Perception, smärta & uppmärksamhet - instuderingsfrågor Flashcards

1
Q

Redogör för begreppet sensorisk adaptation. Vad är det? Vad fyller det för funktion? (2p)

A

Sensorisk adaption är när konstant stimulering av sinnesorgan ger minskad receptorpotential. Funktionen är att hjälpa hjärnan att fokusera på viktiga förändringar i miljön istället för att slösa resurser på oföränderligt stimuli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv innebörden av ”bottom-up” och ”top-down processes” i vår varseblivning. Ge ett exempel per begrepp (2p)

A
  • Bottom-up-processer: Informationsbearbetning som börjar med sensoriska data. Exempel: Att känna igen en ny doft, eller när vi ser en frukts färg och form.
  • Top-down-processer: Bearbetning som styrs av tidigare erfarenheter och förväntningar. Exempel: När vi ska avgöra vilken frukt det är vi ser.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Karaktärisera dagseende (photopic) och nattseende (scotopic). Beskriv relevanta delar av näthinnan som förklarar skillnaden mellan dessa sätt att se (4p)

A

Photopic: Dagseende är beroende av cones/tappar som är koncentrerade i fovea och är känsliga för färg och detaljer. Relativt “få” fotoreceptorer kopplas till en gangliecell.

Scotopic: Nattseende använder rods/stavar som finns i periferin av näthinnan och är känsliga för lågt ljus men inte för färg.

De flesta av cones/tapparna är lokaliserade centralt på näthinnan och sitter särskilt tätt i foevan vilket gör att vi kan se skarpt (skärpa), relativt få. Rods/stavarna, som sitter utanför gula fläcken gör att vi kan se i mörker (perifert i ögat). Finns fler rods/stavar än cones/tappar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

a) Beskriv ”lateral inhibition” mellan receptorceller.
b) Vilken funktion fyller det för perceptionen?
c) Ge ett konkret exempel där vi vet att lateral inhibition sker (4p)

(Nämns bl a på perceptionsdemonstrationen och i föreläsningen om somatosensorik)

A

a) Lateral inhibition innebär att en aktiverad receptorcell hämmar sina grannceller.

dvs. förhindrar lateral spridning av aktionspotentialer då stimulering av ett neuron hämmar aktivering av närliggande neuroner med hjälp av interneuroner.

b) Det hjälper till att förstärka kontraster och skapa skarpa gränser i synbilden.
Lateral inhibition förhindrar också ett överflöd av information.

  • Visuell hämning gör att vi uppfattar kontraster och avgränsningar bättre.
  • Taktil hämning gör att vi kan bestämma den exakta kontaktpunkten för tryck mot huden.
  • Auditativ hämning förbättrar ljudkontrast och skärper ljudperceptionen

dvs. Vässar våra sinnen genom att dämpa effekten av vissa sinnesintryck och öka effekten av andra = mer nyanserad perception av vår omgivning som i sin tur gör att vi kan vidta lämpliga åtgärder som gagnar vår överlevnad exempelvis.

c) Exempel: Mach-band-effekten, där kontraster vid kanter upplevs starkare.

“For example, when a small light is presented in a dark environment, receptors on the retina central to the stimulus are activated and transduce the visual information to the brain, while receptors that are peripheral to the stimulus send inhibitory signals that enhance the perception of darkness in the surrounding. This process has the effect of creating greater dark-light contrast and is responsible for the Mach band visual effect.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur kan vi med hörseln avgöra varifrån ett ljud kommer?

A
  • Volym, det örat som är närmast ljudet kommer att höra ljudet lite bättre än det andra.
  • Tidsskillnad, det örat som är närmast ljudet kommer att höra ljudet lite innan det andra örat.
  • Örats utforming, som hjälper oss att lokalisera ljudets position.

Vi lokaliserar ljud genom interaural tidskillnad (skillnad i ankomsttid mellan öronen) och interaural intensitetsskillnad (skillnad i ljudstyrka mellan öronen). Hörselns bearbetning i hjärnstammen bidrar till att förena dessa signaler.

MSO-koincidens detektion?
LSO inhibering likt lateral inhibition

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur kan vi med hörseln avgöra hur hög en ton är, dess pitch?

A
  • Låg pitch kodas av låg frekvens (få vibrationer per sekund).
  • Hög pitch kodas av hög frekvens (många vibrationer per sekund). Basilarämembranet i innerörat har frekvensspecifik respons som signaleras till hjärnan.

Platsteorin - förklarar höga toner. Lydvågen på basilamembranet har sin högste punkt vid olika platser beroende på frekvensen, och detta kan hjärnan urskilja.

Frekvensteorin - förklarar låga toner. Håret i basilarmembranet vibrerar i samma takt som ljudvågen vilket gör att nervimpulser skickas iväg i samma takt och vi kan uppfatta dess pitch.

(Volleyteorin - förklarar mellanhöga toner och säger att grupper av neuroner i hörselsystemet svarar på ett ljud genom att avfyra aktionspotentialer något ur fas med varandra så att när de kombineras kan en högre ljudfrekvens kodas och skickas till hjärnan för att analyseras.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv kort hur vi kan känna lukt (3p)

A

Luktmolekyler binder till receptorer i olfaktoriska epitelet. Signaler skickas till luktbulben genom silbensplattan och därefter till hjärnans luktcentrum (bland annat orbitofrontala kortex) direkt utan att kopplas om i talamus.

Lång förklaring:
Luftburna molekyler kommer in i vår näsa vid inandning och landar i övre näshålan där de löses upp i mukos och når luktreceptorer. Därefter skickas elektriska signaler via Glomeruli i luktbulben. Via mitralceller skickas signalerna till olika delar av hjärnan, ex hippocampus eller amygdala.

Anatomi: Luktreceptorernas axon bindar tillsammans kranialnerv I som leder upp till luktbulben, där impulserna filtreras.

Därfrån leds till till tre olika ställen:
1. amygdala (med koppling till emotionell upplevelse av lukt)
2. hippocampus (med koppling till minnet av lukten)
3. primära luktkortex (piriform kortex), där lukten identifieras.

