Opbrengsten Flashcards
De Balanced Scorecard
Set aan metingen die managers een snel maar omvattend beeld geeft van de organisatie. Zie het als de knoppen en indicatoren in een cockpit.
Vier perspectieven:
- Klantperspectief (hoe zien klanten ons?)
- Intern perspectief (Waarin moeten we excelleren?)
- Innovatie- en leerperspectief (Kunnen we blijven verbeteren en waarde creëren)
- Financieel perspectief (hoe zien aandeelhouders ons?)
Klantperspectief van de BSC
Veel organisaties hebben tegenwoordig een missie die focust op de klant. Vaak een topprioriteit voor management. De BSC vereist dat managers hun algemene missie statements omvormen naar specifieke meetinstrumenten. Zorgen van klanten vallen vaak in vier categorieën: tijd, kwaliteit, prestatie en service, en kosten. Van belang om doelen op dit gebied te vertalen naar meetbare zaken.
Uitdaging: meetbaar maken, soms ook data van buiten nodig. Klantenenquêtes bijvoorbeeld. Op tijd iets leveren kan voor de klant iets anders betekenen dan voor de organisatie.
Intern perspectief van de BSC
Klant-gebaseerde metingen zijn belangrijk, maar ze moeten vertaald worden naar wat het bedrijf intern moet doen om klantverwachtingen te behalen. Interne maatregelen voor de BSC zouden moeten voortkomen uit bedrijfsprocessen die de grootste impact hebben op klanttevredenheid. Organisaties zouden ook moeten proberen de core competencies van de organisatie te identificeren en meten.
Informatiesystemen zijn van belang bij alle metingen.
Innovatie- en leerperspectief van de BSC
De mogelijkheden van een bedrijf om te innoveren, te verbeteren en te leren is direct gelinkt aan de waarde. Alleen door nieuwe producten, meer waarde en betere efficiëntie kan een organisatie nieuwe markten betreden en omzet verhogen.
Financieel perspectief van de BSC
Indicatie van of de strategie, implementatie en uitvoering bijdragen aan verbeteringen in de bottom line. Vaak te maken met winst, groei en waarde voor de aandeelhouder. Biedt doorgaans wel problemen: kijkt naar achteren, niet naar voren, reflecteert niet huidige waarde creatie-acties. Shareholder value analysis biedt hier opties, maar kijkt nog steeds naar cash flow ipv de activiteiten en processen die cash flow stimuleren. De vraag is: waar kijk je eerst naar: financieel of operationeel.