú po¬menované aj žaloby.

Vymedzenie určitosti plnenia môže byť rozličné:
a) najužšie a najpresnejšie je vymedzená v prípadoch, ak záväzok znie na zaplatenie určitej peňažnej sumy. Tak je to najmä pri stipulácii, testamente a pri pôžičke;
b) pri nepeňažných plneniach, ak znejú na určitú vec v práve uvedených dôvodoch, ako aj v pracovnej zmluve. Vec môže byť určená individuálne alebo podľa druhu;
c) voľnejšie určenie rozsahu plnenia sudcom sa pri¬znáva, ak je žaloba zameraná na vrátenie určitej veci (napr. pri úschove, vypožičaní, ručnom zálohu), lebo tu sa s vecou majú vrátiť aj plody a pod.; ak je žaloba zameraná na obnovenie predchádzajú¬ceho vzťahu
d) napokon pri niektorých žalobách predmet plnenia môže byť určený ocenením podľa voľnej úvahy sudcu. Tak je to najmä pri žalobách, pri ktorých sa sudcovi ukladá odsúdiť na to, čo uzná za spravodlivé a slušné, napríklad pri žalobe o vrátenie vena alebo pri žalobe z bezprávia o náhradu škody;
e) ak sa predmet plnenia neurčoval podľa spomínaných kritérií, išlo o neurčité plnenie
a sudcovi sa vo formule ukladalo od¬súdiť na „všetko to, čo je žalovaný povinný dať alebo urobiť v prospech ža¬lobcu”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

15 - Omeškanie dlžníka

A

Omeškanie dlžníka nastalo, ak dlžník z nejakých dôvo¬dov, za ktoré bol sám zodpovedný, neplnil žalovateľný a zročný (splatný) záväzok. Toto dlžníkovo omeškanie sa všeobecne posudzovalo ako vedo-mé teda ako dolus. Nevyžadovalo sa, aby veriteľ upozornil dlžníka, že má plniť, stačilo, že zročnosť (splatnosť) bola presne určená. Upozornenie sa však už žiadalo u Justiniána, ak zročnosť (splat¬nosť) nebola určená. Pri deliktoch odcudzenia veci platilo, že páchateľ je v omeškaní už od spáchania činu.

Omeškanie dlžníka malo tieto osobitné účinky:
a) Zodpovednosť dlžníka sa sprísňovala v tom zmysle, že zodpovedal aj za náhodné zničenie alebo zhoršenie veci, ibaže by bol dlžník dokázal, že vec by sa bola zhoršila alebo zničila aj vtedy, keby bol riadne splnil
b) z peňažných dlhov bol povinný platiť aj úroky z omeškania

Omeškanie dlžníka sa skončilo, ak splnil záväzok a zaplatil úroky z omeškania, alebo ak veriteľ nemal riadny dôvod odmietnuť splnenie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

16 - Omeškanie veriteľa

A

Omeškanie veriteľa nastalo, keď veriteľ neprijal riadne ponúknuté plnenie pre nejakú okolnosť, ktorá bola v jeho osobe. Omeška¬nie veriteľa nebolo porušením jeho povinnosti, ako bolo omeškanie dlžníka. Preto bolo vedľajšie, či veriteľ zavinil neprijatie dlhu, alebo nie.

Omeškanie veriteľa však predpokladalo, že dlžník skutočne reálne ponú¬kol plnenie tak, ako bol zaviazaný. Preto ak išlo o dru¬hové alebo peňažné plnenie, musel mať dlžník oddelené veci alebo sumu určené na plnenie dlhu. Podobne ak išlo o donosný dlh, musel dlžník pl¬nenie doniesť veriteľovi. Výnimočne stačilo slovné ponúknutie napríklad ak išlo o odnosný dlh (totiž ak mal veriteľ spoluúčinko-vať pri odnesení plnenia), alebo ak veriteľ vyhlásil, že plnenie neprijme.

Omeškanie veriteľa malo tieto účinky:
a) zodpovednosť dlžníka sa zmierňovala, to znamená, že od okamihu omeškania veriteľa dlžník zodpovedal iba za úmysel. Pri druhových a alternatívnych záväzkoch prechádzalo nebezpečenstvo za zničenie alebo zhoršenie ponúknutej veci na veriteľa;
b) veriteľ bol povinný nahradiť dlžníkovi náklady na vec, ktoré vznikli v dôsledku veriteľovho omeškania; za tým účelom patrilo dlžníkovi retenčné právo;
c) dlžník mohol dlhované plnenie uložiť do depozitu na verejnom mieste (v kostole, úrade), a tým sa oslobodiť od záväzku. Ak de¬pozit nebol možný, mohol dlžník po predchádzajúcom upozornení dokonca podľa okolností vydať predmety plnenia napospas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

17 - Zánik záväzkov

A

Omeškanie veriteľa nastalo, keď veriteľ neprijal riadne ponúknuté plnenie pre nejakú okolnosť, ktorá bola v jeho osobe. Omeška¬nie veriteľa nebolo porušením jeho povinnosti, ako bolo omeškanie dlžníka. Preto bolo vedľajšie, či veriteľ zavinil neprijatie dlhu, alebo nie.

Omeškanie veriteľa však predpokladalo, že dlžník skutočne reálne ponú¬kol plnenie tak, ako bol zaviazaný. Preto ak išlo o dru¬hové alebo peňažné plnenie, musel mať dlžník oddelené veci alebo sumu určené na plnenie dlhu. Podobne ak išlo o donosný dlh, musel dlžník pl¬nenie doniesť veriteľovi. Výnimočne stačilo slovné ponúknutie napríklad ak išlo o odnosný dlh (totiž ak mal veriteľ spoluúčinko-vať pri odnesení plnenia), alebo ak veriteľ vyhlásil, že plnenie neprijme.

Omeškanie veriteľa malo tieto účinky:
a) zodpovednosť dlžníka sa zmierňovala, to znamená, že od okamihu omeškania veriteľa dlžník zodpovedal iba za úmysel. Pri druhových a alternatívnych záväzkoch prechádzalo nebezpečenstvo za zničenie alebo zhoršenie ponúknutej veci na veriteľa;
b) veriteľ bol povinný nahradiť dlžníkovi náklady na vec, ktoré vznikli v dôsledku veriteľovho omeškania; za tým účelom patrilo dlžníkovi retenčné právo;
c) dlžník mohol dlhované plnenie uložiť do depozitu na verejnom mieste (v kostole, úrade), a tým sa oslobodiť od záväzku. Ak de¬pozit nebol možný, mohol dlžník po predchádzajúcom upozornení dokonca podľa okolností vydať predmety plnenia napospas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

18 - Zodpovednosť za nesplnenie záväzku

A

Dlžník má svoju obligačnú povinnosť splniť tak, ako je zaviazaný. Z to¬ho vyplýva, že veriteľ má dostať alebo plnenie, ktoré mu patrí zo záväzku, alebo iné materiálne uspokojenie.
Škála nesplnenia záväzku je veľmi širo¬ká: môže sa týkať času, predmetu, kvality, miesta splnenia a pod. Isté je, že nesplnenie vyvoláva vo vzťahu medzi veriteľom a dlžníkom istú kompliká¬ciu, a najmä u veriteľa spravidla spôsobuje majetkové poškodenie, a medzi oboma stranami sa vynára otázka zodpovednosti za nezavinené poškode¬nie alebo zničenie predmetu plnenia.

Z rímskeho práva prešla do novodobého právneho poriadku zása¬da, že škodu má nahradiť ten dlžník, ktorý ju spôsobil svojím správaním. V jednotli¬vých obligačných vzťahoch sa rozlišuje miera (stupeň) zavinenia. Hlavné stupne zavinenia boli: úmysel a nedbanlivosť, a to tak pri obligáciách z de¬liktu, ako aj z kontraktu.

Úmysel (dolus) je vedomé, s povinnosťou sa nezrovnávajúce správanie, ktoré sa môže vyskytnúť pri všetkých záväzkoch. Je to taká zá¬važná forma zavinenia, že vylúčenie zodpovednosti za budúci zlý úmysel v zmluve právne poriadky spravidla pokladajú za odporujúce dobrým mravom, preto je taká dohoda neplatná.

Naproti tomu nedbanlivosť (culpa) v užšom zmysle je nevedomé, s po¬vinnosťou sa nezrovnávajúce správanie, keď konajúci nezachoval náležitú pozornosť, teda konal nepozorne a nestarostlivo.

Podľa intenzity rozoznávame hrubú nedbanlivosť (culpa lata) a ľahkú nedbanlivosť (culpa levis).
Za hrubú nedbanlivosť rímske právo kvalifikovalo nedodržanie pozor¬nosti do takej miery, aká sa pri takom konaní žiadala od každého priemer¬ného človeka.
Za ľahkú nedbanlivosť sa kvalifikoval nedostatok takej pozornosti, akú zachováva starostlivý hospodár. Žiadala sa teda viac ako bežná, priemerná pozornosť. V oboch týchto prípadoch sa hovorí o abstraktnej vine. Naproti tomu rímske právo poznalo aj tzv. konkrétnu vinu pri ktorej kritériom bola pozornosť konkrétneho kona¬júceho. Napokon poznala sa aj najľahšia vina, ktorá vyžadovala takú mieru starostlivosti, akú predpokladalo splnenie.

Abstraktne zodpovedný v zásade zodpovedal za všetko zavinenie, ak jeho zodpovednosť nebola zmiernená, napr. pri:
a) pri obligáciách, ktorými dlžník prevzal na seba záväzok iba v záujme niekoho druhého - tzv. princíp prospešnosti; dlžník zodpovedal len za zlý úmysel (dolus) a za hrubú nedbanlivosť (culpa lata). S týmto obmedze¬ním zodpovedal najmä požičiavateľ, uschovávateľ a správca cudzích záleži¬tostí bez príkazu;
b) pri určitých obligáciách, pomocou ktorých dlžník obstarával (spra¬voval) cudzie záležitosti popri svojich. Pretože tu boli rozhodujúce individuálne pomery dlžníka, hovorí sa aj o konkrétnom za¬vinení (culpa levis in concreto). V týchto prípadoch mohol dlžník svoju ne¬dbanlivosť ospravedlniť tým, že nebýval starostlivejší ani vo vlastných záležitostiach; hrubú nedbanlivosť však tým ospravedlniť nemohol.

