Probleem 2: A ballad to forget Flashcards
Hoeveel items kan iemand onthouden in het werkgeheugen?
7 items, met een marge van 2, tegelijk kunnen onthouden. Dat betekent dus dat mensen over het algemeen tussen de 5 en 9 items kunnen onthouden in hun werkgeheugen.
Chunk
De basiseenheid van het kortetermijngeheugen. We kunnen letters en cijfers combineren tot een enkele chunk.
Brown/Peterson and Peterson techniek
Techniek om te beoordelen hoeveel informatie ons kortetermijngeheugen zou kunnen bevatten. De deelnemers krijgen enkele items te zien die ze moeten onthouden en vervolgens voeren zij een afleidende taak uit. Deze afleidende taak voorkomt dat de deelnemers de items kunnen herhalen. Na een korte tijd wordt de deelnemers gevraag de originele items op te noemen. De prestatie hierop neemt af naarmate de tijd toeneemt tussen de opdrachten. Bij een grotere vertraging wisten deelnemers minder te onthouden. Dit onderzoek laat zien dat informatie maar een hele korte tijd wordt opgeslagen in ons kortetermijngeheugen.
Het seriële positie effect
De term serieel positie effect verwijst naar de U-vormige relatie tussen de positie van een woord in een lijst en de kans dat het wordt teruggeroepen. De U-curve laat een recency effect zien, veel onderzoekers denken dat dit betekent dat deze items nog in het kortetermijngeheugen zaten op het moment van terugroeping.
Een manier om de grootte van het kortetermijngehuegen te meten is om het aantal teruggeroepen items aan het einde van de lijst te tellen.
De U-curve vertoond een primacy effect, dit komt vermoedelijk door twee redenen -> niet te hoeven concurreren met eventuele eerdere items en mensen repeteren vroege items vaker.
Semantiek
Een extra factor die van invloed kan zijn op het kortetermijngeheugen, de betekenis van woorden en zinnen. Semantische gelijkenis tussen items in het kortetermijngeheugen kan namelijk hinderlijk zijn
Proactieve interferentie
Wanneer mensen moeite hebben met het leren van nieuw materiaal, omdat eerder geleerd materiaal het nieuwe materiaal hindert.
Vier componenten van het werkgeheugen
Phonological loop
Verwerkt informatie over spraak en slaat het tijdelijk op in en fonologische vorm. Het heeft een beperkte capaciteit;
Visuo-spatial sketchpad
Is gespecialiseerd in ruimtelijke en visuele verwerking en tijdelijke opslag. Het heeft een beperkte capaciteit;
Central executive
Dit is een aandacht systeem met een centrale uitvoerende macht, het is het belangrijkste component van het werkgeheugen. Het slaat zelf geen informatie op;
Episodic buffer
Biedt tijdelijke opslag voor de geïntegreerde informatie die afkomstig is uit het visuospatial sketchpad en de phonological loop, voordat het eventueel wordt doorgestuurd naar het langetermijngeheugen. Het is een passief component van het werkgeheugen.
Twee kernassumpties bij de phonological loop en het visuospatial sketchpad
Als twee taken hetzelfde component gebruiken, kunnen ze niet gelijktijdig op succesvolle wijze worden uitgevoerd.
Als twee taken verschillende componenten gebruiken, kunnen ze zowel individueel als gelijktijdig op succesvolle wijze worden uitgevoerd.
Twee componenten van de phonological loop
Phonological store
Een passieve fonologische opslag die direct is betrokken bij spraakperceptie
Articulatory process
Een articulatorisch proces, gekoppeld aan herhaling van woorden. Dit voorkomt dat auditieve informatie weggaat uit de phonological loop.
Phonological similarity effect
Het verminderde vermogen voor onmiddellijke seriële herhaling (ISR) wanneer woorden fonologisch op elkaar lijken
Akoestische gelijkenissen
Geluiden die op elkaar lijken
Articulatorische gelijkenissen
Vergelijkbare bewegingen van de mond
Woordlengte effect
De bevinding dat een serie met korte woorden makkelijker te onthouden is dan een serie met lange woorden
Verklaringen voor het woordlengte effect
Het woordlengte effect wordt geëlimineerd wanneer deelnemers visueel gepresenteerde woorden niet hardop mogen herhalen (articulatory suppression), hieruit blijkt dat het effect mogelijk afhankelijk is van herhaling.
Korte woorden hebben over het algemeen meer woorden van dezelfde lengte met slechts een letter verschil, dan lange woorden dit hebben. Het woordlengte effect ontstaat daarom misschien eerder door een verschil hierin dan in de lengte.
Visuospatial sketchpad
Het visuospatial sketchpad wordt gebruikt voor tijdelijke opslag en het verwerken van visuele patronen en ruimtelijke bewegingen. Kort gezegd, bevat het de visuele verwerking en de ruimtelijke verwerking.