perception Flashcards

1
Q

Redogör för begreppet sensorisk adaption. Vad är det? Vad fyller det för funktion?

A

Sensorisk adaption är när de sensoriska nervcellernas aktivitet minskar i samband med att ett stimulus blir konstant, exempelvis när beröringen från ett klädesplagg inte längre märks av efter att man har haft på sig det ett tag. Tack vare sensorisk adaption kan vi fokusera på det som är viktigt och stänga ute övrig inkommande information.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv innebörden av “bottom-up” och “top-down processer” i vår varseblivning. Ge ett exempel per begrepp.

A

Bottom-up processering sker när våra sinnesceller hjälper oss uppfatta vår omgivning, exempelvis när vi ser en frukts färg och form. Top-down-processering sker när våra förväntningar och tidigare erfarenheter hjälper oss uppfatta vår omgivning, exempelvis när vi ska avgöra vilken frukt det är vi ser.

Ett annat exempel på bottom-up och top-down processering är ett slarvigt ritat B som även kan tolkas som numret 13. Själva figuren i sig uppfattas genom en bottom-up-process, men tolkandet av den är en top-down-process.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Karaktärisera dagseende (photopic) och nattseende (scotopic). Beskriv relevanta delar av näthinnan som förklarar skillnaden mellan dessa sätt att se.

A

Dagseende är som namnet antyder vår syn under goda ljusförhållanden. Det är då våra tappar registrerar färg som klarast och vi har lättare för att se detaljer.

Enligt Young-Helmholtz teori finns det tre typer av tappar som registrerar färg, en för långa våglängder (rött), en för korta våglängder (blått) och en för våglängder däremellan (grönt). Herrings opponentprocessteori används också för att förstå färgseende. Den går ut på att det finns tre färguppfattningsprocesser som fungerar i motsatt riktning, det vill säga att en process är rött, och grönt motsatt varandra, i en annan gäller detsamma för blått och gult, och i en tredje är vitt och svart motsatspar. I fovean, som ligger i gula fläcken, sitter tapparna tätast.

Nattseende är vår syn under sämre ljusförhållanden. Det är då våra stavar registrerar vitt, svart och grått. De är inte alls lika bra som tapparna på att avläsa detaljer och eftersom tapparna är mindre aktiva vid mörker blir vår synskärpa därmed sämre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv “lateral inhibition” mellan receptorceller. Vilken funktion fyller det för perceptionen? Ge konkret exempel där vi vet att lateral inhibition sker.

A

Lateral inhibition är när receptorceller som blir stimulerade dämpar de närliggande receptorcellernas aktivitet. Detta leder till en ökad kontrastering mellan cellernas signalering. När kontrasterna är större märker vi lättare av skillnader i vår omgivning, såsom kanter.
Lateral inhibition sker exempelvis när vi tittar på ett schackbräde, eftersom schackmönstret består av vita rutor som ligger i kant med svarta rutor. Utan lateral inhibition hade kanterna mellan svart och vitt inte känts lika uppenbara.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur kan vi med hörseln avgöra varifrån ett ljud kommer?

A

Eftersom våra öron sitter kontralateralt uppfattar de samma ljud lite olika. Det öra som är närmast ljudet kommer höra det lite starkare och tidigare än det andra örat. Örats utformning hjälper oss även uppfatta om ljudet kommer rakt ovanifrån. Det är tack vare dessa skillnade som vi kan avgöra varifrån ljudet kommer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur kan vi med hörseln avgör hur hög en ton är, dess pitch?

A

Hur vi kan höra höga tonhöjder (pitch) förklaras av platsteorin. Enligt den triggar ljudvågor hårceller på olika ställen av basilarmembranet. Hjärnan kan urskilja varifrån på membranet som nervsignalen kommer ifrån.

Vad gäller låga tonhöjder så fungerar inte platsteorin eftersom nervsignalerna dessa ger upphov till inte så lätt går att platsbestämma på basilarmembranet. Istället används därför frekvensteorin. Den går ut på att basilarmembranet vibrerar i takt med den inkommande ljudvågen, så att nervimpulserna också skickas i samma takt som ljudvågens frekvens.