Za náhodu dlžník spravidla nezodpovedal; len v urči¬tých prípadoch dlžník zodpovedal aj za náhodu. Pritom sa rozlišovala:
a) vyššia, neodvrátiteľná náhoda – udalosť, ktorej človek nedokáže zabrániť, tzv. vyššia moc (vis maior), napríklad požiar, povodeň, smrť. Za vyššiu moc dlžník nezodpovedal, ak bola predmetom plnenia vec určená individuálne, a nie vec určená druhovo.
b) nižšia, odvrátiteľná náhoda – Dlžník zodpovedal za stratu veci. Napr. ak krajčír prevzal veci do opravy a vec mu ukradli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

19 - Náhrada škody

A

V starom ius civile sa povinnosť dlžníka nahradiť škodu určovala ob¬jektívne tým spôsobom, že dlžník, ktorý nesplnil svoju obligačnú povinnosť, mal nahradiť veriteľovi bežnú hodnotu plnenia. Tu vlast¬ne nešlo o povinnosť nahradiť škodu, ale len nahradiť hodnotu plnenia.

V klasickom práve sa naopak povinnosť dlžníka nahradiť škodu merala podľa subjektívnych pomerov veriteľa, a tak sa vytvorila skutočná povin¬nosť nahradiť škodu. Dlžník mal nahradiť záujem veriteľa na uskutočne¬nom plnení t.j. všetku škodu spôsobenú nesplnením záväzku.
Konkrétne dlžník mal nahradiť:
a) skutočnú ujmu na majetku veriteľa
b) ušlý zisk, ktorý by bol veriteľ určite dosiahol, keby bol dlžník riadne splnil svoju povinnosť.
Ako sme už zdôraznili - škoda sa mala nahradiť spravidla v peniazoch. Ohodnotenie škody bolo vecou sudcu.

Justinián maximalizoval výšku náhrady škody na dvojnásobok hodnoty nesplnené¬ho plnenia.
Na druhej strane sa vyvinuli aj obmedzenia povinnosti nahradiť škodu, najmä ak poškodený spoluzavinil škodu a škodca pritom nekonal so zlým úmyslom, alebo ak poškodený mal zo škodnej udalosti aj prospech; takýto prospech bolo treba kompenzovať so škodou.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

20 - Delenie kontraktov podľa obsahu

A

Kontrakty podľa obsahu rozdeľujeme na:
a) jednostranné - že tu bola zaviazaná len jedna strana, druhá strana bola len oprávnená, a preto sa poskytovala len jedna žaloba (pre oprávneného pro¬ti zaviazanému), napríklad pri pôžičke, stipulácii, bezdôvodnom obohate¬ní; tieto záväzky boli štruktúrou jednoduchšie a procesná ochrana sa opierala o prísne právo - stricti iuris. Žaloby sa nazývali kondikcie.
b) dvojstranné - čo znamenalo, že nimi boli zaviazané obidve strany, a teda každá strana bola zároveň aj veriteľom aj dlžníkom.

Dvojstranné záväzky sa rozdeľovali na:
- dvojstranné rovné (alebo niekedy nazývané synalagmatické) charakterizované tým, že z nich vznikali záväzky i nároky, a to tak, že každá strana bola voči protistranne zároveň veriteľom aj dlžníkom. Patrili sem odplatné zmluvy, ako kúpna zmluva, nájomná zmlu¬va, pracovná zmluva, zmluva o diele, a preto sa aj z týchto zmlúv priznávali dve podľa názvu rôzne žaloby, pre každú zmluvnú stránku osobitná žaloba.
- dvojstranné nerovné, z ktorých vždy vznikal hlavný nárok (chránený pomocou actio directa), ale za určitých predpo¬kladov mohol vzniknúť aj protinárok ako vedľajší nárok (chránený po¬mocou actio contraria). Napríklad z vypožičania (commodatum) vznikol hlavný nárok požičiavateľa na vrátenie vypožičanej veci, ale mohol vzniknúť aj vedľajší nárok vypožičiavateľa na uhradenie nákladov vyna-ložených na vec, na uhradenie škody z veci a pod. Patrili sem tieto zmluvy: vypožičanie, úschova, príkaz, obstaranie záležitosti bez príka¬zu, poručníctvo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

21 - Delenie kontraktov podľa vzniku

A

Je to moment od kedy kontrakt začne existovať a podmienky za akých daný kontrakt vznikol.
1. Reálne kontrakty – na vznik kontrakt je okrem konsenzu nutne aj reálne odovzdanie ale aj reálne prijatie danej veci (až keď dôjde k odovzdaniu a následnému prijatiu tak až vtedy vznikne kontrakt) – patrí sem pôžička, úschova, ručný záloh (pignus)
2. Verbálne kontrakty (ústne) – kontrakty kde konsenzus v podstatných náležitostiach musel byť urobený v prísne stanovenej slovnej forme (ústny sľub – stipulácia)
3. Literárne kontrakty (písomné) – kontrakty na ktorých vznik bola potrebná písomná forma
4. Konsezuálne kontrakty – kontrakty kde na vznik kontraktu stačí holý konsenzus o podstatných náležitostiach (najpoužiteľnejší kontrakt v súčasnosti)
Podstatu konsenzuálnych kontraktov možno stručne vyjadriť týmito osobitosťami:
- konsenzuálnosť, t.j. súhlas strán o podstatných zložkách ako nevyhnutný a dostatočný dôvod ich právnej existencie a zá¬väznej sily;
- zásada čistej záväznosti v tom zmysle, že záväzky vznikali len medzi stranami, teda čisto relatívne právne vzťahy
- dvojstrannosť rovná alebo nerovná, odplatná alebo bezodplatná, ale vždy výslovne alebo mlčky zakotvená vo vôli strán;
- žalovateľnosť - takže sudca mohol pri určovaní kondemnácie brať do úvahy jednak pripojené dohody ďalej všetky vedľajšie plnenia, napríklad plody, výdavky, jednak sku¬točnosti narúšajúce súhlas strán (omyl, nedorozumenie, simuláciu, podvod, hrozbu)

22
Q

22 - Pôžička

A

Pôžička (mutuum) bol reálny kontrakt, ktorým veriteľ previedol na dlž¬níka vlastníctvo určitých zastupiteľných vecí s dohodou, že dlžník v urče¬nom čase vráti zastupiteľné veci rovnakého množstva, rovnakej kvality a rovnakého druhu.
Základom pôžičky bolo odovzdanie vecí, a to v tom zmysle, že vlastníctvo požičanej veci sa prevádzalo z veriteľa na dlžníka; pritom muselo ísť o vec zastupiteľnú, teda o vec určenú podľa druhu, kvality a váhy.

Keďže pôžička bola reálnym kontraktom, nemohlo sa o nej hovoriť, dokiaľ sa požičaná vec neodovzdala dlžníkovi. Dohoda alebo sľub o poskytnutí budúcej pôžičky bola len nežalovateľnou predzmluvou.

Z pôžičky ako jednostranného kontraktu vznikol záväzok len na strane dlžníka. Dlžník mal vrátiť požičané v určenej lehote; ak strany lehotu neur¬čili, veriteľ mohol v ktoromkoľvek okamihu žiadať vrátenie. Tým, že na dlžníka prešlo vlastníctvo požičaných vecí, prešlo naňho aj nebezpečenstvo poškodenia a zničenia.

V rímskom práve bola pôžička zmluvou bezodplatnou a reálnou, v dô¬sledku čoho sa veriteľ nemohol domáhať žalobou z pôžičky vä謚ieho plnenia, než koľko sám dal. To znamená, že zo samej pôžičky nevyplýval nárok na úroky.

Prípadný nárok veriteľa na úroky musel byť medzi stranami dohovorený osobitnou formálnou zmluvou alebo nováciou, v ktorej sa požičaný kapitál zväčšil o úroky.
V rímskom práve bola pôžička kontraktom stricti iuris; veriteľ mohol svoju pohľadávku vymáhať pomocou:
a) condictio certae creditae pecuniae, ak boli predmetom pôžič¬ky peniaze, alebo pomocou
b) condictio certae rei, ak boli predmetom pôžičky iné zastupiteľné veci.

Pri námornej pôžičke sa dlžník zaväzoval vrátiť dlh pod podmienkou, že požičaná suma alebo ňou zakúpený tovar, sa loďou šťastne dostane na miesto doručenia.

Existujú 4 základné stupne zodpovednosti:
1. Dollus – zlý úmysel dlžníka – dlžník bude za zlý úmysel vždy zodpovedný
2. Culpa lata – hrubá nedbanlivosť – situácia kedy dlžník mohol a mal vedieť že jeho konanie môže mať negatívne následky vo vzťahu k poškodeniu alebo existencii záväzku (dotyčný bude zodpovedný)
3. Custodia – považuje sa za zodpovednosť štandardná starostlivosť o vec – ak sú všetky prvky starostlivosti poskytnuté a aj napriek tomu dôjde napr. k ukradnutiu danej veci tak budeme musieť nahradiť danú vec
4. Viz major – vyššia moc / vyššia neodvrátiteľná náhoda – najmä pôsobenie prírodných síl

23
Q

23 - Vypožičanie

A

Vypožičanie (commodatum) bola reálna zmluva, na základe ktorej požičiavateľ odovzdal nespotrebiteľnú vec (hnuteľnú alebo ne¬hnuteľnú) do bezodplatného užívania vypožičiavateľovi s tým, že ju v určenom čase vráti. Ak sa za užívanie dohodla odmena, nešlo už o vypožičanie, ale o nájom veci.

