øving tom blod og hjertet Flashcards
• Hva er antigen?
Antigen er et fremmed stoff eller molekyl som har egenskapen til å aktivere kroppens immunforsvar. Som regel resulterer dette i produksjonen av antistoffer og aktivering av T-celler
• Gjør rede for antistoffenes funksjon??
Antistoffer er proteiner som dannes i kroppen og som reagerer med andre fremmede stoffer. Disse fungere som signalsendere og varsler celler som har i oppgave å ødelegge fremmede bakterier. De er bestemte, og kun en type spesifikke antistoffer fungerer med en type spesifikke antigener. Antistoffer kan være skadelige og føre til sykdom når de reagerer med antistoffene, for eksempel ved allergi. Antistoffene dannes først etter kroppen har vært i kontakt med antigenene, og takket være denne antistoffdannelsen kan kroppen bli immun mot nye angrep fra samme bakterie. Antistoffer kan brukes til å forebygge immunitet mot sykdommer gjennom blant annet vaksiner.
gjør rede for smittestoff
Smittestoff:
Mikroorganismer som bakterier, virus og sopp. Den direkte årsaken til at sykdom oppstår
Hva er luft og dråpesmitte?
Luft og dråpesmitte: Luft: Støvpartikler, små dråpekjerner. Hoste og nysing der dråper svever rundt i rommet som kan komme i kontakt med munn, nese og øyne. Dråpe: litt større dråper som slynges ut, hoste, nysing, snakking, oppkast, som kan komme i kontakt med munn, nese og øyne.
Hva er et smittestoff
Smittestoff er det som forårsaker en infeksjonssykdom. De sykdomsfremkallende organismene kan være bakterier, virus, sopp, prioner eller parasitter. Smitte kan spres på forskjellige måter, eller ved ulike smitteveier fra vert til vert.
• Nevn hvilke smittekilder som er aktuelle i norske helseinstitusjoner?
Både friske og syke mennesker utenifra, mat, gjenstander og overflater, mat og drikke, insekter
• Nevn hvilke pasientgrupper er spesielt utsatt for smitte
Pasienter som er eldre, som allerede er syke og med dårlig immunforsvar grunnet naturlige årsaker eller medisinsk bruk, eldre, nyfødte, ferske mødre, dialysebehndlede, nyoperererte pasienter, intensivpasienter.
• Nevn hvilke infeksjonsforebyggende tiltak som er viktige
- «Trekantprinsippet» -
- Hygieniske prinsipper
Vaske fra rent til urent - Skjerming -
- Informere pasienten underveis
- håndhygiene
- pasientplassering
- håndtering av sengetøy og tekstiler
- beskyttelse mot stikkskader
- personlig utstyr
• Nevn hva de ulike cellene i blodet heter?
Røde blodceller (erytrocytter), hvite blodceller (leukocytter) og blodplater (trombocytter)
• Nevn blodplatenes funksjon
Viktige i hemostasen, prosessene om å forhindre og stanse blødninger
• Gjør rede for hvilken funksjon de røde blodcellene har
Røde blodceller, eller erytrocytter, utgjør størsteparten av blodcellene. Deres hovedoppgave er å frakte oksygen fra lungene og ut til kroppen. Erytrocyttene frakter oksygen ved hjelp av molekylet hemoglobin som ligger inne i erytrocyttene. Fra cellene rundt om i kroppen frakter blodet avfallsgassen karbondioksid til lungene der den skilles ut av blodet og pustes ut gjennom luftveiene.
gjør rede for hvilken funksjon de hvite blodcellene har
Hvite blodceller, leukocytter, er en del av immunforsvaret vårt. De bruker blodet som transport men er for det meste i beinmargen. Hvite blodceller bekjemper smitte som bakterier, virus og parasitt, allergi og infeksjoner i kroppen. Når de gjenkjenner et antigen begynner de hvite blodcellene kalt Lymfocytter å produsere antistoffer (immunglobiner) som direkte ødelegger antigenet. Lymfocyttene deles inn i B-Lymfocytter, det er disse som lager antistoffene, og T-lymfocytter, det er disse som direkte ødelegger antigenet
• Hva er anemi
Anemi defineres som det å ha for få friske røde blodceller og en hemoglobinverdi (Hb) under nedre referansegrense. Referansegrensene varierer etter alder og kjønn.
