REPRODUCCIÓ Flashcards

1
Q

Definició de reproducció

A

Procés en el qual naixen nous individus que substitueixen als que es moren per tal de que no s’estinga la nostra espècie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Característiques de la reproducció sexual

A

L’individu es forma a partir d’una cèl·lula anomenada zigot. El zigot es forma a partir de la unió de dos gàmetes o cèl·lules sexuals, açò en un procés anomenat fecundació.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Gònades i gàmetes

A

Els aparells reproductors masculí i femení, apesar de ser diferents, els dos tener gònades, uns òrgans que produeixen els gàmetes i les hormones sexuals

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

A pesar de ser diferents, què tenen en comú els dos aparells reproductors?

A

Les gònades i les vies reproductores.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Com és la fecundació als éssers humans?

A

Com som mamífers, la nostra reproducció és interna, es produeix dins de l’aparell reproductor de la dona.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

La nostra reproducció és vivípara o ovípara?

A

La reproducció dels éssers humnas és vivípara. L’embrió es desenvolupa en l’aparell reproductor de la dona. Açò suposa una protecció més gran de l’embrió i de tindre més probailitatd e supervivència, a més de crear llaços sòlids.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Explica la informació genètica de l’embrió

A

En la reproducció sexual, la informació genètica d’ambdós progenitors s’uneix, de manera que l’individu no és idèntic a cap dels dos. Açò suposa un gran avantatge ja que augmenta la variabilitat genètica de l’espècie i les possibilitats de supervivència.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

PUBERTAT
Quan comença?
Per què són provocats aquestos fenòmens?
Quan sol durar la pubertat? En quin sexe comença abans?
Quins altres canvis produeix?

A

Comença amb les primeres ejaculacions espermaquia (homes) i les primeres regles o menarquina (dones).

Són provocats per l’augment de la secreció de les hormones a la hipòfisi. Són les hormones que estimulen la producció de gàmetes:
-L’hormona estimulant al folicle (FHS).
-L’hormona luteinica (LH).

La pubertat sol durar uns tres o quatre anys. A les xiques comença abans, al voltant dels 10-13 anys, i als xics sobre 12 i 14 anys.

La secreció hormonal comporta altres canvis, com ara, canvis anatòmics, fisiològics o fin i tot psicològics importants, després, els xiquets i xiquetes es converteixen en adolescents.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

ADOLESCÈNIA
-Definició.
-De què són conseqüència aquests canvis?
-Quins són els canvis físics més importants?

A

En aquesta etapa es presenten mots canvis a nivell físics i psísics que preparen a l’individu per a la desenvolupar la seua sexualitat i reproduir-se.

Aquestos canvis són conseqüència de l’alliberament de gàmetes i hormones sexuals. Les hormones sexuals femenines principals són la progesterona i els estrògens. Les hormones sexuals masculines principals és la tetosterona.

Els canvis físics més importants són aparició de pel corporal a les aixelles i pubis i l’augment d ela mida dels òrgans sexuals. Als homes apareix la barba, s’estreteix la pelvis i els muscles s’eixamplen. A més, poden presentar canvis de veu perquè la laringe i les cordes vocals creixen i es fan més grosses. I en les dones es desenvolupen les mamemelles i s0eixampla la pelvis

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

FI DE LA VIDA REPRODUCTIVA

A

A partir dels 50 anys, disminueix parcialment l’activitat als testicles i completament als ovaris. Açò comporta canvis físics i psicològics que a les dones rep el nom de menopausa i als homes de andropausa.
Es deixen de roduir gàmetes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Definició d’aparell reproductor

A

Conjunt d’òrgans que s’encarreguen de dur a terme la funció de reproducció.

S’ajusta a dos models, el masculí i el femení. Ambós estan constituïts per gònades que produeixen gàmetes i una sèrie de conductes i glàndules que participen tant en l’acte sexual com en el desenvolupament de l’embrió.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Per què està constituït l’aparell reproductor masculí.