I och med att en nervcell inte kan skicka mer än 1000 impulser per sekund krävs ytterligare en förklaringsmodell för att även tonhöjder som varken är höga eller låga ska täckas in. Det är här volleyteorin kommer in i bilden. Enligt den kan nervceller tillsammans avfyra signaler som når över 1000 impulser per sekund.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redogör för s.k monokulära och binokulära ledtrådar till djupseende och skillnaden mellan dessa två typer av ledtrådar.

A

Binokulär syn är fundamental för djupseende. Eftersom ögonen sitter en bit ifrån varandra uppfattar de smått olika av bilden av omgivningen. Genom att jämföra dessa två bilder med varandra kan hjärnan avgöra hur nära ett objekt är. Ju större skillnad - ju större retinal disparitet - mellan de två bilderna, desto närmare är objektet i fråga. Linsen ackomoderar också och ögonen konvergerar (närmar sig varandra) när vi fokuserar på nära håll.

Monokulär syn utgår från:
- Hur ett objekt förändras över tid, dvs om det blir större eller mindre. Skullde den bli mindre kan hjärnan bedöma att den är pv längre bort.
- Relativ storlek, dvs att vi tänker att objekt som är liknande i storlek är olika långt bort beroende på hur stora de är på näthinnan.
- Hur objekten är placerade i relation till varandra. Om ett objekt delvis täcker ett annat ser vi det som närmare oss än vad det objekt som täcks är.
- Hur högt upp ett objekt är. Ju högre upp desto längre bort upplevs objektet vara.
- Hur otydligt objektet är. Relativt skarpa objekt är med största sannolikhet närmare än oskarpa.
- Texturem på objektet. Är texturem grov upplevs objektet vara närmare än om den är slät.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Redogör för begreppet ljushetskontrast (brightness contrast).

A

Beroende på kontexten kan ljusheten te sig olika även om den i själva verket är densamma. Mot en mörkare bakgrund upplevs en grå cirkel vara ljusare grå än den faktiskt är och mot en ljusare bakgrund upplevs samma grå cirkel vara mörkare än den är. Det blir en ökad kontrast.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Redogör för hur vi kan uppleva färg.

A

Färg uppstår när ljus reflekteras från ett objekt och når våra ögon. Ljus består av olika våglängder och varje våglängd korresponderar till en viss färg.
Enligt Young-Helmholts teori finns det tre typer av tappar (S-tappar, M-tappar och L-tappar) som registrerar färg, en för långa våglängder (rött), en för korta våglängder (blått), och en för våglängder däremellan (grönt). Herrings opponentprocessteori används också för att förstå färgseende. Den går ut på att det finns tre färguppfattningsprocesser som fungerar i motsatt riktning, dvs att i en process är rött och grönt motsatta varandra, i en annan gäller detsamma för blått och guld och i en tredje är vitt och svart motsatspar.

Signalernas information bearbetas i hjärnan, särskilt V1 och andra områden för att skapa den färgupplevelsen vi har. Vår hjärna använder information från de olika typerna av tappar för att jämföra intensiteten av de olika våglängderna och skapa färgupplevelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv luktsystemets neurala struktur och funktion.

A

Luktsinnet både varnar oss för sådant som kan vara farligt och visar vad som är eftersträvnadsvärt.

Dofter är kemikalier som omvandlas till digitala pulser (on/off) vilket tolkas av hjärnan. En ros sänder tex ut en viss kombination av kemikalier som vi kan andas in genom näsan. Kemikalierna når luktcellerna som ligger i luktepitelet överst i näshålan. Det är luktcellernas dendriter som når ända till epitelytan, där de kläs av tio till tjugo cilier (flimmerhår) vardera. I ciliernas ytmembran finns luktreceptorer som binder till olika luktmolekyler. Varje luktcell har endast en typ av luktreceptor. Cilierna ligger i mukosa (slem) som produceras av speciella körtlar. För att luktämnena ska nå receptormolekylerna måste de först lösas i mukosan. Mukosan har även funktionen att hålla luktepitelet fuktigt och rent.