Predmetom vypožičania mohla byť spravidla len nespotrebiteľná vec. Výnimočne ním mohli byť aj spotrebiteľné veci, ak išlo o také užívanie, po ktorom by sa veci mohli vrátiť neporušené (napr. veci vypožičané len na ozdobu).

Pri vypožičaní získal vypožičiavateľ’ vec len do naturálnej držby (detencie), a preto požičiavateľ nemusel byť jej vlastníkom.

Užívanie vypožičanej veci sa spravovalo jej povahou a hospodárskym určením. Pritom smerodajná bola vôľa strán, ktoré mali presne určiť, ako mal vypožičiavateľ’ vec užívať. Ak vypožičiavateľ’ užíval vec iným spôsobom, ako bolo dohodnuté, dopustil sa krádeže úžitku, a preto bol zodpovedný aj za ľahkú nedbanlivosť.

Pri vypožičaní išlo spravidla o užívanie v záujme vypožičiavateľa, ale mohli byť prípady, že vypožičaná vec sa užívala v záujme požičiavateľa alebo v záujme oboch strán. Ak sa vec užívala v záujme požičiavateľa (napr. v záujme jeho reklamy alebo reprezentácie), vypožičiavateľ’ zodpovedal len za zlý úmysel; ak sa užívala v záujme oboch strán, vypožičiavateľ’ bol zodpo¬vedný za konkrétnu vinu. Ak užíval vec bezodplatne len vo svojom záujme, zaťažovala ho zodpovednosť za kustódiu a za náhodu.

Keďže vypožičanie bolo dvojstrannou nerovnou zmluvou, zásadne z nej nevznikal pre požičiavateľa nijaký záväzok, a ak nebola výslovne určená doba užívania, mohol vypožičanie kedykoľvek odvolať.
Ak vypožičiavateľ’ porušil svoje povinnosti (napr. nechcel vec vrátiť, ale¬bo ju poškodil, alebo z jeho viny sa zničila), patrila požičiavateľovi na ná¬hradu škody actio commodati directa.

Výnimočne však mohol vzniknúť aj pre vypožičiavatelia nárok proti poži¬čiavateľovi, napríklad na náhradu škody vzniknutej z predčasného vyžia¬dania veci, alebo nárok na náhradu výdavkov prekračujúcich bežné náklady spojené s užívaním veci, alebo ak vypožičiavateľovi vznikla škoda zo zlého úmyslu požičiavateľa (napr. požičal choré zviera, od ktorého sa nakazili zdravé). Na ochranu týchto nárokov patrila vypožičiavateľovi actio commodati contraria.

Od vypožičania sa odlišovala výprosa (precarium) charakterizovaná slobodnou odvolateľnosťou veci prenechanej do užívania. Výprosa sa nepokladala za zmluvu, ale len za faktický vzťah, za holú láskavosť. V Ríme sa výprosa ustálila na základe hospodársko-sociálnych pomerov tak, že patró¬ni zvykli poskytovať svojim prepustencom (klientom) pozemky do užíva¬nia na základe voľnej odvolateľnosti.
Prekarista bol zodpovedný za zlý úmysel až ľahkú nedbanlivosť. Odovzdávateľ veci do výprosy mohol vec od prekaristu vymôcť interdiktom deprecario.

24
Q

24 - Úschova

A

Úschova (depositum) bola reálny kontrakt, ktorým ukladateľ odovzdal uschovávateľovi hnuteľnú vec do bezodplatnej ochrany s tým, že ju uschovávateľ vráti, kedykoľvek ukladateľ o to požiada.
Uschovávateľ sa prijatím veci stal iba detentorom, a teda ukladateľ nemusel byť vlastníkom veci. Uschová¬vateľovi ako detentorovi veci nepatrila nijaká vecnoprávna ochrana držby, tým menej ochrana vlastníctva.

Podstatné zložky aby zmluva o úschove platila: predmet zmluvy (hnuteľná vec), dohodnúť sa či zmluva je odplatná alebo bezodplatná, dohodnúť sa o prípadnej odmene, ďalšou súčasťou dohody ktorá nám identifikuje zmluvu o úschove je činnosť predmetu úschovy (opatrovanie).

Uschovávateľ bol povinný:
a) starať sa o vec,
b) vrátiť vec aj s prírastkom na požiadanie ukladateľovi,
c) keďže úschova v rímskom práve bola dôsledne bezodplatnou zmlu¬vou, uschovávateľ bol v zásade zodpovedný len za zlý úmysel a hrubú ne¬dbanlivosť.
Ak uschovávateľ nedodržal tieto povinnosti, patrila ukladateľovi na ochranu jeho záujmov z úschovy actio depositi directa.

Ukladateľ bol však povinný:
a) nahradiť uschovávateľovi výdavky na udržanie alebo uchránenie veci,
b) nahradiť mu celú škodu spojenú s úschovou veci.
Na ochranu týchto nárokov patrila uschovávateľovi actio depositi contraria.

Úschova sa od vypožičania odlišovala tým, že uschovávateľ nemohol vec užívať, kým vypožičiavateľ naopak mohol vypožičanú vec užívať.
Okrem vlastnej úschovy poznalo rímske právo ešte tri osobitné formy úschovy:
- naliehavá úschova - úschova v prípade pohromy alebo nebezpečenstva, napríklad pri požiari, povodni a pod.
- sekvestorská úschova - do úschovy sa dala vec, o ktorú sa viedol spor; uschovávateľ ju mal vydať tomu, v koho prospech vyznel rozsudok;
- nevlastná úschova - úschova vecí zastupiteľných (spravidla peňazí), pri ktorej sa dohodlo vrátenie len druhových vecí. Uschovávateľ sa stal vlastníkom vecí prija¬tých do úschovy, a teda ich mohol aj užívať (najmä bankár).

25
Q

25 - Ručný záloh

A

Ručný záloh (pignus) bol reálny kontrakt, na základe ktorého sa veriteľ zaväzoval vrátiť dlžníkovi predmet, ktorý prijal na zabezpečenie úveru poskytnutého dlžníkovi.

Bol to dvojstranný nerovný kontrakt, uzavretý v záujme oboch strán. Záložný veriteľ sa stal držiteľom. Mal chrániť vec, nemal ju však užívať, ak sa nedohodlo, že plody veci patria veriteľovi ako úroky.

Ak bol dlh zaplatený, veriteľ mal vrátiť záloh dlžníkovi. Veriteľ bol zodpovedný aj za culpa levis. Zaviazaný mohol byť aj dlžník voči veriteľovi pokiaľ išlo o záloh, napríklad na náhradu in¬vestícií vynaložených na vec. Actio pigneraticia directa a contraria patrila veriteľovi a dlžníkovi na ochranu ich záujmov navzájom. Treba ju odlišovať od actio pigneraticia in rem, ktorá patrila iba záložnému veriteľovi

26
Q

26 - Stipulácia

A

Je to prvým verbálnym kontraktom, inak nazývaný aj slávnostný sľub. Je to verbálny kontrakt spočívajúci v ústnom alebo formálnom prísľube možného a dovoleného plnenia, pričom stipulátor (budúci veriteľ) sformuluje obsah plnenia v otázke adresovanej promisotorovi (budúci dlžník) v rituálnej forme na ktorú promisor odpovie tým korešpondujúcim slovesom.

Stipulácia je jednostranný kontrakt (povinnosť vzniká vždy len na jednej strane). Jednou z podmienok bolo že obe strany museli mať spôsobilosť na právne úkony.

Stipulácia bola najpružnejším typom zmluvy, tzn. že bola všeobecnou zmluvnou formulou a mohla sa použiť na všetky typy záväzkov, pomocou nej sa mohlo sľúbiť akékoľvek plnenie ktoré bolo podľa práva predmetom záväzku. Bola limitovaná tým že sa ňou zakladali len jednostranné obligácie a strany museli byť prítomné.

Pre použiteľnosť je rozhodujúce jej delenie na tzv. stipulácie zmluvné - dobrovoľné a stipulácie prétorské / sudcovské - vynútiteľné.

Stipulácia zmluvná – dobrovoľná
Založená na súkromnej autonómii strán a to konkrétne čo sa týka obsahu alebo toho či stipuláciu vôbec uzavrú tie jednotlivé zmluvné strany. Jej predmetom sa mohlo stať každé možné a právne dovolené plnenie. Predmetom bolo možné niečo dať (otroka, peniaze), niečo konať (postaviť dom) alebo dojednávať zmluvnú pokutu, nováciu záväzku atď.

Stipulácia prétorská a sudcovská – vynútiteľná
Spočívajú na rozhodnutí prétora alebo sudcu, ktorý môžu v určitých prípadoch donútiť niekoho uzavrieť túto stipuláciu (poručník poručencovi sa môže zaviazať k správe jeho majetku).

Dôkazná listina – cautio -> Slúžila na poistenie aktu a nemôžeme ju nazývať literárnym kontraktom, táto dôkazná listina slúžila skôr ako podporný prostriedok v prípade sporu.

Rozoznávame 2 typy dôkaznej listiny
Cautio indiscreta – zaznamenanie priebeh stipulácie bez uvedenia právneho dôvodu
Cautio discreta – okrem priebehu stipulácie sa v nej zaznamenával aj predmet stipulácie

Právna ochrana stipulácie – žaloby
Legis actio sacramento – univerzálna žaloba – vyzvanie žalovaného aby vec poprel alebo potvrdil
Legis actio per conditionem – výzva k dobrovoľnému plneniu (do 30 dní)
Condictio certae pecuniae – využívaná vo

27
Q

27 - Verbálne kontrakty

A

Sú to kontrakty, pri ktorých sa okrem dohovoru strán žiadala určitá slovná forma. Do tejto skupiny patrili predovšetkým stipulatio, dotis dictio, promisisio iurata liberti, vadiatura a prediatura.
Pri verbálnych kontraktoch okrem dohovoru strán bola potrebná aj určitá slovná forma.

Verbálne kontrakty môžeme označiť ako ústne zmluvy, ktoré vznikajú prednesením určitých právom stanovených slov. Spravidla sa veriteľ dlžníka formálne spýta a dlžník mu formálne odpovie.