A

-Testicles.
-Penis.
-Vies reproductores.
-Glàndules annexes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Testicles. Definició i funció.

A

Són òrgans amb forma d’ou que estan constituïts per nombrosos túbuls semnífers enrotllats, a les parets dels quals hi ha cèl·lules que originen els espermatozoides.
Entre aquestos tubos hi han cèl·lules productores d’hormones sexuals masculines (andrògens).
Estan situats fora de la cavitat abdominal coberts per un replec de la pell, que s’anomena escrot.

Funció: produïr els gàmetes masculins o espermatozoides.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vies reproductores ECU

A

Arrepleguen els espermatozoides i els envien cap a l’exterior. Són:
-Epidídim: on es guarden els espermatozoides que acaben de maurar o que estan acabant de maurar. Està format pels túbuls semífers als testicles.
-Conducte deferent: connecció entre l’epidídim fins a l’uretra. S’emmagatzemen els espermatozoides fins al moment d’eixir-ne.
-Uretra: conducte que pertany a l’aparell urinari. S’allotja a l’interior del penis i conecta amb l’exterior per a alliberar el penis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Penis

A

É sl’òrgan copulador masculí. Està format per:
-Per damunt de la uretra es troben els cossos cavernosos, amb teixit erèctil.
-Envoltant l’uretra es troba el cos esponjós, que s’eixampla a la part final i forma el gland, el qual està recopert pel prepuci, un replec de la pell.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Erecció

A

Durant la copulació, les artèries injecten sang a pressió als cossos carvernossos de manera que fa que el penis augmente la seua mida i provoca la seua erecció. D’aquesta forma, es facilita la seua penetració dins de la vagina per a depositar els espermatozoides.

17
Q

Glàndules annexes VPG
Líquids que segreguen i localització.

A

Sgreguen substàncies que es mesclen amb eles espermatozoides per a construir el semen o facilitar la penetració durant el coit.
-Vesícules seminals: segrega líquid espermàtic, que té glucosa i alimenta als espermatozoides i ens aporta energia. Estan situades darrere de la bufeta urinària i desemboquen en els conductes deferents.
-Pròstata: produeix líquid prostàtic, que protegeix als espermatozoides de l’acidesa de la vagina. Es localitza sota la bufeta urinària.
-Glàndules de Copwer: segregua líquid lubricant que facilita l’acte sexual. Un parell de glàndules situades sota la base del penis.

18
Q

Semen

A

És un líquid que conté espermatozoides. Està format per espermatozoides un 10%. L’altre 90%, el constitueixen el líquid espermàtic, el líquid prostàtic i el íquid lubricant.

19
Q

Composició de l’aparell reproductor femení

A

L’aparell reproductor femení està constituït pels ovaris i les vies reproductores: trompes de fal·lopi, l’úter, la vagina i la vulva.

20
Q

Ovari.
-Definició.
-Parts.

A

Són les gònades femenines i fabriquen els òvuls.

Són dos òrgans de la mida i la forma d’una amtla que s’allotjen a a la cavitat abdominal.

Cada ovari té una part interna i una altra externa o escorça. A l’escorça es localitzen els folicles ovàrics, on es formen els òvuls. La seua mida és cada vegada més gran conforme van apropant-se a l’escorça. Els més grans són els folicles de Graaf, que conté els òvuls que estan a punt de ser expulsats.

21
Q

Quines hormones sexuals podueix també l’aparell reproductor femení?

A

Produeix unes hormones fonamentals que són la progesterona i estrògens..

22
Q

Com és la diferència de folicles sense desencolupar al nàixer i en la pubertat de les xiques?

A

Al nàixer tenen 750000 i en arribar a la pubertat tenen 400000. D’aquests, només 450 originaran òvuls en la seua vida reproductiva.

23
Q

Quant de temps dura el cicle ovàric?

A

Sol durar al voltant d’un mes.

