REPRODUCCIÓ Flashcards
Definició de reproducció
Procés en el qual naixen nous individus que substitueixen als que es moren per tal de que no s’estinga la nostra espècie
Característiques de la reproducció sexual
L’individu es forma a partir d’una cèl·lula anomenada zigot. El zigot es forma a partir de la unió de dos gàmetes o cèl·lules sexuals, açò en un procés anomenat fecundació.
Gònades i gàmetes
Els aparells reproductors masculí i femení, apesar de ser diferents, els dos tener gònades, uns òrgans que produeixen els gàmetes i les hormones sexuals
A pesar de ser diferents, què tenen en comú els dos aparells reproductors?
Les gònades i les vies reproductores.
Com és la fecundació als éssers humans?
Com som mamífers, la nostra reproducció és interna, es produeix dins de l’aparell reproductor de la dona.
La nostra reproducció és vivípara o ovípara?
La reproducció dels éssers humnas és vivípara. L’embrió es desenvolupa en l’aparell reproductor de la dona. Açò suposa una protecció més gran de l’embrió i de tindre més probailitatd e supervivència, a més de crear llaços sòlids.
Explica la informació genètica de l’embrió
En la reproducció sexual, la informació genètica d’ambdós progenitors s’uneix, de manera que l’individu no és idèntic a cap dels dos. Açò suposa un gran avantatge ja que augmenta la variabilitat genètica de l’espècie i les possibilitats de supervivència.
PUBERTAT
Quan comença?
Per què són provocats aquestos fenòmens?
Quan sol durar la pubertat? En quin sexe comença abans?
Quins altres canvis produeix?
Comença amb les primeres ejaculacions espermaquia (homes) i les primeres regles o menarquina (dones).
Són provocats per l’augment de la secreció de les hormones a la hipòfisi. Són les hormones que estimulen la producció de gàmetes:
-L’hormona estimulant al folicle (FHS).
-L’hormona luteinica (LH).
La pubertat sol durar uns tres o quatre anys. A les xiques comença abans, al voltant dels 10-13 anys, i als xics sobre 12 i 14 anys.
La secreció hormonal comporta altres canvis, com ara, canvis anatòmics, fisiològics o fin i tot psicològics importants, després, els xiquets i xiquetes es converteixen en adolescents.
ADOLESCÈNIA
-Definició.
-De què són conseqüència aquests canvis?
-Quins són els canvis físics més importants?
En aquesta etapa es presenten mots canvis a nivell físics i psísics que preparen a l’individu per a la desenvolupar la seua sexualitat i reproduir-se.
Aquestos canvis són conseqüència de l’alliberament de gàmetes i hormones sexuals. Les hormones sexuals femenines principals són la progesterona i els estrògens. Les hormones sexuals masculines principals és la tetosterona.
Els canvis físics més importants són aparició de pel corporal a les aixelles i pubis i l’augment d ela mida dels òrgans sexuals. Als homes apareix la barba, s’estreteix la pelvis i els muscles s’eixamplen. A més, poden presentar canvis de veu perquè la laringe i les cordes vocals creixen i es fan més grosses. I en les dones es desenvolupen les mamemelles i s0eixampla la pelvis
FI DE LA VIDA REPRODUCTIVA
A partir dels 50 anys, disminueix parcialment l’activitat als testicles i completament als ovaris. Açò comporta canvis físics i psicològics que a les dones rep el nom de menopausa i als homes de andropausa.
Es deixen de roduir gàmetes.
Definició d’aparell reproductor
Conjunt d’òrgans que s’encarreguen de dur a terme la funció de reproducció.
S’ajusta a dos models, el masculí i el femení. Ambós estan constituïts per gònades que produeixen gàmetes i una sèrie de conductes i glàndules que participen tant en l’acte sexual com en el desenvolupament de l’embrió.
Per què està constituït l’aparell reproductor masculí.
-Testicles.
-Penis.
-Vies reproductores.
-Glàndules annexes.
Testicles. Definició i funció.
Són òrgans amb forma d’ou que estan constituïts per nombrosos túbuls semnífers enrotllats, a les parets dels quals hi ha cèl·lules que originen els espermatozoides.
Entre aquestos tubos hi han cèl·lules productores d’hormones sexuals masculines (andrògens).
Estan situats fora de la cavitat abdominal coberts per un replec de la pell, que s’anomena escrot.
Funció: produïr els gàmetes masculins o espermatozoides.
Vies reproductores ECU
Arrepleguen els espermatozoides i els envien cap a l’exterior. Són:
-Epidídim: on es guarden els espermatozoides que acaben de maurar o que estan acabant de maurar. Està format pels túbuls semífers als testicles.
-Conducte deferent: connecció entre l’epidídim fins a l’uretra. S’emmagatzemen els espermatozoides fins al moment d’eixir-ne.
-Uretra: conducte que pertany a l’aparell urinari. S’allotja a l’interior del penis i conecta amb l’exterior per a alliberar el penis.
Penis
É sl’òrgan copulador masculí. Està format per:
-Per damunt de la uretra es troben els cossos cavernosos, amb teixit erèctil.
-Envoltant l’uretra es troba el cos esponjós, que s’eixampla a la part final i forma el gland, el qual està recopert pel prepuci, un replec de la pell.