Tá formálnosť je v tomto prípade veľmi dôležitá lebo dlžník musí odpovedať rovnakým slovesom akým sa veriteľ spýtal. O tieto verbálne kontrakty ide iba vtedy pokiaľ tento ústny akt spôsobuje vznik záväzku.

Stipulácia
Je to prvým verbálnym kontraktom, inak nazývaný aj stipulačný sľub alebo slávnostný ústny sľub. Je to verbálny kontrakt spočívajúci v ústnom alebo formálnom prísľube možného a dovoleného plnenia, pričom stipulátor (budúci veriteľ) sformuluje obsah plnenia v otázke adresovanej promisotorovi (budúci dlžník) v rituálnej forme na ktorú promisor odpovie tým korešpondujúcim slovesom.

Stipulácia je jednostranný kontrakt (povinnosť vzniká vždy len na jednej strane). Jednou z podmienok bolo že obe strany museli mať spôsobilosť na právne úkony.

Stipulácia bola najpružnejším typom zmluvy, tzn. že bola všeobecnou zmluvnou formulou a mohla sa použiť na všetky typy záväzkov, tzv. že sa pomocou nej mohlo sľúbiť akékoľvek plnenie ktoré bolo podľa práva predmetom záväzku. Bola limitovaná tým že sa ňou zakladali len jednostranné obligácie a strany museli byť prítomné.

Pre tú použiteľnosť je rozhodujúce jej delenie na tzv. stipulácie zmluvné - dobrovoľné a stilupácie prétorské / sudcovské - vynútiteľné.

Stipulácia zmluvná – dobrovoľná
Založená na súkromnej autonómii strán a to konkrétne či sa týka toho obsahu alebo toho či stipuláciu vôbec uzavrú tie jednotlivé zmluvné strany. Jej predmetom sa mohlo stať každé možné a právne dovolené plnenie. Predmetom bolo možné niečo dať (otroka, peniaze), niečo konať (postaviť dom) alebo dojednávať zmluvnú pokutu, nováciu záväzku atď.

Stipulácia prétorská a sudcovská – vynútiteľná
Spočívajú na rozhodnutí prétora alebo sudcu, ktorý môžu v určitých prípadoch môže donútiť prinútiť niekoho uzavrieť túto stipuláciu (poručník poručencovi sa môže zaviazať k správe jeho majetku).

Dôkazná listina – cautio -> Slúžila na poistenie aktu a nemôžeme ju nazývať literárnym kontraktom a táto dôkazná listina slúžila skôr ako podporný prostriedok v prípade sporu.

Rozoznávame 2 typy dôkaznej listiny
Cautio indiscreta – zaznamenanie priebeh stipulácie bez uvedenia právneho dôvodu
Cautio discreta – okrem priebehu stipulácie sa v nej zaznamenával aj predmet stipulácie

Právna ochrana stipulácie – žaloby
Legis actio sacramento – univerzálna žaloba – vyzvanie žalovaného aby to poprel alebo potvrdil
Legis actio per conditionem – výzva k dobrovoľnému planeniu (do 30 dní)
Condictio certae pecuniae – využívaná vo formulovom procese

Dotis dictio
Je to sľub poskytnúť veno. Je to v podstate verbálny kontrakt, ktorý spočíva v ústnom ale neformálnom prísľube poskytovateľa vena budúcemu manželovi.

Promisisio iurata liberti
Znamená prísažný sľub prepustenca svojmu patrónovi o budúcich službách. V tomto prípade nastávala zaujímavá situácia že tento sľub bol skladaný prepustencom v čase keď bol ešte otrokom (nemal právnu subjektivitu). Bol to naturálny a nevymáhateľný sľub. Ako slobodný otrok (po oslobodení) sa tento sľub znova zopakoval.

Vadiatura
Ňou sa vades zaviazal vadiatúrou zabezpečiť prítomnosť žalovanej osoby pred prétorom v štádiu in iure. Bol to inštitút procesného práva a spočívalo to v tom, že vades mal zaplatiť pokutu ak sa osoba, za ktorú sa zaručil sa nedostavila pred prétora v určenom čase.

Prediatura
Bola garanciou, tak isto sa jednalo o inštitút procesného práva. Jeho úlohou bolo zabezpečiť procesný úkon skôr na vrátenie nejakej spornej veci alebo jej zachovanie.

28
Q

28 - Literárne kontrakty

A

Sú to kontrakty, ktoré sa uskutočňovali v písomnej podobe. Nie všetky písomné kontrakty označujeme ako literárne kontrakty. O literárnom kontrakte hovoríme iba vtedy ak písomný akt sám o sebe spôsobuje vznik záväzku.

Medzi literárne kontrakty zaraďujeme:
Numen transcriptum (prepísaná pohľadávka).
Bývalo zvykom že rímsky občan si viedol obchodnú knihu príjmov a výdavkov – táto kniha samotná nebola literárnym kontraktom ale bude s ním úzko súvisieť.

O literárny kontrakt išlo vtedy ak nastalo:
Veriteľ premenil so súhlasom dlžníka pôvodný dlh na nový literárny dlh a pripísal mu príslušnú sumu na ťarchu ako výdavok – prepis z veci na osobu – znamená to že sa zmení existujúci právny dôvod plnenia na nový právny dôvod medzi tým istým veriteľom a dlžníkom s ich súhlasom – zmena právneho dôvodu.
Nejaký dlh so súhlasom dlžníka sa premení na nový dlh proti inému dlžníkovi – prepis z osoby na osobu – zmena subjektov – medzi dvoma subjektmi si namiesto doterajšieho dlžníka zapíše veriteľ v obchodnej knihe výdavok na ťarchu na nového veriteľa – znamená to zmenu v osobe dlžníka alebo veriteľa s ich súhlasom – tento druh literárneho kontraktu mohli využívať iba Rimania.

Vznikali dlžnými úpismi čo boli listiny kde sa niekto zaväzoval k vyplateniu určitej čiastky. Bola to singrafa a chirograf.

Singrafa
Bol to formálny písomný kontrakt. Vyhotovoval sa vo dvoch origi¬náloch, ktoré podpísal veriteľ a dlžník, pričom každý z nich mal originál u seba.
Chirograf
Bola zasa listina vyhotovená len v jed¬nom exemplári, ktorú podpísal iba dlžník. Ako jednostranný záväzok chi¬rograf zostával u veriteľa. Bolo možné napadnúť ho pre nedostatok kauzy, čo pri syngrafe nebolo možné.

29
Q

29 - Kúpna zmluva

A

Kúpna zmluva (emptio - venditio, kúpa - predaj) bola vzájomne zaväzujúci kontrakt, ktorým sa predávajúci zaväzoval odovzdať vec do držby a pokojného užívania kupujúcemu a kupujúci sa zaväzoval zaplatiť predávajúcemu v peniazoch dohodnutú kúpnu cenu.

Platná kúpa sa teda uskutočňovala neformálnym zjednotením strán, pokiaľ išlo o predmet a cenu. Mohlo sa tak stať ústne alebo písomne, do¬konca aj poslom, rozhodujúce bolo, aby došlo k zhode vôle strán.
Predmetom kúpy mohla byť akákoľvek hmotná vec, aj vec budú¬ca. Čo sa týka budúcej veci, rozlišovala sa tzv. kúpa nádeje čo bola vlastne odvážna (hazardná) kúpa, lebo sa kupovala nádej na budúcu vec (napr. kúpa rýb, ktoré sa ulovia v určitý deň) a prijímal sa záväzok za¬platiť kúpnu cenu, aj keď sa nádej neuskutoční, a tzv. kúpa nádejnej veci, ktorá predstavovala podmienenú kúpu a bola účinná, len ak sa podmienka splnila, teda keď budúca vec naozaj vznikla.

Okrem hmotnej veci mohla byť predmetom kúpy aj hromadná vec, napríklad ma¬jetok (dedičstvo), aj nehmotná vec, ako pohľadávky a niektoré vecné prá¬va, napríklad pozemkové a osobné služobnosti. Ak predmet kúpy neexistoval kúpa bola neplatná. Kúpa sa stala neplatnou, ak vec sčasti zanikla, a preto bolo plnenie nemožné.

Platný bol aj predaj cudzej veci, pravda, na vzťah medzi stranami vplý¬vala vedomosť alebo nevedomosť jednej alebo oboch strán o právnom po¬stavení veci. Neplatná však bola kúpa veci, ktorá bola vlastníctvom kupujúceho.

Kúpna cena sa mala vyjadriť v peniazoch, inak by to nebola kúpa, ale výmena.
Cena mala byť určitá a efektívna, a to už pri uzavieraní kúpy. Efektív¬na v tom zmysle, že bola uvážená ako reálna protihodnota veci. Preto ak sa cena len predstierala (simulovala), alebo ak sa určila cena, ktorú však nemal predávajúci požadovať, nešlo o kúpu, ale o darova¬nie. Určitosť ceny znamenala, že cena bola určená množstvom peňazí. Určenie ceny sa mohlo prenechať na tretiu osobu.

Predávajúci bol povinný:
1. Chrániť vec pre kupujúceho až do odovzdania, a to v rozsahu zodpo¬vednosti za omnis culpa (t.j. dolus, culpa lata a culpa levis, vrátane kustódie), nie však za vis maior.
Už v klasickom práve platila zásada, že uzavretím kúpy prechádza ne¬bezpečenstvo náhodného zničenia alebo zhoršenia veci spravidla na kupujúceho.
V praxi to znamenalo, že kupujúci bol po¬vinný zaplatiť plnú kúpnu cenu aj v prípade, ak sa vec po uzavretí kúpy ná¬hodne zničila alebo zhoršila.
2. Odovzdať vec kupujúcemu a zabezpečiť mu pokojné užívanie a ne¬rušenú držbu
3. Zodpovedať v určitom rozsahu za fyzickú kvalitu predanej veci.