24
Q

Vies reproductores
-Trompa de Fal·lopi: forma, loclaització, funció. Indufíbul, Cèl·lules amb cilis, segregació de líquids.
-Úter: forma, parts i funció. Miometri, endometri, coll o cèrvix.
-Vagina: forma, parts i funció. Himen.
-Vuvla: què és, parts i funció. Llavis majors i llavis menors, clitoris, glàndules de Bartolini.

A

-Trompes de Fal·lopi: dos tubs petits amb una obertura en forma d’embut, l’infudíbul, Estan situats a l’extem més pròxim als ovaris.
Arreplega els òvuls alliberats pels ovaris i és on normalment es produeix la fecundació. A la capa més interna, hi ha cèl·lules amb cilis, que en moure’s ajuden a l’avançaments dels òvuls al llarg de les trompes. També segreguen líquid que facilita el moviment i alimenta al zigot si hi ha hagut fecundació.
-Úter: té forma troncocònica i és on es desemboquen les trompes de fal·lopi. La seua paret presenta una capa muscular gruixuda (miometri), que està coberta internament per un mucus anomenat endometri. A la part inferior (coll o cèrvix), lúter s’estreix i es comunica amb la vagina. És on es desenvolupa la gestació d’un nou ésser.
-Vagina: és un conducte elàstic. Té glàndules que segrueguen substàncies lubricants per a facilitar la introducció del penis. A l’entrada hi ha una petita menbra incompleta, l’himen, que es trenca en els primers actes sexuals. És on s’alliberen els espermatozoides durant l’acte sexual.
-Vàlvula: òrgan genital extern de la dona. Presenta llavis majors i llavis menors, entre els quals hi ha el clitoris, un òrgan format amb teixits erèctils. Als llavis vaginals hi han glàndules de Bartolini, segreguen fluids que lubriquen els òrgans sexuals i faciliten les relacions sexuals.

25
Q

Gametogènesi

A

-Oogènesi: formació d’òvuls.
-Espermatogènesi: formació d’espermatozoides.

Meiosi a partir de les cèl·lules primordials.

26
Q

Cicle ovàric.
FF, o, FS

A

-Fase folicular: la FHS (hormona estimulant del folicle situada a la hipòfisi), estimula el desenvolupament d’un o diversos fol·licles dels ovaris alhora, apesar de que tans sols un acaba de maurar. Dura 14 dies.
-Ovulació: la LH (hormona luteínica formada a la hipòfisi) produeix l’alliberament d’un òvul.
-Fase secretora: després d el’ovulació, la zona de l’ovari es transforma en un cos luti, que produeix progesterona. Als 12 dies, es deixa de produir hormones i comença altra vegada el cicle.

27
Q

Cicle uterí
FM, FP, FS

A

-Fase menstrual: el descens brusc de les secrecions hormonals de l’ovari, provoca el despreniment de la mucosa de l’úter juntament amb la sang dels capil·lars.
Fase de proliferació: els estrògens reconstrueixen la mucosa uterina.
-Fase de secreció: la progesterona fa que la mucosa assolisca el gruix màxim i es prepara per a allotjar i alimentar l’òvul fecundat. Dura fins que cessa la producció de progesterona. SI hi ha fecundació, el cos luti continua generant progesterona i la mucos uterina no es desprén

28
Q

Fecundació.
On es produeix.
Funcionament

A

Es produeix normalment a les trompes de fal·lopi de la dona.

En cada ejaculació (eixda del semen), s’alliberent 350 m d’espermatozoides, però sols un fecund a l’òvul.

Quan els espermatozoides envolten a l’òvul, segreguen substàncies que separen les cèl·lules que l’acompayen.
Després de reconèixer-se ambdós, els espermatozoides s’uneixen en la zona pel·lúcida de l’òvul. Els dos gàmetes s’han d’identificar, es fa gràcies a les membranes dels gàmetes, d’unes proteïnes característiques cde ada espècie.

Quan el primer espermatozoide travessa la primera membrana de l’òvul, s’uneixen els nuclis dels dos i es forma un zigot. L’òvul s’envolta d’una coberta que impideix l’entrada d’altres espermatozoides.