När luktcellerna aktiveras pga att luktmolekylerna har bundit till deras luktreceptor skickar de elektriska signaler som går via glomeruli i luktbulben (de elektriska signalerna uppstår pga att G-protein påverkar budbärarmolekylen cAMP som i sin tur öppnar jonkanaler). I samma glomerulus samlas all information från en typ av luktcell. Via mitralceller skickas nervsignalerna vidare till olika delar av hjärnan. Skickas de till piriforma kortex går de via talamus och sedan till laterala orbitofrontala kortec. Skickas de till amygdala går de vidare till hypotalamus och sedan mediala orbitofrontala kortex. Latera och mediala orbitofrontala kortex har kontakt med varandra. Nervsignalerna kan också skickas till hippocampus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vi kan känna beröring av olika slag. Hur går det till?

A

I huden finns receptorer som reagerar på mekaniska stimulin som exempelvis tryck, sträckningar eller vibration. De kallas mekanoreceptorer. När mekanoreceptorerna aktiveras skickar de en nervsignal till hjärnan via ryggmärgen. Information om diskriminativ beröring och tryck, vibration och proprioception går via baksträngsbanan. Information om lättare beröring och tryck går via anterolaterala funikeln. Därefter processeras informationen i talamus för att sedan gå vidare till primära somatosensoriska kortex.

Det finns fyra viktiga sorters mekanoreceptorer:
- Ruffini-receptorer (känner av sträckning, långsam sensorisk adaptering)
- Pacini-receptorer (känner av vibration och tryck, snabb sensorisk adaptering)
- Merkel-receptorer (känner av beröring, form och textur, långsam sensorisk adaptering.
- Meissner-receptorer (känner av lätt beröring, snabb sensorisk adaptering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Förklara och ge två exempel på perceptuell konstans. Ange också vilken funktion detta fenomen fyller.

A

Perceptuell konstans syftar till den top.down.process som gör att vi kan känna igen objekt oavsett på vilket avstånd samt vilken vinkel vi ser dem ur eller vilken färg, form samt storlek de har. Objektens egenskaper uppfattas som konstanta tack vare vår perceptuella flexibilitet.

Ett exempel på perceptuell konstans är färgkonstans. Det spelar ingen roll om ett objekt är i en ljus eller en mörk miljö - hjärnan kommer automatiskt att tolka objektets färg som densamma som vanligt utifrån hur övriga objekt i omgivningen ser ut. Rent fysiskt är färgen dock inte samma i och med att olika belysning förändrar vilka våglängder som vi uppfattar kommer från objekten (dvs som objekten återkastar). Även objektets ljushet uppfattar vi i relation till omgivningen; detta kallas ljushetskonstans.

Ett ytterligare exempel på perceptuell konstans är storlekskonstans. Även om vi skulle röra oss närmare ett objekt, så att det upptog större del av vår näthinna, skulle vi ändå uppfatta dess storlek som konstant. För att veta hur stort ett objekt är utgår hjärnan från det uppfattade avståndet till det och vice versa (för att veta vilket avstånd vi ser ett objekt ifrån utgår hjärnan från tidigare kunskap om objektets faktiska storlek.)

Ett annat sätt för hjärnan att avgöra storlek är genom att ta hänsyn till den kontext objektet är i. Genom att anta ett linjeperspektiv, där fokus ligger på eventuella konvergerande linjer, går det att få en uppfattning om vilket avstånd objektet är på.

Ett sista exempel på perceptuell konstant är formkonstans, som gör att vi uppfattar objektets form som konstant oberoende av vinkelt vi ser dem ur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Redogör för begreppet agnosi och ge tre exempel på olika typer av agnosi.

A

Agnosi är oförmågan att på ett normalt sätt kunna tolka syn-, hörsel-, eller känselintryck. Det kan röra sig om svårigheter att hämta fram information kring ett sinnesintryck eller en oförmåga att se en helhetsbild.

Associativ agnosi är oförmåga att känna igen objekt trots att förmågan att beskriva objektens kännetecken består.

Apperceptiv agnosi är oförmågan att utröna former och de med apperceptiv agnosi har därför svårt att se skillnad mellan, känna igen eller rita av olika former.

Prosopagnosi är oförmågan att känna igen ansikten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Redogör för och jämför begreppen “apperceptiv agnosi” och “associativ agnosi”

A

Associativ agnosi är oförmågan att känna igen objekt trots att förmågan att beskriva objektens kännetecken består.

