Moara cu noroc Flashcards
Curent/specie
Nuvelă realistă
O trăsătură care demonstrează apartenența la acel curent/specie
Relația incipit-final. Vorbele bătrânei de la începutul nuvelei: “Omul să fie mulțumit cu sărăcia sa, căci dacă e vorba, nu bogăția ci liniștea colibei tale te face fericit”. Nuvela se termină tot cu vorbele bătrânei care spune că așa le-a fost dat.
O altă trăsătură care demonstrează apartenența la acel curent/specie
Elementele de cronotop sunt preluate din realitate: Arad, Ineu.
Statut social, moral sau psihologic al protagonistului
La început este un cizmar sărac dar își schimbă statutul social, devenind crâșmar. Introvertit (cu Ana) Impulsiv: acesta nu își controlează lăcomia, spunând că aceasta e peste puterile sale și justificând că așa l-a lăsat Dumnezeu ca să explice de ce nu se poate schimba. Laș: acesta spune că îi este frică de Lică deoarece era mai puternic, și își demonstrează frica față de el cumpărând niște pistoale și niște câini. Mincinos: acesta minte la proces în favoarea lui Lică, spunând că acesta l-a știut doar la han.
Statut social, moral sau psihologic al personajului cu care se află în relație
Este șeful porcarilor. Acesta este necruțător fiindcă nu își iartă trădătorii, omorând pe o femeie care i-a furat unul dintre lănțișoarele pe care i le dăduse ca să i le vândă. Este sadic deoarece acesta îi spune lui Ghiță că îi face plăcere să omoare pe cel care i-a făcut rău, ca să se răzbune. Orgolios pentru că preferă să se omoare decât să ofere celorlalți satisfacția de a fi prins. Bun cunoscător al psihologiei umane, acesta bănuiește păcatul lăcomiei al lui Ghiță deoarece-și luase o cârciumă.
Evoluția relației dintre personaje
Dacă la început Ghiță nu poate fi acuzat de a-i fi complice, la sfârșit acesta minte la proces pentru a-l proteja, de frica că acesta îl va omorâ, ceea ce-l face vinovat.
Tema operei
Dezumanizarea cauzată de dorința de îmbogățire
Trăsătura dominantă a personajului
Dezumanizarea lui Ghiță din cauza lăcomiei sale
O scenă care demonstrează evoluția relației dintre personaje/trăsătura dominantă a protagonistului sau tema operei
Întâlnirea cu Lică
Altă scenă care demonstrează evoluția relației dintre personaje, trăsătura dominantă a protagonistului sau tema operei
Omorârea lui Ana/omorârea lui Ghiță - una este continuarea celeilalte, adică le poți pune împreună. Omorârea lui Ana demonstrează dezumanizarea lui Ghiță
Un element de compoziție
Conflictul interior al lui Ghiță și conflictul între viziunea tradiționalistă și capitalistă
Un al doilea element de compoziție
Titlul: Moara cu Noroc
Anul publicării
1881
Autorul operei
Ioan Slavici