Škála zodpovednosti za fyzickú kvalitu predávanej veci sa ustálila takto:
a) ak bol pozemok, na ktorého cene sa dohodli, podľa tvrdenia rozlo¬hou menší, kupujúci mohol
vymáhať rozdiel, o ktorý zaplatil viac;
b) ak predávajúci podvodne zamlčal jemu známe nedostatky veci, ale¬bo ak tvrdil, že vec je bez vady, alebo že má isté vlastnosti, kupujúci mohol žalovať na náhradu škody vo výške jeho konkrétneho záujmu, ktorú utrpel dôverou v tvrdenie predávajúceho;
c) ak predávajúci stipuláciou garantoval určitú kvalitu veci, kupujúci mohol zo stipulácie vymáhať všetku škodu, ak sa ukázalo, že vec nemá garantovanú kvalitu;
d) aj keď predávajúci bol dobromy¬seľný - zodpovedal, že vec netrpí takými skrytými vadami, kto¬ré znižujú jej bežnú spotrebiteľnosť. Predávajúci mal poznať vec a jej vady oznámiť kupujúcemu. Pod vadami sa u otrokov rozumeli nielen cho¬roby, ale aj sklon k úteku a túlaniu.

Na ochranu svojho záujmu mal kupu¬júci proti predávajúcemu dve žaloby:
- actio redhibitoria na vrátenie kúpnej ceny oproti vráteniu veci, teda od¬stúpenie od kúpy; premlčovala sa po šiestich mesiacoch;
- actio quanti minoris, smerujúca k zníženiu kúpnej ceny primerane ku skutočnej hodnote kúpenej veci;

Kupujúci bol povinný:
- zaplatiť predávajúcemu dohodnutú kúpnu cenu
- nahradiť predávajúcemu všetku škodu alebo výdavky vynaložené na vec od okamihu uzavretia zmluvy až do prevzatia veci.
Kupujúci mohol odopierať zaplatiť kúpnu cenu,
- ak ju predávajúci žiadal pred dohodnutou lehotou,
- ak predávajúci odopieral vydať vec, ak sa nedohodlo inak.

30
Q

30 - Vedľajšie dojednania pri kúpnej zmluve

A

Po uzavieraní kúpy bolo možné k nej pripojiť rozmanité vedľajšie do¬hody, najmä:
- dohodu o odstúpení od kúpy, ak sa celá cena nezapla¬tila do určitej lehoty; zaplatená časť ceny prepadla v prospech predáva¬júceho (tzv. prepadná doložka);
- výhradu lepšej ponuky - predávajúci mohol odstúpiť od kúpy, ak by dostal lepšiu ponuku;
- dohodu o kúpe na skúšku - kupujúci mohol do určitej lehoty odstúpiť od kúpy, ak by vec nebola pre neho vhodná; po¬užívala sa najmä v obchode s otrokmi; dohoda o skúške ochutnaním sa odchyľovala v tom, že pri kúpe vína si kupujúci vyhradil právo preveriť jeho kvalitu spravidla znalcom;
- dohodu o spätnom predaji - predávajúci bol oprávnený do určitého termínu vec od kupujúceho kúpiť späť;
- dohodu o spätnej kúpe - predávajúci bol po¬vinný kúpiť vec na želanie kupujúceho;
- dohodu o nescudzení - zaväzovala kupujúce¬ho, že vec nescudzí;
- dohodu, že kupujúci neprepustí otroka na slobodu;
- dohodu, že kupujúci nezneužije otrokyňu na nemravné ciele,
- dohodu, že predaný otrok bude odvedený z miesta pobytu predávajú¬ceho, lebo bolo nebezpečenstvo, že by ohrozoval bývalého pána.

31
Q

31 - Nájomná zmluva

A

Zmluva, ktorou sa prenajímateľ zaväzoval nájomníkovi odovzdať vec do dočasného využívania, alebo preňho pracovať, alebo vykonať dielo, a ako protihodnotu sa nájomník zaväzoval dať prenajímateľovi určitú peňažnú náhradu.
Prenajímateľ niečo „umiestňoval“, najmä faktickú moc nad niečím, mohol umiestniť veci do užívania al. používania – nájom veci alebo mohol umiestňovať vlastnú pracovnú silu – pracovná zmluva alebo umiestňovať v prospech druhých určitý výsledok svojej vedomosti – zmluva o dielo.
Nájomník si „odvádzal“ prenajatú vec al. najatého pracovníka, alebo odvádzal materiál na spracovanie živnostníkovi.

V rímskom práve mal 3 formy:
* locatio conductio rei – nájom veci - nájomná zmluva, ktorá sa týkala prenájmu veci za odplatu
* locatio conductio operatum – pracovná zmluva – platí sa za akúkoľvek vykonanú prácu, pracovná zmluva sa musí vykonávať osobne
* locatio conductio operis – zmluva o dielo – platí sa za LEN dokončené dielo

32
Q

32 - Nájom veci

A

Zmluva, v ktorej sa prenajímateľ zaväzoval odovzdať nespotrebiteľnú vec nájomníkovi do užívania na určitý čas a nájomník sa zároveň zaväzoval platiť v peniazoch dohodnuté nájomné. Nájom bol perfektný keď sa strany dohodli na predmete a výške nájomného.

Predmetom nájmu – akákoľvek hnuteľná al. nehnuteľná, hmotná, nespotrebiteľná a presne určená vec.
V rímskom pravé nájomník dostaval vec len do detencie, nie do držby, preto sám nepožíval ochranu držby – iba prostredníctvom prenajímateľa. V novodobých právnych poriadkoch sa aj nájomníkovi zvykne priznať priama držba a ochrana, aj keď je len detentorom veci.

Prenajímateľ bol povinný vydať nájomníkovi prenajatú vec v užívateľnom stave a udržiavať ju v takom stave po cely čas nájmu
Nájomník bol povinný platiť dohodnuté nájomné, nájomné sa malo platiť len v peniazoch. Nájomník bol povinný platiť aj keď vec vôbec nevyužíval al. ju nevyužíval po nejaký čas.

Dĺžka nájmu sa spravovala zmluvou. Ak sa pokračovalo v užívaní veci aj po uplynutí nájomnej doby, pokladal sa nájom za mlčky predĺžený. Ak sa dĺžka nájmu nedohodla – smerodajné boli zvyklosti al. išlo o nájom na neurčitý čas, ktorý trval kým ho jedna strana nevypovedala. Ak by však jedna strana vypovedala nájom v nevhodnom čase, zodpovedala by protistrane za spôsobenú škodu.
Ak v je prenájme plodonosná vec – patrilo nájomníkovi aj požívanie veci = osobitý druh nájmu árenda. Tu bolo možné nájom určiť nie len v peniazoch, ale aj časťou z výnosu plodov.

33
Q

33 - Pracovná zmluva

A

(konsenzuálny kontrakt)
Zmluva, ktorou pracovník prenajímal za mzdu seba a svoju pracovnú silu objednávateľovi, zamestnávateľovi.
Táto zmluva bola najvýznamnejšia alebo vôbec úprava využitia intelektuálnej al. fyzickej sily človeka. Potreba pracovného výkonu sa uspokojovala:
a.) Nútená práca
b.) Práca otrokov
c.) Nájom práce otrokov
d.) Nájom slobodnej práce
Najväčší objem práce predstavovala práca otrokov. Tých vlastnil štát al. súkromníci. Práca otrokov bola nákladná – otroci sa museli aj živiť a šatiť. Využívali ich najmä na manuálnu prácu, ale aj v obchode a v domácnostiach. Ten kto mal prebytok otrokov – mohol dať nejakého do prenájmu aby z neho „vyťažil“ čo najviac.
Rímske právo neuznávalo pracovnú zmluvu medzi sociálne rovnými al. prenajatie pracovnej sily ľuďmi sociálne vyššie postavenými. Podľa toho rímske právo rozoznávalo:
Práce neslobodné – všetky manuálne prace
Práce slobodné – práce duševné al. kvalifikované napr. lekár, advokát, učiteľ
Z pracovnej zmluvy vznikali povinnosti:
Pracovník – bol osobne zaviazaný plniť dobrovoľné práce a služby, v prípade neplnenia zamestnávateľovi patrila žaloba actio conducti
Zamestnávateľ – bol povinný pracovníkovi zaplatiť dohodnutú mzdu, na ochranu záujmov pracovníka slúžila actio locati
Pracovná zmluva sa skončila uplynutím času, na ktorú bola uzavretá alebo aj predtým jednostrannou výpoveďou zo spravodlivého dôvodu.

34
Q

34 - Zmluva o dielo

A

Zmluvou o diele sa dodávateľ zaväzoval objednávateľovi vyhotoviť za odmenu dielo resp. úspešný pracovný výsledok.
Strany sa pomenúvajú opačne ako pri pracovnej zmluve, spravidla objednávateľ dával na spracovanie materiál a dodávateľ ho preberal na spracovanie. Ak materiál dodal sám dodávateľ, nešlo o zmluvu o diele ale o kúpu.
Najbežnejší predmet zmluvy o diele – postavenie domu al. inej stavby, spracovanie al. opravenie nehnuteľnosti, doprava osôb al. tovaru – teda remeselnícke a živnostenské činnosti.
Dôraz nebol na práci, ale na pracovnom výsledku – objednávateľ platil až keď bolo dielo hotové tzv. schválenie dodaného.

Zo zmluvy o diele vznikali tieto záväzky:
Dodávateľ – mal vyhotoviť dielo včas a riadne, zaťažovalo ho riziko náhodného poškodenia al. zničenia diela pred odovzdaním, ale aj celkovo za škodu ktorá vznikla tým že dielo nemalo potrebnú zručnosť al. vedomosti. Objednávateľovi patrila proti nemu actio locati.
Objednávateľ – mal zaplatiť (po vyhotovení diela), dodávateľovi patrila proti nemu acio conducti.

Nevlastná zmluva o diele – na dodávateľa prechádzalo vlastníctvo zastupiteľných veci odovzdaných na spracovanie al. dopravu s dohodou, že dodávateľ odovzdá výrobok z iného materiálu ale rovnakého množstva a v rovnakej cene. Tu dodávateľa zaťažovala plná zodpovednosť, aj za náhodu.