Apperceptiv agnosi är oförmågan att utröna former och de med apperceptiv agnosi har därför svårt att se skillnad mellan, känna igen eller rita av former.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Gazzaniga beskriver två huvudsakliga nervbanor för visuell perception som förmedlar olika typer av information (dorsal and ventral stream). Redogör för dessa banor, den information de förmedlar och hur man kommit fram till att informationen skiljer sig mellan banorna.

A

Det finns en ventral och en dorsal nervbana. Den ventrala nervbanan processerar vad vi uppmärksammar medan den dorsala nervbanan processerar var det vi uppmärksammar är.

Att det fungerar på det här sättet kom man fram till genom studier på apor med bilaterala skador i temporalloben - vilket är där den ventrala nervbanan går), eller parietalloben - där den dorsala nervbanan går. Aporna med temporallobsskada kunde inte se skillnader mellan föremål. De blev positivt förstärkta i samband med ett visst föremål, men lyckades inte välja det föremålet så fort det parades ihop med ett annat föremål. Samtidigt kunde aporna med parietallobsskada inte avgöra var ett föremål var i relation till ett annat. Däremot hade de inga problem med att identifiera föremålen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är ett neurons receptiva fält?

A

Det är neuronets sensoriska upptagningsområde - det är med andra ord inom det receptiva fältet som stimulin kan påverka neuronet så att en depolarisering sker.

17
Q

Beskriv ett receptivt fält med sk on center - off surround organisation.

A

Ett receptivt fält med med on-center och off-surround stimuleras när enbart den centrala delen, dvs on-centret, kommer i kontakt med ljus. Belyses istället området runt omkring kommer neuronets aktivitet hämmas. Om ljus faller in över både on-center och off-surround förändras inte neuronets aktivitet, eftersom inhibitorisk och excitatorisk aktivitet kommer att ta ut varandra. Syftet med det här upplägget är att visuella förändrningar i miljön lättare ska upptäckas. Kanter visar exempelvis väl var någonting slutar och något annat börjar, dvs var en förändring äger rum.

18
Q

Vad gör det proprioceptiva systemet?

A

Det proprioceptiva systemet ansvarar för att ge hjärnan information om kroppens position, rörelse och balans. Det gör det möjligt för oss att känna av var våra kroppsdelar befinner sig i relation till varandra och omgivningen utan att behöva använda synen.

Proprioceptiva receptorer finns i muskler, senor och leder. De registrerar sträckning, spänning och tryck i kroppen.
Dem skickar informationen via nervbanor till hjärnan samt ryggmärgen för att samordna kroppens rörelser och stabilitet.

Det möjliggör koordination, balans och automatisering av att utföra komplexa rörelser.

19
Q

Redogör för blindsight.

A

Blindsight är ett fenomen där personer med skador i primära synbarken (V1) i hjärnan kan reagera på visuella stimuli trots att de inte medvetet uppfattar dem. Det innebär att även om individen rapporterar att de inte kan se ett objekt eller en rörelse, kan de ändå agera på information från det visuella fältet.

V1 ansvarar för medveten visuell perception, skador här leder ofta till blindhet i det motsvarande visuelle fältet. Information fårn ögat bearbetas inte enbart i V1 utan även via andra hjärnregioner som deltar i omedveten visuell bearbetning, dessa banor möjliggör blindsight.

Funktioner hos personer med blindsight är att de ibland korrekt kan identifiera riktning eller rörelse hos ett objekt utan att medvetet se det, de kan peka på var ett föremål är trots att de upplever att inte se, och i vissa fall även kunna göra kvalificerade gissningar om form och färg hos ett stimulus.

Detta betyder att blindsight utmanar traditionella föreställningar om medvetande och perception. Det visar att syn inte är helt beroende av medvetet seende och att hjärnan kan bearbeta visuell information omedvetet genom alternativa nervbanor.

20
Q

Redogör för ansiktsperception och hur den förhåller sig till objektperception i övrigt.

A

Ansiktsperception och objektperception är två centrala processer i hur vi tolkar vår omgivning. Ansiktsperception är specialiserad och holistisk, där hjärnans fusiforma ansiktsområde spelar en avgörande roll för att känna igen ansikten och tolka känslor. Hinder som prosopagnosi eller otydliga ansiktsdrag kan försvåra denna process.

Objektperception handlar om att identifiera föremål genom egenskaper som form och färg mha teorier som geon-modellen. Utmaningar inkluderar visuell agnosi och svaga konturer.

