Politiske regimer Flashcards
Forklar Dahls to dimensjoner ved demokratisering.
Dahl måler demokratisering basert på to dimensjoner; (1) graden av konkurranse og (2) stemme- og representasjonsrett. Ved ingen grad av 1 eller 2 har vi politisk monopolisme. Ved full grad av 1 og ingen av 2 har vi konkurrerende oligarki. Ved ingen grad 1 og full av 2 har vi hegemonisk regime. Ved full av 1 og 2 har vi demokrati.
Hva er et konstitusjonelt demokrati?
I et konstitusjonelt demokrati har man en utstrakt politisk deltakelse gjennom allmenn og lik stemmerett. Det hjelper derimot ikke å ha stemmerett dersom det ikke er konkurranse til stede. En må ha mulighet til å velge mellom f.eks. ulike politiske partier.
Hva menes med polyarkier?
Dahl mente at demokrati var et ideal som ingen land har, men ønsker å oppnå. Vi har en rekke land som er svært nærme dette idealet, og disse kalle han for polyarkier.
Hva er et diktatur?
Diktaturer er regimer som har lav grad av demokrati. Altså er det ikke-demokratisk, og det finnes stor variasjon i regimene.
Hva er et monarki?
Hva er en ettpartistat?
Hva er teokratier?
- Monarkier; all makt hos kongen, og har fått den tildelt av Gud.
- Ettpartistater; ett sterkt parti styrer landet. Politikken drives i utvalg og komiteer innad i partiet, og har gode nettverk ut i samfunnet.
Et eksempel er kommunistiske regimer. - Teokratier er religiøse styrer, hvor gjerne religiøse figurer får makt.
Hva er militærregimer?
Regimer der makten er konsentrert rundt militærapparatet. De kommer gjerne til makten om de frykter at grupper de misliker (som f.eks. kutter i militærbudsjettet) kan komme til makten. Det blir et personifisert regime, der major eller general blir diktator. De har gjerne kort levetid, og demokratisering er ikke uvanlig etter et slikt regime.
Hvilke argumenter kan en diktator bruke for å opprettholde makten sin?
- Legitimere seg selv; er en bærer av folkets fellesinteresser.
- Tradisjons-legitimering; det har vært slik i alle år.
- Politiske partier bringer kun med seg konflikt, og er ikke en bærer av folkets interesser, kun noen enkeltinteresser.
- Kun diktaturer kan holde orden, f.eks. drive økonomisk utvikling.
Hva er et autoritært regime?
Slike diktaturer er gjerne anti-pluralistiske, og tillater f.eks. ikke flere partier. Derimot er de konstitusjonelle, og har f.eks. en grunnlov eller uavhengig domstol. De har et fokus på opprettholdelse av orden, snarere enn å realisere en utopi. Graden av militærkontroll, religioners innflytelse, organisasjonsliv og sosial forankring varierer.
Hva er totalitære regimer?
Et diktatur hvor ideologi spiller stor rolle. De er anti-konstitusjonelle, og staten er hevet over de formelle reglene, og har en sterk sentralisering av makt. Stor grad av infiltrering av dagliglivet, hvor staten forteller hvordan du skal leve livet ditt, og driver overvåkning. Det er gjerne en karismatisk leder. F.eks. Hitler.
Hva er et regime?
Regime er hvordan man velger å organisere politisk makt i et land.
Hva er kommunistiske regimer?
Disse er totalitære regimer. Det som skiller disse regimene er hvordan staten har kontroll av det sosiale og økonomiske aspektet i samfunnet, hvor staten f.eks. har eierskap i industrier. Staten bestemmer markedspriser og sikrer tilbudet. Høy konsentrasjon av sentralisert makt og kontroll av samfunnslivet, f.eks. overvåkning.
Hvilke fire former for regimeendring er det vi har?
Vi har fire grove former for regimeendring; revolusjoner, kupp, demokratiseringsprosesser og internasjonale intervensjoner.
Når vi ser på regimeendringer må vi se på hvor omfattende endringen er, hvilken retning den går i, og hvor hurtig endringen skjer.
Hva er et kupp?
Kupp er en regimeendring hvor det er lite antall politiske eliter, f.eks. militære eliter, som koordinert sikrer en ikke-konstitusjonell overgang.
Kupp er den mest utbredte regimeendringen.
Hva er demokratisering?
At en stat blir mer demokratisk. Dersom nabolandene til en stat er demokratiske, vil de bli demokratiske selv. Etter første verdenskrig kom det en bølge av demokratisering da en rekke stormakter falt. Etter andre verdenskrig kom den andre bølgen. Avkoloniseringen på 60-tallet var også en del av demokratiseringen.
Hva er moderniseringsteorien?
Når et land utvikler seg økonomisk, blir det endringer i samfunnsstrukturen. Folk blir avhengig av hverandre, verdier endrer seg, og utdanningsnivået øker. Man får endrete klassestrukturer. Dette er viktig for å få til et velfungerende demokrati. Man må ha en sterk stat, med byråkratier og institusjoner.