35
Q

35 - Spoločenská zmluva

A

Konsenzuálny kontrakt, ktorým sa dve al. viacero osôb (spoločníci) zaväzovali napomáhať dosiahnutie spoločného cieľa spoločnými prostriedkami s tým, že sa podľa vopred určených kritérií budú deliť o zisky a prípadné straty. Všade tam, kde jednotlivec svojimi silami nestačil dosiahnuť svoj ciel a bol ochotný potlačiť svoj individuálny záujem a uprednostniť záujem spoločný.
Spoločnosti mohli byť vecné, pracovné, zmiešané alebo generálne a špeciálne, alebo obchodné alebo zamerané na iný cieľ.
Ulpián uviedol základné druhy spoločností:
a.) Spoločnosť všetkého majetku
b.) Obchodná spoločnosť
c.) Poplatnícka spoločnosť
d.) Spoločnosť jednej veci
Klasická spoločnosť sa zakladala neformálnou dohodou, zjednotením sa na spolupráci a na spoločný cieľ. Zo spoločnosti vznikali práva a povinnosti len medzi spoločníkmi.
Medzi prvými spoločnosťami boli spoločnosti nájomníkov daní – s cieľom obstarávať na účet štátu výstavbu ciest, zásobovanie armády a pod.
Spoločenská zmluva sa zakladala na dôvere spoločníkov
1.) Spoločníci vzájomne zodpovedali za zlý úmysel, porušenie spoločenskej zmluvy spôsobovalo stratu cti
2.) Spoločníkom patrilo oprávnenie, že exekúciu bolo možné viesť len proti ich majetku, nie osobe
3.) Nemohli byť prijatí noví spoločníci, museli uzavrieť novú spoločenskú zmluvu

Povinnosti spoločníkov:
1.) Plniť sľúbené vklady – prínosy mohli byť z majetkových hodnôt peňažných, vecných al. pracovných plnení
2.) Rozdeliť zisk a stratu
Keďže sa spoločnosť zakladala na dôvere, podľa klasického práva spoločníci proti sebe nemohli použiť žalobu. Až po zániku spoločnosti mali k dispozícii actio pro socio – smerovala k vyúčtovaniu medzi spoločníkmi. Actio communi dividundo mali k dispozícii na rozdelenie spoluvlastníctva.

Spoločnosť zaniká smrťou, stratou al. obmedzením právnej spôsobilosti, konkurzom, uplynutím času a napokon dosiahnutím sledovaného cieľa.

Vzťah voči tretím – prétor za účelom upevnenia dôveryhodnosti obchodných a podnikateľských stykov v podmienkach prevažujúcej účasti nesvojprávnych osôb ich zaviazal solidaritou. = tým sa väzba spoločníkov voči tretím stala pevnejšou a dôveryhodnejšou.
Dohody – pripájali sa k spoločenskej zmluve, napr. dohoda, že spoločník po určitý čas nevypovie členstvo, nebude sa domáhať vyrovnania atď.
Členmi spoločnosti mohli byt aj ženy, nedospelí a otroci.

Skutočnú obchodnú a podnikateľskú činnosť zaobstarával poverený správca obchodného podniku, a činnosť plavebnej činnosti zaobstarával poverený kapitán, spravidla otroci alebo nesvojprávni synovia. Správcovia boli viazaní obsahom poverenia, ktoré dostali.

36
Q

36 - Príkazná zmluva

A

mandatum (konsenzuálny kontrakt)
Zmluva ktorou sa príkazník zaväzoval bezodplatne obstarať záležitosti príkazcu, ktoré mu zveril vo vlastnom záujme al. v záujme tretích osôb.
Obsahom mohla byt akákoľvek činnosť právneho charakteru al. vykonanie jednej al. viacerých faktických činností, vždy na účet príkazcu. Obsah príkazu musel byť dovolený a dostatočne určitý.

Príkaz vznikol neformálnym dohovorením sa strán o činnosti, ktorú mal príkazník obstarať na účet príkazcu. Bol to bezodplatný právny úkon, ale ak príkazník chcel za svoje služby odmenu, mohol si ju vymáhať cez extraordinaria cognitio.
Príkaz zanikol jeho splnením, nemožnosťou splnenia alebo smrťou jednej strany. Ak strana odstúpila v nevhodnom čase zodpovedala druhej strane za vzniknuté problémy.

Z príkazu vznikol právny vzťah len medzi príkazcom a príkazníkom. Príkazník vystupoval so zreteľom na tretie osoby len ako nepriamy zástupca príkazcu.
Príkaz nie je plnomocenstvom. Preto príkazník vystupoval voči tretím osobám vždy vo vlastnom mene. Teda príkaz plnil funkciu nepriameho zastúpenia.

Záväzky medzi príkazcom a príkazníkom:
1.) Hlavný záväzok vznikol na strane príkazníka a príkazca ho mohol vymôcť cez actio mandati directa. Príkazník bol povinný splniť obsah príkazu, zodpovedal za zlý úmysel aj všetko zavinenie. Príkazník mal plniť príkaz osobne a vždy mal hľadieť na skutočný záujem príkazcu.
2.) Na strane príkazcu vznikol určitý vedľajší záväzok – tento mohol príkazník uplatniť cez actio mandati contraria. Príkazca tak mal príkazcovi nahradiť všetky výdavky, ktoré mohol rozumne pokladať za nevyhnutné a nahradiť príkazníkovi všetku škodu, ktorú utrpel pri výkone príkazu.
Úverový príkaz – príkaz príkazcu príkazníkovi aby poskytol pôžičku tretej osobe. Príkazník, ktorý poskytol pôžičku získal dvojitú garanciu – proti osobe ktorej dal pôžičku i proti príkazcovi.

37
Q

37 - Kvázikontrakty

A

Kvázikontrakt je právne dovolené konanie, ktoré nespĺňa všetky náležitosti a predpoklady kontraktu. Obligácie tu teda vznikajú zo skutočností podobných (nie totožných) kontraktom. Právny poriadok s nim spája právne následky v podobe žalovateľného záväzku.
Ich počet bol obmedzený, najdôležitejšie boli negotiorum gestio – obstaranie cudzích záležitosti, condictiones, záväzok z poručníctva, záväzok z prijatia dedičstva a záväzok z odkazov.

Medzi ostatné kvázikontrakty zaraďujeme:
1.) spoločenstvo – náhodne vzniknuté spoluoprávnenie viacerých osôb na ten istý predmet, napr. vzťah spoludedičov alebo spoluodkazníkov. Od spoločnosti sa odlišovalo tým, že chýbala spoločenská zmluva ako základ vzťahov medzi spouoprávnenými. Počas trvania boli zúčastnení povinní poskytnúť si primeranú účasť na užívaní a požívaní veci, a takisto boli povinní znášať výdavky a škody. Neboli ale povinný zotrvávať v spoločenstve, mali navzájom nárok na zrušenie a rozdelenie spoločenstva a na vyrovnanie vzájomných nárokov.
2.) Vzťah medzi poručníkom a poručencom. Poručník zodpovedal aj za culpa levis.
3.) záväzok dediča voči odkazovníkovi plniť nejaký predmet
4.) kvázi zmluvný záväzok vznikol aj z jednostranného sľubu v prospech božstva alebo verejnosti
5.) záväzok plniť alimenty mohol prameniť z právneho poriadku alebo bol zakotvený v zmluve alebo odkaze. Z právneho poriadku vyplýval v prípade pokrvnosti poskytovať výživné

38
Q

38 - Bezdôvodné obohatenie

A

Nastalo keď niekto získal niečo na škodu druhého bez právneho dôvodu. Rímske právo sem zahŕňalo zaplatenie neexistujúceho dlhu, neskôr sa pripojili aj ďalšie prípady. Prípady bezdôvodného obohatenia pochádzajú z oblasti abstraktných právnych úkonov. Ak pri nich chýba právny dôvod, právne účinky síce nastanú ale pomocou condictio sine causa bolo možné dosiahnuť vyrovnanie, napr. mancipácia domu na základe neplatnej kúpy bola účinná a nadobúdateľ sa stal vlastníkom, hoci kúpa bola neplatná – pôvodný vlastník mohol vymáhať spätný prevod vlastníctva pomocou condictio sine causa.

Predpoklady bezdôvodného obohatenia:
a.) Obohatenie na škodu iného
b.) K obohateniu došlo bez vôle poškodeného
c.) Obohatenie bolo bezdôvodné
V poklasickej dobe existovali tieto druhy bezd. obohatenia:
a.) Obohatenie z nemravného dôvodu – niekto prijal plnenie, ktoré bolo v rozpore s dobrými mravmi alebo so zákonným zákazom
b.) Obohatenie z prijatia nedlhu – niekto z ospravedlniteľného omylu splnil dlh, ktorý neexistoval
c.) Obohatenie v dôsledku odovzdania na určitý účel, ktorý sa neuskutočnil, keď niekto plnil v očakávaní určitého budúceho výsledku a ten potom nenastal. Napríklad keď sa vopred odovzdalo veno a manželstvo sa nekonalo
d.) Bezdôvodné obohatenie v užšom zmysle nastalo, keď nadobudnutie hneď od začiatku nemalo nijaký základ

39
Q

39 - Negotiorum gestio

A

Obstaranie cudzích náležitosti bez príkazu vzniklo, keď niekto (obstarávateľ, správca) dobrovoľne obstarával záležitosti druhého bez jeho príkazu.
Z negotiorum gestio vznikol podobný právny vzťah ako z príkazu.
Negotiorum gestio predpokladalo:
a.) Chýbajúci príkaz
b.) Skutočnosť, že ide o cudziu záležitosť
c.) Užitočnosť podujatia sa na obstaranie záležitosti iného, aj keď sa dosiahol iný výsledok, aký by bol dosiahol zainteresovaný sám
Gestorovo konanie mohol zainteresovaný čiastočne schváliť - to nadobudlo povahu príkazu

Obstarávateľ bol zodpovedný za starostlivé vykonanie záležitosti, zodpovedal za všetko zavinenie. Ak konal nečestne al. zištne tak aj za náhodu. Po splnení mal zainteresovanému odovzdať všetok zisk z obstarania záležitosti.
Zainteresovaný bol povinný nahradiť gestorovi všetky výdavky a prevzaté záväzky, ale len ak nezakázal obstaranie záležitosti a ak sa zaobstaranie záležitosti začalo užitočne t.j. konanie zodpovedalo domnelej vôli zainteresovaného.
Nárok na náhradu vznikol aj ak sa obstaranie záležitosti skončilo neúspešne bez gestorovho zavinenia, gestor tu mohol použiť actio negotiorum gestorum contraria.
Actio funeralia chránila toho, kto sa spontánne podujal obstarať pohreb zomretého namiesto jeho príbuzných a vymáhal ňou pohrebne náklady.