Från dessa tre områden leds signalen till thalamus eller hypothalamus, och sen vidare till orbitofrontala kortex, där beslutsfattande sker gällande lukten (närma eller fjärma: indikerar lukten något farligt och ska vi därför ta avstånd till det, eller indikerar den något angenämt och ska vi därför närma oss det).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Redogör för s k monokulära och binokulära ledtrådar till djupseende och skillnaden mellan dessa två typer av ledtrådar (4p)

binokulära 2x

monokulära 6x (SPR HST)

A

Djupperception är: förmågan att se objekt i tre dimensioner och avgöra avstånd i distans, ljus och skugga kan också påverka sjupperception.

Binokulära cues
retinal disparity
- bilder från båda ögonen har en skillnad
- ju närmre ett objekt desto större är skillnaden

convergens
- ögonen konvergerar om objektet är nära.
- neuromuskulär rörelse inåt av ögonen vid objekt nära

Monolulära cues
Relativ storlek
- små objekt/bilder är längre bort

Interposition
- objekt som är närmre blockerar andra objekt som är längre bort

Relativ klarhet
- suddiga objekt är längre bort

Textur
- grov - nära
- slät - långt bort

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Redogör för begreppet ljushetskontrast (brightness contrast)?

A

Ljushetskontrast beskriver hur ljusstyrkan på ett objekt uppfattas annorlunda beroende på bakgrundens ljusstyrka. Det är en effekt av lateral inhibition i näthinnan.

T.ex. Mot både mörk och ljus bakgrund har en grå cirkel samma luminence, men upplevs ljusare/mörkare. Mängden ljus som når ögat bestämmer därför inte lightness/brightness utan omgivningen gör.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Redogör för hur vi kan uppleva färg (4p)

A

Färgupplevelse bygger på tre typer av tappar i näthinnan som är känsliga för rött, blått och grönt ljus (RBG). Färg är ett resultat av additiv blandning och hjärnans tolkning i visuella kortex.

Lång förklaring:
Young-Helmholtz teori- tre typer av tappar (cones) som registrerar varsin färg.

  1. långa våglängder - rött
  2. korta våglängder - blått
  3. mellanlånga - grönt

Herrings opponentprocessteori - De tre typerna av färgreceptorer ansvarar alla för två olika våglängder
* red vs green

Det stavarna ger oss är främst svart vitt seende utan färger men då stavarna är 500 gånger ljuskänsligare än tapparna så är de bra att ha i svag belysning. Nu ser ju de flesta människor även med färg och hur det går till har det funderats mycket kring. För ett par hundra år sedan visste man att de tre färgerna blå grön och röd kunde additivt kombineras till mängder med färger. Young Helmhotz trikromatiska teori bygger på att det finns tre olika ljuskänsliga celler i ögat som tillsammans ger upphov till alla färgerna vi kan se.

Nu var det bara ett problem med denna teori och det var att det fanns röd grön färgblinda som ändå kunde se gult som kommer av en kombination av dessa färger. Dessutom har vi fenomenet med eftereffektfärger, för att praktiskt prova detta. Därför kom det fram en ny teori av Hering år 1870 som kallades opponent process teorin. Enligt denna teori har kan var och en av de tre slagen av tappar reagera på två olika färger: röd eller grön, blå eller gul, svart eller vit (se fig. 4.12).

Inte heller denna teori visade sig vara helt rätt. Istället blev det en tvåstegsmodell kallad dual process teorin som bäst kunde förklara färgseendet. Första steget är som i den trikromatiska teorin medan andra steget består av nervceller som fungerar som i opponent process teorin. Stöd för denna teori finns bland annat i mätning av nervaktiviteten i ögat med hjälp av mikroelektroder (i princip små nålar som man kan avläsa elektriska spänningar/nervimpulser med.
* blue vs yellow
* red vs green
* black vs white

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad de 5 receptorerna reagerar på*

A

1) Kemoreceptorer - Smak, lukt, irritation
2) Mekanoreceptorer - Beröring, läge, rörelse, ljud
3) Termoreceptorer - Värme/kyla
4) Fotoreceptorer - Ljus
5) Nociceptorer - Smärta

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är trigeminal kemosensorik (Trigeminal chemosensation)? 3p*

A

Smak
→ Vattenlösliga smakmolekyler ”Tastants” → Aktivering av smak-receptorer → Central bearbetning → Smakpercept

Lukt
→ Luftburna luktmolekyler ”Odorants” → Aktivering av luktreceptorer → Central bearbetning → Luktpercept

Trigeminala sinnet
→ Retande ämnen (t.ex. chili) → Aktivering av trigeminala receptorer → Central bearbetning → Hetta/kyla/irritation/smärta m.m.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vi kan känna beröring av olika slag. Hur går det till? (4p)

A

Mekanoreceptorer i huden reagerar på t.ex. tryck, sträckning, vibration och skickar signaler via sensoriska nerver till somatosensoriska kortex (genom ryggmrägen och talamus).

Pascini - Vibration
Meissner - Rörelse över hud
Merkel - Form och textur
Ruffini - Sträckning

Överkurs(?):
1. Information om diskriminativ beröring, tryck, vibration och proprioception går via baksträngsbanan.
2. information om lättare beröring och tryck går via anterolaterala funikeln.
Informationen processas i thalamus för att sedan gå vidare till primära somatosensoriska kortex.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Förklara och ge två exempel på perceptuell konstans. Ange också vilken funktion detta fenomen fyller. (2p)

A

Perceptuell konstans innebär att objektets egenskaper upplevs stabila trots variationer i omgivningen.

  • Exempel 1: Storlekskonstans (en människa upplevs lika stor på olika avstånd).
  • Exempel 2: Färgkonstans (ett äpple upplevs rött i olika belysningar).
  • Exempel 3: Formkonstans

Funktion: Hjälper oss att tolka en stabil omvärld.

Längre förklaring:
Perceptuell konstans: Föremålen upplevs som (nästan) oförändrade trots att näthinnebilden ändras.

Storlekskonstans: Innebär att det som upplevs som avlägset “förstoras” och det som tycks vara nära “förminskas”, så att storleken blir (nästan) konstant.

