OM Hoorcollege 8 Flashcards
Census
Dit betekent dat je alle dingen of mensen in de groep hebt geteld of gemeten. Dus, als je een gehele populatie hebt, heb je elk element in die groep gemeten. Maar het is niet altijd mogelijk of praktisch om elk element te meten. Soms weten we gewoon niet alles over de hele groep.
Bijvoorbeeld
National Census
Wanneer je probeert om alle elementen binnen een heel land te meten. Dit kan
bijvoorbeeld gebeuren door middel van een nationale telling waarbij de overheid alle burgers telt, soms gebeurt
dit virtueel via een overheidsdatabase.
Bijvoorbeeld alle Joden in Marokko.
Strata
groep mensen die iets gemeen hebben in een grotere groep (de populatie). Groepen op basis van bepaalde eigenschappen. Bijvoorbeeld, je kunt de groep verdelen op basis van geslacht, opleidingsniveau of leeftijd. Strata zijn als de subgroepen die je binnen de grotere groep maakt. Het zijn als kleine groepjes mensen binnen de
grote groep.
Meerdere strata
In een populatie kun je meerdere van deze groepen (strata) hebben. Ze kunnen elkaar soms overlappen, wat betekent dat dezelfde persoon in meerdere groepen kan zitten op basis van verschillende
eigenschappen.
Sampling frame/ steekproefkader
Lijst met alle dingen of mensen in een
groep (de populatie) die je individueel kunt identificeren. Het is een lijst waarop je kunt kijken om te zien wie er in de groep zit.
Voorbeeld: Voor een onderzoek onder studenten op een universiteit kan het steekproefkader een lijst zijn van ingeschreven studenten.
Het kan soms dezelfde elementen bevatten als een volledige telling (census), maar het heeft vaak ook contactgegevens. Dus, als je bijvoorbeeld wilt weten wie er in een stad woont, zou een sampling frame niet alleen de namen van mensen bevatten, maar ook hun adressen en
telefoonnummers.
Foutmarge/ Margin of error
Het verschil tussen de schatting die je krijgt vanuit je steekproef en wat er echt is
in de hele groep (de populatie). Als je een grote en willekeurige steekproef gebruikt, wordt deze foutmarge kleiner, wat betekent dat je schatting dichter bij de werkelijke waarde komt.
De meest gebruikte foutmarge is vaak 5% (wat overeenkomt met een gewenste betrouwbaarheid van 95%),
maar het kan variëren afhankelijk van de situatie.
Gelegenheidssteekproef / Haphazard
mensen kiezen die toevallig beschikbaar zijn. Simpelste vorm. Je kiest elementen die het makkelijkst te vinden zijn, niet op een willekeurige manier. Vaak leidt dit tot veel van dezelfde soort elementen in je steekproef. Het wordt veel gebruikt, zelfs als het moeilijk is om resultaten te generaliseren naar de hele populatie, omdat er vaak vertekening (bias) is. Mensen gebruiken dit bijvoorbeeld als ze geen lijst hebben van alle elementen in de populatie, of als andere methoden te veel tijd kosten.
Voorbeeld is een docent die haar eigen studenten vraagt om deel te nemen aan een onderzoek, of het eerste
100 mensen interviewen die je tegenkomt op straat en die bereid zijn mee te doen.
Particularistisch research
Verwijst naar onderzoek dat zich richt op een specifieke situatie, groep, plaats of gebeurtenis, in plaats van te streven naar algemene principes of universele conclusies. Het doel van particularistisch onderzoek is om diepgaand inzicht te krijgen in een specifiek geval of context.
Waarom is een sampling frame/ steekproefkader in een gelegenheidssteekproef vaak niet mogelijk?
Het kan lastig of zelfs niet
mogelijk is om een lijst te krijgen van alle mensen of dingen in de groep die je wilt onderzoeken. Zo’n lijst (een steekproefkader) is handig om willekeurig te kiezen wie je in je onderzoek opneemt.
Bijvoorbeeld, als een docent haar studenten vraagt om deel te nemen aan een onderzoek, kan het moeilijk zijn
om een complete lijst van alle studenten te krijgen, vooral als de universiteit die lijst niet beschikbaar stelt. Daarom kiezen onderzoekers soms gewoon mensen die ze toevallig tegenkomen, omdat ze geen andere praktische optie hebben.
Quotasteekproef
Een type niet-willekeurige steekproefmethode waarbij de onderzoeker ervoor zorgt dat specifieke subgroepen van een populatie in de steekproef zijn opgenomen in vooraf vastgestelde proporties (de quota). Het doel is om te zorgen dat deze subgroepen voldoende vertegenwoordigd zijn in de steekproef, gebaseerd op bepaalde kenmerken zoals leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, enzovoort.