40
Q

40 - Furtum

A

Krádež patrila medzi civilné delikty. Krádež bola protiprávne odcudzenie cudzej hnuteľnej veci, jej užívania al. jej držby za účelom zisku.

Podstatné prvky krádeže:
1.) Odcudzenie
2.) Protiprávnosť – vedome konanie proti vôli vlastníka
3.) Zištnosť – vidina zisku
4.) Hnuteľná vec (v najstaršej dobe aj nehnuteľne veci)
Rímske právo pod krádež zahŕňalo aj prípady podvodu a sprenevery. Zákon XII tabúľ okradnutému priznával právo na domovú prehliadku páchateľa, aby mu tam nemohol vec podstrčiť, prehliadku robil len v zástere a mal aj misu aby mohol nájdenú vec odniesť.

Právne následky krádeže sa rozlišovali podľa toho, či zlodeja pristihli pri čine alebo nie.
Ak poškodený zlodeja pristihol – mohol ho zbičovať a prétor mu ho mohol pririeknuť za otroka, ak by sa zlodej bránil zbraňou mohol ho aj zabiť, ale musel kričať aby tým privolal susedov ako svedkov.
Ak nebol pristihnutý – bol trestaný dvojnásobnou pokutou t.j. dvojnásobkom hodnoty ukradnutej veci, trojnásobkom ak pri domovej prehliadke našli ukradnutú vec.

V prétorskom práve nachádzame tieto dve žaloby:
1.) Actio furti – patrila poškodenému voči zlodejovi a znela na pokutu
2.) Condictio furtiva – znela na vrátenie veci al. náhradu škody
Ak vec bola odňatá násilne – poškodený mohol použiť aj žalobu z lúpeže tzv. actio vi bonorum raptorum, ktorá znela na štvornásobok.

41
Q

41 - Damnum iniuria datum

A

Protiprávnym poškodením veci sa rozumelo úmyselné alebo z nedbanlivosti spôsobené poškodenie cudzieho majetku.
Tento delikt bol vymedzený v Akvilovom zákone – ten sa delil na tri kapitoly:
1.) Kapitola – predvídalo sa protiprávne zabitie cudzieho otroka alebo cudzieho zvieraťa z čriedy
2.) Kapitola – upravoval sa tu postih vedľajšieho veriteľa, ktorý namiesto toho, aby od dlžníka vymáhal dlh, odpustil mu ho formou akceptilácie
3.) Upravovali sa tu iné druhy spôsobenia škody, napr. spálením, zlomením, zničením, zranenie cudzieho otroka al. zvieraťa z čriedy, zabitím al. zranením iného zvieraťa, ktoré nepatri do čriedy – pes, sliepka
Predpokladom vzniku záväzku ex lege Akvilia bolo:
a.) Škoda bola spôsobená protiprávne
b.) Škodu subjektívne zavinil škodca a bolo mu ju možné pripísať
c.) Škoda bola výsledkom priameho, bezprostredného pôsobenia – povodne len telesne, neskôr aj keď sa telesne na vec nepôsobilo – ak niekto položil jed pred otroka a ten ho vypil lebo nevedel, že to je jed, al. keď zavrel zviera a nekŕmil ho, a to zviera dôsledkom toho umrelo
d.) Poškodený musel byt vlastníkom poškodenej veci

Z protiprávneho poškodenia mal poškodený k dispozícii actio legis Aquilae – vo svojej podstate bola penálnou žalobou = smerovala na pokutu.
Ak páchateľ zapieral svoj čin pred prétorom – výška pokuty sa zdvojnásobila.
Pôvodne sa pokuta určovala najvyššou hodnotou poškodeného otroka, zvieraťa al. veci v poslednom roku, neskôr zásadou, že poškodenému sa ma nahradiť všetka škoda, ktorú utrpel protiprávnym činom, teda aj liečebné náklady, ušlý zárobok a pod.
Akviliov zákon je priamym predchodcom novodobej úpravy náhrady škody z protiprávnych úkonov.
Pre túto koncepciu je charakteristické subjektívne zavinenie a príčinná súvislosť medzi protiprávnym činom a škodou.

42
Q

42 - Rapina

A

Lúpež bola kvalifikovaná krádež spáchaná za priťažujúcich okolností s použitím násilia, napr. skupinou ľudí a s použitím zbrane. Spočiatku sa lúpež zaraďovala ku krádeži.
Lucullus upravil lúpež ako samostatný delikt a priznával aj žalobu z lúpeže – actio vi bonorum raptorum. Táto žaloba do roka znela na štvornásobok, po roku na jedennásobok škody. Patrila tomu, komu boli úmyselné poškodené al. ulúpené veci násilím vykonaným ozbrojenými al. zhluknutými ľuďmi.

43
Q

43 - Úražka

A

Akékoľvek fyzické al. morálne bezprávie spáchané na osobe.
Zákon XII tabúľ to upravil tak, že poškodený mohol siahnuť po odvete, ak sa s ním škodca nevyrovnal.
Už zákon XII tabúľ odstupňoval výšku pokuty podľa druhu poškodenia:
a.) Odveta sa pripúšťala pri zničení celého údu
b.) Zlomenie kosti slobodnému pokuta 300 asov
c.) Zlomenie kosti otrokovi 150 asov
d.) Každé ublíženie na tele 25 asov
Okrem toho zákon XII tabúľ poznal prípady urážky, ktoré sa trestali smrťou – ak niekto verejne vykrikoval zaklínacie formuly či verše al. vyspevoval hanobné piesne – najčastejšie potulní speváci.
Prétor neskôr odstúpil od pevných sadzieb a priznal sudcovi voľnosť v určení pokuty podľa okolnosti konkrétneho prípadu.
Týmto spôsobom prétor vytvoril všeobecný pojem urážka v zmysle znevažovania osobnosti, ublíženie na cti alebo dôstojnosti slovom či skutkom.
Patrilo sem aj ublíženie na tele (bitie, bičovanie) a rušenie domového pokoja.

44
Q

44 - Kvázidelikty

A

Zahŕňali sa sem určité skutkové podstaty, ktoré pre nedostatok zlého úmyslu neboli vlastnými deliktmi, ale tiež zakladali zodpovednosť za spôsobenú majetkovú škodu. Okrem toho, pri kvázideliktoch žaloba nesmerovala len proti škodcovi ale aj proti inej osobe, napr. proti nositeľovi moci, vlastníkovi al. majiteľovi živnosti. Táto zodpovednosť vyplývala z prétorského práva a vymáhala sa pomocou actio in factum.
Najčastejšie to boli prípady noxálnych škôd – také ktoré spôsobil podriadený človek, napr. otrok, dieťa, zviera. A to konkrétne:
a.) Ak otrok splnil skutkovú podstatu deliktu
b.) Ak skutkovú podstatu naplnilo dieťa, neskôr ono samo zodpovedalo
c.) Ak domáce zviera spôsobilo škodu bol zodpovedný nositeľ moci,
Tejto zodpovednosti sa mohol zbaviť ak by zviera alebo škodcu poškodenému vydal – od 4.storočia sa nemohli vydávať deti. Noxálne žaloby – actio noxales.

Justiniánske kodifikácie uvádzajú tieto kvázidelikty:
1.) Ak sa z bytu vyhodila al. vyliala na verejné miesto nejaká vec, ktorá spôsobila chodcovi škodu, ten čo ju spôsobil mu musel nahradiť utrpenú škodu, ak poškodený zomrel, hocikto od škodcu mohol vymáhať 50 000 sesterciov
2.) Ak niečo na balkóne spadlo a poškodilo chodca, tento mal k dispozícii žalobu proti obyvateľovi domu o pokutu 10 000 sesterciov
3.) Ak veci cestujúcich loďou boli poškodené al. ukradnuté lodníkmi, poškodení mohli uplatniť žalobu z krádeže alebo žalobu in factum na dvojnásobok poškodených vecí
4.) Ak sudca pri vynášaní rozsudku porušil svoju povinnosť zo zlého úmyslu al. z nevedomosti, bol povinný odsúdenému nahradiť spôsobenú škodu, tu poškodenému patrila žaloba o peňažnú pokutu
5.) Poškodený mohol žalovať zememerača al. znalca ak mu spôsobili škodu
6.) Pokazenie otroka spočívalo v podpore otroka na úteku al. pri spáchaní nebezpečných činov, ktoré by poškodili alebo usmrtili osobu
7.) Zneúctenie hrobu – kto násilne otvoril cudzí hrob a do neho pochoval mŕtvolu, majiteľ hrobu mohol žalobou vymáhať pokutu, ktorú voľne určil sudca,
8.) Prisvojenie si veci daňovníka – daňovníkovi patrila žaloba na dvojnásobok
9.) Osobitné žaloby – ak niekto tajne rúbal stromy, krádež u klientov na lodiach alebo v hostincoch

45
Q

45 - Crimina publica

A

Verejné delikty boli ťažké protiprávne porušenia verejného záujmu. Rímske trestné právo nedosahovalo takú právnotechnickú ani obsahovú úroveň ako právo súkromné. Bolo ich menej ako tých súkromnoprávnych, o čom nasvedčuje aj dielo Digesta kde sa verejným deliktom venovali len dve knihy z 50.
Trestné činy
V najstaršom období Ríma sa vybavovali narušenia spoločenského záujmu v rámci rodinnej disciplíny al. svojpomocou; len zriedka sa prípadom zaoberal verejný orgán. Postupom času sa vyskytovali činy ako zrady, vraždy a porušenia sakrálnych zásad spoločnosti.
Škála verejných činov sa rozšírila na mnohé nebezpečné činy ako: podpaľačstvo, príprava a dražba jedov, rôzne násilníctva, manipulácie so zbraňami, rozkrádanie a sprenevera verejného majetku úradníkmi a funkcionármi.
Od cisára Augusta to boli rôzne druhy trestných činov proti cudnosti – znásilnenie, cudzoložstvo, smilstvo. Cisár Claudius zaradil medzi trestné činy intrigánstvo a úmyselné bezdôvodné zabitie otroka. Od cisára Severa sa ako trestný čin stíhala úžera, únosy a predaj unesených, potraty. Cisár Dioklecian trestal dvojmanželstvo. Od Justiána sa za trestný čin považovalo čarovanie a rúhanie.