Funktionen för fenomenet är att vi på ett mer effketivt sätt hantera vår omgivning eftersom vi vet objekts specifika egenskaper och ser dessa som konstanta.

ex: bil långt borta eller bok i bokhyllan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Redogör för och jämför begreppen ”apperceptiv agnosi” och ”associativ agnosi”. (Olssons föreläsning om visuell perc) (4p)

A
  • Apperceptiv agnosi: Svårighet att bearbeta visuella stimuli till en helhetsbild. Individen kan inte identifiera objekt även om de ser dem. oförmåga att utröna former, svårt att se skillnad mellan, känna igen eller rita av olika former.
  • Associativ agnosi: Förmågan att bearbeta visuella stimuli till en helhetsbild finns, men det saknas koppling mellan synintrycket och dess mening. (beskriva men inte känna igen objekt)

Se även:
Agnosi - oförmåga att på ett normalt sätt tolka syn- hörsel eller känselintryck.

prosopagnosi - ansiktblindhet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Purves beskriver två huvudsakliga nervbanor för visuell perception som förmedlar olika typer av information (dorsal and ventral stream).

Redogör för dessa banor, den information de förmedlar och hur man kommit fram till att informationen skiljer sig mellan banorna. (4p)

A

ventral stream - what pathway leads to temporal lobe (visuell igenkänning)

dorsal stream - where pathway leads to parietal lobe (spatiala lokalisation)

Hur man kommit fram till detta:
I en studie där apor hade bilaterala skador i antingen temporalloben (ventral stream) eller parietalloben (dorsal stream)

Temporalskada- apa kunde inte se skillnad mellan objekt. Positiv förstärkning vi syn av föremål men kunde inte välja rätt vid ihopparning med annat föremål.

Parietalskada- apa kunde i avgöra var föremålet var i förhållande till ett annat. Inga problem att identifiera föremålen.

Lång förklaring (C-GPT):
Dorsal ström (”vart”-banan):
* Funktion: Den dorsala strömmen bearbetar information om objektets rumsliga egenskaper och hur man ska interagera med dem, alltså var de befinner sig i rummet och hur man kan greppa eller undvika dem.
* Hjärnregioner: Den dorsala strömmen involverar områden som primärt synkortex (V1) och fortsätter till områden i parietalloben, såsom intraparietal sulcus (IPS).
* Exempel och bevis: Studier på patienter med skador i den dorsala strömmen, såsom patienter med optisk ataxi, visar att de kan beskriva objekt (funktion i ventrala strömmen) men inte greppa dem korrekt eller navigera i sin miljö.

Ventral ström (”vad”-banan):
* Funktion: Den ventrala strömmen är ansvarig för att bearbeta detaljerad information om objektet, såsom form, färg och identitet – alltså vad objektet är.
* Hjärnregioner: Den ventrala strömmen går från V1 genom områden i temporalloben, såsom fusiform gyrus (inblandad i ansiktsigenkänning).
* Exempel och bevis: Patienter med skador i den ventrala strömmen, som de som lider av visuell agnosi, kan ha svårt att känna igen objekt, även om de kan interagera med dem korrekt.

Bevis för att informationen skiljer sig:
* Experimentella studier, såsom de som utförts med patienter med skador i olika delar av hjärnan, och neuroimaging-studier (t.ex. fMRI) har visat att den dorsala och ventrala strömmen aktiveras olika beroende av vilken typ av uppgift som utförs (t.ex. att identifiera ett objekt versus att lokalisera det i rummet).
* Dessutom har forskning med primater visat att skador i den dorsala strömmen påverkar rumsbearbetning medan skador i den ventrala strömmen påverkar objektigenkänning, vilket stöder att strömmarna har olika funktioner och processar information separat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

a) Vad är ett neurons receptoriska fält?
b) Beskriv ett receptoriskt fält med s k on center – off surround organisation. (Purves s.67)

A

a) Receptoriska fältet för ett neuron defineras som området, som vid stimuli kan aktivera eller hämma aktiviteten hos en specifik neuron.

b) Ett receptoriskt fält med on center – off surround-organisation består av:
1. On center, ett område där stimuli ökar neuronens aktivitet (excitation).
2. Off surround, område perifiert där stimuli minskar neuronens aktivitet (inhibition).

a) neuronets sensoriska upptagningsområde - det är med andra ord inom det receptiva fältet som stimuli kan påverka neuronet så att den depolarisering sker.
b) ett receptoriskt fält med on center - off surround organisation består av två delar, en central del-on och en perifer del-off. När en ljusvåg av rätt intensitet träffar centrala delen, on, aktiveras detta och ger en ökning av aktivitet hos neuronet. On center-delen är fältets aktiverande del. När ljusvågen träffar off-surround-delen, inhiberas aktiviteten hos neuronet då off-surround-delen är fältets inhiberande del.

Syfte:
visuella förändringar lättare ska upptäckas. T.ex. kanter, var någonting slutar och börjar. Så att vi lägger pennan på skrivbordet och inte på golvet eller så att vi inte snubblar på trottoarkanten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vad gör det proprioceptiva systemet? (2p)

A

Det proprioceptiva systemet registrerar kroppens position och rörelser via signaler från muskler, senor och leder.

Det finns tre typer av proprioceptorer:
* Muskelspindel (snabb adaption)
* Golgi senorgan, också kallade senspolar (långsam adaption)
* Kutana sträckreceptorer i huden

Lång förklaring:
Ger upphov till vår kroppsuppfattning i rummet.
Utan proprioception blir motorkontroll (nästan) omöjlig.

Medieras av proprioreceptorer. Receptorerna registrerar ledernas lägen genom att registrera spänningen i muskler och senor. Ofta ej medvetet.

Exempel med att fylla ett vattenglas. Ju tyngre glaset blir desto större kompensation. (lillhjärnan korrigerar tex)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Redogör för blindsight (3p) (se Purves s. 237. Kolla också Olssons föreläsning)

A

Blindsight är en förmåga att omedvetet upptäcka och reagera på visuella stimuli trots att individen rapporterar blindhet. Detta beror på intakta subkortikala visuella banor.