Gericht op representativiteit
Doelgerichte steekproef/ purposive sampling
Een type niet-willekeurige steekproef waarbij de onderzoeker bewust specifieke personen, groepen of eenheden kiest die relevante informatie of inzichten kunnen bieden voor het onderzoeksdoel. De selectie is gebaseerd op bepaalde kenmerken, expertise of ervaring van de deelnemers die van belang zijn voor het onderzoek.
Gericht op het verkrijgen van diepgaande informatie van die groep.
Sneeuwbalsteekproef
Een type niet-willekeurige steekproefmethode waarbij bestaande deelnemers aan een onderzoek worden gevraagd om andere potentiële deelnemers aan te bevelen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij moeilijk bereikbare of kleine populaties.
Formatief evaluatie onderzoek
Een vorm van evaluatieonderzoek die plaatsvindt tijdens de ontwikkeling of implementatie van een programma, interventie of proces. Het doel is om tussentijdse feedback te verzamelen en verbeteringen aan te brengen terwijl het proces nog gaande is.
Fundamenteel onderzoek
Een vorm van wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op het vergroten van onze fundamentele kennis en begrip van een onderwerp, fenomeen of concept.
Het doel van fundamenteel onderzoek is niet direct om praktische problemen op te lossen, maar om basisinzichten te verkrijgen die kunnen bijdragen aan toekomstige toepassingen.
Summatief evaluatie onderzoek
Een type onderzoek dat wordt uitgevoerd na afloop van een programma, project, interventie of proces, om te bepalen of de vooraf gestelde doelen zijn bereikt en hoe effectief het programma is geweest. Het doel is om een eindoordeel te vellen over de resultaten of impact van een initiatief.
Observationeel onderzoek
Een type onderzoek waarbij de onderzoeker individuen, groepen, of fenomenen observeert en gegevens verzamelt zonder actief in te grijpen of de omstandigheden te manipuleren. Het doel is om natuurlijke situaties en gedragingen te bestuderen, zodat patronen, verbanden of trends kunnen worden geïdentificeerd.
Gelegenheidssteekproef
Een niet-willekeurige steekproefmethode waarbij deelnemers worden geselecteerd op basis van gemak en beschikbaarheid. De onderzoeker kiest mensen die makkelijk toegankelijk zijn of bereid zijn om deel te nemen aan het onderzoek.
Waarom zou je willen kiezen voor een willekeurige steekproef
Om je externe validiteit te maximaliseren. Als je random mensen uitkiest, zegt dat namelijk veel meer over een grotere groep dan als je alleen 1 bepaalde groep kiest.
Aan de hand van steekproef iets zeggen over de hele populatie.
- Beter dan bij niet-willekeurige steekproef, maar zal altijd iets verschillen met ware uitkomst gehele populatie
- Elke persoon heeft een kans om gekozen te worden. Het zijn alleen geen gelijke kansen altijd, soms hebben
sommige mensen meer kans om gekozen te worden.
Proporties
Percentage van een bepaald kenmerk binnen een groep mensen of objecten.
Bijvoorbeeld, als we willen weten hoeveel mensen in een stad van sport houden, is de proportie het aantal mensen
dat van sport houdt in verhouding tot het totale aantal mensen in de stad.
Simple random sampling
De meest simpele vorm van willekeurige steekproeven, iedereen heeft een gelijke kans om gekozen te worden. Het is onafhankelijk van andere elementen, zie het als een loterij waarbij iedereen een eerlijke kans heeft om te winnen.
Je hebt 2 dingen nodig:
- een lijst met random nummers (deze getallen worden gegenereerd zonder specifieke volgorde.
- Sample frame (lijst van alle elementen)
Het enige wat je hoeft te doen is een willekeurig nummer te koppelen aan een persoon.
Is een error random sampling wel of niet willekeurig?
Een error random sampling is niet willekeurig.
Systematisch sampling
Stratified random sampling
(gestratificeerde willekeurige steekproef)
Een steekproeftechniek waarbij een populatie wordt opgedeeld in subgroepen, genaamd strata, die belangrijke gemeenschappelijke kenmerken delen. Binnen elke groep (stratum) wordt vervolgens een aselecte steekproef getrokken. Dit zorgt ervoor dat elke groep proportioneel wordt vertegenwoordigd in de uiteindelijke steekproef.
Systematische sampling
Personen/elementen worden gekozen op basis van een patroon. Met
systematische sampling zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen bij de 12 persoon en dan elke 10 erna
kiezen. Iedereen heeft op het eerste gezicht dezelfde kans om gekozen te worden. Maar het probleem is
dat de keuzes niet echt onafhankelijk zijn omdat je een vast patroon volgt.