Tresty a trestný proces
Pri verejných trestných činoch bola zmyslom právneho postihu pomsta a odstrašenie pre budúcnosť na rozdiel od súkromných deliktov, kde bolo cieľom napravenie ujmy.
Trestné orgány s pôsobnosťou hrdelnou – ukladali trest smrti al. dobrovoľné opustenie Ríma. Pri nehrdelných trestných činoch sa nestrácalo rímske občianstvo (peňažný trest, telesný..)
Vznikol verejný organ – mestsky magistrát – hovorí sa o magistrálnom trestnom procese, proti rozsudku sa každý rímsky muž mohol odvolať k centuriálnemu zhromaždeniu, za tieto trestné činy sa totiž ukladal trest smrti. Rimania nepoznali väznice, v staršej dobe poznali odvetu, pokutu al. trest smrti vykonávaný rôznym spôsobom: sťatie hlavy, zožratie zvieraťom, ukrižovaním, zakopaním zaživa.
Tresty na slobode: vyhnanstvo, prekliatie s tým, že páchateľ mohol byt beztrestne zabitý a jeho majetok zhabaný, nútená práca..
Od 3.storocia – viac prenikalo štátne stíhanie verejných trestných činov – zriadený osobitný policajný orgán – traja hrdelní muži a ich úlohou bolo starať sa o potlačenie kriminality.
Mimoriadne súdy – boli to porotné súdy, ich právomoc sa vzťahovala na rozhodovanie o ťažkých trestných činoch a proti rozsudku nebolo možné sa odvolať. Neskôr namiesto týchto boli zriadené stále porotné súdy pre jednotlivé druhy trestných činov.
Proces pred porotným sudom nezačínal podnetom verejného žalobcu ale z podnetu akéhokoľvek občana, a v prípade ak bol žalovaný odsúdený, pripadala žalobcovi vysoká odmena, napr. časť majetku, ktorý bol skonfiškovaný odsúdenému.
Cisár Augustus Júliovým zákonom o verejnom súdnictve zreformoval verejne súdnictvo, ponechal porotné súdy a k nim zriadil verejné trestné súdy na stíhanie trestných činov, ktoré nepatrili pred porotné súdy. Namiesto troch hrdelných mužov zriadil úrad mestského prefekta.

46
Q

46 - Regresný nárok

A

Ručiteľ sa spätne domáha dlžníka toho, čo plnil za neho. Ručiteľ si regresný nárok spravidla zabezpečoval tak, že plnil veriteľovi len na osobitný výslovne al. mlčky daný príkaz dlžníka a v takom prípade mohol žiadať náhradu žalobou z príkazu (actio mandati contraria). Nachádzal sa napríklad aj pri ručení, kde mal ručiteľ regresný nárok buď voči spoluručiteľom, alebo neskôr proti dlžníkovi samotnému. Takisto sa mohol použiť pri solidárnych záväzkoch, kedy dlžník splnil celý záväzok a vznikol mu regresný nárok voči ostatným dlžníkom.

47
Q

47 - Darovanie

A

V rímskom klasickom práve sa nepokladalo za samostatný právny úkon. Neskôr pri spresnení pojmu „darovanie“ sa za darovanie pokladali všetky prípady, v ktorých sa z vôle strán majetok na strane darcu zmenšil a tomu zodpovedajúco sa zväčšil majetok na strane obdarovaného. Darovanie bola zmluva medzi darcom a obdarovaným.
Obsahom majetkového poskytnutia mohlo byt vecné právo, napr. prevod vlastníctva, obligačné právo, napr. prevzatie záväzku al. odpustenie dlhu, alebo len faktické správanie a konanie. Darovanie je bezodplatný právny úkon, mohlo sa uskutočniť z ruky do ruky al. darovacím sľubom. Ak dar prevyšoval hodnotu 500 solidov bolo treba vyhlásenie oboch strán pred sudom al. iným organom a spísanie úradného protokolu. Na základe obyčajového práva bolo neplatné darovanie medzi manželmi.
Septimus Caracalla ustanovil, že dediči nemôžu napadnúť poručiteľovo darovanie ak on sám za života neuplatnil jeho neplatnosť. Roku 249 sa pripustilo odvolanie darovania pre nevďačnosť a neskôr odvolať darovanie ak sa narodil syn. Konštantín zaviedol pre väčšie dary formu zápisu darovania do úradného protokolu. Rímske právo poznalo aj darovanie pre prípad smrti a darovanie za účelovým ručením.

48
Q

48 - Intercesia

A

Iná forma ručenia – každý vstup tretej osoby do obligačného vzťahu na stranu dlžníka.
Intercesia sa mohla prejaviť ako:
a.) Kumulatívna – keď pôvodný dlžník zostal zaviazaný, napr. zriadenie záložného práva na cudzí dlh, záväzok solidárneho dlžníka
b.) Oslobodzujúca – keď sa pôvodný dlžník oslobodil od záväzku alebo tzv. intercesia urobená mlčky – prevzatie záväzku v cudzom záujme, napr. vybratie pôžičky pre iného, kto nepožíval dôveru
Rímske právo zakazovalo intercesiu žien, pretože boli málo skúsene v právnych záležitostiach.

49
Q

49 - Vývoj záväzkov

A

Počiatky záväzkov sa veľmi často vidia v zaviazanosti z protiprávnych činov a verejných deliktov, pri ktorých delikvent svojou osobou ručil poškodenému.
Pôvod kontraktuálnych záväzkov treba hľadať v hospodárskom živote, keď bolo potrebné právne zabezpečiť výmenu tovarov. Najstarší takýto úkon bol nexum – ústny právny úkon s takými účinkami, že veriteľ mohol až do splnenia záväzku držať dlžníka v reťaziach a podľa svojej vôle s nim nakladať ako s otrokom. Druhým právnym úkonom na uspokojenie výmenných potrieb bol slávnostný sľub; stipulácia. Tá spočívala vo formálnom sľube zaviazaného niečo dať, urobiť al. ručiť v prospech druhej strany. Ďalej zákon XII tabúľ poznal transkripciu – záväzok vznikal zo zápisu do domácich účtovných kníh so súhlasom dlžníka. Na uplatnenie nárokov zo stipulácie alebo transkripcie boli k dispozícii legisakčné žaloby in personam, žaloba zo sľubu, žaloba zo zápisu.
Nový typ žaloby condictio mal mnohé črty dnešnej žaloby zo zmenky, poskytovala dlžníkovi výhodu 30 dní a výhodu aj veriteľovi, ktorý nemusel hneď konkretizovať dôvod záväzku. Kondikcia sa často používala v sporoch zo stipulácie al. transkripcie.

O rozpracovanie rímskeho záväzkového práva sa zaslúžili magistráti a rímska právna veda. Procesnú ochranu záväzkov bolo treba prispôsobiť jednak zmenou formulového procesu, jednak pridaním žalôb a vytvorením nových kategórii záväzkov pretože je zrejmé, že nexum, stipulatio a transcriptio nemohli stačiť na uspokojenie nových hospodársko - finančných potrieb spoločnosti.
Neformálne právne úkony sa začali vyzdvihovať na úroveň formálnych – neformálna pôžička, vypožičanie, úschova a ručný záloh sa začínali traktovať ako čisté záväzky, teda také isté ako boli záväzky z formálnych úkonov – nexum, stipulácia, transkripcia.
V antickom Ríme mali na rozvoj záväzkov vplyv aj razené peniaze – najprv využívané len v obchodnom styku s cudzinou, neskôr aj doma. Pravé vďaka razeným peniazom, praxi cudzineckého prétora, a potrebe rešpektovať aj neformálne úkony sa stalo bežným, že už jednoduchým dohovorom dvoch strán o predmete a cene vznikala záväzná kúpa.
Nasledovalo vytváranie spoločností, pretože niektoré ciele boli priveľké pre jednotlivca – ako stavba ciest, námorný obchod – uznala sa záväzná dohoda o vytvorení spoločnosti.

50
Q

50 - Scudzenie na škodu veriteľov

A

Predstavuje prípad, keď dlžník scudzil časti majetku s úmyslom poškodiť veriteľov tým, že dlžník vytvoril alebo zväčšil svoju insolventnosť.
V tomto prípade mestský prétor poškodenému veriteľovi priznal ochranu tak, že veriteľ mohol do jedného roka od scudzenia uplatniť žalobu proti priamemu nadobúdateľovi majetkových kusov od dlžníka.
V justiniánskom práve sa priznávala žaloba actio Pauliana a znela na:
a.) na vydanie nadobudnutých vecí al. na náhradu škody, ak nadobúdateľ vedel o zlom úmysle dlžníka
b.) na vydanie obohatenia ak ho nadobúdateľ nadobudol bezodplatne a ak nevedel o úmysle dlžníka.