Lång förklaring:
Blindsyn (eng: blindsight) är det något förvånande fenomen där man trots blindhet pga skada i primära syncentrum ändå har viss förmåga att “se” ett föremål som finns i det blinda fältet, trots att man inte är medveten om att det är där.

Hur kan det komma sig att man ser fast man inte ser?

Seendet är uppdelat i två system, ett evolutionärt äldre och ett nyare.

Informationen från ögonen delas först upp så att höger halva av synfältet går till vänster halva av hjärnan och tvärtom. I hjärnan leds sedan signalen till de två systemen.

Den första vägen är evolutionärt mycket gammal och går via övre fyrhögen på hjärnstammens ovansida till tinningloben.

Den andra, nyare, vägen går via Talamus till den optiska synbarken i hjärnans nacklob. Detta är det nyare system som ger oss vårt medvetna seende.

Om hjärnbarken skadas kan den medvetna synupplevelsen utebli, men den äldre vägen finns kvar och man har alltså blindsyn.

Egentligen har alla, även seende, blindsyn eftersom vi reagerar på intryck som kommer från sidan i synfältet innan vi blir medvetna om dem.

20
Q

Inom objektsigenkänning (object recognition) diskuteras hierarchical coding hypothesis och ensemble coding hypothesis för hur objekt representeras i hjärnan. Redogör för dessa hypoteser och det eventuella stöd de har. (4p) (från Olssons föreläsning)

A
  • Hierarchical coding: Objekt identifieras genom hierarkisk bearbetning, från enkla till komplexa funktioner.
  • Ensemble coding: Objekt identifieras av samtidiga aktiveringsmönster i flera neuronpopulationer. Studier av ansiktsigenkänning stödjer ensemble coding.

Längre förklaring:
Represenation av objekt i hjärnan (objektsigenkänning):

Hierarchial coding hypothesis - innebär t.ex. om jag ser ett bord att jag först ser färg, kanter och sen former och bitar och sen hela objektet. Att det börjar simpelt och blir mer komplext.
+ Stöd för detta är att man har upptäckt t.ex. celler som reagerar för vissa specifika och komplexa stimuli.

  • Motbevis: Sk mormor-cell.
    Det som går emot detta är att det är sällsynt att det skulle uppstå plötsliga luckor där man inte känner igen ett visst objekt. Dessutom kan man tänka sig att det vore orealistiskt att, med tanke på mångfalden av objekt att känna igen, vi skulle ha representationer för alla.

Ensemble coding hypothesis - känner igen flera delar av en mer holistisk bild. Jag ser rynkor, glasögon, rosa kinder, vitt hår och på detta sätt förstår jag att det är mormor, snarare än att jag skall ha en cell som reagerar på just mormor.
+Stöd för detta är att vi ibland ser fel på saker som har de rätta komponenterna uppfyllda. Dessutom kan vi ju uppfatta saker vi aldrig sett förut

21
Q

Redogör för ansiktsperception och hur den förhåller sig till objektperception i övrigt. Redovisa stöd för dina påståenden (5p) (Olssons föreläsning)

A

Ansiktsperception är specialiserad och involverar fusiform face area (FFA). Skillnader mellan ansikts- och objektperception visas i studier av prosopagnosi, där ansikten inte känns igen trots att andra objekt gör det.

Längre förklaring:
ansikts - objektperception - olika delar av hjärnan aktiveras

  • ansiktsperception beror av hollistiska processer (uppfattar hele ansiktet snarare än enskilda delar).
  • objektsperception beror av hollistiska och analytiska processer.
  • Skillnad finns i t.ex. att det är ett annat område i temporalloben där man känner igen ansikten, än där man känner igen objekt.

Om vi vänder ett ansikte upp och ned på t.ex. Obama så känner vi igen honom även när ögonen och munnen är helt felvända, hierarkisk inkodning. Då märker vi inget konstigt. Så fort vi vänder på bilden dock, så ser plötsligt Obama med de uppochned vända delarna helt konstig ut, vilket verkar tyda på en annan sorts inkodning, ensembleinkodning.

22
Q

Argumentera för att perceptionen inte alltid är sanningsenlig utan mer funktionell. Dvs, vi varseblir inte vår omvärld exakt så som den egentligen är i fysisk mening utan vi gör snarare en användbar tolkning av omvärlden.

8x

A

Perception syftar till att skapa en praktisk representation av omvärlden snarare än en exakt återspegling. Exempel: Perceptuella illusioner som Muller-Lyer-illusionen (<->-<) och färgkonstans.

Längre förklaring:
perception inte alltid sanningsenlig….

  1. Perceptuell konstans (färg, form, ljus, färg, storlek)
  2. Visual capture - synen dominerar över andra sinnesorgan
  3. Gestaltteorin innebär att vi tenderar att organisera intryck till meningsfulla enheter. Ex proximity, simularity (nära och lika saker klumpas ihop)
  4. Grupperingsprincipen innebär att vi tror att saker och ting hänger ihop.
  5. Upplevelsemagnituden och Stimulusmagnituden
    Fördubblat ljus upplevs som mindre ökat än i verkligheten.
    Fördubblad smärta upplevs som mer ökad än i verkligheten.
  6. Müller-Lyers illusion visar att vi tror att >-< är längre än <->.
  7. Sensorisk adaption justering av sensoriska receptorer eller andra elementer i ett sensorisk system till ulika nivåer av stimuli-intensitet.
  8. Perceptuell adaption innebär att vi har möjlighet att adjustera ett förvrängt synfält (t.ex. lära oss att fungera normalt med upp-och-ner-prismor).
23
Q

I Noba kan man bland annat läsa om Webers lag. Förklara vad den säger och ge ett hypotetiskt exempel (1p) (-fd Myers-fråga tidigare)

A

Webers lag säger att den minsta märkbara skillnaden (just noticeable difference, JND) mellan två stimuli är proportionell mot intensiteten hos det ursprungliga stimulit. Med andra ord, för att märka en skillnad i styrka krävs en ökning som är en konstant andel av det ursprungliga stimulit, inte en absolut mängd.