Hva er årsak til anemi?
Hovedårsakene til anemi og nedsatt antall røde blodceller er for lav produksjon, tap (blødning) eller forkortet levetid av de røde blodcellene (hemolyse). I tillegg kommer en gruppe med såkalte sekundære anemier, som har sammensatte årsaker. Den vanligste årsaker er jernmangel og B12 mangel, blødning, leukemi eller kreft.
Hvilke symptomer er typisk ved anemi?
Symptomer varierer etter hva slags type anemi det er snakk om
Lett anemi: uopplagthet, blekhet i håndflater og øyelokk og nedsatt utholdenhet.
Middels anemi: utmattelse, søvnighet og hodepine. Svimmelhet.
alvorlige tilfeller: hurtig puls, hjertebank, øresus og kortpustethet
Hvordan behandles anemi?
Behandlingen er avhengig av årsaken til anemien. Ved jernmangelanemi må jernlagrene fylles opp, dels ved inntak av jerntilskudd og dels ved et riktigere kosthold:
• C-vitamin holdige matvarer (øker opptaket av jern)
• Matvarer med høyt jerninnhold er: Lever og kjøtt, mørkegrønne grønnsaker og grove kornprodukter
Dersom den underliggende årsaken til jernmangelanemi er tap av blod - unntatt menstruasjonsblod - så må blødningskilden finnes og stanses. Det kan innebære kirurgi.
gjør rede for smittekilde
Kan overføres fra andre mennesker, dyr, insekter, mat og drikke eller gjenstander, som har vært i kontakt med smittestoffet. Mennesker, både syke og friske, utgjør den viktigste smittekilden. Friske mennesker kan være bærere av sykdomsfremkallende mikroorganismer.
gjør rede for smitteutgang
Smittestoffet må ut gjennom en port hos kilden før det kan smitte. Steder der kroppen skiller ut væske (øyne, nese, munn, lunger, avføring, urin, sæd, puss fra sår eller byller, blod og vevsvæske)
gjør rede for smitteinngang
Smitteinngang:
Smittestoffet må finne en inngang for at overføringen av smittestoffet skal føre til sykdom feks. kroppsåpninger, gjennom sår eller rifter
gjør rede for smittemottaker
Smittemottaker:
Et annet menneske. Immunforsvaret sørger for å hindre smitte av de fleste av de mikroorganismene vi utsettes for, og varierer fra person til person. Kan også påvirkes av vår psykiske helse. Kan feks være pleiere, pårørende, lege, besøkende
Hva er kontaktsmitte?
Kontaktsmitte: Direkte (fysisk kontakt) eller indirekte (mellomledd) (kyss, klem, håndtrykk eller samleie, mellomledd som hender, håndtak, såpestykker,vektstenger)
Hva er mat og vannsmitte?
Mat og vannsmitte: Smitten kan komme fra andre kilder eller være et resultat av feks. feil behandling av matvarer (urent vann, dårlig stekt kylling)
hva er blod- og vevvssmitte?
Blod- og vevssmitte: smitten kommer igjennom sår eller sprøyter
hva er fektal-oral smitte?
Fektal-oral smitte: Avføringsbakterier til munn
hva er inkulasjonssmitte?
Inkulasjonssmitte: Overføres via forurensende skarpe gjenstander som trenger gjennom huden (sprøytespisser, skalpell, knust glass)
• Hva er diffusjon?
Diffusjon (l. diffundere, diffusus - å helle ut) - Tilfeldig bevegelse av molekyler eller partikler fra et område med høy konsentrasjon til et område med lav konsentrasjon. Som et resultat av tilfeldige bevegelser av de forskjellige molekylene vil diffusjon til slutt gi en enhetlig fordeling av molekyler. Diffusjon skyldes tilfeldige termiske bevegelser og kollisjoner av molekyler i gassfase eller væskefase
• Nevn de fem hovedgruppene med vev.
Epitelvev (dekkvev), bindevev, muskelvev, nervevev og flytende vev
· Nevnhudens viktigste oppgaver?
