O scrisoare pierdută Flashcards
Curent/specie
Comedie realistă
O trăsătură care demonstrează apartenența la acel curent/specie
Personaje care reprezintă o tipologie socială:
Tipul cetățeanului: Cetățeanul Turmentat
Tipul politicianului demagog: Zaharia Trahanache, Farfuridi și Brânzovenescu, etc..
Tipul funcționarului servil: Ghiță Pristanda.
O altă trăsătură care demonstrează apartenența la acel curent/specie
Se utilizează tehnica detaliului semnificativ în numele lui Ștefan Tipatescu care sugerează statul său social de prefect al județului și contrastul cu realitatea sugerată de porecla Fănică, deoarece acesta se supune femeii iubite.
Statut social, moral sau psihologic al protagonistului
Este soția lui Zaharia Trahanache, președintele mai multor comitete. Aceasta dă dovadă de * încredere în sine* când îi spune lui Cațavencu că se poate baza pe votul său și al lui Ștefan în ciuda faptului că încă nu confirmase acest lucru. Nu este loială față de soțul său, având o relație extraconjugală cu Ștefan Tipătescu. Este persuasivă deoarece reușește să-l convingă pe Tipătescu de a-l vota pe Cațavencu deși oamenii l-ar fi considerat trădător, deoarece promisese candidatura cuiva din partid. De asemenea, încearcă să-l convingă pe Cațavencu că nu este în beneficiul său să publice scrisoarea. Este pragmatică fiindcă în ciuda faptului că la început planul ei este să-l plătească pe Cațavencu pentru înapoierea scrisorii, acceptă imediat atunci când îi cere postul de deputat în schimb, dovedind capacitatea ei de a face compromisuri. iertătoare îi spune lui Cațavencu că nu se va răzbuna pe el pentru încercarea lui de a o șantaja
Statut social, moral sau psihologic al personajului cu care se află în relație
Este prefectul județului.
Este impulsiv deoarece îl trimite pe Pristanda, polițistul, în arestarea lui Cațavencu. Este disimulator, prefăcându-se că nu știe nimic despre scrisoarea despre care se zvonea. Este slab pentru că deși nu-și dorește să-l voteze pe Cațavencu fiindcă ar însemna să-i trădeze pe ceilalți membri ai partidului, cedează în fața farmecelor lui Zoe.
Evoluția relației dintre personaje
Relația lor este una secretă care era în risc de a fi afișată public (risc ca relația să se destrame), odată cu posedarea scrisorii de către Cațavencu. Atunci, este nevoită să recurgă la manipularea lui Tipătescu pentru a-și păstra statulul social. Odată ce capătă scrisoarea, totul se întoarce la normalitate.
Tema operei
Corupția politică cu scopul satisfacerii personale
Trăsătura dominantă a personajului
Autoritară
O scenă care demonstrează evoluția relației dintre personaje/trăsătura dominantă a protagonistului sau tema operei
Zoe încearcă să-l convingă pe Tipătescu să-l voteze pe Cațavencu pentru a recăpăta scrisoarea. (Autoritară cu Tipătescu, arată dinamica dintre cei doi amanți, arată că Zoe nu-și ține promisiunile și e dispusă să voteze cu altcineva doar pentru a se salva)
Altă scenă care demonstrează evoluția relației dintre personaje, trăsătura dominantă a protagonistului sau tema operei
Tipătescu se duce la Cațavencu pentru a-i oferi alte avantaje înafară de poziția de deputat, apare Zoe și acceptă să-l voteze. / Zoe reintră în posesia scrisorii și redevine autoritară. Întâlnirea cu Dandanache, care o să fie ales ca și deputat și recunoaște că i-a șantajat pe votanți deoarece a găsit o scrisoare de amor pe care a amenințat să o publice în revista “Răsboiul”. Actul 4, scena 3
Un element de compoziție
Titlul: instrumentul de șantaj folosit, care se pierde de nenumărate ori
Un al doilea element de compoziție
Conflicte: între Tipătescu și Zoe când acesta nu vrea sa voteze cu Cațavencu, deoarece ar însemna că trădează pe ceilalți membri ai partidului
Între Tipătescu și Farfuridi, căruia i-a promis candidatura și care bănuiește că o să fie trădat
Între Tipătescu și Cațavencu care vrea să afișeze scrisoarea in schimbul poziției de deputat și Tipătescu care nu vrea să i-o cedeze.
Anul publicării
1885
Autorul operei
Ion Luca Caragiale