Exempel: Om du håller i en väska som väger 20 kg och lägger till 1 kg, kan skillnaden märkas (5 % ökning). Men om väskan väger 100 kg, krävs en större ökning, exempelvis 5 kg, för att skillnaden ska märkas.

Skillnadströskel (difference threshold): Webers lag beskriver också att två stimuli inte uppfattas som olika förrän skillnaden når (åt)skillnadströskeln, vilket är den minsta märkbara skillnaden som kan detekteras vid hälften av gångerna.

24
Q

International Association for the Study of Pain (IASP) delar in smärta i tre huvudtyper: 1) nociceptiv, 2) neuropatisk 3) nociplastisk. Redogör kort för dessa typer. (3p).

A
  • Nociceptiv: Smärta från vävnadsskada.
  • Neuropatisk: Smärta från nervskador.
  • Nociplastisk: Smärta utan tydlig vävnads- eller nervskada, t.ex. fibromyalgi.

Längre förklaring:

  • Nocieceptiv - direkt relaterad till mekanisk, termisk eller kemisk stimulering av afferenter i olika organsystem (hud, muskler, leder, inälvor)
  • Neuropatisk - Nervsystemet är skadat på central eller perifer nivå
  • Nociplastisk smärta är en kategori av smärta som uppstår på grund av förändrad nociception (smärtsignalering) utan tydlig vävnadsskada, inflammation eller skada på nervsystemet.
    Den kännetecknas av förändringar i hur smärtsignaler behandlas i centrala nervsystemet, såsom vid central sensitisering.
    1. Inflammatorisk smärta:
  • Aktiveringen av tysta nociceptorer (som annars inte aktiveras av mekanisk eller termisk smärtsam stimulering) i inflammatoriska tillstånd kan bidra till förändrad nociception, vilket är en grund för nociplastisk smärta om processen blir kronisk.
    2. Långvarigt smärtsyndrom:
  • Kan kännetecknas av en central sensitisering (smärtförstärkande mekanism) Patienter kan också sakna aktivering av descenderade smärthämmande system.
  • Central sensitisering är en viktig mekanism i nociplastisk smärta. Det innebär en förstärkning av smärtsignaler i ryggmärg och hjärna, vilket leder till en förhöjd smärtkänslighet (hyperalgesi) och smärta från normalt oskadliga stimuli (allodyni).
  • Den minskade aktiviteten i descenderande smärthämmande system kan också vara en del av den nociplastiska smärtbilden.

Exempel på nociplastiska tillstånd:

  • Fibromyalgi.
  • Kronisk ländryggssmärta utan strukturell förklaring.
  • Temporomandibulärt smärtsyndrom (TMD).
    Sammanfattning: Nociplastik är direkt kopplat till mekanismer som beskrivs i texten, särskilt central sensitisering och brist på smärthämmande system, vilket bidrar till långvariga smärtsyndrom där det inte finns tydlig vävnadsskada eller inflammation.
25
Q

Beskriv central sensitisering (2p)

A

Central sensitisering är en ökad känslighet i centrala nervsystemet som leder till att smärtsignaler förstärks och kan orsaka kronisk smärta.

Längre förklaring:
Central sensitisering är en fysiologisk smärtförstärkande mekanism som är beroende av pågående afferent impulsflöde både vid akut och mer långvarig perifer retning.
* ökad känslighet hos nociceptorerna - smärtupplevelse starkare
* överaktivering av neuron i dorsalhorn
* centrala nervsystemet (det som blir överkänsligt)
* naturlig följd av upprepad aktivering av C-fibrer från leder, muskler eller hud

26
Q

Smärta definieras enligt International Association for the Study of Pain (IASP) som ”En obehaglig sensorisk och emotionell upplevelse kopplad till – eller liknande det man upplever vid – vävnadsskada eller hotande vävnadsskada.” Varför är det viktigt att smärta inte enbart definieras som något som orsakats av vävnadsskada?

A

Smärta kan upplevas utan fysisk skada och är en subjektiv upplevelse som påverkas av psykologiska och sociala faktorer. Detta är viktigt för att förstå och behandla smärta.

Psykogen smärta Smärta trots att nerverna inte är påverkade och trots att det inte finns några impulser från vävnaderna.

Smärtan har istället psykiska orsaker.

T.ex: depression, PTSD, Shizofreni

27
Q

Man brukar tala om två typer av nociceptorer? Vad kallas dem? Beskriv kortfattat deras olika egenskaper?

A
  • A-delta-fibrer: Snabba och skarpa smärtsignaler.
  • C-fibrer: Långsamma och dovare smärtsignaler.

Längre svar:
”Den dubbla smärtan” består av den första, snabba, plötsliga och skarpa smärtan jag känner när jag slår mig. ”Aj!” skriker jag. (A-delta-fiber som är snabbare, myeliniserad. Aktiverar reflex) Efteråt kommer den långsammare, dova smärtan och då skriker jag inte utan då kanske jag klarar mig med att tänka ”det här gör ont”. C-fiber, långsam.

Några av nocireceptorernas egenskaper (kanske överkurs):
* omyleiniserade nervendsslut
* finns i princip i all vävnad utom i hjärnan
* de tar emot sensorisk information om smärta.
* De har ett väldigt högt tröskelvärde för aktionspotential i förhållande till andra receptorer.
* Nocireceptorer kan svara på olika typer av stimuli såsom mekanisk, kemisk och termisk.
* Unimodala receptorer svarar bara på en av dessa medan polymodala svarar på flera.
* Liten risk för sensorisk adaption

28
Q

Smärta brukar beskrivas som en multi-dimensionell upplevelse. Beskriv de tre dimensionerna (namn och innebörd).

A

Diskriminitiva komponenten: Vi kan lokalisera smärtan. Ange intensitet, duration. (Somatosensoriska cortex)

Afferenta komponenten: Obehagskänslan. Den plågsamma och emotionella delen. (Limbiska systemet)

Kognitiva komponenten: Hur vi tolkar, analyserar och agerar utefter smärtan. (Front cortex)

Kort (C-GPT):
* Sensorisk-diskriminativ: Smärtans plats och intensitet.
* Affektiv: Känslomässig respons på smärtan.
* Kognitiv: Tolkning och förväntningar.