Barrierefunksjon – beskytter mot trykk, skader og strekk,beskytter mot fremmedlegemer og stråling Homeostase – regulerer kroppstemperatur etter behovgjennom nerver kalt Sanseorgan – berøring som smerte og kløeKommunikasjonsorgan – huden er sentral i samspill mellommennesker, kontrolleres av det autonome nervesystemet, huden reagerer ettermenneskets sinnsstemning, svetter og rødmer som skyldes økt blodstrømning
gjør rede for cellemembranens funksjon
brukes til å begrense en celle og virker på cellens indre miljø ved å slippe næringsstoffer inn i cellene. Signaler utenfor cellen formidles ved at stoffet transporteres gjennom cellen ellerkobler seg til membranens overflate og skaper forandringer i cellensstoffskifte. Cellemembranen som transportsystem har fire viktige oppgaver: opptakav næringsstoffer fra omgivelsene, utskilling av avfallsstoffet, regulering avcellevolumet, pH- og ionesammensetningen inne i cellen og å opprettholdemembranpotensialet.
hva innebærer genotype og fenotype?
Genotype er den informasjonen som ligger i arvematerialet (DNA) til et individ eller en celle. Genotypen er den bestemtesammensetningen av ulike gener og genvarianter som er karakteristisk for encelle eller individ. Fenotype er innen genetikken de egenskapene hos et individman kan observere direkte, altså de egenskapene som kommer til uttrykk ien organisme.Informasjonen i DNA-et kan beskrive flere varianter av et trekk, mens bare ettav disse, eller en kombinasjon av variantene, kommer til uttrykk.
gjør rede for recessiv arvegang ved cystisk fibrose
Cystisk fibrose er en genetisk arvelig sykdom (autosomal recessiv arv). Dette innebærer at et barn må arve sykdomsanlegg (gen) fra begge foreldrene for å få sykdommen. Dersom begge foreldre er friske bærere av en genfeil som kan forårsake cystisk fibrose, er det ved hvert svangerskap 25 prosent risiko for at barnet arver genfeilen fra begge foreldrene og får sykdommen. I 25 prosent av tilfellene arver barnet to friske gen fra foreldrene og blir derfor ikke bærer av genfeilen. Dersom bare en av foreldrene er bærer, er det 50 prosent sannsynlighet for at barnet blir bærer av genfeilen uten selv å ha symptomer.
gjør rede for dominant arvegang ved huntingtons sykdom
Huntingtons sykdom er en autosomal,dominant arvelig sykdom. Ved autosomal dominant arvegang vil en genfeildominere over det normale arveanlegget, og barn vil ha 50 prosent risiko for åarve sykdommen, uavhengig av kjønn. Hvis barnet ikke arver genfeilen, vil det ikkefå sykdommen og heller ikke føre sykdommen videre til sine barn. Hvis barnetarver genfeilen, vil det utvikle sykdommen før eller senere
gjør rede for kromosomer og deres funksjon
er strukturer i arveanlegget, alle celler i levendeorganismer inneholder kromosomer. Gener ligger i kromosomene, genere eroppskrifter på hvordan en organisme skal se ut og fungere, og kromosomene er oppskriftenpå en organismes funksjon. Kromosomene opererer i par på to, mennesket har 23kromosompar, altså 46 kromosomer. Alle parene består av identiske kromosomerbortsett fra ett par som er kjønnskromosomene, dette kromosomet bestemmerkjønnet til en organisme. Som regel er kjønnskromosomene forskjellige, hvor hosmennesker er de X og Y. andre kromosomer som ikke er kjønnskromosomer kallesautosomer. Det ene settet kromosomer kommer fra mor og det andre fra far. Defleste celler har begge sett med kromosomer og kalles da diploide.Kjønnscellene har kun ett sett kromosomer og kalles haploide. Kromosomfeil icellen kan føre til at organismene utvikler sykdommer.
nevn skjelettets viktigste oppgaver
Virker som støtte for bløtdeler, for eksempel muskulatur, Beskytter vitale organer som hjertet, lunger og hjernen, Utgjør kroppens viktigste kalsiumreservoar, Rommer den bloddannende beinmargen, Danner vektstenger som musklene kan virke på, Bestemmer i stor grad kroppens form
nevn hvilke hovedgrupper ledd vi har
Synovialledd, fibrøseledd ogbruskforbindelser
hva er cerebral parese?
en samlebetegnelse på motoriske funksjonsforstyrrelser på grunn av hjerneskade før, undereller like etter fødselen. Sykdommen endrer seg avhengig av det dominerende symptomet og de delene avkroppen som er rammet.