Ansiktsperception är mer specialiserad än objektperception, men dem båda påverkas av faktorer som belysning, maskering och neurologiska störningar.

21
Q

Argumentera för att perceptionen inte alltid är sanningsenlig utan mer funktionell, dvs vi varseblir inte vår omvärld exakt som den egentligen är i fysisk mening, utan vi gör snarare en användbar tolkning av omvärlden.

A

Perception är inte alltid sanningsenlig eftersom den har utvecklats för att vara funktionell och hjälpa oss överleva. Vi uppfattar världen genom filter som förenklar och tolkar information för att göra den användbar, inte exakt. Exempelvis ser vi färger som tolkningar av ljusvårgor, vilket hjälper oss navigera miljön, även om färg inte existerar objektivt. Optiska illusioner visar också att hjärnan prioriterar praktiska tolkningar över fysisk korrekthet.

22
Q

I Myers kan man bland annat läsa om Webers lag. Förklara vad den säger.

A

Webers lag säger att för att en skillnad mellan två stimulus ska märkas, måste skillnaden vara proportionell mot styrkan hos det ursprungliga stimulit. Det innebär att ju starkare ett stimulus är, desto större måste förändringen vara för att uppfattas.

Webers lag går ut på att en stimulusökning måste vara en viss andel av det aktuella stimulit för att ökningen ska märkas av - det kan vara en minsta procentuell skillnad. Hur intensivt stimulusökningen är spelar alltså ingen roll, utan det är den relativa stimulusökningen som ska tas hänsyn till.

Två stimulin uppfattas inte som skilda från varandra förren åtskillnadströskeln (difference threshold) har nåtts, som dikteras av Webers lag. Åtskillnadströskeln är den minska, vid hälften av gångerna märkbara, skillnaden som krävs mellan två stimulin för att skillnaden ska märkas.

Åtskillnadströskeln och den absoluta tröskeln är två olika begrepp - den absoluta tröskeln är den stimulering som krävs för att ett stimulus hälften av gångerna ska gå att uppfatta.

23
Q

Beskriv kort hur vi kan känna lukt

A

Lukt uppstår genom att molekyler i luften binder sig till luktreceptorer i näshålan.

När vi andas in fångar våra näsborrar upp luktmolekyler från luften.
Luktmolekylerna binder till specifika receptorer på luktsinnesceller i näshålans luktslemhinna.
När receptorerna aktiveras, skickas elektriska signaler genom luktnerven till hjärnans luktcentrum, främst i limbiska systemet och luktbulben.
Hjärnan tolkar dessa signaler som olika dofter baserat på vilken kombination av receptorer som aktiveras.

24
Q

Inom objektsigenkänning diskuteras hierarchical coding hypothesis och ensemble coding hypothesis för hur objekt representeras i hjärnan. Redogör för dessa hypoteser och det eventuella stöd de har

A

Hierarchical coding hypothesis och ensemble coding hypothsis är två teorier som försöker förklara hur hjärnan representerar objekt vid objektsigenkänning.

Hierarchical coding hypothesis:
Denna hypotes föreslår att objekt representeras i hjärnan genom en hierarkisk struktur, där enkla och grundläggande funktioner kombineras för att skapa mer komplexa representationer. Det innebär att specifika neuroner eller grupper av neuroner är specialiserade för att reagera på olika delar eller aspekter av ett objekt såsom kanter,former eller färger.
Forskning har funnit stöd för denna hypotes i form av neuroner i hjärnan är aktivt involverade i igenkänning av ansikten. En del experiment har också visat att neuronala responser blir mer specifika för objelt när man rör sig uppåt i hierarkin av perceptuella funktioner.

Ensemble coding hypothesis:
Enligt denna hypotes representeras objekt i hjärnan av ett nätverk eller ensemble av neuroner som arbetar tillsammans, snarare än att enskilda neuroner är ansvariga för att representera specifika objekt. Här är objektigenkänning ett resultat av mönster av aktivering bland ett stort antal neuroner, där varje neuron bidrar till representationen av objektet på ett mer spritt sätt.
Forskning neural kodning och synaptisk plasticitet ger stöd för ensemble coding. Studier har visat att när hjärnan känner igen objekt, aktiveras många olika delar av hjärnan och objektsigenkänning är inte beroende av en enda neuron.