29
Q

Nämn fyra regioner i hjärnan som ofta är aktiverade under en smärtupplevelse.

A
  • Somatosensoriska kortex.
  • Limbiska systemet (Insula)
  • Talamus
  • Prefrontala kortex.
30
Q

Ge ett exempel hur socialt samspel kan påverka smärtupplevelser, t ex hos barn?

A

Ett barns smärtupplevelse kan öka genom för mycket tröst och uppmärksamhet från en vuxen.

  • genetisk och social inlärning
  • uppmärksamhet, upplevde föräldrarnas förhållningssätt mindre hjälpsamt, ger högre smärtskattningar
  • distraktion, mer hjälpsamt, lägre smärtskattningar
  • Modellinlärning - lägre smärttröskel eller högre smärtlindring om andra har visat det innan
  • Beteende - rädsla och undvikande predicerar vidmakthåller problematiken och funktionsnetsättningen
31
Q

Ge ett exempel vardera på respondent och operant smärtinlärning.

A

Respondent: Associera en viss signal/situation med smärta.
Att neutralt stimuli blir betingat med smärta.
Operant: Förstärkning av smärtbeteenden genom uppmärksamhet. - Lär oss via konsekvsenser, ger kortsiktiga effekter, men beteendet förstärker och bekräftar faran. (Kan leda till större eller mindre upplevelse av smärta)

32
Q

Kroppsegen hämning av smärta kan ske på olika nivåer i centrala nervsystemet – vilka.
(gammal instuderingsfråga)

A

Kroppsegen hämning av smärta, olika nivåer:

  • en annan stark smärta någonstans som ”suddar” bort den ursprungliga smärtan.
  • Det kan vara en hämning av de nervbanorna som aktiverar och ökar sensitiviteten för smärtan.
  • Det kan vara en aktivering av smärthämmande nerver med GABA receptorer och andra opioidreceptorer.
  • psykologiska metoder för smärthämning, aktiverar endogena opioidsystem,
  • Vid akut stress hämmas också smärta, däremot förvärras den vid långvarig stress

Substanser som är viktiga för kroppsegen smärthämning är bl.a. GABA, noradrenalin, serotonin och andra opiater som endorfiner.

33
Q

Vad är selektiv uppmärksamhet och varför behöver vi den? Ge konkret exempel. För och nackdelar.

A
  • Selektiv uppmärksamhet är förmågan att fokusera på relevanta stimuli och ignorera andra.
  • Exempel: Lyssna på en föreläsning i en bullrig miljö.
  • Fördelar: Effektiv informationsbearbetning.
  • Nackdelar: Missar potentiellt viktig information.

Längre förklaring:
Vi bombarderas av intryck från världen utanför oss.
Selektiv uppmärksamhet - vi väljer vad vi vill fokusera på

nackdelar: vi är aningen bergänsade med vad vi kan ta in. Vi stänger ute saker från vårt medvetande som inte passar vår invanda föreställningsram - hindrar människor från att lägga märke till sådant som är viktigt i situationen. - filter
fördelar: fokusera på det viktigaste utan att bli distraherad. Viktigt på savannen för att överleva. Fokus är viktigt i många andra samtida situationer också. Prestation på idrottstävling ex. vi behöver inte processera lika många stimuli = mindre energikrävande - tidseffektivt.

34
Q

Beskriv kortfattat hur selektiv uppmärksamhet generellt påverkar hjärnans stimulusbearbetning?

A

Dichotic listening- från det örat man ska lyssna på är attended-kurvan.
Selektiv uppmärksamhet kan studeras genom att man med hjälp av EEG mäter ERP (event related potentials). Man kan se en skillnad i aktivitet i olika delar vid stimulusbearbetning utefter tid från att stimuli presenteras. Du mäter både attended och unattended uppmärksamhet och räknar ut komponenter utifrån skillnadskurvan. Utifrån den läser vi ut var selektionen sker. Om negativ eller positiv är bara skillnad i hjärnaktivitet.
Exempel vid ett auditivt stimuli:
0-10 ms syns aktivitet i hjärnstammen
10-50 ms i primära auditiva/visuella cortex
→ P.20-50 är det tidigaste vi kan uppfatta (ex på early selection)
50-500 ms i sekundära och associativa områden
→ N100 är early selection
→ P3(00) är late selection
Skiftet för early och late selection är 120 ms
P är positivt och kurvan går ner
N är negativt kurvan går upp

Auditivt:
Event-related potentials (ERPs) reflect:
0-10 ms: Brainstem
10-50 ms: Early sensory cortex
50-500 ms: Secondary & association cortices

Selektiv uppmärksamhet förstärker neural aktivitet i relevanta områden och hämmar irrelevanta.

Längre förklaring:
Selektiv uppmärksamhet - vi väljer vad vi vill fokusera på

nackdelar: vi är aningen bergänsade med vad vi kan ta in. Vi stänger ute saker från vårt medvetande som inte passar vår invanda föreställningsram - hindrar människor från att lägga märke till sådant som är viktigt i situationen. - filter
fördelar: fokusera på det viktigaste utan att bli distraherad. Viktigt på savannen för att överleva. Fokus är viktigt i många andra samtida situationer också. Prestation på idrottstävling ex. vi behöver inte processera lika många stimuli = mindre energikrävande - tidseffektivt.

35
Q

Gör en kortfattad beskrivning av Posner’s paradigm för selektiv visuell uppmärksamhet, såsom hur går uppgiften till, och vad gör försökspersonen?

A
  • Posner´s diagram vid pil eller blinkande ljus (attention cue), och sen kommer en boks.
  • Overt uppmärksamhet där pilen peker. Kovert uppmärksamhet vid blinkande ljus
  • Reaktionstiden påverkas av cuen - (valid cue - bättre reaktionstid), (neutral cue - ok reaktionstid), (invalid cue - sämre reaktionstid).
  • Paradigm: En cue visar var ett målstimulus kommer att dyka upp.
  • Försökspersonen reagerar snabbare på korrekt cuade stimuli, ettersom overt uppmärksamhet blir där pilen peker eller kovert uppmärksamhet dit en valid cue har blinkat.
36
Q

Beskriv den version av Posnerparadigmet där en exogen cue leder till en kovert fokus av visuell selektiv uppmärksamhet, samt definiera dessa termer (exogen cue och kovert uppmärksamhetsfokus). Definiera även termerna endogen cue och overt uppmärksamhetsfokus.

A
  • Exogen cue: Oavsiktligt stimuli, t.ex. ljusblink.
  • Kovert uppmärksamhet: Fokus utan ögonrörelse.
  • Endogen cue: Medveten styrning av uppmärksamhet.
  • Overt uppmärksamhet: Fokus med ögonrörelse.

Lång förklaring:
Endogen och exogen uppmärksamhetskontroll påverkar olika aspekter av visuell stimuli och engagerar därmed olika bearbetningsvägar:
Endogen uppmärksamhet (top-down kontroll)
* Funktion: Medveten styrning av uppmärksamhet baserat på mål eller förväntningar.
* Bearbetning: Associeras ofta med dorsala strömmen (“var”-banan), eftersom det handlar om rumslig lokalisering och snabba reaktioner.
* Exempel: Söka efter en vän i en folkmassa baserat på att veta hur de ser ut.
* Effekter: Förbättrar bearbetning av relevanta egenskaper i ventrala områden som temporalloben.

Exogen uppmärksamhet (bottom-up kontroll)
* Funktion: Automatisk dragning av uppmärksamhet till framträdande stimuli, oberoende av mål.
* Bearbetning: Associeras med ventrala strömmen (“vad”-banan), eftersom det ofta involverar igenkänning av specifika objekt eller egenskaper.
* Exempel: En plötslig ljusblixt fångar uppmärksamhet.
* Effekter: Förstärker bearbetning av stimuli i dorsala områden som parietalloben.
Interaktion mellan strömmar

Båda typerna av uppmärksamhet samverkar. Exempelvis kan exogen uppmärksamhet initialt fånga fokus, men sedan integreras med endogen styrning för att vidare undersöka ett område eller objekt. Den dorsala och ventrala strömmen samverkar genom att koppla “var” och “vad” till en sammanhängande representation av omgivningen.

Studier av hjärnaktivitet med hjälp av funktionell MRI (fMRI) och EEG visar att dorsala regioner aktiveras vid snabb, reflexiv uppmärksamhetsskiftning, medan ventrala regioner aktiveras vid målstyrda och specifika uppgifter.

37
Q

Beskriv hur det exogent drivna uppmärksamhetsskiftet i Posnerparadigmet påverkar försökspersonens beteende (såsom responslatens, RT): Ge exempel på fördelaktiga effekter respektive negativa effekter av uppmärksamhetsskiftet, samt redogör för effekternas tidsförlopp.

A
  • Positiva effekter: Snabbare reaktioner vid korrekt cue.
  • Negativa effekter: Sämre prestation om målet visas långt efter cuen (inhibition of return).

Forbedring 75 ms efter cue, och denne forbedringen holder till >300 ms (inhibition of return).

38
Q

Beskriv paradigmet Dichotic listening. Vilken typ av information bryter igenom till medvetenadet i den ignorerade kanalen?

A
  • Paradigm: Försökspersoner lyssnar på olika meddelanden i vardera öra och uppmanas fokusera på ett, och ignorere den andre. “Attended pose” vs “Ignored pose”.
  • Information som bryter igenom: Viktig stimuli som sitt eget namn eller emotionellt laddade ord. dvs med salience. Fysiske egenskaper vill också bryte igenom, (t.ex. mänskligt tal, musik, mörk eller pipig röst.)
39
Q

Beskriv fenomenet inattentional blindness. Hur kan man demonstrera detta experimentellt? När kan det här fenomenet vara relevant i vardagslivet (utanför laboratoriet)?

A
  • Inattentional blindness: Missar uppenbara stimuli när fokus ligger på något annat. Tex. bilförare kan ha svårt att upptäcka motorcyklister eftersom de förväntar sig bilar i och med att det är vanligare.
  • Demonstration experimentellt: Gorilla-experimentet där deltagare räknar passningar och missar gorillan. (Eller att ett kors man fokuserar på byts till en punkt för att uppmärksamheten ligger i pereferiet.)
40
Q

Beskriv early selection respektive late selection-hypoteserna. Vad för experimentellt stöd finns för respektive hypotes?

A
  • Early selection: Filtrering sker tidigt, innan bearbetning av mening.
  • Late selection: Filtrering sker efter fullständig bearbetning. (men når inte medvetandet)
  • Stöd: EEG och ERP visar tidig bearbetning av vissa stimuli, båda för early och late.
  • Ved ERP ser man early selection allerede ved P20-50 ved ljud, och P1 ved visuell.
  • Ved ERP ser man late selection ved P3.
    Tex cocktail party som är stöd för båda teorierna (och deras samverkan eftersom bara late hade varit överstimulerande men salient ord bryter genom ljudströmmen.)
    “Unconscious perception” - stöd för late selection. Distraktorene blir oppfattat, men når inte medvetandet.
    “Attentional blink - stöd för late selection (P3).
41
Q

Gör en kort beskrivning av ett experiment där covert selektiv uppmärksamhet studeras, såsom vad gör försökspersonen och vad visas på skärmen.

A

Experiment: Försökspersoner styr uppmärksamheten utan att flytta blicken, t.ex. vid ”cue-target”-uppgifter.
Posner’s paradigm - tex ljusblink eller pil

42
Q

Gör en kortfattad beskrivning av ”attentional blink” paradigmet: Hur går uppgiften till, och vad gör försökspersonen? Beskriv hur fenomenet attentional blink påverkar försökspersonens beteende: Ge exempel på fördelaktiga effekter respektive negativa effekter av uppmärksamhet.

A
  • Paradigm: Snabb serie av bokstäver visas, och deltagaren identifierar två målstimuli.
  • Effekter: Svårighet att se det andra målet om det visas strax efter det första (200-500 ms).
  • ERP-komponenten som påverkas är P3.

Lång beskrivning (C-GPT):
Beskrivning av attentional blink paradigmet:
Paradigmets uppgift:

  • Försökspersonen presenteras en snabb serie av visuella stimuli (t.ex. bokstäver eller symboler), med en frekvens på ungefär 10 stimuli per sekund.
  • Uppgiften är att identifiera och rapportera två förutbestämda målstimuli (T1 och T2) som dyker upp bland distraherande stimuli.

Försökspersonens roll:

  • Försökspersonen noterar det första målet (T1), och försöker sedan identifiera det andra målet (T2).

Fenomenet attentional blink:

  • Om T2 visas inom 200-500 millisekunder efter T1, är det svårare att upptäcka och identifiera T2. Detta kallas för uppmärksamhetsluckan (attentional blink).
  • Det anses bero på att hjärnans resurser används för att bearbeta T1, vilket tillfälligt begränsar förmågan att bearbeta andra mål.

Effekter av attentional blink:
Fördelaktiga effekter av uppmärksamhet:

  1. Möjliggör fördjupad bearbetning av T1.
  2. Förhindrar överbelastning av hjärnans processer genom att prioritera ett stimulus i taget.

Negativa effekter av uppmärksamhet:

  1. T2 kan förbises om det visas för snabbt efter T1, vilket kan leda till missade viktiga stimuli.
    Exempel: I en vardaglig situation, om du fokuserar på ett viktigt ljud (som en brandvarnare) kan du missa andra kritiska varningssignaler (som ett rop på hjälp) under en kort stund.

Sammanfattningsvis är attentional blink ett exempel på hjärnans balans mellan noggrannhet och effektivitet i uppmärksamhetsresurser.

43
Q

Vad är skillnaden mellan repetition priming och expectation based priming? Hur fungerar dessa olika typer av priming olika?

A
  • Repetition priming: Automatisk förbättring av respons på grund av tidigare erfarenhet.
  • Expectation-based priming: Aktiv förväntan leder till förbättring.
44
Q

Vad menas med ”feature binding”? Vad går feature integration theory ut på? Vilken experimentellt stöd finns för denna teori?

A
  • Feature binding: Kombination av stimulus egenskaper till en helhet.
  • Feature integration theory: I pre-attentiv bearbetning analyseres olika egenskaper separat (färg, form, osv.), och dom är inte associerad med ett objekt. Det krävs fokuserad uppmärksamhet (focused attention) för att kombinera egenskapene till en helhet (coherent perception).
  • Experimentell stöd Illusory conjuctions - När uppmärksamheten är begränsad eller splittrad kan människor felaktigt kombinera egenskaper från olika objekt (t.ex. uppfatta en grön cirkel och en röd kvadrat som en grön kvadrat). Stöd för att det krävs fokuserad uppmärksamhet.
45
Q

Beskriv symptomen på hemineglekt. Hur testar man hemineglekt i kliniken? Hur skiljer sig hemineglekt från hemianopsi (kortikal blindhet till följd av skada i synkortex)?

A
  • Symptom: Ignorans av ena kroppshalvan eller synfältet.
  • Kliniska tester: Rita en klocka eller dra ett streck på mitten av en linje.
  • Skillnad från hemianopsi: Neglekt är inte sensoriskt utan attentionalt.

Hemineglekt är en attentional störning där patienten ignorerar stimuli på ena sidan, medan hemianopsi är en sensorisk synbortfall.

Långt svar:
Beskrivning av hemineglekt:
Symptom:

  • Försämrad eller obefintlig medvetenhet om stimuli i ena kroppshalvan eller synfältet, trots att sinnesorganen fungerar normalt.
  • Personen kan ignorera föremål, personer eller händelser på den drabbade sidan, ofta vänster, beroende på en skada i höger hjärnhalva (parietalloben).

Typiska beteenden:

  • Äter bara från ena sidan av tallriken.
  • Klär bara ena sidan av kroppen.
  • Reagerar inte på ljud eller beröring från den negligerade sidan.

Test för hemineglekt i kliniken:

  • Linjedragningsuppgift: Patienten ombeds dra ett streck i mitten av flera horisontella linjer. Vid hemineglekt drar patienten strecken åt höger (eller vänster, beroende på skada) istället för i mitten.
  • Klockritning: Patienten ombeds rita en klocka. Vid hemineglekt fylls bara ena sidan av cirkeln med siffror.
  • Delad uppmärksamhetsuppgift: Patienten kan identifiera stimuli på den negligerade sidan när det visas ensamt men misslyckas om stimuli visas på båda sidor (”extinction”-fenomen).
  • Cancellation task: Patienten ska stryka över alla föremål på ett papper men missar dem på den negligerade sidan.
  • Reaktion: Man later som att man ska slå patienten på vänstre ögon, och viss den reagerer betyder det att det är hemineglekt, och inte hemianopsi. Ved hemianopsi vill personen inte reagere, eftersom den är blind på vänstre ögon, men ved hemineglekt vill den reagere, själv om den inte ser armen som skal slå. Kroppen reagerer, själv om personen inte uppfattar vad som ska henda.

Skillnad mellan hemineglekt och hemianopsi:
Hemineglekt:

  • Beror på skador i högre attentionsmekanismer, ofta i högra parietalloben.
  • Sensoriska organ (t.ex. ögon) fungerar normalt, men hjärnan behandlar inte informationen från den negligerade sidan.
  • Är en attentional störning.

Hemianopsi:

  • Orsakas av skada i primära synkortex eller synbanorna.
  • Leder till en faktisk synförlust i det drabbade synfältet.
  • Är en sensorisk störning, där patienten kan bli medveten om förlusten och kompensera genom att vända huvudet eller blicken.
46
Q

Beskriv divided attention. Vilka typer av uppgifter är lättare att utföra samtidigt. Varför? Hur kan man förbättra sin simultankapacitet?

A
  • Divided attention: Förmågan att hantera flera uppgifter.
  • Lättare kombinationer: Uppgifter som involverar olika modaliteter, t.ex. lyssna och skriva.
    Det är fordi hjärnan t.ex. användar olika områden för att bearbeta information från olika modaliteter.
  • Träning och automatisering kan förbättra simultankapaciteten.